Plaja Aliki, Thassos

aliki thassos

In Aliki sunt doua plaje in interiorul a doua golfuri separate de o limba de pamant impadurita, numita si “Piatra sfanta din Thassos“. Prima plaja se afla in golful sudic si este nisipoasa, iar promenada este presarata cu baruri si taverne.

A doua plaja, aflata in imediata vecinatate a sitului arheologic, are ceva mai mult pietris, amadoua insa au o apa foarte curata si ofera niste peisaje superbe.

Inapoi la PLAJE THASSOS
  • intrarea in apa este lina recomandata pentru familii cu copii
  • plaja este organizata si bine intretinuta 
  • sezlongurile si umbrelutele sunt gratuite daca comandati ceva la bar (depinde unde alegeti sa stati)
  • plaja este cu pietricele si nisip
  • sunt foarte multe unitati de cazare in zona
  • sporturi nautice (ski jet, banane, snorkeling, scuba)
  • parcari se gasesc 

Localizare Plaja Aliki

aliki-beach-harta

video plaja Aliki

poze plaja Aliki

plaja aliki
aliki thassos
plaja aliki

Alte recomandari in thassos

Calatoria ta incepe aici

Daca planificati o vacanta in Thassos si nu stiti de unde sa incepeti va recomand urmatoarele 3 ghiduri !

Insula Thassos de la Nord la Sud

Planificare vacanta in Thassos

Cazari Recomandate 

*stim ca sunt stufoase dar cu putina rabdare o sa va faceti o idee care este statiunea potrivita pentru stilul vostru

Recomandarile grecia.de-weekend.ro

Exploreaza insula Thassos folosind functia de cautare. Pe site gasiti toate informatiile necesare pentru a va face o vacanta de vis pe insula Thassos (recomandari de la taverne, hoteluri, plaje, drum, impresiile cititorilor, intrebari si raspunsuri la articole scrise specific tipului de turist)

experienta personala

recomandari trimise de cititori 

site partener cu booking & tripadvisor 

Inapoi la PLAJE THASSOS

Aliki Beach – o plajă în vecinătatea ruinelor istorice

Aliki este una dintre cele mai râvnite plaje din Thasos pentru simplul motiv că are câte un pic din toate. Există umbra de copaci, plaja este presărată cu umbreluțe și taverne, nisip fin, apă turcuoaz, limpede, mereu liniștită și cu intrare lină în apă. De asemenea, în apropiere există un sit arheologic pentru doritorii de istorie elenă și dacă vreți un loc mai puțin aglomerat, se găsește loc de stat la plajă și cu mai puțină agitație.

Aliki apare de fapt ca o mică peninsulă care iese în mare și creează două golfulețe cu plaje destul de încăpătoare. Limba de pământ împădurită care separă cele două golfulețe este cunoscută și ca “Piatra sfântă din Thassos“. Plaja din golful sudic este nisipoasă, cu baruri și taverne. Plaja din vecinătatea sitului arheologic are mai mult pietriș și este neamenajată. Golfurile din Aliki sunt folosite de bărcile de pescuit, care acostează în larg și creează un peisaj foarte fotogenic. 

Pentru mai multe informații despre stațiunea Aliki și site-ul arheologic excavat pe peninsulă, există un articol separat aici.

Cum ajungeți la Aliki Beach ?

Plaja Aliki Beach este situată pe partea sudică mai accidentată a insulei Thassos, foarte aproape de al doilea oraș al insulei – Limenaria. La plaja Aliki Beach se poate ajunge cu mașina din Limenaria în aproximativ 23 km. Drumul durează cam 30 de minute pentru că această zonă a insulei este cea mai spectaculoasă, dar și cea mai accidentată. Șoseaua are multe serpentine și se merge încet. După ce treceți de mănăstirea Moni Archangelou, se coboară spre golful cochet de la Aliki.

Alternativ, din orașul Thassos (Limenas) se ajunge în 31 km care se parcurg cam în 41 de minute de condus pe șoseaua care înconjoară insula și trece prin principalele stațiuni de la mare.

Aproape de Plaja Aliki este destul de problematic cu parcarea. La prânz se fac cozi lungi de mașini (în plin soare), așa că s-ar putea să aveți ceva de mers până la plajă, dar odată ajunși acolo veți uita de tot greul.

