Drumul prin Makaza, Traversare Bulgaria in 6 ore

Acest ghid este rezultatul unei combinații din experiențe personale, feedback de la cititorii noștri entuziaști, și informații adunate meticulos dintr-o varietate de surse online, inclusiv site-uri de știri și pagini oficiale din Bulgaria și Grecia. Scopul nostru este să-ți oferim un ghid complet și actualizat, îmbogățit cu cele mai relevante și esențiale detalii pentru călătoria ta.

Ediția 2024: Ghidul Tău Complet pentru Drumul prin Makaza: Următorul ghid vă pune la dispoziție informații esențiale pentru călătoria spre Thassos prin vama Makaza. Vă oferim detalii privind taxele de drum și costuri estimative, sfaturi despre vigneta și recomandări pentru o circulație sigură și fără amenzi atât în Bulgaria, cât și în Thassos. De asemenea, veți găsi o descriere detaliată a traseului dus-întors și materiale video care ilustrează starea actuală a drumurilor. Tot ce aveți nevoie pentru o călătorie liniștită și plăcută!

Planuri Ambițioase pentru 2024: Update-uri Proaspete și Dinamice

Vara aceasta, accesul spre Grecia devine mai rapid datorită noului tunel „Jeleznița”, o realizare majoră pe autostrada Struma (E79), care conectează Bulgaria de Grecia. Acest proiect impresionant, cel mai lung tunel din Bulgaria, situat lângă Blagoevgrad, promite să scurteze semnificativ timpul de călătorie spre destinațiile grecești. Finalizat după începerea lucrărilor în 2019, tunelul de 2 km este dotat cu tehnologie modernă pentru siguranță și ventilație. Deschiderea sa, anticipată pentru 20 februarie, va îmbunătăți conexiunea rutieră între cele două țări, facilitând o călătorie mai eficientă spre litoralul Mării Egee și Salonic. Parte a Coridorului IV Pan-European, autostrada Struma subliniază importanța strategică a acestei rute pentru regiune.

Pentru anul curent, ne-am propus să vă oferim actualizări constante, bazate pe experiențele noastre directe – plănuim să vizităm Thassos de cel puțin 2-3 ori. Vom integra, de asemenea, informații valoroase din forumuri, Reddit, grupuri de Facebook și site-uri de știri, pentru a vă asigura că sunteți bine informați înainte de a porni la drum. Vă sugerăm să adăugați pagina noastră la favorite și să reveniți ori de câte ori doriți cele mai recente și utile sfaturi pentru călătoria voastră.

Bine de stiut - drum makazaNoutati 2024

Atentie ! Este important de știut că polițiștii bulgari utilizează un sistem electronic modern pentru aplicarea amenzilor. Toate amenzile trebuie achitate în momentul ieșirii din țară.

 • Incepand cu data de 11 Iunie 2020, Bulgaria testeaza un nou soft (inca in program pilot). Acest sistem verifica numarul de inmatriculare a autoturismului a carui proprietar a fost amendat pentru nerespectarea regulilor de circulatie, si il semnalizeaza intr-un soft automat la politia de frontiera. Pana la plata amenzii politia poate retine placutele de inmatriculare si talonul.
 • Vigneta pentru Bulgaria: Pentru o perioadă de o săptămână, vigneta are un cost de 13 BGN. Aceasta poate fi achiziționată online prin intermediul site-ului oficial: https://web.bgtoll.bg/ (alegeti limba romana).
 • În cazul în care optați să cumpărați vigneta direct din Bulgaria, este important să știți că va trebui să completați un mini-formular. Acesta vă oferă posibilitatea de a alege durata vignetei: fie pentru o săptămână, o lună sau un an. 
 • Pentru achiziționarea vignetei direct din Bulgaria, vă recomandăm benzinăria Shell, situată la 2 km de graniță. Nu trebuie să vă îngrijorați pentru lipsa vignetei pe această distanță scurtă. Alegerea acestei opțiuni vă poate ajuta să evitați potențialele inconveniente cauzate de comercianții neautorizați întâlniți adesea în zona vamală.

vigneta-bulgaria

 • Este important de reținut că, similar cu sistemul din România, vigneta pentru Bulgaria nu mai trebuie lipită pe parbriz. Aceasta este acum electronică.
 • Pe GPS sau Google Maps, Makaza se gaseste folosind urmatoarea denumire: “Makaza, Lozengradtsi, Bulgaria”.
 • Pentru a evita aglomerația la vamă, vă recomandăm să vă programați plecarea în vacanță în zilele de duminică, luni sau marți. De asemenea, este preferabil să vă întoarceți vineri sau sâmbătă. Din experiența personală, plecând duminica la ora 5 dimineața, am ajuns la ferryboat în Keramoti la ora 13:30.
 • Conform Google Maps, distanța este de aproximativ 400 km și se poate parcurge în 6 ore. Pe baza experienței noastre, incluzând pauzele necesare, am reușit să parcurgem această distanță în aproximativ 6 ore și 30 de minute.
 • Pentru anul 2023, prețul actual al carburantului este de 1.21 EUR în Bulgaria și de 1.83 EUR în Grecia. Pentru estimări mai detaliate ale costurilor cu carburantul, vă recomand să utilizați site-ul cargopedia.ro
 • Acest traseu este recomandat pentru cei care aleg să-și petreacă vacanța în Thassos, Halkidiki sau Samothraki. În cazul altor destinații, personal preferăm ruta Kulata, unde trecerea prin vamă este de obicei mult mai rapidă.
 • În prezent, acesta este cel mai scurt traseu dintre România și Grecia. Există zvonuri conform cărora Uniunea Europeană are în plan construirea unei autostrăzi care să lege Grecia de România. Cu toate acestea, realizarea acestui proiect este așteptată să dureze o perioadă îndelungată.

taxe de drum, costuri drum thassos prin makaza • Taxe și Vignete: Podul Giurgiu-Ruse: Drumul începe cu 15 RON la dus și revine cu 3 EUR (sau 2 EUR după septembrie 2023).
 • Vigneta Bulgară: Alege între o săptămână (13 leva) sau o lună (27 leva), în funcție de lungimea aventurii tale.
 • Vigneta in Romania
 • Autostrăzile din Grecia: Aici, te întâmpină puncte de taxare de circa 2.5 EUR, în special la vama Makaza.
 • Feribotul Keramoti-Limenas: Tarife accesibile (5 EUR/adult, 3 EUR/copii 5-10 ani, 20-25 EUR/vehicul) și o călătorie de 30 minute.
 • Feribotul Kavala-Skala Prinos: O călătorie mai lungă (1h30m) dar cu o viziune largă asupra mării, la un cost puțin mai mare.
 • Mai multe detalii despre feribot aici: thassos-ferries.gr
 • Plinul în Bulgaria: Economisește făcând plinul aici, unde prețurile la benzină sunt mai mici.

Noutati pentru drumul prin Makaza 2023 - 2024

 • Autostrada România-Grecia, un proiect de 5 miliarde de euro, ar putea fi gata în 5 ani

  Premierii României, Bulgariei și Greciei au semnat, pe 2 august 2023, un acord de cooperare pentru construirea unei autostrăzi care să lege cele trei țări. Autostrada, care va avea o lungime de aproximativ 600 de kilometri, va costa aproximativ 5 miliarde de euro și ar putea fi gata în 5 ani.

  Autostrada va începe de la granița dintre România și Bulgaria, la Negru Vodă, și va continua prin Bulgaria până la granița cu Grecia, la Kulata. În Grecia, autostrada va continua până la Salonic și, eventual, până la Atena.

 • Un nou pod peste Dunăre va fi construit între România și Bulgaria:

  Un nou pod peste Dunăre va fi construit între România și Bulgaria, în apropierea orașului Giurgiu. Podul va avea o lungime de aproximativ 2 kilometri și va fi construit în cadrul proiectului autostrăzii România-Bulgaria.

  Construcția podului va începe în 2024 și se preconizează să fie finalizată în 2028.

 • Centura Sofiei este complet finalizată și permite circulația în regim de autostradă, cu 2-3 benzi pe sens. Distanța dintre Sofia și Blagoevgrad, care este de aproximativ 92 km, se parcurge integral pe autostradă.
 • Este important de menționat că la punctul de frontieră pot apărea cozi, cu durate variind între 1 și 3 ore, în funcție de ziua și ora sosirii. Din acest motiv, am recomandat anumite ore și zile pentru plecarea în vacanță, în concordanță, desigur, cu posibilitățile fiecărei persoane.
 • S-a deschis drumul din Makaza spre autostrada Egnatia Odos (DRUMUL NATIONAL 23) – gmaps 
 • Starea drumurilor din Bulgaria aici: http://www.roads-bg.eu/ (Verde = Drumuri bune / Portocaliu = Drumuri partial bune / Rosu = Drumuri stricate sau in constructie). Harta este actualizata in timp real.

drumul-makaza-starea-drumului

 • Din cate stim, in momentul de fata nu se lucreaza pe nicio portiune din acest drum ! 
 • Am adunat cateva impresii si comentarii in articolul acesta: Impresii despre drumul prin Makaza
 • Cele mai recente comentarii despre acest drum:
  • Salut !Ne-am intors din Thassos si am urmat acest traseu prin Makaza. Drumul a fost impecabil, am mers snur, nu am avut probleme nici la pod (giurgiu – ruse), nici pe drum in Bulgaria, nici la vama (erau 10 masini cand am ajuns si a mers foarte foarte repede). Am mai vazut ca sunt comentarii despre imigranti ! oameni buni nu aveti nicio treaba cu acestia, noi nici nu i-am vazut, pe insula e la fel ca in fiecare an, nu s-a schimbat nimic.Mai planificam o vacanta in insulele ionice in vara, o sa urmaresc si eu ce mai scrieti pe aici.Drum bun si vacanta placuta !
   Florin B.
  • Salutare, Noi am ajuns ieri in Thassos, drumul a fost foarte bun.
   La 01.30 eram a treia masina la Giurgiu, dar fiindca le picase sistemul am asteptat pana la 2.10 sa trecem.
   Drumul pe Bulgaria a fost lin si foarte liber, pustiu as putea apune. La Haskovo luati-o prin oras, centura e in valuri si foarte zgomotoasa.
   La ora 8.30 eram in vama la Makaza, unde am trecut in cateva minute.Din ce-am inteles de la gazda noastra, incepand cu weekendul urmator incepe sezonul si va fi foarte aglomerat, mai ales multi romani. Deci asteptati-va la un drum plin.AdiDrumul prin Makaza detaliat

drumul prin makaza

Mai jos am facut o comparație între două rute principale de călătorie din România spre Grecia, Drumul Clasic prin Kulata și Drumul Makaza, detaliind distanțele și timpul de parcurs pentru fiecare, precum și o recomandare de a alege Drumul Makaza pentru destinații mai apropiate.

Drumul Clasic (Ruse – Sofia – KULATA)

 • Distanta: 507 km
 • Timp parcurs: Aproximativ 6 ore și 50 minute
 • Distanța de la vamă până la Salonic: 116 km

Drumul Makaza (Ruse – Kardzali – MAKAZA)

 • Distanta: 370 km
 • Timp parcurs: Aproximativ 5 ore și 14 minute
 • Distanța de la vamă până la Salonic: 272 km

Recomandarea noastră: Utilizați drumul Makaza doar pentru destinații apropiate, cum ar fi Thassos, Samothraki, Kavala și alte stațiuni din zona învecinată.

Detalii dus: drumul Ruse - Makaza - Komotini

 • Ruse – Byala – Veliko Tarnovo
 • Veliko Tarnovo – Gurkovo (60km) – in Gurkovo se ocoleste pe centura prin partea dreapta spre Stara Zagora, mare atentie aici: NU trebuie sa intrati pe autostrada (adica sa mergeti spre Nova Zagora) !
 • Gurkovo – Nikolaevo – Stara Zagora (42 km) se intra pe centura Stara Zagora -> spre Dimitrovgrad (45 km).
 • Dimitrovgrad – Haskovo (La Haskovo trebuie sa mergeti pe centura! atat gps-ul cat si google maps va pune sa intrati in oras, eu va recomand sa intrati direct pe centura – in oras se pierde semnal la gps / telefon si sunt foarte multe stradute si foarte putine semne).

drumul prin makaza

 • Tronsonul Haskovo – Kardzali, care include un punct de alimentare OMV, până la Makaza, cu o distanță de 50 km, dispune de un drum nou și în condiții excelente! În continuare, de la Makaza până la Komotini, distanța este de aproximativ 22 km.

drumul prin makaza grecia

Detalii intoarcere: drumul Komotini - Makaza - Ruse (Pyce) • Komotini (centura de est Komotini a doua dupa Xanthi) – Makaza: aproximativ 22 km (drumul este foarte bine semnalizat).
 • Makaza – Kardzali (punct alimentare OMV).
 • Kardzali – Haskovo – la intrarea in oras apare un semn catre Stara Zagora.
 • Stara Zagora – Veliko Tarnovo.
 • Veliko Tarnovo – Ruse: foarte multe tiruri !

 

Stare drum: Kardzhali - Makaza

Stare drum: Makaza - Nimfea - Komotini - Egnatia Odos

circulatia in thassosCirculația în Thassos este, în general, destul de bună. Există o rețea de drumuri bine întreținute care leagă toate orașele și satele insulei. Cu toate acestea, traficul poate fi aglomerat în timpul sezonului turistic, în special pe drumurile care duc la plaje.

Reguli de circulație: În Thassos, regulile de circulație sunt similare cu cele din România. Limita de viteză maximă în zonele urbane este de 50 km/h, iar în zonele rurale este de 80 km/h. Este interzisă depășirea pe linii continue și este obligatoriu purtarea centurii de siguranță în mașină.

Taxe de drum – Nu există taxe de drum în Thassos.

Parcare: Parcarea în Thassos poate fi dificilă, în special în timpul sezonului turistic. În orașele și satele mai mari, există parcări publice, dar acestea pot fi pline. Mare ATENTIE, parcati masinile doar in locurile marcate ! frecvent se ridica masini si foarte multi turisti se plang de amenzi si neplaceri.

*** Zone Specifice de Parcare: Turiștii adesea parchează ilegal în zone precum Prinos sau pe drumul principal din satul Panagia, blocând circulația. Este recomandat să găsiți parcări cu plată și să evitați parcarea pe marginea drumului​​.

Amenzi: Printre cele mai comune amenzi se numără cele pentru parcare ilegală, nepurtarea centurii, vorbirea la telefon în timpul conducerii, depășirea pe linie continuă, depășire periculoasă pe drumuri înguste și depășirea vitezei legale​​.

***Amenzile pentru parcare se plătesc la Oficiul Poștal ΕΛΤΑ. Dacă plăcuțele de înmatriculare sau permisul sunt reținute, va trebui să vă adresați secției de poliție pentru plata amenzii și recuperarea documentelor​​.

Transport public: În Thassos există o rețea de transport public care leagă toate orașele și satele insulei. Autobuzele sunt de obicei ieftine și convenabile, dar pot fi aglomerate în timpul sezonului turistic.

Tips pentru a evita aglomerația: Pentru a evita aglomerația în Thassos, este recomandat să călătoriți în afara sezonului turistic sau să vizitați plajele mai puțin cunoscute. De asemenea, este recomandat să plecați devreme dimineața sau târziu seara, atunci când traficul este mai redus.

Iată câteva sfaturi suplimentare pentru a circula în siguranță în Thassos:

 • Respectați regulile de circulație.
 • Fii atent la pietoni și bicicliști.
 • Conduceți cu prudență pe drumurile montane.
 • Fii pregătit pentru animale sălbatice pe drum.

Sper că aceste informații vă vor fi utile.

recomandari grecia


 • Drumul spre Grecia – Acest articol se adreseaza celor care merg pe cont propriu in Grecia, cu masina personala si contine sfaturi generale, indiferent de ce destiantie alegeti. Drumul spre Grecia poate fi foarte usor daca urmati cateva dintre sfaturile noastre.
 • Sfaturi de calatorie Grecia – In acest articol nu o sa gasiti sfaturi de genul “va recomandam sa va faceti asigurare medicala” sau “recomandam sa aveti trusa de prim ajutor in masina”; este plin internetul de astfel de “sfaturi standard”. Incercam doar sa ne asiguram ca toti cititorii site-ului “Ghid turistic Grecia” sunt foarte bine informati si stiu la ce sa se astepte de la o vacanta in Grecia.

Rezuma din cele mai utile comentarii de la cititorii grecia.de-weekend (selectie din peste 900 de comentarii) !

 1. George P. recomandă traseul prin Makaza, menționând că drumul este foarte bun, confortabil și sigur. Consumul de combustibil a fost de 6.0%, cu 4 oameni și bagaje în mașină. Pentru orientare, el a folosit GPS-ul cu destinație Kardzali.

 2. Mihai a fost mulțumit de drumul prin Makaza, cu asfalt perfect și curbe largi. A menționat că există două puncte de taxare pe autostrada A2 spre Salonic, cu o taxă de 2,40 euro pentru fiecare.

 3. George a menționat taxele de autostradă în Grecia și a oferit detalii despre costurile de combustibil și prețurile la tavernele din Nei Pori.

 4. Florin a povestit despre experiența sa trecând prin vama Makaza, despre hărțile GPS și a făcut o comparație între pasul Republika și Shipka. A menționat, de asemenea, costurile autostrăzilor grecești și prețurile benzinei.

 5. Xuleescu a oferit informații despre traseul Lefkada-București prin Makaza, inclusiv despre costurile de combustibil și despre experiența sa cu GPS-ul. A recomandat să se orienteze după semnele locale în Bulgaria.

 6. Laura a povestit despre experiența sa pe traseul București-Grecia, inclusiv despre cum a rătăcit drumul în Bulgaria și despre intrarea pe autostradă lângă Komotini. A menționat costurile totale ale drumului, 234 euro, incluzând și plimbările prin insulă.

Recomandam traversarea Bulgariei prin Makaza pentru insula Thassos, Halkidiki sau insula Samothraki tuturor categoriilor de turisti: familie cu copii, incepatori, avansati, etc … este un drum foarte bun si usor de parcurs.

Acestea fiind spuse, va doresc drum bun si vacanta cu soare !

recomandari thassos

637 thoughts on “Drumul prin Makaza, Traversare Bulgaria in 6 ore

 1. mihai says:

  De ce a trebuit sa eviti autostrada la Gurkovo? Ar trebui sa fie mai confortabil drumul pe autostrada intre Nova Zagora si Stara Zagora decat pe drumul dintre Gurkovo si Stara Zagora. Distanta mi se pare sa fie relativ egala. Ai avut vreun motiv anume?

 2. andreipop says:

  Salut Mihai, la dus am mers pe autostrada si am pierdut ~20 de minute, aici incerc sa prezint cel mai scurt traseu. Acum eu pot doar sa recomand, fiecare isi face traseul lui 🙂

 3. Steli says:

  buna.se poate trece prin makaza cu o masina de 9 locuri?am auzit ca nu se poate cu o masina dotata cu mai mult de 8 locuri…

 4. cristina says:

  Buna. Ai scris cat ai facut pana in Makaza, insa eu nu am vazut de acolo și pana in Thassos cat mai faci. Noi vrem sa mergem in septembrie in Potos si vrem sa știm timpul total cam care ar fi pt ca mergem și cu un bebe. Mulțumesc mult.

 5. robby says:

  Salut andreipop,

  Vreau si eu sa ajung in Lefkada si de vreo 3 zile cred ca mi-am instalat zeci de aplicatii pt navigatie, am cautat pe n site-uri si pe langa ca, in-afara de google maps nimic nu stie de drumul prin makaza (daca fortzez drumul prin makaza cu punct intermediar acolo) imi spune ca as face cu 100 km mai mult si cu vreo 2 ore mai mult decat prin Sofia.
  Te rog sa-mi spui daca stii din experienta personala adevarul despre cele doua rute.
  Eu n-am mai fost niciodata cu masina si vreau sa ajung cat mai repede. Nu ma intereseaza costurile sau lungimea traseului.

  In concluzie ce ma sfatuiesti te rog? Sa merg in lefkada prin sofia sau prin makaza?

  Multumesc

 6. andreipop says:

  Salut, daca nu te intereseaza costurile eu iti recomand drumul prin Makaza ! Nu ai nevoie de GPS. Din Makaza in Keramoti sunt semne / drum bun nou .. nu ai cum sa ratezi drumul asta :P. Din Keramoti te urci pe autostrada Egnatia Odos si aia e … te mai dai jos la Ioannina.

 7. robby says:

  Salut,
  Mersi frumos pentru raspunsul prompt.
  Deci sa inteleg ca am sanse sa ajung macar un pic mai repede prin Makaza, da? 🙂
  Asta mi-a placut si mie ca fac grecia pe autostrada dar in acelasi timp daca o iau prin Sofia prind ceva autostrazi si prin Bulgaria. Si insumand toate autostrazile acum nush care varianta are mai multi km de autostrada 🙂

 8. giulia says:

  totusi mie imi place prin sofia ptr ca ma opresc mereu la o cafea buna in centrul patriarchal al orasului….si se merge f bine dupa aceea (435 de km) dupa care…prin munti si vai …dar catre Salonik_Athena pe unde este cel mai bine? tot prin Ruse-Sofia-KUlata, nu?

 9. andreipop says:

  Buna Giulia. Diferenta este destul de mica, deci daca tie iti place prin Sofia atunci prin Sofia cred ca e cel mai ok 🙂

 10. Bogdan N says:

  Salut Andrei si everybody 🙂

  Va rog sa-mi spuneti, din experienta voastra, care e cea mai buna ora pt a pleca din Bucuresti, astfel incat sa mergi optim: adica sa treci rapid prin vama ( sa nu prinzi schimb de ture sau alte traznai), sa mergi prin Bg cu sanse mici de a da peste radare. Se poate merge in siguranta noaptea prin Bg sau mai sunt haiduci?
  Prin vama aferenta trecerii prin Makaza e lume multa? se trece repede?
  merci tuturor,

  Bogdan

 11. andreipop says:

  Salut Bogdan. Dintr-un motiv sau altul mi-a scapat comentariul tau. In primul rand eu nu incurajez condusul noaptea (cu toate ca am facut si eu accest lucru dar nu as repeta experienta). La vama noi am prins o coada (este un singur ghiseu) dar era de 1 mai, ma gandesc ca toti bulgarii mergeau in Grecia. Intr-o zi normala nu stiu cat de aglomerata e vama, dar asteptam comentarii de la cei care merg pe acolo (abia incep vacantele :P).

 12. george p says:

  Salutare.
  In primul rand multumesc pentru “reportajul” bine documentat. M-a ajutat ca sa decid pe ce varianta o voi lua spre halkidiki. Doua intrebari te rog, daca se poate.
  1.M-am uitat pe street view, pe centura lui haskovo si arata ca dupa bombardament. Mai ales partea finala, cea sudica. Asa este si in realitate sau a mai fost refacuta?
  2. Print screenul cu kardjali 54 km unde este facut? La iesirea din haskovo? Arata a un drum pe care nu as intra in mod normal 🙂
  Multumesc frumos,
  Geo

 13. andreipop says:

  Salut si multumesc frumos.

  1. In Haskovo eu am nimerit prin oras (am fost mai multe masini, multi au mers pe centura si nu s-a plans nimeni). Google street view nu este actualizat.

  2. Este luat de pe street view 🙂

  Oricum ai optiunea sa o iei prin oras, este destul de intortochiat dar cu orice gps ii faci fata.

 14. Ruxy says:

  Buna ma intereseaza drumul din komotini in keramoti merg in thassos.villa iris.merci frumos!

 15. Mihai says:

  Salut Andrei,
  Multumesc pentru recomandarea cu drumul acesta nou prin Makaza, a meritat din plin!
  Am plecat ieri la ora 10 din Bucuresti, la 16 intram in Grecia, vama era goala, punctul de trecere este doar pentru auto de max. 3,5t!
  Din Kardzali este indicator catre Makaza pe drum national nr.5, asfalt perfect, curbe largi , o placere de a conduce.
  Cea mai proasta portiune din drum a fost dupa Haskovo unde am alimentat la un Shell ( mi-am rasfatat masina cu un V-power 100 la 2,58 Leva/l) apoi am luat-o spre Stara Zagora . Era o portiune de vreo 5 km cu asfalt decopertat si se lucra!
  De mentionat ca autostrada A2 spre Salonic are 2 puncte de taxare , 2,40 eur pentru autoturism am platit la fiecare punct.

 16. giulia says:

  @ Bogdan: Sfatul meu este sa EVITI intunericul, si in Gercia, si in BUlgaria! I Martie am plecat din Salonic pe la 16h shi m-a prins seara prin muntii dintre Grecia si BUlgaria, se circula cu faza lunga pe drumuri cu o banda pe sens, foarte multe tiruri, a fost infernal! Desi planuisem sa ajung la Bucuresti in noaptea aceea, a trebuit sa ma opresc in Sofia sa dorm la un hotel (ARTE) intrucat eram cu nervii la pamant (de frica)….sunt sosele neluminate, fie prin munti, fie prin sate, fie pe coclauri…

 17. Laurentis says:

  Excelent articolul, insa , fara sa fiu carcotas, este cumva o greseala la distanta Makaza Keramoti 12 km?
  La ghidul auto ar fi super si o varianta Makaza.
  Multumesc

 18. andreipop says:

  Salut, da mi-a scapat, erau aproximativ 22km nu 12 🙂

  Later edit: era oricum gresit cu 10km. Acum e actualizat.

 19. Mihai says:

  @giulia: La 18,30 eram pe langa aeroportul din Salonic iar la 19,30 am ajuns in Pefkohori, destinatia mea!Bucuresti-Salonic am facut 8ore si 30 min cu 4 opriri,20 min in vama la Ruse,20 min in Shell la Haskovo, 5min in vama la Makaza si 15 min intr-o parcare pe A2 dupa Kavala
  Este foarte relaxant sa faci ultimii km pe autostrada cu o medie orara peste 110 km/h! Când am intrat in Grecia aveam medie orara 75km/h!

 20. Laurentis says:

  O intrebare mai tehnica: nu am gasit pe GPS harti actualizate cu drumul din Makaza. Tu cum ai facut cu Google Maps?
  Multumesc

 21. andreipop says:

  Salut!

  Google maps e actualiazat 100%. Daca totusi vrei sa folosesti un GPS normal poti sa dai pe GPS Kardzhali (acolo e si OMV) de acolo e drum drept pana in Makaza, dupa ce treci granita Komotini (dar chiar nu ai nevoie de gps :P).

  Andrei

 22. Ramona says:

  Buna!
  Multumim pt detalii. Sper ca am inteles bine:
  Bucuresti-Keramoti: 60km (Buc-Ruse)+370km (Ruse-Makaza)+115km (Makaza-Keramoti)=545km?
  Aprox. 7h?
  Multumiri pt lamuriri!

 23. Dragos says:

  Salut!
  Am următoarea nedumerire și sper că mă puteți ajuta:
  Mie,pe google maps dupa intersectia drumurilor 5 si 508 din bulgaria imi apare ca existent un traseu care urmeaza cursul râului Varbitza diferit de cel care trece prin Momchilgrad si Podkova.
  Exista in realitate acest traseu sau este o eroare google maps?

 24. andreipop says:

  Salut Dragos, nu ai treaba cu Momchilgrad. Da pe google maps: “Kardzali, Bulgaria” si “Makaza, Lozengradtsi, Bulgaria” (asta e drumul).

 25. adrian-Galati says:

  Salut , urmeaza pe 6 iulie sa plec in thassos , am citit cu drag ce ai scris dar nu am inteles unde este amplasat acest OMV in Kardzhali cumva la drumul principal?

 26. andreipop says:

  Salut, OMV-ul este fix la iesirea din oras (nu ai cum sa-l ratezi). Vezi link-ul lasat de @danut

 27. george p says:

  Salutare,

  Multumesc pentru recomandari raspuns in particular si din nou, pentru articol in general 🙂 Tocmai m-am intors din ouranopolis si varianta prin makaza a meritat pe deplin.

  – La dus am plecat la 05.45 de la eroii revolutiei, iar la ora 15.00 eram cazat la hotel in ouranopoli. De la Haskovo a inceput sa ploua foarte tare si a tinut pana aproape de asprovalta, de aceea a durat ceva mai mult, iar in plus nu stiam drumul.

  – La intors insa, am facut mai putin, pentru ca a fost soare, stiam deja drumul si nu am mai “bajbait”. Am plecat la ora 12.00 si am ajuns in bucuresti la ora 20.00, deci 8 ore!!!

  In ambele variante am mers sustinut, cu pauze doar pentru necesitati fiziologice, fara sa depasesc cu mult viteza legala (mai putin la limitarile imbecile de 60 ale bulgarilor).

  Ca impresie generala, cu foarte mici exceptii, drumul a fost foarte bun, confortabil (chiar cu jante pe 17′ & suspensie sport) si in primul rand “safe”. Am alimentat la OMV in Giurgiu si am ajuns fara nicio alimentare intermediara la destinatie. Consumul total a fost de 6.0%, 4 oameni in masina + bagaje (cutie manuala, diesel 2.0TDI, motor inca nerodat).

  Asadar, recomand cu caldura acest drum. Este adevarat ca inca nu exista pe GPS, insa daca urmati orasele principale (Veliko T, Gurkovo/Nikolaevo, Stara Zagora, Dimitrovgrad, Haskovo, Kardzali, Makaza) orientandu-va dupa semne, nu puteti rata. Pentru siguranta, la dus, eu am pus informativ GPS-ul pe destinatie Kardzali si nu am avut probleme.

  Drum bun si vacante placute!

 28. Ramona says:

  Si inca ceva, va rog: care drum este mai bun din dreptul lui Momchilgrad – 5 sau 508?
  Multumiri.

 29. andreipop says:

  @Ramona eu folosesc doar google maps cu optiunea de roaming pe zi. Inainte foloseam IGO mai multe nu pot sa-ti spun dar poate ne ajuta cineva.

  Despre “Momchilgrad – 5 sau 508”, nu esti prima persoana care pune intrebarea asta… m-am uitat in articol si nu am scris nimic de asa ceva 🙂 din Kardzali se merge direct in Makaza nu mai treci prin alte orasele si nu ai cum sa te abati de la drum.

 30. Mircea says:

  Salut,
  Multumesc pentru informatii, Andrei. Am cateva intrebari, daca ma puteti ajuta:
  1. intr-un articol de aici pe site se spunea ceva despre un singur ghiseu la vama dintre Bulgaria si Grecia si cozi de 2 ore..mai este cazul, a fost cineva recent (luna asta de ex)?
  2. Sunt serpentine pe traseu? Intrebarea este legata de ideea de a merge noaptea si condusul pe serpentine noaptea nu imi surade, avand si copil in masina.
  3. Legat de intrebarea anterioara, am citit ceva mai sus ca nu este recomandat sa strabat Bulgaria noaptea (tiruri, aglomeratie etc)…e valabil si pentru acest drum? La ce ora ar fi indicat sa plec din Bucuresti (Tineretului) a.i sa ajung la 12-13 in Limenas, Thassos?

  Multumesc

 31. Liviu says:

  Salut. Felicitari pentru informatii. Plecam catre Thassos pe 29 iunie dimineata. Daca poate sa imi spuna cineva cat este biletul pentru ferry?
  Multumesc!

 32. Costea Daniel says:

  Buna ziua ,Sambata vitoare plec spre paralia katerni si asi dori si eu sfaturi pe ce drum sa ma duc cu masina personala ?? Va multumesc

 33. danut says:

  Gata, acum am vazut-o. Eu ma uitam pe google maps in street view, dar nu ajungeau pina in acel loc. Acum este foarte clar, multumesc.

 34. Bogdan N says:

  eu am vazut ca e tipul cu sapca alba si camasa cu epoleti care dirijeaza imbarcarea si pune ceva bilete sub stergatoarele de parbriz, vine la fiecare masina. nu cumva el e ” casa”?

 35. Cip says:

  Salutare, pe 19 iunie plecam si noi 2 masini spre thassos. Stie cineva preturile la zi la diesel in bg si gr?

 36. andreipop says:

  In meniul din dreapta ai preturile actualizate in luna Iunie:

  Vigneta Bulgaria 7 zile: 5 euro | 30 RON
  Vigneta Bulgaria 14 zile: 10 euro

  Podul Giurgiu – Ruse: 3 euro | 13 RON
  Podul Ruse – Giurgiu: 2 euro
  Podul Calafat – Vidin: 6 euro (pe sens)

  Pret combustibil Bulgaria

  Benzina fara plumb 95: 1.27 euro
  Benzina fara plumb 98: 1.36 euro
  Motorina: 1. 29 euro
  GPL: 0.59 euro

  Pret combustibil Grecia

  Benzina fara plumb 95: 1.60 euro
  Benzina fara plumb 98: 1.75 euro
  Motorina: 1. 29 euro
  GPL: 0.87 euro

 37. Ramona says:

  Buna!
  Stie cineva daca se mai sta mult in vama Makaza?
  S-a intors careva in ultimele zile?
  Care este ora cea mai aglomerata? Sau zi a saptamanii?
  Duminica dimjneata este mai liber decat in timpul saptamanii?
  Multumesc.

 38. Andrian says:

  Salutare,
  suntem din Republica Moldova si dorim sa mergem in Grecia in august/septembrie.
  Ce ne recomandati – conducem noaptea Chisinau-Bucuresti, sau ne prinde mai bine noaptea in Grecia spre sfirsit de calatorie? Este prima calatorie la asa distanta mare.

 39. Andrian says:

  De asemenea ma intereseaza ce recomandati pentru traversarea Romaniei:
  Vaslui – Focsani – Bucuresti sau Galati – Slobozia – Calarasi?

 40. Mircea says:

  @Bogdan N; nu cred ca el ia banii, uita-te la minutul 32:26 cum ia biletul de la cel cu Polo /Lupo si ii pune apoi in geam probabil biletul. In plus, daca te uiti putin mai inainte in videoclip, vezi ca coboara oameni din masina cu portofele in mana, probabil se duc la casa.

  Cred ca cineva care a mai fost acolo ne poate lamuri mai bine 🙂

 41. Paul says:

  Atentie mare sa nu gresiti drumul in apropiere de Makaza ! Fugiti ca dracu de tamaie de orasul Momchilgrad , zici ca a fost bombardat de curand ! Toate strazile sunt decopertate!

 42. Bogdan N says:

  @ Mircea,
  oamenii imi par ca se dau jos ca sa urce pe ferry pe jos, isi iau portofelul din alte motive :), zic asta pt ca nu vad pe nimeni intorcandu-se la masina, vezi la masina neagra din fata celei care are camera.
  eu merg sapt viitoare, o sa va spun atunci 🙂

 43. andreipop says:

  @Paul, cand ai trecut pe acolo ? noi am fost acum o luna si era perfect (mai mult de atat, tin sa repet -> nu aveti nicio treaba cu Momchilgrad in drum spre Makza).

 44. andreipop says:

  E ok si pentru Zakynthos, daca iti asumi taxele de autostrada plus riscul aglomeratiei la vama.

 45. Simona Balan says:

  Buna,
  eu am fost anul trecut in Thassos. Si la venire si la plecare, biletele se luau de la casa, masinile se parcheaza pe feribot dupa care soferul urca pe punte pana ajunge in port.

 46. Mihai says:

  pentru adrian din chisinau
  mergi mai bine pe varianta vaslui – focsani – bucuresti
  daca ai unde sta in bucuresti poti face o pauza , dar daca te tin bateriile poti merge direct depinde unde mergi.

 47. Ramona says:

  Buna!
  Va rog, ajutati-ma cu o informatie: google map imi da traseu intre Nikolaevo si Stara Zagora pe un drum ingust si rupt, 5007, prin Vetren.
  E ok asa? Sau trebuie pe dn 6 pe langa Magligh si apoi pe E85/DN 5?
  Multumesc.

 48. Andrian says:

  @Mihai – multumesc de sfat, cred ca ma tin bateriile sa fac drumul integral pentru Kasandra.
  Pur si simplu nu eram la curent cu calitatea traseului, pe nici una din protiunile sale 🙂
  Inca o data multumim.
  P.S. in Republica Moldova nu mai gasesc sa ma informez pentru calatorie.

 49. Adrian says:

  Ruta asta e ok atat timp cat esti din partea estica a Romaniei, daca esti din partea vestica cea mai buna ruta din punctul meu de vedere este intrarea in Bulgaria pe la Vidin ( intrare deloc aglomerata – foarte putine tiruri pe traseu pana in Sofia, asfaltul se prezinta in conditii foarte bune ). Distanta Vidin -Kulata este de aproximativ 384 km (asta daca alegeti sa mergeti din Montana in Sofia via Berkovitsa, un traseu care te urca undeva la 1800 de metrii altitudine, consumul putin mai crescut pe urcare se compenseaza cu lunga cobarare spre Sofia, reabilitarea portiunii de drum intre Barzia si Gintsi a fost finalizata anul trecut in luna septembrie, covor afaltic impecabil, probabil in aceasta perioada se lucreaza si pe restul traseului pana in Sofia). De la intrarea pe centura Sofiei pana la intrarea pe autostrada nu se fac mai mult de 15 minute-20 minute in conditii de trafic aglomerat. Din Sofia spre Kulata autostrada este finalizata pana in zona Dupnica, apoi se merge pe E79 pana in Sandanski de unde in luna iulie se va da in folosinta si sectiunea de autostrada pana in Kulata. Recomand alimentarea de la OMV-ul din Sandanski.

  Eu am urmat acest traseu in 2013 in 01 septembrie, am intrat in Bulgaria in jurul orei 5 dimineata si am strabatut acest traseu in aproape 6,5 ore cu mici pauze si fortandu-mi putin norocul pe cei aproximativ cei 50 de km de autostrada mergand cu 30 km/h peste limita de 140 km/h. In rest am mers in limitele legale, am avut si norocul de a nu intalni absolut niciun radar pe cei 400 de km parcursi in Bulgaria la fel cum nu am vazut mai mult de 3 echipaje de politie care sa faca filtre dar care nu m-au oprit.
  Daca sunteti din zona sud-vestica a Romaniei ( Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea dar si judete din banat sau jumatatea Vestica a Ardealului ) recomand acest traseu.

  P.S : sectiunea de drum Montana – Sofia privelisti montane superbe !

  .

 50. DragosBM says:

  Buna !
  Din cate am inteles eu prin Bulgaria drumul detaliat ar fi : E85 de la Ruse pana la Debelets(la sud de Velinko Tarnovo) de unde se ia pe 55 pana la Gurkovo/Nikolaevo.
  De aici drumul se continua pe 6 dupa care se revine la 5 (E85) ? Pentru ca Google Maps recomanda o scurtatura prin 5007 … este practicabila aceasta varianta cu 5007 ?
  De la Stara Zagora pana la Haskovo se merge pe 5 (E85) iar pe centura Haskovo se paraseste E85, mergand doar pe 5 pana la Makaza.
  1. Enunturile mele sunt corecte ?
  2. Care sunt raspunsurile la intrebarile de mai sus?

  PS: Vad ca articolul tau este foarte accesat… Felicitari si multumiri!

 51. DragosBM says:

  Adrian… m-ai bulversat complet ! Sunt din Baia Mare si in 22 iunie plec catre Thassos. Multi imi recomanda si varianta via Timisoara – Serbia – Macedonia care are foarte multi km de autostrada (plus Arad-Timisoara). Care ar fi varianta optima pentru mine ?
  Pentru Macedonia mai trebuie sa platesc pe langa 3 EU autostrada (si 11 EU pe Serbia) si 10 EU Cartea verde Uniqa pentru Macedonia, Euroins-ul meu initial nu acopera numai Serbia.

 52. cristi says:

  Andrei, buna dimineata
  Daca vreau sa ajung in Lefkada, ar fi mai avantajos drumul prin Makaza, sau sa urmez drumul clasic?
  Multumesc frumos.