Distanțe și durata de la stațiuni din Thassos până la Aliki Beach

Limenas – Aliki Beach: 31 km (durata 41 minute)
Chrisi Ammoudia, Skala Potamia, Skala Panagia (Golden Beach) – Aliki Beach: 22 km (durata 29 minute)
Paradise Beach – Aliki Beach: 8,4 km (durata 12 minute)

Limenaria – Aliki Beach: 23 km (durata 27 minute)
Pefkari – Aliki Beach: 21 km (durata 25 minute)
Potos – Aliki Beach: 20 km (durata 25 minute)
Skala Rachoniou – Aliki Beach: 41 km (durata 50 minute) dacă se alege drumul prin Thassos / Limenas; sau 50 km (durata 57 minute) dacă se alege drumul prin Limenaria

Când ajungeți ?

Plaja Aliki este una din cele mai populare plaje de pe insula Thassos, drept pentru care aici vin foarte mulți turiști. La orele prânzului se aglomerează foarte mult – atât plaja, cât și parcarea, așa că este de preferat să ajungeți cât mai de dimineață dacă vreți să prindeți un loc mai bun (în parcare, dar și la plajă).

Plaja cu nisip are orientare sudică, așa că va fi însorită până după-masa târziu. Pe plaja cu pietriș însă va apune soarele mai devreme, fiind orientată spre nord-est.

Despre alte plajele din Thassos există un articol scris aici: Plaje Thassos.

Cum arată plaja ?

Plaja sudică are nisip fin, alb, și intrarea în apă se face foarte lin – ceea ce o face preferata celor care vin cu copii în Thassos. Marea nu este niciodată agitată (chiar și când în alte locuri este furtună), mica peninsulă cu situl arheologic având și un rol de protecție, care barează vânturile și valurile mari venite din larg. Apa este de un turcoaz autentic, foarte cristalină și este un loc ideal dacă vă place să practicați snorkeling (se pot vedea mulți pești și crabi).

În lungul plajei sunt înșirate o sumedenie de terase, taverne și restaurante care și-au pus propriile umbrele și șezlonguri pe plajă. Acestea nu se pot închiria contra unei sume, ci pot fi folosite numai dacă faceți consumație la bar sau la restaurant, iar uneori sumele minime pentru consumație sunt cam exagerate (40 euro pentru un prânz de două persoane la Restaurant Aliki, unde mâncarea este foarte proastă). De altfel, nu ar fi nici legal ca ei să închirieze șezlongurile și umbrelele, motiv pentru care acestea dispar confiscate de poliție, apoi reapar și ciclul acesta se tot repetă …  

Plaja estică este însă mai izolată, semisălbatică, fără nici un fel de amenajări, drept pentru care este mai liniștită și deloc aglomerată. Aici nu aveți decât opțiunea de a sta pe propriul prosop și pietrele din zonă pot fi destul de dure și incomode. La intrarea în apă există de asemenea pietre 3-5 metri în mare.

Taverne pe plajă

Plaja sudică din Aliki este înțesată de taverne și baruri care își extind amenajarea până aproape în apă, cu șezlonguri și umbrele. Afluxul de turiști este destul de mare, iar uneori prețurile și consumația minimă obligatorie pentru șezlonguri este direct proporțională cu cererea. Dacă nu ați servit încă ouzo – băutura tradițională grecească, se poate găsi aici din belșug. Este destul de tare, dar foarte aromată !

Taverna Leonidas este situată în capătul sudic al plajei de nisip, cum se vine de la situl arheologic. Se pare că este cea mai apreciată tavernă de pe plaja Aliki și a primit cele mai bune review-uri comparativ cu tavernele învecinate. Meniul este destul de variat și există și preparate pe bază de pește. Servesc salate, gyros și musaka bune și oferă și fructe la desert din partea casei (pepene, struguri, banane).

Kantina Ta Tionia este situată puțin mai sus de plaja cu pietriș și are vedere spre anticele cariere din zonă. Este un loc unde se pot servi doar snack-uri rapide: înghețată, băuturi, gyros, cartofi prăjiți și sandwich-uri. Prețurile sunt mult mai accesibile decât la tavernele și restaurantele de la plaja învecinată. Există și dușuri disponibile dacă aveți nevoie să vă spălați după ce faceți baie în mare.   

Alte plaje din thassos

Leave a Reply

Your email address will not be published.

theory test