 53. andreipop says:

  Salut.Daca esti dispus sa dai 9.60 eur in plus este ok (vezi distanta / durata si fa un calcul).

 54. adrian says:

  M-am intors din thassos de o saptamana. Plecare din keramoti la ora 13.00, ajuns in Suceava la 3.00 in conditii de trafic normale. Pret ferry – 20 euro masina +3 euro de persoana. Alimentat diesel in Kardzali 2,39 leva/l. Vama din Makaza e libera, puteti lua vigneta la intoarcere din vama cu 5 euro.Intre Kardzali si Haskovo drumul prost (am setat navigatia pe cel mai scurt drum si am cam gresit). In rest e ok. Mult soare si distractie maxima !!!!!!!!

 55. stefan says:

  Salut Andrei,

  m-ar interesa mai clar drumul de la Gurkovo la Stara Zagora.Este Gurkovo -Maglizh-Tulovo-Stara Zagora sau este prin Vetren- Sanovo-Yagoda-Stara Zagora?

 56. adrian-Galati says:

  Salut , la OMV cine a alimentat cu cardul ? ma intereseaza ce primesc VISA sau MasterCard(Maestro)

 57. Anda says:

  Buna Adrianpop,
  Te rog sa-mi spui daca ajung in Vourvouru, Halkidiki prin Makaza si daca da, te rog sa-mi spui traseul explicit si costurile (e prima iesire..) Multumesc

 58. andreipop says:

  Buna Anda,

  Se poate ajunge in Halkidiki, costuri ai asa:

  1. Vigneta bg – 5 eur / 7 zile
  2. 730km – benzina doar dus (*din bucuresti)
  3. Taxe autostrada 4.80 eur pe sens

  Cam atat.

 59. ioana says:

  buna Andrei!

  ne poti sffatui te rog ce traseu sa alegem pentru Grecia? luni ar trebui sa fim in Ouranopolis, Halkidiki
  este pentru prima data cand mergem la greci si nu vreau sa avem experienta urata cu drumul pana acolo avand in vedere ca mergem si cu copilul. cum este mai bine? unii zic ca e ok sa te tii dupa autocare dar nici nu vrem sa pierdem timp si sa ne oprim de fiecare data cant vor ei…offf…nu stiu ..poate a mai fost cineva la Ouranopolis? daca da , va rog sa ne ajutati cu un sfat!…
  multumim

 60. Dogaru costel says:

  Salut dragilor, tin sa va anunt ca Luni 23 -06-2014 eu cu sotia mea plecam in vacanta in Lefkada cu masina personala din Bucuresti cine doreste sa ni se alature la drum sa fim mai multe masini este bine venit pentru ca si la noi este prima data cand mergem cu masina personala in Grecia ( restul au fost numai cu autocarul)si doresc sa aleg drumul prin Makaza ma gasiti la tel 0763431866 Lucian !!!

 61. Dumitrache Marius says:

  Salut tuturor, pe 3.07. 2014 plecam in Paralia-Katerini … poate ma sfatuiti pe care traseu sa circul, avand in vedere ca orasul de plecare este Turnu Magurele (Teleorman). Daca cumva doreste cineva sa ni se alature va astept cu drag la tel 0763022388. Pentru noi este prima vacanta in Grecia.

 62. marius says:

  azi ne intalnim la giurgiu 5 masini la ora 3.30 cei amatori spre thassos toate cu statii cb pt cei amatori de mers in grup

 63. Adrian says:

  Bună Andrei, plecam din Iași si mergem in Corfu, pe unde ne recomanzi sa mergem. Multumesc,Adrian

 64. Mircea says:

  Salut,

  Stie cineva care este starea drumului la Veliko Tarnovo si mai departe, se poate trece pe acolo in drum spre Makaza?

  Informatie de pe Hotnews: “Orasul bulgaresc Veliko Tarnovo a declarat stare de urgenta dupa ce raul Yantra a iesit din matca si a inundat case, magazine, drumuri, si cladiri publice. Orasele Kilifarevo, Dryanovo si satul Tserova Koria sunt si ele partial inundate de Yantra si afluentii sai”

 65. andreipop says:

  Multumim, am auzit ceva azi dar nu am vazut pe hotnews pana acum. O sa pun o alerta pe site !

 66. laurentis says:

  Este confirmat ca drumul este inchis. Andrei, ai fost vreodata pe drumul prin Sliven, este mai usor decat prin pasul Sipka?

 67. Ramona says:

  Mai are cineva informatii recente despre drumul inchis prin Republika? A fost redeschis sau trebuie sa mergem diseara prin Sipka?
  Multumesc

 68. Mircea says:

  O posibila varianta pentru a a ocoli Veliko Tarnovo: de la Ruse se merge spre Razgrad, apoi Targoviste (Bulgaria), pe langa Stara Zagora si se revine pe drumul spre Haskovo, Kardzali, Makaza. Include si autostrada Tracia in traseu deci se mai scurteaza si timpul parcurs. Ca distanta inseamna 519 km pana in Makaza, deci 74 km in plus fata de drumul initial (calcul facut de Google Map)

  http://goo.gl/siU1lR

 69. andreipop says:

  Sunt mai multe variante, dar sper sa se remedieze situatia repede 🙂 Oricum pentru cei care pleaca azi sau maine as recomanda traseele vechi.

 70. dana says:

  Ioana, unde mergeti? Si noi plecam maine noapte, vrem sa iesim pe makaza, cu ocolirea veliko tarnovo. Speram sa fie ok drumul. Nu sunt prea incantata ca mergem noaptea dar altfel nu se poate cu copilul care daca nu doarme varsa tot drumul.

 71. ioana says:

  buna Dana! noi plecam maine noapte pe la 3 …mergem in Halkidiki, Ouranopolis. este prima iesire in grecia si am vrea totusi pe traseul vechi daca e asa cum au zis mai sus ca pe zona Makaza sunt inundatii…acum nu stiu , chiar suntem nedumeriti. si noi avem probleme cu copilul, la fel varsa tot drumul dar deja i-am dat ceva pastilute, sper sa functioneze:)..daca vrei poti sa ma suni si poate mergem impreuna…nr meu 0772381935

 72. Razvan says:

  Salut,
  Vreau sa stiu si eu ce se intampla cu starea de urgenta.
  A afectat soseaua?
  Pot maine sa trec pe acolo?
  Multumesc!

 73. Adrian says:

  Pasul Republika este inchis! Asadar aveti varinta clasica pe Sofia si variantele un pic mai ocolite prin Razgrad-Shumen-Targoviste-Kotel cu un plus de 75km sau varianta mai ametitoare prin pasul Shipka.
  Din ce spun bulgarii in presa pasul Republika se deschide in 1-3 luni inca fac evaluari.

 74. Bogdan N says:

  Salut,

  Are cineva informatii proaspete pt ruta prin Veliko? Maine seara trecem si noi pe acolo

  Merci

  Bogdan

 75. Valentin M. says:

  Informatie proaspata…. Drumurile in Bg, sunt ok!

  Si eu (noi) urmeaza sa plecam marti dimineata din Bucuresti, in jurul orei 3:00. Cine doreste sa ni se alature este binevenit.

  rulotistul1969@gmail.com

  L.E. Multumesc pentru info super utile ale acestui site.

 76. Andrei says:

  Salut!
  Eu plec pe 23 dim la ora 3 si vreau sa merg pe ruta Makaza – Corfu
  Pana la urma stie cineva SIGUR daca drumurile de pe acest itinerar sunt afectate sau nu de inundatii?

 77. Andrei says:

  Ok, dar nu mi-ai spus daca e vorba de ruta makaza, scuze pt insistenta, dar merg cu un copil mic si nu vreau sa o patesc…

 78. Valentin M. says:

  Drumul prin Makaza…. Singura problema a fost la vama bulgaro-greaca, unde au stat cca 2 ore. Au plecat azi dimineata la orele 4:00!

 79. andreipop says:

  Am mentionat in toate articolele ca sunt sanse sa se formeze cozi la vama. Este un singur ghiseu (punct de control).

  In cazul in care drumul pe la Veliko este blocat exista ruta ocolitoare nu ai ce sa patesti 🙂

 80. Andrei says:

  Da, multumesc pt raspunsurile prompte! Daca stau 2 ore, nu mai are nici o logica sa o iau pe acolo…

 81. Negut Bogdan says:

  Valentin,
  Multumesc info, prietenii tai au mers prin veliko sau pe ruta ocolitoare?
  Marți dimineata la 3-3:30 suntem si noi în vamă

 82. Ramona says:

  Buna!
  Azi la 10.30 am ajuns in Thassos dupa 11h, plecare din Bucuresti.
  Drum inchis dupa Veliko catre Kilifarenco, deci prin Pasul Republika. Fara sanse prea curand de redeschidere.
  Am fost directionati catre Gabrovo prin Pasul Shipka, serpentine cateva cam intoarse. Starea drumului in totalitate, perfecta. Chiar daca mai lung.
  Makaza, complet libera in jur de 8 dimineata, parca.
  Drum bun!

 83. Cristina says:

  Salut. Pe 21 iunie 2014 am făcut pe acest traseu cu devierea de la Gabrovo 7 ore după care am stat 3 ore la granița dintre Bulgaria și Grecia. Sincer, a fost cea mai proastă alegere. Mai ales dacă ai 2 copii după tine…

 84. Adrian says:

  Cristina ne pare rau sa auzim ca ai stat 3 ore in punctul de trecere. Ne-ai putea spune si la ce ora ati ajuns in punctul de trecere?

 85. cristina says:

  Salutare,

  Cine pleaca pe data de 28 iunie in Thassos? suntem o familie cu copil si am vrea sa avem parteneri de drum.
  Multumesc frumos,
  Cristina

 86. andreipop says:

  In acest moment fiecare trebuie sa decida pe ce traseu o ia si sa puna in balanta problemele fiecaruia.

  Pe site gasiti informatii despre toate traseele spre Thassos.

 87. Valentin M. says:

  Bun gasit,

  Am reevaluat situatia din Bg, prin urmare am hotarat sa plecam in aceasta seara in jurul orelor 24.00
  Cine mai pleaca catre Keramoti si vrea sa ni se alature, cu mare drag. Ma puteti contacta la email: rulotistul1969@gmail.com

 88. andreipop says:

  Valentin, tine cont de cele scrise pe aici. Traficul inca este deviat prin Shipka Pass (studiaza varianta Targoviste, chiar daca drumul prezinta denivelari).

 89. Valentin M. says:

  Multumesc pentru info. Totusi cred ca voi ramane la acest traseu, chiar cu devierea prin pass-ul SHIPKA.

 90. cristina says:

  @Romeo,noi plecam pe 28 noaptea…pt ca pe 29 avem check in hotel thassos.Asa ca cine merge in spre Thassos pe 29(mai corect spus) si ar vrea companie de drum….

 91. george ghilt says:

  Drum inchis de la Gurkovo s
  pre Veliko Tarnovo e adevarat – duminica seara 22.06. Nu mergeti prin Tvarditsa-Elena cum poate va va spune doamna de la benzinaria de langa semnul cu drumul inchis. Drumul e cu extrem de multe si stranse serpntine …..e frumos ziua daca nu te grabesti….dar apoi sunt drumuri proaste pana in european……eu am mers chiar inainte pe drumul mai scurt care iese dupa Veliko T si nu merita. Chiar si prin Shipka e mult mai OK daca te intorci si ocolesti din Gurkovo. Concluzia e ca nu mai are rost nici un drum aproape de Nova Zagora. Makaza 45 min pe la 17-18.00. S-au miscat repede acum la ce coada era. Va informati daca e se deschide Veliko T – Gurkovo si mergeti pe el pt ca e cel mai bun.

 92. Mihai says:

  Ce ghinion cu inundatiile astea. Noi plecam pe 4 Iulie (2 masini) si ma gandesc serios daca mai are sens acest traseu ( punem ocolire + stat in vama ==> mai bine rute clasice).

  Am fost de 4 ori in Grecia / Bulgaria si de fiecare data in mizeria asta de tara am reusit sa ne ratacim. Ultima oara am trait povesti horror, am ajuns pe drumuri in lucru ( mergeam pe fundatia soselei), ceva de nedescris…

 93. Negut Bogdan says:

  Salutare, plecat din lukoil ruse la 2:30,, prin gabrovo-shipka, la 7:30 treceam prin makaza ( alimentari, pauze incluse). 3 mașini în vamă, am prins ferry de 9:30. Orice detaliu cu mare plăcere

 94. Cristi says:

  Si eu plec pe 30.06.2014, la 00:00, si ma gandesc serios sa merg pe varianta Bucuresti – Ruse – Veliko Tarnovo – Stara Zagora – Haskovo – Zlatograd – Xanthi – Keramoti – Thassos. Am fost si anul trecut si a fost OK (cu exceptia unei portiuni de drum cu gropi)!
  Va rog frumos, daca mai aveti vesti cu privire la drumul prin Makaza, postati. Noi suntem cu o singura masina si nu vreau sa ne ratacim prin Bulgaria!

 95. Adrian says:

  Un coleg a plecat sambata si a ajuns in Makaza in jurul orei 9.30 unde a stat la coada 1ora si 30 min iar alt coleg s-a intors duminica si spunea ca era o coada groaznica in Makaza pe sensul de intrare in Grecia, a estimat el la minim 2 ore timpul de asteptare. Deci Makaza devine un mare fassss daca nu traversezi noaptea…..poate.

 96. George says:

  Cine mai trece prin Makaza e rugat sa posteze comentarii aici.
  Si noi plecam duminica 29.06 din Bucuresti spre Halkidiki si planul era sa o luam pe acest drum. Noi probabil o sa plecam pe la 5-6 dimineata, deci probabil o sa ajungem spre ora pranzului la Makaza (daca nu schimbam traseul cumva). Niste informatii cat mai noi ne-ar fi de folos inainte de a pleca la drum.

 97. Negut Bogdan says:

  Detalii: pana in veliko e ok, apoi drumul merge spre gabrovo oricum, pt gurkovo se face din el la stg. Nu mai faceți pt ca e blocat la un moment dat. Țineți inainte către gabrovo-shipka. E cam sinuos vreo 30km?, dar merge :). Noi l-am facut noaptea, e liber și copii au dormit de-au rupt
  Drumuri si vacante bune 🙂

 98. Mihaela says:

  Buna!
  E cineva care stie drumul spre Thassos prin Makaza si pleaca pe 29 iunie ? Suntem 2 familii cu copii mici si am vrea sa plecam pe la 3-4 dimineata. Ar fi ok daca am avea si informatii actualizate despre drum pana atunci. Multumesc!

 99. Ionut says:

  Deci s-a intamplat cu makaza exact cum ma asteptam si anume tinad cont ca este doar un ghiseu se formeaza cozi la care stai ore bune si sa nu uitam ca este abia iunie . ma intreb ce va fi in iulie ,august? si noi vom pleca in data de 27 iunie din tg mures spre thassos si eram convins sa fac acest traseu prin makaza dar dupa ultimele evenimente , inundatiile care au inchis drumuri si blocajul in vama la makaza voi face traseul prin svilengrad chiar daca este ceva mai lung . mai bine cativa kilometric in plus decat sa stau 2 ore sau mai mult in makaza.

 100. andreipop says:

  Mai sunt comentarii recente si aici: https://grecia.de-weekend.ro/makaza-intrebari-si-raspunsuri/

  @George: cei care merg posteaza comentarii aici sau in pe traseul bucuresti thassos. Mai mult de atat sunt cativa care sunt in Thassos si s-au oferit sa va raspunda la orice intrebare.

  @Ionut: Eu am anticipat eventuale probleme la vama (de stat o ora la coada), din pacate nu am anticipat natura care si-a facut de cap 🙂

  Eu personal daca as pleca maine in Thassos sau Samothraki as alege Makaza, daca as pleca in alta parte (halkidiki, ionice, atena, etc) as merge pe traseul clasic.

  Am incercat sa recomand acest traseu pentru destinatiile: Thassos, Samothraki sau Halkidiki. Multi au preferat sa mearga si in ionice pe el si nu castiga mai nimic. De exemplu daca mergi in Thassos, chiar cu statul in vama tot castigi timp, mai mult de atat nu te oboseste asa tare ca cel clasic (asta e avantajul principal al acestui drum !).

  Repet daca as mege in Thassos maine as merge prin Makaza !

  Nu pot decat sa va urez vacanta placuta indiferent de ce drum alegeti si sa va intoarceti cu impresii de la fata locului 🙂

  PS: Avand in vedere ca a inceput sezonul si primesc foarte multe intrebari pe mail/facebook sau prin comentarii nu mai am timp sa raspund celor care ma intreaba lucruri care sunt deja scrise in articole sau in comentariile altor cititori.

 101. Marilena says:

  Suntem o familie cu 2 copii, vom pleca din Bucuresti spre Sithonia 26.06.2014, noaptea. Am vrea sa mergem prin Makaza. Cine mai pleaca catre Sarti si vrea sa ni se alature, cu mare drag. Ma puteti contacta la email: marilena.ionita06@gmail.com

 102. Lucian says:

  Deci ieri am ajuns in Lefkada pe traseul prin Makaza ce sa zic la Veliko nea directionat catre Shipka prin niste munti oribili si curbe foarte stranse urcat ca la balamuc traseul facut noaptea la un momentdat gps-ul nea spus sa viram la stanga spre Kardazali pe un drum foarte ingust de vreo 30 de km oribil numai prin padure nu stiu de ce a ales drumul acela ca aveam drum drept inainte oricum am ajuns in Makaza la ora 2 noaptea si nu era nimeni la ghereta toti dormeau pe rupte a trebuit sa claxonam sa ne dea drumul la bariera dupa care pana in Ioanina autostrada frumoasa 670 km numai pe autostrada am facut mergand cu 140 maxim , am platit cred ca de vreo 6 ori cate 2,4 euro cam scump parerea mea oricum la motorina eu zic ca am iest bine consum 5,8 alimentand un plin din Bucuresti si am mai bagat de 25 de euro la Kardazali aprox 20 de litri si ajungand in Lefkada cu rezervorul jumate. Nu stiu ce sa zic cred ca la intoarcere voi folosi drumul clasic prin Sofia .Oricum din bucuresti pana in fata hotelului din Lefkada am facut 1100 km…

 103. Ionut says:

  andreipop. Ok sunt de accord ca este cel mai scurt drum dar lamurestema ce naiba este cu drumul ala din sipka ca vad ca toata lumea il blameaza . este chiar asa periculos? sau drumul este in stare proasta ? intreb asta deoarece inteleg ca pe acolo este devierea din veliko spre makaza. mentionez ca nu am mai fost in thassos si daca mai putea ajuta cu un traseu pe care sa il urmez din tg mures spre thassos prin makaza si daca nu cer prea mult sa fie si drumul ok adica sa nu fie plin de gropi . mersi .

 104. andreipop says:

  @Ionut – lumea se plange de serpentine nu de gropi. Este un drum normal de munte, Shipka Pass este cel mai inalt vf. din Bulgaria. Daca mergi noapte pe acest drum probabil ca e foarte obositor, daca mergi ziua este un drum superb (peisaje, etc).

  Sa o luam altfel, daca din tg mures pleci spre Thassos pe traseul clasic (Sofia – Kulata) faci in jur de 14 ore (fara incidente, fara vama blocata, centura sofiei aglomerata, etc). Daca pleci prin Makaza faci in jur de 12 ore.

  In ambele situatii mai pui o ora pentru lucruri neprevazute si cam ala e calculul.

  Repet, depinde de fiecare ce traseu alege (in momentul de fata sunt cam 4 trasee mari, cu bune si cu rele).

  PS: NU este drumul meu, nu eu l-am blocat si nu eu controlez coada de la vama 🙂

 105. Florin F. says:

  Salut, eu am plecat pe 24.06 in Thassos. Dimineata la 7.45 eram pe Podul Prieteniei unde am stat aproape 40 min. Traseul l-am facut prin Gabrovo-Shipka-Kazanluk-Stara Zagora-Haskovo-Kardzali-Makaza. Drumul e bun, are serpentine de te saturi, se urca si coboara destul…insa se merge OK! Eu am fost baftos: la ora 14.50 in vama Makaza erau eu si inca o masina de greci. Benzina la OMV in Byala 2.50 leva iar la OMV in Kardzali 2.36 leva !! Dupa Haskovo nu faceti dreapta spre Kardzali (intradevar e un indicator in dreapta) – mergeti inainte ca e drumul foarte bun iar cel spre Makaza e de vis…o ”decatapabila” imi mai trebuia si era perfect. Drum bun!

 106. andreipop says:

  Multumim de feedback 🙂 Inca nu m-am prins care este ora ideala de trecut prin vama. Din comentarii pare total aleatoriu …

 107. Ionut says:

  andreipop. ok mersi mult. voi merge pe acest traseu prin sipka si revin cu un comentariu vineri seara. prin sofia am fost anul trecut si sincer nu mai vreau acest traseu care este lung plin de tiruri si in jur de 90 semafoare deoarece am ales sa trec prin orasul sofia.

 108. ionut says:

  Pe data de 05-07 mai exact sambata avem si noi rezervare in thassos si vom pleca din bucuresti sambata dimineata pe la ora 03:30 Timp de 2 saptamani voi urmarii comentariile voastre in legatura cu drumul pentru a lua o decizie cat mai corecta si cu aceasta ocazie vreau sa va multumesc in special andeipop pentru raspunuri si sfaturi PS:: cine ma pleaca p data de 05-07 astept un mail pe adresa jhonnyboos@gmail.com

 109. mircea says:

  Salut !
  Mai are cineva noutati despre inundatiile care au blocat drumul la Velliko Tirnovo?
  As vrea sa ies pe traseul recomandat spre Makaza apoi spre Salonic
  Multumesc

 110. mircea says:

  Am sunat un prieten bulgar si pana vineri imi va desena pe google maps traseul Ruse – Makaza astfel incat sa evitam efectele inundatiilor.
  Revin cu detalii

 111. Relu says:

  In ultimii 7-8 ani am facut cam toate drumurile posibile prin Bulgaria, spre Grecia. Intradevar, in situatia data, cu restrictiile de dupa VT, cel mai sigur este E85, prin Gabrovo si pasul Sipka, mai lungut, mai sinuos, dar sigur. Pentru Makaza sunt destule detalii de drum in comentariile de mai sus. Am facut anul trecut dus si intors pe o ruta excelenta, spre Thassos (de la Veliko Tarnovo, pe 55 la Nova Zagora, Radnevo, Galabovo, Harmanli-autostrada 40km spre Ljubimets si intrare in Grecia pe drum modernizat 2 benzi pe sens. Perfect tot drumul. O intrebare pentru andreipop: pentru Samothraki (deci Alexandroupolis), dar vrei sa eviti cozile de la Makaza, drumul Haskovo-Harmanli este ok? Sau poate chiar din Stara Zagora se poate cobora catre Radnevo, Galabovo si Harmanli, cum am mers anul trecut? Multumesc.

 112. mariae says:

  Buna,
  Mai are cineva noutati despre inundatiile care au blocat drumul la Velliko Tirnovo?
  Vrem sa plecam maine 28 iunie, pe traseul recomandat spre Makaza apoi spre Salonic.
  Multumesc

 113. Adrian says:

  Segmentul VT- Gurkovo prin pasul Republika este in continuare inchis si mai dureaza cateva saptamani. Te duci pe E85 prin Shipka sau pe celelate variante.

 114. adrian-Galati says:

  Buna ziua , In data de 6.07.2014 voi pleca din Galati la ora 22 catre thassos si voi ajunge undeva in jur de ora 2 in Giurgiu , daca sunt cumva colegi care au cazare din data de 7.07 ii astept sa socializam pe drum(traseu prin Makaza) . e-mail adrianmogos@ymail.com
  Drum Bun!

 115. Vlad Molfea says:

  Salut! Este cineva care merge pe 3 iulie spre thassos prin Makaza? Noi plecam pe la 04:00 din Giurgiu si cautam companie pe drum. Daca sunteti interesati spuneti!

 116. Maxim says:

  Salutare!
  Am citit forumul si chiar am gasit informatii utile, multumesc lui Andreipop pentru aceasta postare.
  Avem si noi o intrebare: Suntem din Republica Moldova, planuim sa plecam pe 13 august in Grecia, traseul: Chisinau-Giurgiulesti-Bucuresti-Russe-Macaza-Salonic-Kefalonia. Ne intereseaza daca sunt statii peco amenajate pe autostrada din Grecia la care am putea sa facem un popas (cum sunt pe autostrazile din Ungaria, Slovenia, Italia etc.)?
  Va multumim!

 117. Maxim says:

  Va rog frumos sa raspunda cel care stie daca exista macar vreo statie peco intre Macaza si Salonic, caci m-am uitat prin google maps pe aceasta portiune de drum circa 300 km si nu am observat nici una…
  Va multumesc!

 118. Adrian says:

  Din ce am mai citit ai un BP pe centura Komotini si mai ai un Avin mare si frumos dupa Salonic.

 119. valentin says:

  Ce varianta recomandati pentru Constanta-Lefkada?(fara oprire-datorita timpului,si un singur sofer)

 120. George says:

  Salutare.
  ATENTIE
  Tocmai m-am intors din Grecia si am parcurs drumul prin Makaza dus-intors. Multe puncte negative:
  1. Dupa Veliko Tarnovo se devieaza circulatia prin Gabrovo – Kanzaluk – Stara Zagora pentru ca intre Veliko Tarnovo si Gurkovo s-ar fi surpat o portiune de drum. Aceasta varianta, dupa ce ca te ocoleste cu peste 50km, este destul de grea , drum greu cu serpentine ff multe, drumul urca pe la 1200 m.
  2. La dus am stat in vama 2 ORE (am ajuns la ora 13 sambata) – la intoarcere, tot sambata, ora 17.00 erau doar cateva masini.
  3. Intre Kardzali si Makaza 4 echipaje de politie; mi s-a parut enorm pentru o portiune de 40km.

  Bucuresti-Makaza 8 ore cu deviere+opriri in jur de 40-50 min
  Makaza – Bucuresti cam acelasi timp

 121. Adrian says:

  Din ce am mai citit si eu prin presa bulgara, sunt disperati de volumul de trafic prin zona chiar incepand cu cei din Haskovo si au cerut mai multa politie care sa supravegheze traficul, asadar asteptati-va la destul de multa politie in zona. Oamenii din localitatile respective nu erau obisnuiti cu atat de multe masini care sa le strabata localitatile.

 122. George says:

  Drumul prin Makaza, pentru cei care se duc pe Riviera Olimpului – Korinos, Paralia-Katerini, Leptokaria, Platamonas, Nei Pori – Bucuresti-Makaza-Nei Pori 14 ore cu ocolire prin Bulgaria(cum am scris mai sus) si stat la ambele vami in jur de 2.40 h + alte opririle – cu masina diesel 1,5l – 520km, 40 L, 4,8%.
  Pe autostrazile din Grecia, taxele platite au fost: 3 pana la Salonic: 2,7 euro, 2,4 euro, 2,4 euro , dupa Salonic pana la Platamonas 2,2 euro, 1,2 euro si 2 euro – aceste taxe e posibil sa fie diferite cu cativa centi.
  Din Komotini spre Salonic in zona Kavala sunt peisaje care mie mi s-au parut frumoase, cu autostrada care serpuieste pe langa mare, tuneluri…
  Preturi la combustibili in statiuni: benzina 1.689euro, sau 1,699euro – motorina 1,339 euro sau 1,289 depinde de benzinarii BP, Eko, AN
  Stu ca este un site despre drumuri insa o sa pun cateva preturi la tavernele din Nei Pori, in mare preturila sunt asemanatoare in statiuni: Kalamari, Scoici su sos, Sardele, fiecare- intre 4,8-6,5euro, Creveti 6,8 euro, Caracatita 7,8 euro

 123. Ionut says:

  Buna. am ramas dator cu un review despre drumul din tg mures spre thassos . am plecat din tg mures in jurul orei 19.30 pe data de 26 iunie si la ora 3 eram in vama Giurgiu cu traversarea bucurestiului ca na la cel mic ia trebuit sa vada cum arata capital noaptea. de aici am urmat traseul urmator : Giurgiu – veliko tarnovo – gabrovo- pasul shipka( curbe destul de multe dar asfalt bun si mai este cate un tir dar spre surprinderea mea cand ajungeam in spatele lor se opreau si imi faceau loc sa trec) Kazanluk-stara zagora-haskovo-kardzali( la omv am alimentat si platit cu cardul ) makaza ( eram stresat ca mai toata lumea spunea de ore stat la coada dar din fericire la ora 10 in makaza eram a doua masina la rand a durat 2 minute vama ) am urmat traseul komotini- keramoti pe autostrada unde am pltit 2.4 euro taxa autostrada iar la ora 13 eram pe feribot( aici vas ruga sa fiti cu ochi pe masina deoarece domni care dirijeaza parcarea fe feribot de pun sa parchezi la doar cativa centimetri de cealalta masina in cazul meu domnul de alaturi ce sa ghidat dupa indicatiile lor a crezut ca usa de la masina mea face parte din feribot si ma sifonat putin nu tare dar oricum nui va pasa la nimeni de masina ta interesul lor este sa bage cat mai multe masini pe feribot.iar de aici pe thassos in vacanta mult dorita . drum bun si sa ajungeti cu bine pe insula.

 124. George says:

  Pentru Adrian
  Prin Makaza am trecut la dus Sambata la ora 13 si la intors tot Sambata la ora 17.
  Citeste postul meu de mai sus

 125. Gabriel Ene says:

  Daca mai sunt informatii noi despre drum, va rog sa mai postati. Noi plecam pe 6 iulie dimineata si nu am reusit sa mai gasesc informatii noi despre drum.
  Multumim.

 126. Adrian says:

  Pentru Gabriel:
  Si eu tot pe 6 trec prin Makaza si eu as zice ca tot ce e nou fata de anii trecuti sunt pasul Republika inchis si potentiala aglomeratie la orele de varf din weekend din vama Makaza. In rest nimic nou ….

 127. George says:

  Am ajuns ieri in Halkidiki si am trecut prin Makaza.
  Dupa Valiko Tarnovo drumul spre Stara Zagora era blocat si politia devia circulatia prin Gabrovo.
  Am ajuns la Makaza pe la 11:35 si am stat 30 de minute la coada (am estimat cam 25 de masini in fata mea), iar cei care se intorceau in tara cred ca stateau dublu la coada, parea dubla coada pentru sensul opus.

 128. Adrian says:

  George, unde ati fost mai exact in Halkidiki, pe unde ai luat-o dupa ce s-a terminat autostrada ?
  Se intampla sa fi circulat pe traseul asta: https://www.google.com/maps/dir/Makaza,+Lozengradtsi,+Bulgaria/Agios+Nikolaos+630+78,+Grecia/@40.4131433,23.4982663,10z/data=!4m13!4m12!1m5!1m1!1s0x14ad9180f6c77913:0x640706c24c6c05c6!2m2!1d25.429241!2d41.264765!1m5!1m1!1s0x14a896d8d1b2e321:0x5553be82e60078b0!2m2!1d23.695265!2d40.2488839 ?
  Daca da, cum este ultima bucata dupa Asprovalta ? Multumesc !

 129. George M. says:

  @Adrian: Daca mie imi era adresata intrebarea (eu am comentat cu numele George inainte de comentariul tau, dar pentru ca vad ca mai e un George o sa scriu cu numele George M.): Cred ca acela e drumul pe care am merg pana in Sarti de la iesirea de pe autostrada (m-am luat dupa GPS). Drumul nu e foarte bun dupa ce iesi de pe autostrada, e destul de ingust si nu foarte drept. Se poate merge cu 60-90 Km/h, nu mai repede. Dar nu cred ca ai alte variante.

 130. Adrian says:

  Sunt unii care vin prin Makaza si ocolesc prin Salonic ca sa ajunga in Sarti de exemplu dar cred ca e un ocol destul de mare. Am sa abordez traseul din linkul postat de mine mai sus.
  Multumesc ptr reply George M. !

 131. iulian galati says:

  plec pe 6 iulie in thassos stie cineva cum se trece cu bacul pe la calarasi si daca este buna alegerea traseului pe acolo

 132. Roxana COSTACHE says:

  Urmează sa plecam cu 2 copii mici in Thassos si nu știm dacă s-a deschis drumul spre Makaza.Va rog sa postați dacă știți ceva.

 133. Silvestru Vitikan says:

  Plecat ieri dimineata la 04.45 din Bucuresti Veliko-Gabrovo -Stara Zagora-Makaza.la 06.24 am trecut la Ruse,la ora 13 erau 5 masini in vama Makaza -trecut in 4 minute.La 14.45 eram deja pe ferry.

 134. mihai says:

  Am setat pe GPS kardzali-lozengradtsi (nu gasesc makaza) si ma duce prin momchilgrad si kirkovo: e OK drumul?multumesc

 135. Lukas says:

  Pentru Mihai.
  Ai setat bine GPS, insa avand o harta mai veche nu vede drumul nou dintre Kardzali si Makaza. La iesire Kardzali unde se tremina cele 2 benzi, o sa vezi indicator de Greece spre dreapta, aici GPS o sa te duca in stanga spre Momchilgrad, nu te lua dupa el. Drumul mai nou, bun si scurt este cel din dreapta dupa cum arata si indicatorul.

 136. Adrian says:

  E la fel, adica inchis pana la sfarsit de iulie din cate zic bulgarii prin presa online.

 137. Vali says:

  Salut

  vreau sa alimentez in Bulgaria si as vrea sa stiu cum credeti ca e mai bine, sa platesc cu leva sau cu cardul facandu-se automat paritatea?

 138. ionutB says:

  aceasi intrebare ca si vali cum ar fi bine sa platesc la pompa iar ptr silvestru vitikan daca poate sa posteze exact traseul pe unde a luat -o raman dator cu o bere Plec sambata dimineata la 3″30 din bucuresti spre thassos

 139. andrei says:

  Deci pana la urma pe sensul de intors e mai mare coada decat pe cel de intrare in grecia ? Noi am ajuns in grecia prin svilengrad si ma bate gandul sa ne intorcem prin makaza, dar dsca e coada prea mare renunt …..

 140. DragosBM says:

  Buna!
  Aseara ne-am intors din Thassos. Voi incerca sa punctez doar ce am observat ca nu s-a mentionat pana acum:
  1. Recomand ocolirea oraselor acolo unde se poate : Gabrovo, Stara Zagora, Haskovo. Exact pe portiunea de drum care ducea prin Gabrovo erau echipaje de politie si cand am mers si cand ne-am intors. Ca norocul ca fix inainte de politie am virat pe ruta care ocoleste orasul.
  2. Singura varianta logica pe care o vad eu de a ocoli pasul Republika este pasul Shipka. Multe serpentine, drum acceptabil, peticit, dar ok.
  3. Cand am mers spre Grecia am stat in Makaza 15-20 de minute maxim la ora 15:30. Cand ne-am intors am stat cam 10-15 minute maxim la ora 10-10:30. Consider ca am avut noroc.
  Ca impresie generala : Din Baia Mare pana la Giurgiu (pe valea Oltului sau pe la Brasov) drumul este mult, mult mai bun decat de la Ruse la Kardzali. In Bulgaria, dar mai mult in partea de nord drumul este foarte zgrunturos (poate mai demult s-a turnat criblura cu granulatie mare) si deci si zgomotos. Pe alocuri are petice, in multe locuri sunt crapaturi facute in drum cu timpul. Doar in cateva locuri sunt “cratere” imprevizibile. De la Kardzali pana 14 km dupa Makaza suprafata asfaltica este perfecta, mai buna chiar decat autostrada greceasca.

 141. angelica says:

  La inceputul lunii iulie plecam cu masina in directia Paralia. Desi am mai fost de cateva ori, de fiecare data ne-am “ratacit” pe drum. As vrea, daca este posibil, sa primesc cateva sfaturi. Multumesc !

 142. Alin Albu says:

  SUPER pentru toate informtiile oferite si felicitari pentru inititiva. Un demers excelent si foarte util. Keep going….

 143. ionutB says:

  noi plecam pe data de 5 la 3’30 dimineata din bucuresti dar spre thassos nu spre lefkada

 144. marius says:

  noi plecam pe 7 iulie din bucuresti spre Lefkada, in jurul orei 18 cam asa ceva. am vrea sa ajungem a doua zi in jurul amiezei pe insula.
  Ne puteti contacta la 0724862268 si poate mergem impreuna

 145. Vali says:

  Noi plecam din București spre halkidiki pe 5 seara în jur de ora 20. Am ales traseul prin makaza, dacă mai este cineva care merge in aceeași direcție atunci dati un semn. 0766805896

 146. Marius says:

  Am inteles ca nu este voie cu statie si detector de radar pe teritoriul Bulgariei si a Greciei?
  Poate cineva sa confirme.
  Multumesc.

 147. Marius says:

  Luni la ora 2.30 am plecat din bucuresti la 8.45 eram in vama Makaza 5 masini am stat max 5 min la 10.30 eram pe ferry. Pt mai multe info va stau la dispozitie

 148. Adrian says:

  Salut,

  Am folosit acest traseu pentru a merge in Vourvourou 22.06 -> 2.07.
  Cel mai important, drumul intre Veliko Tarnovo si Gurkovo este inchis pentru lucrari, desi nu multe si nu importante se pare ca prefera sa fie blocat, desi ar putea folosi semafoare in zonele in care au de lucru. Nu este surpat din cauza inundatiilor. Au reparat cateva petice, in tr-un loc cred ca se surpase putin un perete de pamant (poate alunecare PE drum) dar drumul era ok.
  La dus, ne-au deviat prin Shipka, am prins cateva tiruri, iar datorita serpentinelor si a drumului putin mai lung ne-au intarziat cel putin 2 ore, plus un concurs de ciclism care ne-a blocat pentru 30 min inainte de Kazanluk.
  La intoarcere am omis sa ma interesez de traseul prin Gurkovo, iar cand am ajus sa intru pe drumul 55, drumul era in continuare blocat. Am dat 10 E politailor “de paza” si m-au lasat sa trec, asa ca am vazut si care era starea traseului. De precizat ca localnicii au voie sa il foloseasca. Am inteles ca se poate ocoli barajul prin localitatile din zona, dar nu stiu detalii.
  Fiecare trebuie sa isi faca un calcul raportat la timp si mod de condus. Personal am considerat traseul (chiar si deviat) mai relaxant decat cel prin Sofia, pe care am mers de 2 ori, dar spre final nu prea mai aveam rabdare sa conduc.
  Una peste alta, trebuie verificat daca bucata Gurkovo-Veliko este deschisa, pentru a nu avea surprize.

  IMPORTANT: Duminica 22.06, ora 16:00 – coada la vama spre GR de 200 m, timp petrecut, aproximativ 1 ora, 2 puncte de control, pe doua benzi. Am observat ca era coada si in sens invers, mai mare, dar pe o singura banda si un singur punct de control.
  Marti 1.07 – ora 18:00 – vama era libera pe ambele sensuri.
  Miercuri 2.07 – am “reusit” sa trec de baraj conform celor de mai sus.

  Drum bun!

 149. Bogdan N says:

  Pt Vali si Ionutb: cel mai bine platiti cash cu leva – daca le luati la un curs bun si daca stiti cat folositi exact, ca sa nu ramaneti cu ele. daca nu, merge si cu cardul la benzinariile mari ( la cele mici nu am incercat), oricum cu tot cu conversia leva-euro-leu iesi mai ieftin decat la noi. de ex. eu am platit 5,68 lei/ ltr benzina in Bg. OMV-ul de la Kardzhali ( Kardjali dupa unele GPS-uri) are un pret mai mic decat in restul tarii – din ce am vazut eu, asa ca recomandarea mea e sa alimentati in Russe si apoi la Kardzhali. in Thassos benzina e 1,693-1,737 euro, deisgur :).
  eu plec maine spre Ro, prin Makaza, daca sunt ceva noutati legate de drumuri, va rog sa-mi spuneti.

 150. George I says:

  Plec sambata 5 iulie , dimineata, din Bucuresti spre Thassos. Mai sunt probleme intre Veliko Tarnovo si Stara Zagora ? Se poate cumpara vigneta in Ruse pentru 14 zile ? Ce ore trebuiesc evitate pentru trecerea prin Makaza?

 151. ionutB says:

  Bogdan N ms frumos pentru sfaturi deja ac cumparat leva pentru plata benzinei in bulgaria oricum in grecia nu am de gand sa alimentez fiind destul de scumpa pentru George I si eu plec sambata dimineatza ma gandeam pe la 3’30 din bucuresti tot spre thassos

 152. George I says:

  ionutB, este ok ora 3.30. Contacteaza-ma la telefonul de mai sus sa stabilim locul intalnirii. Traseul recomandat ar fi cel prin Makaza, cu devierea prin Gabrovo.

 153. Florin says:

  Salut,
  Ne-am intors din concediu in Corfu. Am trecut vama pe la Makaza. Si la dus si la intors am stat in vama cam 30 de minute. La dus erau 5 masini la coada si am stat 30 de minute. Luau pasapoartele in ghereta lor si ti le dadeau dupa minim 5 minute….Nu imi pot imagina ce faceau atat cu ele.

  La intoarcere era o coada mare…dupa GPS cam 430 de metri . Oricum ma asteptam sa stau cateva ore, dar spre surprinderea mea a durat tot cam 30 de min. La vama erau 2 tipi si treceau cate 2 masini odata. S-a uitat pe pasapoarte si gata…in total cam 15-20 de secunde.
  Despre GPS: Ultimele harti de la Igo (Q1 2014) nu stiu drumul prin Makaza. Se poate da un pct final dupa Kardzali si de acolo sunt sunt indicatoare, care te scot pe drumul nou, un drum impecabil. Apropo de drumul nou, la intoarcere, pe bucata asta de drum de vreo 40 de km erau 3 achipaje de politie, asa ca atentie. Stau mai ales la intersectia cu alte drumuri secundare, unde bulgarii au limitari de viteza.
  Daca aveti smartphone/tableta cu android/ios exista softuri de gps gratis, destul de bunicele care folosesc hartile OpenStreet si care stiu si ruta prin Makaza. Ptr Android este Map Factor , ptr IOS este Be on road . Dupa ce le instalati alegeti Open Street si descarcati hartile. Sunt destul de OK ( nu mi se pare ca se ridica la nivelul igo-ului, dar ptr niste softuri free, sunt mai mult decat bune ).

  Cand am plecat am apucat sa trec prin pasul Republika (cred ca am trecut in ultima zi, inainte de inchidere 🙂 ), la intoarecere, fara sa stiu ca e inchis, am luat-o prin Shipka sa fac comparatie. E mult mai ok prin Republika (eram cu 2 copii in masina : unul de 1 an si si unul de 3 ani), e mai lin, nu e diferenta de altitudine chiar asa de mare . Shipka e mai spectaculos, mai multe serpentine si mai stranse. Si nu prea ai loc de depasiri. Chiar ma minunam ce cauta camioane pe acolo, ca stiam ca nu au voie.
  Autostrada la greci te costa. Pe egnatia odos e 2.40 euro la fiecare pct de taxare. Pana in salonic sunt 2 (cred) si din salonic pana in Igoumenitsa mai sunt vreo 5 sau 6. (primul dupa salonic , pana sa se desparta autostrazile spre atena si spre igoumenitsa e de 1.70 , in rest toate 2.40) .
  Benzina la greci cam 1.75 euro (media) am gasit si cu 1.698 cel mai ieftin dar si cu 1.819. Atentie la pret. Pot fi benzinarii de la aceeasi firma situate la 2-300 de metri departate care sa aiba preturi complet diferite. La bulgari am alimentat de la OMV-ul din Kardzali. Nu aveti cum sa il ratati ca e singurul din oras unde vezi o mare de masini 🙂 . Era 2.52 leva litrul, am platit cu cardul (Visa electron) fara nici o problema.
  Cam atat in vine acum in minte despre traseu.

  Numai bine , drum bun si vacanta frumoasa.

 154. Bogdan N says:

  Ionuț: sper să te ajute info mele, mai bugeteaza pt leva si vigneta bg. Drum bun și vacanță faina

 155. Ramona says:

  Buna!
  Ne-am intors joi 3 iulie din Thassos prin Makaza.
  Si la dus, 22 iunie, si la intors drumul era deviat prin Gabrovo, prin Shipka. Drum cu serpentine, dar care nu a ridicat probleme atata timp cat am mers cu 40-50 km/h si drumul era complet gol(mai ales la jntors, cand pe Shipka era ora 1 am), mai ales k am avut si copil 1,5 ani.
  In Vama Makaza nu am stat nici la dus(9am), nici la intors (10 pm).
  Atentie mare la soferii bulgari: conduc la risc: depasiri triple, viteza, nu respecta semnele de circulatie, taie curbele pe serpentine! Pericol!
  Drumul a fost mai usor decat mi-am imaginat! Si datorita informatiilor detinute, multumesc inca o data tuturor!
  Din Haskovo si pana la Giurgiu ne-am tinut dupa un autocar turcesc care ne-a usurat sarcina.
  11h la dus si 10 h la intors, cu pauza de cafea si alimentare la OMV Kardzali de 30 min (Skala Panagia-Buc, sector 2).
  Drum bun si vreme buna!!

 156. Ramona says:

  Si inca ceva, poate va este de folos: preturi sezlonguri m-a intrebat cineva.
  Makryammos: intrare 3 e/pers+7e/2sezlonguri si o umbrela
  Golden Beach-Cielo Beach sau Galle Beach: gratis sezlongurile daca consumai ceva de la bar (3 e/o halba Mytos sau un caffe frape cu inghetata)
  Paradise Beach: 7 e/ 2 sezl cu o umbrela
  Aliki Beach: 7 e/2 sezl cu o umbrela decare primeai un voucher pe care il puteai folosi la restaurant consumand masa pt 2 pers
  Psili Ammos: consumatie de la bar(4,5e/caffe fraoe fff prost) insa nu te lasau sa scoti nimic din geanta, nici pt copii!!!
  Marble Beach: nu mai sunt sezlonguri si bar. A venit viitura si nu a mai fost amenajata plaja!!

 157. Cristi says:

  Salut!
  Am plecat spre Thassos in data de 30.06 si m-am intors pe 05.07.
  Si la dus si la intors am mers prin Makaza. Drumul este deviat prin Gabrovo, pasul Shipka, fiind o portiune de aproximativ 30 de km de serpentine. Drumul este bun, a fost liber si nu am intampinat probleme.
  In vama la Makaza am stat foarte putin (maxim 10 minute). Am observat ca aveau o problema cu masinile din Bulgaria si R. Moldova pe care le verificau temeinic (bagaje, portbagaj, etc).
  Motorina este mai ieftina in Bulgaria decat in Romania, 2,56 bgn (5,74 lei). Am alimentat la OMV din Kardzali care, apropo, era plin de masini din Romania.
  Drum bun si concediu placut!

 158. Mihai Z. says:

  Va recomand Sygic, stie Makaza, functioneaza pe Ios si Android.(din BZ pana in Thassos afiseaza 699km) Eu il folosesc de ceva timp si nu a dezamagit, 20€ licenta lifetime EU&Russia. Voi pleca joi, 10.07 din BZ spre Thassos prin Makaza. In Buc. o sa ajung pe la 23.30, in caz ca vreti sa mergem impreuna. Spor!

 159. Cristinel says:

  @ Cristi

  Hello

  Cristi, pe la ce ora ai trecut prin vama din Makaza ? am vazut ca timpul petrecut acolo difera de momentul zilei. Eu ma gandesc sa plec pe la 3.30-4 din Bucuresti. Cam cand preconizezi ca as ajunge in vama (nu am copii sau alte pauze planificate) ?

  Multumesc,
  Cristinel

 160. Cristi says:

  @Cristinel
  Cand am plecat spre Thassos, am trecut pe la ora 08:00, am fost a 5-a masina.
  La intoarcere am trecut pe la 14:00, am fost cam 17-20 de masini. Pe sensul spre Grecia erau cam 30-35 de masini si inca veneau multe. Din Bucuresti faci cam 7 ore (fara opriri).

 161. Cristinel says:

  Multumesc de detalii.

  Inca mai este doar un punct de verificare pe sens ? Daca da, cam cat a insemnat 17-20 de masini in minute?

 162. Adrian-Galati says:

  Salut , bun traseul acesta… pacat de Pasul Shipka care este obositor , ce mai stiti despre Passul Republika , am inteles de la un coleg ca este deschis pentru cei care locuiesc in zona. Unii spun ca cu 5 euro se poate trece a incercat cineva?

 163. tudor says:

  Mersi MIhai Z pentru sugestie,am luat sygic de pe net cu harti noi si confirm ca vede makaza-nymfea.
  In noaptea de 16 spre 17 iulie,orele 2 sau 3 dimineata, pleaca cineva?

 164. tudor says:

  Apropo,Sygic-ul imi da din prima la traseu devierea pe la Gabrovo prin pasul Shipka,apoi Kazanlak si reintra in E85..

 165. Mihai Z. says:

  Hmm….nu stiu ce versiune de harti ai, sau de program dsr sygic arata ca prim traseu, unul pe la Edirne, am editat manual prin Makaza iar cu ocolirea prin Shipka la fel, manual. Vad ca este o diferenta de 12km intre cele 2 variante. Cei care ati trecut prin Shipka spuneti ca asfaltul e ok? Am jantele pe 18 nu de alta…sunt panicat cu gropile..

 166. tudor says:

  da,se vede,trebuie sa pui degetul pe varianta mov spre makaza.
  pe 17 dimineata 2-3 a.m. pleaca cineva din bucuresti?

 167. Mihai Dumitrica says:

  Salut,

  Pe 12 iulie (peste doua zile), plec spre Sarti- Halkidiki. Vroiam sa stiu ce mai e nou pe ruta nou spre Makaza. Adica drumuri in lucru, gropi, probleme semna GPS. Eu am un GPS de la Evolio pe care sincer sa fiu l-am folosit mai mult deloc…..nu a fost nevoie. Este prima oara cand fac ruta asta, a doua oara cand strabat bulgaria cu masina proprie si prima oara singur si nu in grup cu alte masini.
  Multumesc anticipat

  P.S. – Daca mai merge cineva in directia respectiva sau spre Thasos, si nu vrea sa fie singur, eu plec din Bucuresti( Pantelimon), pe la 3:30 – 4:00.

 168. George M. says:

  Intreba cineva de detectoare de radar in Bulgaria. Eu am intrebat vamesul de la Ruse (avea uniforma pe care scria “Politia”) daca sunt permise in Bulgaria si mi-a spus ca da. L-am folosit cam jumatate din Bulgaria, dar niciodata nu mi-a semnalat nimic, si la un moment dat eram cu masini de politia cu radarul pe bord chiar in spatele meu. Si am intalnit si cateva radare in mers din sens opus. Poate erau toate oprite, dar am constatat ca e complet inutil si l-am dat jos.

  Benzina in Grecia e scumpa, eu am vazut cateva benzinarii unde pretul era 1.759 Euro/litru.

  Sambata ne intoarcem din Sarti in Bucuresti. Ne-am hotarat sa o luam prin Salonic – Sofia la intoarcere, pentru ca n-am trecut niciodata prin Sofia si vrem sa vedem macar in trecere cum arata.

 169. Mihai Dumitrica says:

  Mai am o intrebare….Vinieta de la bulgari din cate stiu e ca la noi (ca perioada…..o saptamana sau o luna). Ma intrebam daca la intoarcere gasesc de luat vinieta in apropierea granitei Grecia- Bulgaria. Ca sa nu dau banii pe vinieta pe o luna intreaga ca nu am dece. Din cate-mi amintesc pe o luna e undeva la 35 euro, asa platesc 5 la dus si 5 la intors. Stau 7 nopti si nu ma incadrez in vinieta pe o saptamana.

  Multumesc.

  P.S. – E mai ok sa iau ruta pe la Sofia sau pe ruta noua pe la Makaza? Masina o sa fie plina (3 adulti si 2 copii de 2.5 si 6.5 ani).

 170. Ramona says:

  Noi am luat de la OMV din Ruse pe drumul catre Varna 2 vignete pt cate o saptamana (5 euro+5 euro) un in continuarea celeilalte ca perioada.

 171. andrei says:

  Salutare tuturor,

  In dimineata zilei de 16.07, in jurul orei 3:00 – 3:30 plec din Bucuresti spre Sithonia/Sarti pe noul drum prin Makaza (Ruse – Kardzali – Makaza).
  Daca mai sunt amatori ii rog sa imi raspunda aici, urmand ca ulterior sa facem schimb de adrese de mail/nr. de telefon.

  In alta ordine de idei: am inteles de la cativa colegi de serviciu ca exista aglomeratie in noul punct de trecere DAR in weekend!!! Lucru afirmat si de: Cristina June 22, 2014 at 8:21 pm

  Multumesc anticipat.

 172. GABI says:

  @ george: atentie, detectorul de radar nu este legal in Bg. De functionat, functioneaza pe frecventa cu X. Eu va sfatuiesc sa il folositi, noua ne-a fost de multe ori de ajutor.

 173. Dragos says:

  Salut! Sunt in zakyntos de 2 zile. Am venit prin Makaza, dar nu recomand!
  750km pana la Salonic cu devieerea prin Skipka, serpentine si camioane! Recomand Sofia , anul trecut am fost in lefkada si a fost ok..

  Ma întorc pe 20 si clar o sa merg prim Sofia ..

 174. andreipop says:

  Salut si multumim. Noi am recomandat acest traseu (chiar si fara deviere) doar pentru cele mai apropiate destinatii (Halkidiki, Thassos, Samothraki), pentru restul drumul prin Kulata este ok.

 175. Dan says:

  Dimineata 12 iulie la ora 5, plec din Popesti-Leordeni la Hanioti prin Makaza! Sper sa am noroc! O sa revin cu un comentariu legat de traseu!

 176. maria oancea says:

  plec pe 13 jul din bucuresti otopeni spre Thassos. Prima data cu masina, caut sa adum informatii. ultimele informatii de trecut prin makaza? Mai merge cineva sa calatorim impreuna? multumesc anticipat.

 177. marian says:

  Am citit articolul si majoritatea comentariilor cu entuziasm insa dupa o analiza la rece cred ca acest nou traseu e recomandat doar celor cu spirit de aventura. Dupa 15 ani de insule, de 2 ani sunt nevoit sa ma multumesc cu halkidiki ca am copii mici si speram ca acest traseu sa ma scape de 1-2 ore de drum ca sa pot merge direct pana in sithonia si sa scap de “escala” din sofia. Dupa un calcul simplu pe datele din tabelul comparativ si tinand cont de informatiile din comentarii, pt halkidiki cel puțin noul traseu e si mai lung si mai scump si mai riscant, fara sa iau in calcul ocolirea prin skipka. Daca mai ai si benzinoasa si mergi aproape 300 de km pe ignatia odos unde se merge lejer cu 150km/h vei toca mai multa benzină sau vei merge incet si vei pierde timp. Plus riscul de sta mai mult in vama sau sa prinzi multe camioane lente prin munți. Plus consumul suplimentar pe sectoarele de munte cu o masina f incarcata. …..si uite asa am ajuns la o vorba din batrani: drumul cel mai scurt e cel pe care il cunosti….☺…..La anu’ insa o sa reiau insulele si o sa incep usurel cu thasos, deci poate osa testez si eu ruta asta….

 178. Adrian-Galati says:

  maria cu siguranta te vei intalni cu colegi pe drum , este plin de romani intre ruse si veliko

 179. Mihai Z. says:

  Ieri am ajuns in thassos prin makaza via pasul shipca.Nu e un drum wow si nici nasol . Asfaltul a fost ok 90% din drum iar pasul sinuos se trece usor. Bz-Thassos 11 ore cu cateva opriri.

 180. George M. says:

  Am sosit ieri dupa-amiaza din Sarti inapoi in Bucuresti, pe drumul prin Thessaloniki – Sofia, dupa ce la dus am ales drumul prin Makaza. Drumul de intoarcere mi s-a parut mai ok, mult mai drept, nu am platit nicio taxa de autostrada la greci (la dus am platit 3 x 2.4 euro) si mai rapid. La dus am facut cam 12 ore si jumatate, la intors am facut 11 ore si jumatate. La dus am asteptat cam jumatate de ora la coada la intrarea in Grecia la Makaza, la intors a mers instant (1 masina in fata mea). Nu am respectat limita de viteza in Bulgaria, am mers pe drumurile nationale pe anumite portiuni cu ~120 Km/h (unde se putea), am fost semnalizat cu farurile de catre niste tiruri cand era un radar in fata ascuns la vreun Km si am fost depasit de nenumarate ori cand mergeam prea incet in portiunile cu limitare de 60 Km/h din jurul intersectiilor. La dus pe o mare parte a drumului nu am putut sa merg nici cu viteza legala din cauza curbelor, si li s-a facut si rau copiilor pe serpentine, desi am mers incet.

  Daca ar fi sa merg din nou in Halkidiki, nici nu as mai sta pe ganduri, as alege drumul prin Sofia – Thessaloniki.

 181. Dragos says:

  George M, asa o sa fac si eu la întoarcere , am mers pe Makaza la dus, sa vad cum e…, cel puțin cu devieerea prin Skipka nu e convenabil drumul ..

 182. Octav says:

  Salutare,
  Pleaca cineva luni 14.07.2014 dimineata ora 06:00 din Bucuresti spre Thasos,poate mergem impreuna si eu plec cu masina pentru prima data!
  Toate cele bune! 0764569666 Octavian

 183. Lucian says:

  Sper ca pana pe 3 August drumul sa nu mai fie deviat prin Gabrovo, prin Shipka,astept noi informati despre starea drumului prin Veliko catre Kilifarenco, deci prin Pasul Republika de la voi prieteni cu noutati bune sper !

 184. Iolanda says:

  Eu plec pe 17 august spre Thassos si vom merge pe la Makaza. Sper sa avem informatii pana atunci daca se poate trece prin Pasul Republika.

 185. Irina says:

  Hello,
  Pentru Salonic, ce recomandati? Drumul nou prin Makaza sau cel vechi prin Sofia? Mentionez ca e prima data cand merg in Grecia. Va multumesc 🙂

 186. Cezar says:

  Salutare! Am citit mai toate comentariile de mai sus. Suntem un cuplu de tineri, pare interesant drumul prin Shipka. Din ce vad eu pe google maps, traseul pare a fi cel de mai jos. Am dreptate? Va multumesc.

  http://goo.gl/345TdF

 187. Mihai Z. says:

  Fix ala e :). Am citit azi pe site-ul bulgaresc api.bg despre starea drumurilor si nu ziceau nimic de pasul Republika…probabil merge cu spaga cum zicea cineva mai sus, dar repet Shipka nu e chiar asa rau. Intr-adeva e sinuos, dar nu cred ca are un grad ridicat de dificultate. Atentie si viteza redusa!

 188. NicuP says:

  Va salut,
  Plecam si noi pe 1 august din Bucuresti spre Thassos prin Makaza.Ora de plecare aprox 4 dimineata.Mai este cineva din Buc care pleaca la acea data,daca da, poate putem pleca impreuna.Adresa mea de email:nplesea@yahoo.com
  Toate cele bune

 189. Razvan says:

  @andreipop: vezi ca ai gresit data redeschiderii Pasului Republika …
  E 17.07, nu 17.06 🙂

  Vineri seara (18 iulie), in jur de 21.00, ma pornesc din Bucuresti spre Kinira/Thasos.
  Daca mai pleaca cineva in acea seara, imi poate da un mail: razvan.florin@gmail.com sau un telefon la 0721433295.

  Multumesc!

 190. Ana says:

  Am plecat in Thassos pe 23 iunie, ne-am intors pe 4 iulie. Am ales drumul prin Makaza, cu un mic ocol ca sa evitam Veliko Tirnovo si pasul Shipka.
  Traseul a fost : Bucuresti- Giurgiu- Ruse – Razgrad – Targovishte – Omurtag -Kotel – intrare pe A1 spre Sofia, A1 cam 70 km, iesire spre Dimitrovgrad – Haskovo -Kardjali – Makaza. 630 km, plecare la 8 dimineata din Bucuresti, la 8 seara eram la pensiune, cu 2 opriri cam de 20-30 min pe traseu.
  La intors acelasi traseu, plecare din Thassos 7 dimineata, ajuns in Bucuresti la 7 seara. La dus am stat maxim 10 min in vama, la intors cam jumatate de ora. Nu s-au uitat decat la pasapoarte.

 191. Mugurel says:

  Buna , aveti idee pentru a iesi din tara cu masina tatalui , imi trebuie contract de comodat ? Se cere la vama , sau politia din bg – grecia la control ? Multumesc

  Plec in directia Thassos pe 07.09 din Buc , mugurel_28@yahoo.com , in cazul in care mai e cnv care pleaca atunci si vrea companie pe traseu 🙂 dati un mail

 192. andreipop says:

  Salut. Am fost si eu in situatii similare (masina pe leasing), legea spune ca poti merge fara probleme in UE dar pentru siguranta am avut de fiecare data procura. De 2 ani nu am mai fost intrebat la nicio vama de aceasta procura. Pentru linistea ta ti-as recomanda sa o ai la tine.

 193. iulianv says:

  cum faceti cu benzina? ruta prin Sofia si Kulata.
  Sunt la prima iesire spre Grecia. Fiind mai ieftina benzina in Bulgaria parca as face plinul acolo, la inceput si inainte de iesire. Pe unde este benzinarie dupa Ruse ca sa stiu cam ce calcul sa fac? Pentru la iesire am gasit in articolul despre Lefkada, https://grecia.de-weekend.ro/traseu-bucuresti-lefkada/. Mai sunt si altele in zona?
  La intoarcere unde bagam la intrarea in Bulgaria? Si ce preturi sunt?

  Plecam spre Lefkada, prin Kulata, duminica 20 sau luni 21 iulie. Din anume motive nu putem stabili inca exact, dar daca mei este cineva care pleaca in aceeasi directie poate ne auzim sa traversam Bulgaria impreuna.

 194. irina says:

  ieri pe la 8.30 dimineata am trecut de Veliko prin pasul Republika.
  am intrebat inainte la Rompetrol un echipaj de pilitie daca s-a deschis, dar ei au zis ca nu, dar ca urmeaza cam in doua ore, pe la 10, sa se deschida si ca noi trebuie sa o luam prin Shipka.

  am ajuns la semnul de drumi inchis, unde efectiv ne-am oprit in fata lui sa luam o hotarare, timp in care treceau spre republika, masini de Bulgaria la greu (inclusiv un echipaj de politie). asa ca ne-am luat inima in dinti si am ocolit efectiv semnul de interzis, si am luat-o si noi dupa bulgari si bine am facut, ca drumul e ca-n palma si n-a fost nici o politie.
  la makaza am ajuns la 13.45, am avut doar 20 de masini in fata si am trecut in 15 minute.

  ce sa va mai zic? daca s-a deschis efectiv drumul nu pot confirma, ca semnele erau inca acolo cand am trecut noi. dar daca se poate trece pot spune, si ar putea confirma si alti romani cu care ne-am incolonat la un momendat prin republika.

  drum bun si vacante frumoase tuturor.

 195. Mircea says:

  La 0.15 am plecat din Shell Ruse cu plinul făcut si vigneta in parbriz. 5 ore si 20 min mai târziu am intrat in Grecia, prin Makaza. In condițiile in care pana după Veliko Tarnovo a plouat infernal, m-am încurcat puțin in Stara Zagora, iar ultimii 25km înainte de granița au fost prin ceata densa. Am făcut iar plinul la OMV Kardzhali. Consumul mediu 4.8%, viteza medie 72km/h. La granița BG-GR am avut o masina in fata si doua in spate.

 196. Florentin says:

  Buna!Pleaca cineva in seara aceasta(20.07.2014) spre Grecia?Prin Ruse–>Makaza.Mentionez ca suntem Din Braila.(tel.0762686088)In vama la Giurgiu in jur de 00.00

 197. Florin says:

  Foarte utile recomandarile – 7 ore si jumatate de la Keramoti la Titan Bucuresti- si asta fara excese de viteza ! Multumesc
  Florin

 198. Stanciu Loredana says:

  Super drumul pana la makaza.Am plekt la 22.30 din giurgiu (vama ) si la 04.35 treceam vama la makaza.Tot drumul foarte liber, nici trafic nici politie.La intoarcere pe29tot makaza aleg.

 199. Cristinel says:

  Hello

  Ieri (20 iulie) am mers prin Makaza – Veliko prin Republika, pe drumul redeschis. Se circula bine – cam in 6 ore se traverseaza Bulgaria. La Makaza exista un singur post vamal pe sens, insa ieri erau 2 militieni (probabil pentru ca era coada mai mare).

  Benzina in Bulgaria este cam 2.55 leva (5.8 RON) iar la Kardzali gasesti si Lukoil si OMV si Rompetrol.

  Drumuri bune!

 200. adrian_Galati says:

  Salut ,

  Foarte bun drumul prin Makaza , numai ca la intoarcere la intrare in Stara Zagora la acel Peco Lukoil am luat un RADAR !! ( Camera Fixa) . Vroiam sa stiu cum se procedeaza cu acele amenzi din Bulgaria vin acasa ?

  Multumesc.

 201. Mihaela says:

  Buna!
  As vrea sa plec in Thassos cu masina in august , eu nefiind un as in ale condusului, si am facut o simulare de traseu pe Google maps, asa cum ai specificat tu mai sus in articol: Ruse- Velko tarnovo- Nokolaevo- Stara Zagora -Hasovo- Karjali- Makaza- Komotini-Thassos si mi-a reiesit ca drumul se parcurge in 10 ore si 18 minute si are distanta de 602 km 🙁 Ori in articolul tau scrie ca se parcurge in 6 ore si sunt maxim 400 de km. Unde am gresit?
  Am incercat sa pun si linkul de pe Google maps cu traseul meu dar din pacate nu merge.
  In speranta unui raspuns,
  Mihaela

 202. EugeniuSandu says:

  Salut. Abia m-am intors din Halkidiki si la dus am mers pe traseul facut de google maps si cel mai mediatizat prin vama Makaza , cu toate ca vamesul roman imi spusese sa o iau pe traseul clasic Sofia, drum mai obositor si solicitant nu cred ca am avut parte pana acum m-am trezit la 1200m altitudine prin munti cu niste curbe ca pe Transfagarasan, e adevarat ca a plouat de la intrare in Bulgaria pana la iesire din vama Makaza, nu-l mai laudati atata ca drumul asta e o mare porcarie partea frumoasa nu e decat in apropierea vamii si dupa vama in Grecia.La intoarcere am venit pe vama Kulata si Sofia chiar daca drumul este mai lung putin am ajuns mai repede acasa si am avut parte si de citiva kilometri peste 100 de autostrada iar o parte de autostrada chiar noua deasemenea si la intoarcere a plouat cat a tinut statul Bulgar dar drumul a durat cu tot cu opriri 12 ore pe cind pe la Makaza a durat 14ore.

 203. andreipop says:

  Buna Mihaela.

  Inteleg ca nu mai avem timp sa citim nici 2-300 de cuvinte dar te rog sa citesti articolul cu atentie si o sa vezi unde ai gresit.

  Mersi

 204. andreipop says:

  @eugeniu – ai gresit traseul. Traseul prin Makza (cel corect) nu are curbe / munti / etc. Eu cred ca ai mers prin Shipka Pass.

 205. Cristinel says:

  Salut

  Sper sa nu fie nicio problema, dar am sa pun linkul cu drumul pe care am mers eu si, probabi, 90% din cei de pe acest site: http://goo.gl/maps/nRSx3.

  Bucata de Bulgaria am facut-o cam in 6 – 6.30 ore cu o oprire de 30 de minute de alimentare si cafea si una scurta de 5-10 min.

  Drum bun !

 206. xulescu says:

  Salut,

  Am facut ieri drumul Lefkada – Bucuresti prin Makaza.
  La dus am mers din doua bucati cu oprire in salonic ( oras extrem de calduros si galagios).
  La intors am venit dintr-o bucata si am facut 14 ore ( plecat la 8:18 dim din lefkada si am ajuns la 22:18) la cu 3 opriri( Ioanina, Salonic, Kardzahli) (1080 km) in conditiile in care google maps zicea 13 ore.
  Pe autostrada am mers 130-150 km/h, iar la bulgari am primit blituri si am mers cu 20 km/h peste limite. Politia este la bulgari in general dupa granita de la Makaza ( Intre Makaza si Kardzahli), dar si in alte tufe :). In general stau la 10 m de intrarea in localitate.
  Am fost cu o masina pe benzina 1.4 109 cp 4 persoane. Am avut un consum mediu computer de bord de 6.1/100km , iar ca bani a fost undeva la 230 E si am facut 2400 KM ( dar am si ramas cu 15 litri ).
  Facand o medie , rezulta 100E/1000KM . Pretul mediu a fost undeva la 1.6 E / litrul benzina, deci la 100km = 10/1.6 = 6.25 litri la suta.
  Mentiuni:
  Benzina la greci e mai scumpa, dar e mult mai buna decat la bulgari sau la noi. ( 1.72 E Shell V power ) ,insa am alimentat de la BP 95 de care am fost foarte multumit. Mult mai buna decat cea de Rompetrol de Ro, OMV de BG ( Kardzahli ) sau Shell de GR.
  Am mers cu GPS ul care nu stia de Makaza , dar stia de ultimele localitati dinainte de granite ( Lozengradzi de BG) , Iar de la Greci Komotini, iesit pe a 2 a iesire de pe autostrada, Komotini East nu Komotini west care e prima iesire. ).
  Deoarece nu am avut activ google maps mi-am facut niste screenshooturi pe bucati la traseu, care le-am salvat pe tableta si m-am putut uita.
  GPS ul tot timpul ma baga pe autostrada de la Stara Zagora la Nova Zagora, dar este mai lung.
  La dus am ajuns in Nova Zagora, dar la intors am mers ok , cu punct intermediar localitatea Maglizh ( drumul taiat priun satul Tulovo).
  Drum bun si vacanta placuta tuturor.
  Xuleescu

 207. Marius says:

  Salut,
  Ne poate spune cineva dintre cei ce au ales varianta Sofia daca s-a deschis bucata de autostrada Sandanski-Kulata?
  Multumesc

 208. Ionut says:

  Daca pleaca cineva in Corfu pe data de 4 august si are nevoie de parteneri de drum sunt amator! Merg cu copil in masina, deci nu “ALERG”!!! Prec in jur de 22:00 din Bucuresti. Lasa nr de telefon si te voi contacta.

 209. Razvanel says:

  Maine (02 august) plec din Bucuresti ( in jur de 06.00) spre Katerini prin Makaza. daca este cineva interesat de partener de drum sa lasa un nr. de telefon sau un comentariu.

 210. Marius says:

  Eu trebuie sa ajung in Paralia Katerini pe august. Mai merge cineva? Intrucat traversez pentru prima oara Bulgaria cu masina, doresc sa o i-au prin Makaza. Am
  copii in masina, asadar nu ma adresez doritorulor de adrenalina 🙂

 211. Maxim says:

  Pe 14 august plec cu sotia din Republica Moldova in Salonic, deci traseul Chisinau-Giurgiulesti-Galati-Bucuresti-Ruse-Makaza-Salonic, daca sunt doritori mai avem 2 locuri, ne pornim aproximativ la 4:00 si undeva la 12:00 vom ajunge la Bucuresti. Asa ca doritorii scriu aici…

 212. Gabi says:

  In noaptea asta plec spre Thassos pe ruta asta. E prima oara cand fac traseul asta iar daca mai sunt persoane care pleaca in noaptea asta si doresc, poate mergem impreuna. Eu vreau sa plec din Bucuresti pe la ora 02:00. Lasati un mesaj daca doriti sa facem “brigada” pe drum 🙂

 213. Cris says:

  Si noi plecam din Bucuresti spre Thassos tot pentru prima data, am putea merge impreuna dar noi ne gandeam sa plecam pe lumina avand in vedere ca nu cunoastem traseul. Era bine sa facem ”brigada”. Sejurul este de 4-11 august. 🙂

 214. Catalina says:

  Si noi plecam spre Thasos peste câteva ore. Noi ne gândeam sa plecam la 4, ca sa facem Bulgaria pe zi. Sejurul începe pe 4 August. Poate mergem impreuna

 215. nicoleta says:

  As avea o rugaminte: ajutaţi-ma si pe mine cu ruta pentru Bucuresti- Alexandroupoli(plecam pe 25.08.2014-noaptea)- care ar fi cea mai optima si durata.

 216. Paul says:

  eu plec in seara asta din bucuresti catre thassos prin makaza.Plecare in jur de ora 2, cine merge sa ma sune la 0734.880.796.

 217. andrei says:

  Salutare,

  o sa merg spre Halkidiki pe ruta Makaza cu plecare 21.08.2014.

  Va rog o postare de la cei care au fost, acum in august, pe acest traseu, cu privire la conditii rutiere, trafic, stare drum…

  Cine pleaca odata cu mine ( eu plec din Bucuresti) va rog un reply

 218. Luchian says:

  Salutare! Foarte bine pus la punct si organizat site-ul. Felicitari! Plec si eu spre Thassos la sfarsitul lui august (prima data cu masina personala) Ma interesa in primul rand vignetta pt. Bulgaria de unde e mai bine sa o cumpar: la iesirea din Romania, din vama sau imediat dupa ce intru in Bulgaria?
  Si a doua chestie, benzinaria OMV din Kardzali e pe drumul principal spre Makaza sau risc sa o ratez? Multumesc!

 219. andreipop says:

  Salut !

  1. Vigneta o iei dupa ce treci granita dar nu din vama. In 1-2 km gasesti un Shell unde poti achita cu cardul.

  2. Nu ai cum sa ratezi benzinaria e fix in drum la iesirea din oras 🙂

 220. Popa Florian says:

  Salut!
  Revin cu o intrebaremai veche a unui alt cititor:
  Stie cineva daca s-a deschis portiunea de autostrada de la iesirea din Bulgaria (Kulata)?
  Multumesc!

 221. Valentin says:

  Salutare!

  Stie cineva daca Republika???
  A trecut cineva prin Makaza in jur de 8 dimineata in perioada asta sa imi spuna cat de aglomerat este??

  Multumesc anticipat

 222. Valentin says:

  Multumesc Andrei…inca o intrebare,,,ai scris ca pt GPS trebuie cautat Kardzdani…esti sigur de nu pt ca eu nu gasesc??

  Salut!

  “Google maps e actualiazat 100%. Daca totusi vrei sa folosesti un GPS normal poti sa dai pe GPS Kardzdani (acolo e si OMV) de acolo e drum drept pana in Makaza, dupa ce treci granita Komotini (dar chiar nu ai nevoie de gps :P)”

  Andrei

 223. Ada Alexandra says:

  Buna, eu si prietenul meu plecam pe data de 20 spre Thasos….este primul nostru drum , deci avem emotii si ne-ar bucura mult sa ne gasim companie de drum si de ce nu si de vacanta…. 🙂 Vom Pleca din Bucuresti, insa nu am stabilit deocamdata ora! Pentru cei care doresc sa ne acompanieze pot trimite mail la adresa : ada.malaescu@ymail.com ! Mie mi se pare o idee ok sa plecam mai multe masini la drum 🙂 O zi minunata va doresc !!!

 224. Ada Alexandra says:

  Buna Andrei, si noi am vrea sa plecam tot pe 21 august…bine, sincera sa fiu si avand in vedere ca este primul drum si suntem si singuri, ne gandeam sa plecam pe 20 ca sa facem Bulgaria pe zi….daca vrei sa plecam impreuna ada.malaescu@ymail.com este adresa mea de mail

 225. cristian says:

  Pentru gps puteti introduce (ultima localitate pana la Makaza)Lozengradtsi(Navigon imi da aceasta localitate).

 226. Ionel says:

  Mai stie cineva cum este drumul pana in Thassos prin Makaza ? Din 14 iulie nu mai este nicio informatie. Este ok prin pasul Republika ?

 227. andrei says:

  salut,

  as dori o informatie:
  eu trebuie sa ajung pe bratul kassandra, o sa merg pe vama makaza si as dori sa stiu cum este mai bine in grecia:
  * sa merg pana la salonic
  * sa merg pe scurtatura poligros

 228. Bogdan says:

  Scuze andreipop, esti sigur ca e deschis Pasul Republika? De unde stii, cat de actuala e informatia? Multumesc

 229. Bogdan says:

  Informatiile astea sunt de acum 3 saptamani, intre timp a mai plouat, nu stiu ce sa zic… Maine dimineata plec spre Thassos si nu ma pot hotara pe unde s-o iau. Daca as fi sigur ca e deschis Pasul Republika, as merge pe acolo, dar daca nu e?

 230. andreipop says:

  Eu zic sa te duci linistit 🙂 daca se inchidea drumul aveam 1000 de injuraturi aici + scria presa.

 231. cami says:

  Buna tuturor,
  Pentru cine doreste companie in drumul spre Thassos, prin Makaza, plecare pe 1 septembrie din Bucuresti. Noi mergem doar cu o o masina. E-mail: cami2u@gmail.com

  Felicitari pentru site!

 232. Dan says:

  Salut,
  Tocmai am venit din Lefakda pe drumul nou (Makaza).
  Plecare: Sambata 02.08.2014 04.30 – 18.15
  Intoarcere: Duminica 10.08.2014 08.05 – 21.10
  13.5 ore la dus am iesit de 2 ori de pe traseu si a fost ploaie pana pe langa Komotini si 13 ore fix la intoarcere.
  Se poate rata destul de usor virajul la stanga catre Gurkovo imediat dupa Veliko Tarnovo (e un singur indicator si e imediat inaintea intersectiei).
  La Gurkovo Google Maps vrea sa va bage pe un drum secundar catre Stara Zagora (ramaneti pe soseaua principala).
  Pentru cei care au GPS de la Navtek cu harta detaliata Bulgariei merge perfect (evita orasele unde se poate etc.) pana in Kardzali (nu stie de punctul de trecere de la Makaza).
  La vama totul a fost super rapid am trecut sambata in jur de ora 11 la ducere (pe contra sens era coada de circa 2 km in formata in special de masini de bulgaria).
  Intoarcerea duminica in jurul orei 15.00 am avut cca. 20 de masini in fata erau 2 cozi s-a trecut in circa 5 minute (se verifica cu atentie masinile de Bulgaria din ce am vazut eu).
  Vigniete:
  De preferat sa aveti 20 de leva cu voi, daca nu, 7 euro sau 30 de Ron (doar la Ruse).
  Evitati punctul de vanzare de dupa vama din Giurgiu si OMV-ul din Kardzali.
  In Ruse, pe soseaua de intrare in Bulgaria, la cca 5 minute dupa vama e un fel de benzinarie care pare parasita. Acolo gasesc tot timpul vignieta fara coada.
  In Kardzali, dupa OMV la 500 de metri, pe dreapta e o benzinarie locala, nu e coada se poate cumpara cu cardul.
  Indicatoarele de Makaza apar din Hoskovo la ducere respectiv Stara Zagora pentru Ruse la intoarcere.
  ATENTIE! Drumul a inceput sa fie cam aglomerat si au aparut, bineinteles, si soferii care au regulile lor proprii de circulatie.

 233. Nyk says:

  Noi suntem 2 familii si pe data de 21 August plecam din Bucuresti spre Thassos pe la Makaza. Daca sunt doritori de companie…. astept un tel la nr. 0723 031 035

 234. Sorin says:

  Salut Andrei & restul colegilor de drum. La sfarsitul lui august vreau sa plec cu masina in Zakynthos si o sa ne oprim o noapte in Salonic, in linkul cu drumul spre Salonic (https://dl.dropboxusercontent.com/u/51429228/bucuresti-salonic.pdf) nu este nimic specificat de Makaza, probabil a fost facut inainte, ce recomandati drumul prin Makaza sau vechiul drum? Rog argumente, multumesc. PS e tarziu daca se pleaca din Salonic dupa micul dejun(7:30-8:00)?

 235. andreipop says:

  Salut Sorin.

  Documentul este destul de vechi si nu am timp sa le actualizez pe toate.

  Daca ai citit pe site eu am recomandat drumul prin Makaza doar pentru anumite destinatii. Pentru insulele ionice eu as merge pe traseul clasic pentru ca nu castigi mai nimic pe Makza. Incearca sa faci niste simulari cu google maps (PS: vezi ca el propune din start Makaza dar muta MANUAL prin ruse -> sofia -> kulata) si o sa vezi ca nu merita (nici ca timp/nici ca bani).

 236. Florian says:

  @Dan August 11, 2014
  Multumesc de informatii.
  O singura intrebare: cand ai actualizat hartile de la Navteq? eu folosesc Here Drive+ (pe Nokia Lumia) si cand imi face traseul, se pare ca stie de Makaza!!

  Vacante odihnitoare!

 237. Laura says:

  Buna, pentru ca informatiile voastre m-au ajutat inainte sa plec, ma gandesc sa va impartasesc observatiile mele, poate ajuta pe cineva.
  Deci, plecare Bucuresti la 6:30 pe data de 30.07.2014. La Ruse cumparat vigneta bulgareasca in primul giratoriu dupa vama. 6 euro ptr o saptamana. Deoarece depaseam o saptamana am cumparat 2 vignete.
  In Bulgaria am ratacit drumul de doua ori numai in localitati, Haskovo si inca una pe care nu o mai retin. Am luat-o pe Shipka si nu mi s-a parut asa dificil.
  La vestita benzinarie OMV din Kardjali nu era coada dar cred ca si-au cam luat-o in cap cu atatia clienti…
  La intrarea pe autostrada langa Komotini este o problema. Deci drumul de la vama se termina intr-un drum cu posibilitate de stanga sau dreapta, se face la dreapta apoi la stanga(parca de doua ori, nu mai stiu sigur dar sunt indicatoare). Cand ne apropiem de Komotini o luam la stanga unde avem semn spre autostrada Kavala Alexandroupoli. Mergem pe drumul acela pana ajungem paralel cu un fel de drum national. La primul semafor intram pe drumul national ca si cum ne-am intorce in directia din care venim si apoi la dreapta avem accesul in autostrada in directia Kavala.
  Atentie la iesirea din autostrada spre Keramoti avem semn cu Zarkadia, ferryboat Thassos, airport.
  In total costuri drum 234 euro cu tot cu plimbarile prin insula.(masina Golf V-1,4).
  Drum bun si vreme buna in Thassos!

 238. Sebastian says:

  As vrea sa fac o simpla mentiune in legatura cu aceste 2 trasee…eu as recomanda sa scoateti ca optiune pentru Halkidiki traseul prin Makaza pentru ca este si un pic mai lung si are si taxare pe autostrada…varianta prin Kulata mi se pare mult mai rentabila si este un drum mult mai usor de parcurs si cei mai important ,cu foarte putine portiuni de drum montan. Aici sa nu mai adaug ca intr-un an sau doi se va finaliza autostrada Sofia-Kulata care va scurta foarte mult timpul de deplasare. Eu fac acest traseu de 7 ani fara probleme dar ma tenteaza anul viitor sa incerc si drumul prin Serbia. Succes

 239. Claudia says:

  Buna, multumim, Andrei, pentru articol + updates si tuturor celorlalti pentru comentarii si indicatii suplimentare! cu siguranta ne vor fi utile si noua 🙂
  Noi plecam din Bucuresti catre Thassos duminica 24 august dimineata si vom testa acest traseu pentru prima oara. Daca mai e cineva care pleaca tot atunci, mail-ul meu este blendarau_claudia@yahoo.com.
  Sa avem o vacanta minunata!

 240. bogdan says:

  Salut,

  Pe 29 august la 02:00 plec din ploiesti spre thassos prin makaza daca e cineva dornic de companie sa isi faca cunoscute intentiile aici

 241. Marius says:

  @Popa Florian: nu s-a finalizat bucata spre Kulata, se merge tot deviat.
  Bucuresti–Halkidiki (Nikiti) 12 ore (pauze de alimentat si masa incluse) –800km

 242. marian says:

  Salut! pe data de 20 august seara, dupa ora 22, o sa plec din bucuresti spre thassos, traseul va fi prin makaza…daca mai este cineva ce doreste sa mearga 0761248080!

 243. Geo says:

  Pe 1 septembrie, Bucuresti,doua familii ,doua masini,directie Thassos prin Makaza,cine doreste sa ni se alature va asteptam cu o modalitate de contact.

 244. Marian says:

  Salut, a fost cineva cu masina “imprumutata” ? Se cere procura ? Am fost azi la notar si a zis ca nu mai e nevoie , fiind in UE , nu se mai cere asa ceva la vama …

 245. Dan says:

  Salut,

  Pentru insulele Ionice eu as recomada drumul nou deocamdata, am mers pe ambele si drumul vechi prin Bulgaria e mai obositor.
  Ca idee drumul nou = 13 ore vs. drum vechi = 14 ore (au venit niste prieteni pe el si avem stiluri de condus asemanatoare). Ce indica google maps e corect.
  Dezavantaje la drum nou:
  1. E mai lung cu cca 100 de km
  2. Sunt circa 5 euro in plus ca taxe de drum

  @Florian:
  Eu am folosit gps-ul maisni care e Navteq. Hartile sunt din 2012 dar au Bulgaria la nivel de detaliu nu doar drumuri principale. Nu au Makaza ca punct de trecere al frontierei.
  @Marian:
  Eu am fost cu masina de serviciu in leasing si am avut imputerniciri de la firma de leasing si de la firma un de lucrez.
  Nu e nevoie de autentificare la notariat doar semnatura si stampila si facute si in engleza.
  La vama un te intreaba nimeni nimic in principiu eventual ti se cere cartea verde, dar atat.

 246. Catalin says:

  Salutare,

  O sa plec catre Zakynthos din Bucuresti pe 25.08 cu popas in Salonic si Atena. Anul trecut am fost in Lefkada via Sofia-Kulata si exceptand ocolirea pe centura a Sofiei in rest mi s-a parut okey totul.

  Cum primul popas este Salonic, ce recomandati? Pe GPS-ul masinii o sa bajbai un pic daca o iau prin Makaza dar ma gandesc ca voi conduce mai multe pe autostrada la greci.

  Multumesc.

 247. bogdan ignat says:

  Buna ziua ! Pleaca cineva spre Lefkada pe 31,1 sau 2 sept 2014 ? Familie de 2 persoane vrem sa plecam din Bacau si sa ne cazam la cort in camping Kathisma pe partea vestica a insulei-dorim sa trecem prin noul pct de frontiera de la Makaza ! Daca mai merge cineva pe insula pe traseul Ruse-Makaza-Lefkada in aceasta perioada rugam sa lase mesaj aici ! Multumim

 248. dan says:

  Am plecat in Thassos pe 19 august 2014. Am traversat Bulgaria in 5 ore prin Makaza, drumul foarte bun. Am folosit gps-ul pana in Kardjali, de acolo nu ai cum sa ratezi drumul spre Makaza. La intoarcere (25 august) am mers in Thessaloniki (am luat o amenda, aveti mare grija unde parcati) si m-am intors pe E79. Dupa ce am trecut vama la Kulata, am mers cam 5 km pe un drum aflat in constructie (cred ca se poate ocoli), in rest, drumul ok. Comparativ, recomand drumul prin Makaza daca este facut la o ora cand nu este aglomeratie in vama. Daca doriti mai multe informatii, ma puteti contacta pe e-mail. Numai bine!

 249. zorba grecu says:

  Salut !
  Fac Grecia de vreo 8 ani – in special insulele Ionice, dar nu numai – iar drumul prin Sofia imi creea disconfort psihic : miliardele de echipaje de politie puse pe spaga, centura Sofiei , aglomeratia dintre Sofia si Kulata , numarul destul de mare de km parcursi prin Bulgaria etc . Drumul il stiu pe dinafara, nu mai folosesc gps, stiu deja unde sta si politia si imi permit sa merg destul de tare ; de vreo 3 ani nu mai iau nici amenzi :)))
  Vestea drumului nou m-a bucurat teribil, pe 29 august plec spre greci si abia astept ! Nici nu mai vreau sa aud de drumul prin Sofia, chiar daca am deja ”centura neagra ” pe acest drum si chiar daca nu cunosc deloc drumul nou . O harta a Bulgariei e binevenita dupa parerea mea, pe langa gps, ca sa ai imagine de ansamblu.
  Asa ca pt cei care mai aveti dubii referitor la traseu, indiferent de destinatia din Grecia, uitati de Sofia, e o mare mizerie si e obositoare ( mai ales psihic )
  Succes si vacanta placuta

 250. Marian says:

  Buna ziua ,am ajuns azi dimineata din Grecia-Afitos,vedeti ca pe Egnatia-Odos din Salonic si pina in Komotini sunt 3 taxe x2.40E nu cum spun unii ca sunt 2…si mare grija ca se poate din cauza vitezei sa ratati iesirea in komotini si ajungeti in capatl A si iesiti prin vama de linga Turcia Ormenia..adica un ocol de 100km

 251. Bogdan says:

  Buna ziua!Cum e drumul prin bulgaria catre Makaza?Vineri 05.09.2014 vreau sa merg spre Atena .Mai merge cineva?

 252. Alexandru says:

  O sa postez si eu aici…daca considerati puteti muta postul in alte zone…deja e mult prea mult scris. Eu am printat cu tot cu comentarii si am citit in Thassos vreo 20 de pagini.

  Deci….drumul dus a fost cu plecare practic din Bucuresti….ca asa a fost conjuctura si sotia nu a vrut sa conducem noaptea, din Targu Mures cu copil prin Bucuresti.

  Am plecat pe 24.08 din Bucuresti, la 5:30 pe o ploaie infernala, deluviana, unde am pierdut cred ca mai mult de jumate de ora pana in Giurgiu.

  Prin Bulgaria a mers bine, cu mici poticniri dar unde nu a pierdut poate decat 10-15 minute. multe masini de Romania.
  1. Nu cred ca se merita varianta prin Gurkovo si Nova Zagora doar pentru a merge un pic pe autostrada si a evita Stara Zagora. si ca timp si ca distanta e la fel cu drumul principal, si se evita acel drum de piatra cubica. (aici sa zic a fost o poticnire).
  2. La Harsovo am ratat intrarea pe centura, mi s-a parut prea ciudata acea semnalizare, prima de altfel Makaza-Grecee asa ca am mers prin oras. Dar cred ca si aici sunt cvasiidentice variantele.
  3. Am stat in granita la Makaza o ora, chiar daca coada parea mica…undeva la 500 metri.
  4. Am recuperat sa zic asa la ferry, ca am fost practic penultima masina incarcata, cum am ajuns…dar am si iesit ultimul din ferry boat.
  5. Am mai recuperat ca m-am tinut de la un moment dat dupa un grup de masini care mergeau foarte foarte repede, chiar si peste 100 in localitati.
  5. Overall Bucuresti (Sector 3) – Skala Potamia (Door to Door) 10 ore.

 253. Alexandru says:

  Si acum despre drumul de intoarcere:

  Skala Potamia-Serres-Kulata-Sofia-Montana (peste munti)-Vidin-Calafat-DTS-Caransebes-Hateg-Deva.

  A fost cam de cosmar drumul….m-am bazat pe harti de hartie editie 2014, foarte noi din Bulgaria (au makaza pe ele) dar care arata autostrazi finalizate sau in constructie si speram sa fie cat de cat OK.
  1. DN 1 al lor e ultra aglomerat, practic coloana continua de tiruri si masini mici, pe ambele sensuri chiar daca era Duminica. (Mult mai aglomerat ca drumurile lor din este in general) si fiind pe defileu (ca si DN 7 la noi) nu prea sunt zone de depasit sau centuri, sau banda suplimentara la urcare unde sa mai scapi de tiruri.
  2. Ultima zona de la granita (Sandanski-Kulata) e ca la noi…amanari dupa amanari pana la deschidere…martie 2014, iulie 2014….probabil va fi deschisa spre finalul anului pe anumite portiuni.
  3. Ei constriesc in multe zone prin suprapunere cu DN 1…si atunci te trezesti deviat aiurea prin cine stie ce orase si drumuri micute.

  Cat despre constructia de autostrazi pe acest culoar, Sebastian, care scria mai sus cred ca viseaza. De abia au ajuns acum la nord de Dubnitsa. Pana la Bleovgrad mai au inca mult de lucru, probabil in vara lui 2015 vom vedea inca vrea 50 km de autostrada pe acolo.

  Iar inchiderea culoarului Bleovgrad-Sandaksy va mai dura vreo 10 ani minim (e ca si autostrada noastra pe Valea Oltulului)….dar totusi loturile de capat ale acestui Defileu se liciteaza chiar in aceste zile….deci probabil cu mici portiuni lipsa vom avea peste vreo 5 ani o autostrada cvasicompleta Yablanitsa-Kulata.

  La fel si grecii…de la Seres la Kulata au ceva construit…dar am impresia ca e abandonat sectorul de multi ani de zile si nu va fi finalizat foarte curand. Asa ca, chiar si pentru Bucuresti, traseul pe Sofia va redeveni rentabil doar peste cativa ani buni (minim 5). De la Yablanitsa, completarea A2-ului bulgar spre Shumen nu prea este in planuri.

  Ca si concluzie….pe acest traseu, care nu prea a fost descris aici….prin vestul bulgariei si centru-vest romania….au fost exact 920 km si 12,5 ore de condus si 14 ore in total (Inclusiv fery boat si asteptat in granita la Calafat si alte mici pauze). Ce nu am asteptat la Makaza am astepta la Calafat (am fost a doua masina) dar pe cel din fata, un Bulgar l-au mirosit cu ceva si asa ca am asteptat aiurea 30 de minute pana s-au hotart sa-l traga deoparte.

  Ca si concluzie mai globala, traseul prin Bucuresti-Ruse-Makaza ar trebui sa fie cel ami favorabil pentru toata Romania (inclusiv Tgm, Deva, Cluj, Bistrita, MM, cvasi egal ca si timp cu cel prin Calafat-Vidin, dar infinit mai relaxant de condus.

  Deja de la Lugoj incolo (TM, Arad, BH, SM) se merita prin Serbia….

  Ca sa va dati seama ce inseamna acest traseu, am prieten care a plecat din Craiova si a condus pe Ruse-makaza.

  Of course…celelalte trasee vor reveni in atenti in urmatorii ani ca se vor construi autostrazi si la noi si la sarbi si la Bulgari, dar pe directia Makaza nu este nimic programat.

 254. Alexandru says:

  andrei, parca de la tine era recomndarea de traseu prin Montan. Chiar nu se merita. Priveliste nu este la fel de spectaculoasa ca in Romania, chiar daca se urca mai sus. Drumul este incadrat permanent de copaci si nu vezi mai nimic.

  La fel, drumul de la Sofia pana sus la cota maxima este destul de prost. Dupa aia, pe coborare spre Montana este bun.

  Daca chiar se doreste acest traseu se merita mers prin Botevgrad, pe autostrada si dupa aia pe DN 1 al lor pana la Vidin….chiar daca e un pic mai lung si doar un pic mai scurt ca si kilometri.

 255. alex says:

  Bucuresti, sector 1 – Thassos, Aliki, 10 ore
  Plecare 06.15 de acasa
  Trecut vama la Giurgiu 07.30
  Ajuns in vama Makaza 12.25 . Coada de 900 metri si am stat 55 minute
  Trecut vama in Grecia 13.20
  Am prins feribotul de 14.45 si la 14.15 am ajuns in Aliki.
  Am facut plinul in RO si pe drum am facut o pauza scurta in BG.
  Am ratat in Gurkovo din cauza Gps-ului drumul spre Nicolaevo si am mers prin Nova Zagora.
  In Hascovo am ratat iesirea spre centura si am mers prin oras.
  La Omv-ul din Kardzali era coada, vreo 5 masini la fiecare pompa.
  Komotini este destul de intortocheat, sper sa fie un fel de centura ca sa nu strabati tot orasul.
  Iesirea de pe autostrada se face prin Zarcadia, urmatoarea iesire de pe autostrada dupa Xanti vest.
  Am avut noroc ca am ajuns la ferry cu 5 minute inainte de plecare.

 256. Alexandru says:

  m-am mai interesat (cumva sunt si din domeniu) despre ce vom avea la anul pentru drumul prin Bulgaria.

  1. Varianta pe Sofia: Portiunea de autostrada dinainte de Kulata…nici o sansa sa deschida Bulgarii ceva. E mult intarziat. Portiunea Dubnita-Blagleovragd….cel mai probabil se va deschide pana in vara viitoare, chiar daca au fost lucrari destul de complexe acolo. Mai adauga inca vreo 35 de km de autostrada. La greci….nu inteleg exact ce se intampla dupa Pochomonas, acolo practi stau zone finalizate si nedeschise. Probabil vor deschide si ei in sfarsit pana la Serres. De la Serres in directia Kavala-Thassos se complica un pic variantele si e alegerea fiecaruia.

  2. Variante pe zona este, de fapt cea prin Svilengrad: Acolo pe o portiune a autostrazii A4 – Martisa(care se desprinde din A1 si merge spre Edirne, pe langa Haskov….s-a vazut in constructie cand mergem spre Makaza) va fi gata, adaugand inca un tronson de aproape 60 km. Din pacate asta nu ajuta traseul prin Makaza, dar poate face cel putin ca timp si siguranta (exceptand banii si kilometri condusi in total) varianta prin Svilengrad foarte competitva.

  3. Sarbii si Macedoneni construiesc la greu autostrazi, si cu mici exceptii, anull viitoar pana in vara, am putea avea autostrada aproape full de la Belgrad la Salonic. Ar lipsi doar mici zone de cativa kilometri, unde sunt lucrari foarte grele. La Greci, la fel….chiar daca nu e autostrada completa, e de fapta facuta ca autostrada, jumate de autostrada si se poate conduce in viteza oricum mare pe ea. Unde se va intepa fiecare in autostrada sarbilor sunt mai multe optiuni din Romania, dar de anul viitoar, sfertul nord-vestic (de la Sibiu inspre nord si spre vest) va fi clar mai avnatajos ca timp traseul prin serbia-macednia. Ca bani si kilometri efectivi…sigur nu va fi nici pentru ei. la fel, si de pe la Craiova inspre vest, tot pe la sarbi-macedoneni va fi mai avantajos.

  Va fi interesant de vazut anul viitor prin iunie-iulie care va fi situatia exact.

 257. Florin says:

  Salutare,
  are cineva vesti noi depre traseul prin Makaza? sunt ceva restrictii? eu plec luni de dimineata din Ruse si ma intereseaza daca sunt devieri.
  Si inca o intrebare: unde se plateste taxa de autostrada la Komotini?
  multumesc mult.

 258. Adrian says:

  Salut,

  Florin, eu m-am intors sambata 6 septembrie din Thasos.
  Am venit pe la Makaza.
  Am prins primul ferry (7.15) din Thasos si la ora 9.30-9.40 eram la Makaza. Nu a fost aglomeratie la punctul de control.

  Traseul prin Bulgaria a fost: Makaza – Kardzali – Haskovo – Dimitrovgrad (aici politia ne-a deviat pe la Chirpan din cauza unor inundatii) – Chirpan (intrare pe autostrada, iesire la Nova Zagora) – Nova Zagora – Gurkovo – Pasul Republica – V. Tarnovo – Ruse.

  Taxa de autostrada se plateste la cca. 30 km de la intrarea dinspre Komotini spre Xanthi. Costul este 2.4 euro.
  Se poate evita daca mergi pana la Xanthi pe drumul national si apoi intri pe autostrada.

  Spor!

 259. Florin says:

  Si inca ceva: s-a intrebat de drumul 5007 (pe ruta Makaza) de la Gurkovo (Nikolaevo) pana la Stara Zagora si nu s-a raspuns. Pe Google Maps arata jalnic.
  Este corect traseul pe 5007 sau exista ceva mai bun dara fara sa ajungi in Nova Zagora?
  Rog raspuns daca stie cineva.
  Multumesc. Florin

 260. Mugur Petrea says:

  va ajut eu cu privire la 5007(gurkovo-stara zagora), am trait pe pielea mea experienta drumului pe acolo acum 10 zile la intrumarile google mapsului…este infect!!! horror!!! prostia mea e a fost ca nu m-am uitat pe harta inainte sa vad de unde si pana unde merge drumu asta etc…si cum am intrat pe el tot speram ca ajung la o intersectie si drumu o sa devina civilizat…no chance!!! treci prin niste sate fantoma si o senzatie neplacuta persista pana ajungi in drumul principal…deci mare grija nu va luati dupa google la treaba asta…nu stiu daca sint singurul posesor al acestei experiente de neuitat dar nu fiti invidiosi…luati-o pe drumuri cat mai principale posibil!!! gen drumul 6(pe care am fost la intoarcere si e ok) sau e773 sau a1…(par ok pe satelit…nu am fost fizic pe acolo), bafta 😉

 261. alexh says:

  M-am intors pe 12.09 din Thassos. Am trecut si eu la intoarcere prin aceeasi experienta pe care a avut-o Mugur Petrea. Drumul e jalnic. 🙁 Ma cam speriasem putin pana am ajuns la drumul 6.
  La anu’ daca mai plec in Thassos o sa merg prin Nova Zagora sau o sa merg pe drumul 6 pana la Maglizh si apoi o sa intru pe drumul 5 spre Stara Zagora.
  In rest, drumul prin Makaza este bun, nu mai sunt probleme din cauza inundatiilor.
  Pe scurt: Aliki – Bucuresti, undeva pe langa Ciuperca 09.30 ore.
  La vama in Makaza am stat 2 minute.

 262. Vlad says:

  Salut!

  Vrem sa plec pe 22 septembrie in Corfu. Dupa ce am citit mai multe comentarii, am decis sa merg pe ruta Makaza. E prima data cand conduc in afara tarii si pe o distanta atat de mare. Voi schimba cu sotia pe traseu.
  1. Poate sa-mi spuna cineva care a fost recent pe aceasta ruta daca sunt probleme prin Bulgaria pana la Komotini? Ma refer la starea drumului, echipaje de politie.
  2. Voi printa traseul recomandat de aceast site de pe Via Michelin, am instalat o aplicatie GPS pe telefon MapFactor Navigator ce utilizeaza harti OpenMaps unde am observat ca este trecuta si noul drum prin Makaza, dar as vrea sa achizitionez si o harta clasica In Giurgiu sau la intrarea in Bulgaria. Gasesc vreo harta rutiera clasica si recenta de cumparat prin zona?

 263. Florin says:

  Confirm spusele lui Alex si Mugur. Ne-am intors ieri. NU alegeti acea scurtatura infecta de 5007. Cand am plecat spre Grecia am mers pe acolo dar am regretat. Mi-a fost mila de masina. La intoarcere am ales Stara Zagora -> Nova Zagora si am facut bine. Cand te uiti pe harta ai zice ca ocolesti un pic dar mai bine 2 litri de combustil ars decat vreun pivot, planetara, etc.Se merge mai bine asa.
  Vlad, nu-ti fa probleme cu drumul catre Komotini. Este OK. Am vazut echipaje in Gurkovo, si mai undeva, cred ca Porokralishte sau asa ceva…
  Eu mi-am notat traseul cu punctele principale dupa ce m-am consultat cu Google Maps si omuletul lor din dotare.
  Nu cred ca merita sa cumperi o harta decat daca o s-o mai folosesti si in alte dati.
  In rest, rabdare multa si drum bun. Am gasit o Romanie friguroasa, alaltaieri ma frigeam pe plaja de la Kalamitsi.

 264. Valentin Ciubotaru says:

  De Pasti voi face un circuit prin Grecia, Bucuresti-Salonic-Igoumenitsa-Meteora-Atena-Katerini-Bucuresti. Cine a fost prin Makaza in ultimul timp, poate sa-mi spuna ce probleme sunt pe traseu. Multumesc mult!!

 265. alex_ulei_masline says:

  Salutare tuturor. Vreau sa va spun ca eu fac naveta saptamanal in Halkidki si de cand s-a deschis punctul de frontiera Makaza numai pe aici merg ! Nu aveti de ce sa va faceti griji, drumul e foarte bun si liber.

  Oricum as vrea sa va atrag atentia ca de pasti s-ar putea sa fie aglomerat acest punct de frontiera, bulgarii isi fac mini-vacantele in Grecia si le e foarte usor sa ajunga pe aici.

  Chiar maine plec iar, revin cu informatii daca este cazul.

  Drum bun si nu va temeti de Makaza este foarte util !

 266. Rita says:

  Buna ziua tuturor!

  Vrem sa plecam la sfarsitul saptamanii viitoare, chiar inainte de mini vacanta de 1 mai, in Kavala, pentru un week-end prelungit. Desi eram hotarati sa mergem prin Stara Zagora/Makaza, astazi, am dat de o stire care ne-a cam speriat: http://www.cancan.ro/actualitate/intern/cosmarul-din-bulgaria-ce-a-patit-un-roman-care-voia-sa-ajunga-in-grecia-cu-masina-am-avut-noroc-ca-nu-am-oprit.html?page116=2 . Este vorba despre un roman care spune ca a scapat ca prin urechile acului de niste banditi care au incercat sa-l opreasca din drum plasand pe soseaua din zona Stara Zagora niste cuie care i-au intrat in cauciucuri.

  Credeam ca povestile cu banditii bulgari apartin de domeniul trecutului, dar stirea asta ne-a dat peste cap. Credeti ca este cazul sa luam in considerare traseul clasic, prin Sofia? Pentru ca n-am vrea ca, in locul unei mini-vacante, sa traim un mare cosmar. A mai patit cineva ceva similar recent?

  Va multumesc!

 267. Daniel says:

  Buna ziua,am citit si eu articolul cu cosmarul din Bulgaria si m-a pus pe ganduri,dar comentariile din articol sunt pro si contra.Daca pleaca cineva in 25 septembrie catre Salonic,prin Makaza si doreste sa formam un grup,contactati-ma pe gabordaniel74@yahoo.com.Va multumesc!

 268. andreipop says:

  Salutare. Nu stiu cum de a aparut acest articol iar 🙂 Repet noi am fost de foarte multe ori prin Bulgaria singuri in masina si nu am patit asa ceva. Eu nu mi-as face griji sincer sa fiu !

 269. Dan says:

  Salutare tuturor. Andrei Pop ai facut un lucru excelent cu informatiile despre Grecia.
  Eu vreau sa merg in August cu masina in Thassos si cred ca o sa urmez traseul prin Makaza. As vrea sa plec din Onesti in jur de 12 noaptea pentru a fi la granita undeva in jur de 5 dimineata (o sa fie sambata dimineata). Daca scap de vama si plec din Ruse la maxim 6 crezi ca e posibil sa ajung in 5-6 ore in Thassos dat fiind faptul ca voi conduce doar eu?
  La intoarcere daca plec in jur de 13.00-14.00 din Thassos fac mai mult de 6-7 ore pana la Ruse?

  Ma poti ajuta cu un calcul aproximativ a taxelor pana in Thassos, eventual cu ferryboat-ul?

  Multumesc.

 270. Gabi says:

  Salutare. Vreau sa plec spre zante cu autoturismul personal si ma intereseaza daca gasesc pe traseul din grecia (Makaza) pana la feribot un peco deschis noaptea. Precizez ca in grecia o sa intru undeva pe la ora 22

 271. Alex Manaila says:

  Va salut , si multumesc mult pentru articol , e foarte bine pus la punct . O sa plecam si noi in THASSOS ( POTOS ) in 30 mai 2015 , vroiam sa va intreb daca mai este functional drumul prin makaza ( am citit cum ca n-ar mai fi circulabil ) ?? noi o sa mergem 2 cupluri , ne-ar interesa mult daca ar mai pleca cineva pe 30 mai , poate mergem impreuna ( sincer sunt un pic speriat de povestea romanului caruia i s-au aruncat cuie in cauciucuri etc ) . Multumesc .

 272. Diana says:

  Salut! Pe 31 mai plecam spre sytonia. Noi am dori sa mergem prin Makaza. Mai merge cineva in perioada aceasta din București in Grecia?

 273. cosmin says:

  Si noi tot spre Sithonia plecam, Diana:) dar, pe 13 iunie si tot prin Makaza vrem sa incercam. Daca se mai anunta cineva, facem grup cu mare placere!

 274. giany says:

  buna, am decis sa plecam in august in Lefkada. Ce variant sa alegem pentru traversarea Bulgarie?, Kulata s-au Makaza?

 275. Madalina says:

  Buna, intentionam si noi sa ne indreptam spre Thassos in noaptea de 7-8 Iunie. Daca se anunta vreun alt doritor, va rog sa-mi dati de veste! Nu ma atrage ideea sa parcurg din nou Bulgaria pe timp de noapte din cauza uni experiente nu tocmai prietenoase

 276. IDeea says:

  Salutare. Luni, 29.06 plec spre Thassos, (din nordul Romaniei) cazare din 30.06. Gasesc pe cineva care are sejurul incepand cu aceasta data ? Concediu placut tuturor !!!

 277. George says:

  Salut,

  Merge cineva pe 29.05.2015, ora 06.00, din Giurgiu spre Grecia-Halkidiki-Kallithea…..nu stiu ce traseu sa aleg…Kulata sau Makaza, este pt prima data cand merg in Grecia…astept un sfat…Va multumesc!

 278. Dogaru Lucian says:

  Salutare, tin sa precizez ca anul trecut am fost in Lefkada alegand varianta prin Makaza. Drumul a fost cat de cat ok avand in vedere ca orasul Veliko Tarnovo a fost blocat in urma cedarii unui pod si asa am fost deviati prin pasul Shipka care am inteles ca este spectaculos cu serpentine asemanator cu Transfagarasanul din pacate eu nu am vazut absolut nimic spectaculos deoarece am travesat Bulgaria noaptea si eram oarecum stresat ca a trebuit sa-mi dau reset the factory setings deoarece hartile mele erau pe alt drum. In fine , inainte sa ajung in Khardzali cam cu 40 km inainte ,nu stiu de ce GPS-ului meu i s-a pus pata si a decis sa fac stanga dupa drumul principal pe un drum de tara fara asfalt , prin porumb si astfel am mers asa de imi era o frica vreo 30 de km pana intr-un final am iesit la liman in Khardzali. Aici GPS-ul nu recunostea nimic ziceai ca a intrat in coma alcoolica ba ma punea sa fac stanga dupa care se razgandea si ma punea sa ma intorc etc….. cred ca isi batea joc de mine…..enervat si cu nervii intinsi la maxim am decis sa-l inchid si am mers inainte pe drumul principal , pe drum nici tipenie de om ajunsi la un sens giratoriu am intrebat un taximetrist unde este OMV-ul vestit si mi-a zis sa fac dreapta la urmatoarea intersectie si se vede la 300 de metri in fata. Ajunsi cu bine la OMV am rasuflat usurati am alimentat , am baut o cafea si curiozitatea mea era de ce boul de gps m-a pus sa fac stanga pe acel drum de tara care era sa ma scap pe mine de frica , am decis sa intreb pe cineva din personalul din benzinarie daca mai exista alt drum in afara de cel de tara , ce vorbesti frate nu puteai nici prin semne sa te intelegi cu aia darmite in engleza. Am plecat din Omv si de aici pana in Lefkada drum ca in palma , dupa 25 de km pana la vama Makaza drum frumos proaspat facut cu semne vizibile , dupa ce am trecut de vama care de altfel era pustie am intrat pe Egnatia Odos la fel de pustie si drum intins aprox. 600 km pana la Ioannina. In data de 29-06-2015 am sa fac exact acelasi drum pana in Lefkada manat de curiozitatea de ce Gps-ul ma pus sa fac stanga langa Kardzali ( evident glumesc) cert este ca si anul acesta tot acolo am ales sa-mi petrec vacanta de vara. Deci repet daca mai pleaca careva pe data de 29-06-2015 cu plecare din Bucuresti la ora 21 in Lefkada , thassos sau oriunde in Grecia si alege drumul nou Makaza este binevenit tel: 0763431866 Lucian!!! Vacanta placuta va doresc!!

 279. claudiu prodan says:

  Pt Dogaru Lucian… Plec si eu pe 23.06.2015 catre Lefkada. E prima oara in aceasta destinatie si inca nu m-am decis ce drum sa aleg. Da-mi si mie un sfat, pt ca tu ai mai mers prin makaza. Prin makaza calculele catre lefkada: 1017, pe drumul vechi prin sofia (pe care m-am ratacit, am ratat intrarea pe centura din cauza gps, lipsa semnelor la bulgari, si pana am iesit am pierdut in jur de 1 ora, pt ca asa e nu te intelegi deloc cu bulgarii) 1050, deci mare dif nu este. Vreau sa ajung cat mai repede la destinatie, sa evit Sofia deoarece nu mai vreau sa patesc ca anul trecut, si parca nici drumul prin bulgaria nu prea mi-a placut (cam obositor, parca as incerca si alt drum).
  Deci – ce drum ma sfatuiesti sa aleg?
  -cate ore ai facut pana in lefkada? Ce distanta reala? Costuri suplimentare versus vechiul drum prin kulata?
  – alte probleme in afara de problema cu gps-ul?
  Iti multumesc.

 280. Trif Antoniu says:

  Salutare tuturor, in 05.06.2015 pornim cu catel cu purcel spre Halkidiki si am vrea sa alegem si noi varianta Makaza Komotini, suntem din Targu Mures si pornim cam pe la ora 17.00-18.00 , deci aproximez sa fim in Bucuresti pe undeva pe la 23.00. Daca mai porneste cineva in aceeasi perioada am fi bucurosi sa mergem impreuna pe acest traseu, avand in vedere ca e prima data cand il parcurgem si va fi si noaptea.

 281. Trif Antoniu says:

  Am uitat sa precizez , pentru cei care doresc sa formam un grup in data de 05.06 sa ma contacteze la nr de tel. 0745207047.

 282. catalin says:

  multumim pentru detalii. Am facut acest traseu anul trecut in iunie. am plecat din Bucuresti, sector 1, la ora 23. Cei doi copii au adormit la pta romana si s-au trezi cand am urcat pe ferryboat la ora 07am. Drumult a fost exagerat de liber, lumina ca ziua avand noroc de luna plina. La OMV a fost pustiu la 5 dimineata. In vama la fel. Recomand tuturor sa mearga noaptea prin Bulgaria. Cu un pic de atentie si responsabilitate drumul devine o placere.

  Plecam din nou anul acesta in 19.06.2015 in Tassos. Vacante placute tuturor si sa ne vedem cu bine peste tot. Eu personal sunt bucuros sa intalnesc romani in concediu oriunde ar fi, suntem un popor frumos, muncitor si meritam si noi nu doar nemtii…

  Sa fiti iubiti!

 283. Delia says:

  Buna ziua! Merge cineva pe ruta aceasta pana la Salonic in 21.06.2015 cu plecare din Bucuresti in jurul ore 4 dimineata? E prima data cand fac acest drum si imi este putin teama sa traversez Bulgaria singura……

 284. Delia says:

  Buna ziua!!! Va rog sa-mi spuneti daca merge cineva in 21.06.2015 la 4 dimineata spre Salonic pe ruta noua…Makaza. E prima data cand fac drumul asta si nu as vrea sa merg singura… Multumesc!

 285. Bogdan says:

  Buna Delia , eu plec pe 22 iunie 🙁 . Pacat , v-am fi luat cu noi in grup, mergeam deja 3 masini si cu a voastra 4.

 286. Dogaru lucian says:

  Salut , Claudiu Prodan scuze ca nu am raspuns mai devreme.
  Eu te sfatuiesc nu numai pe tine ci si pe toti care vor sa viziteze Grecia sa aleaga drumul prin Makaza asta daca sunt dispusi sa plateasca in jur de 20 de euro taxele totale de autostrada Egnatia odos deoarece eu le-am facut pe amandoua si stiu cum este asa ca am sa detaliez drumul prin sofia la intoarcere cat si consumul de carburant.
  Drumul catre Makaza din Bucuresti exceptand faptul ca s-a rupt podul de la Veliko Tarnovo si am fost deviati catre pasul Shipka a fost foarte ok din toate punctele de vedere. Masina cu care am plecat un opel astra 2.0 dti doua persoane si un troller in portbagaj nu stiu cat a costat motorina dar am sa detaliez aici de cate ori am alimentat pe traseu avand un consum de 5,7 l/100km asta dupa computerul de bord.
  Prima oara am alimentat din Buc de 100 de lei urmand ca in vama sa fac plinul asa ca in vama laGiurgiu am mai alimentat de 250 de si am facut plinul dupa care am mai alimentat la OMV -ul din Kardzali inainte de a intra pe egnatia odos de 50 de euro nu aveam leva la mine asa ca nu a fost nici o problema sa fac plinul din nou cu euro in loc de leva , apoi am facut cei ( nu mai stiu exact dar in jur de 600 km pe autostrada) am coborat la ioanina si chiar inainte cu 70 de km de Lefkada am mai alimentat de 25 de euro asta ca sa fiu sigur ca am destula motorina in rezervor dupa care am ajuns in Lefkada. Dar problema a fost in Preveza ca al meu Gps cu hartile din 2009 nu vedea Preveza decat foarte putin si a trebuit sa ne invartin o ora si ceva ca nu gaseam tunelul acvatic sa intram pe insula pana la urma neam descurcat. Acum in Lefkada fiind cazati undeva sus pe munte langa o monastire vestita din lefkas ne era foarte greu sa mergem pe jos la plaja deoarece era la vreo 7-8 km de mers pe jos asa ca am folosit masina zi de zi facand astfel 500 de km numai pe insula in 8 zile inconjurand astfel toata insula. Acum la intoarcere am avut proasta inspiratie sa aleg drumul prin Sofia multe tiruri multe localitati unde efectiv se circula pe o banda si nu poti sa depasesti radare din plin notoc ca am avut o statie cb la mine si asa am reusit sa le evit de motorina tot asa am alimentat de 50 de euro in lefkada de 35 undeva intr-un oras aproape de Sofia si de inca 100 de lei la Giurgiu sper ca nu am omis ceva ca nu mai tin minte exact nevasta-mea tine contabilitatea. Deci drumul la intors a fost oribil mai ales ca bulgarii astia nu au semne frate deloc sa stii pe nude sa o iei si apropo la intoarcere pe un drum ingust cu padure pe stanga si dreapta care de altfel este un drum national era sa-mi sara in fata masinii un cerb sau ce draq o fi fost ca avea coarne ca nu am vazut bine ca era noapte de era sa-l fac praf noroc ca nevasta-mea are ochiul format ( de la bani) si a vazut ea pericolul inainte sa traverseze incornoratul strada!! Gps al meu nu functiona in sofia nu cunoste nimic ziceai ca suntem amadoi la prima vizita acolo si a trebuit sa merg dupa instinct si pana la urma am gasit drumul bun dar cred ca am ocolit mult.
  In concluzie cred ca primul drum a fost ok din toate punctele de vedere. Imi cer scuze pentru eventualele greseli de ortografie dar am degetele prea mari si ma grabesc!!! Calatorii fara evenimente va doresc!!!

 287. Dogaru Lucian says:

  Salut , Claudiu Prodan scuze ca nu am raspuns mai devreme.
  Eu te sfatuiesc nu numai pe tine ci si pe toti care vor sa viziteze Grecia sa aleaga drumul prin Makaza asta daca sunt dispusi sa plateasca in jur de 20 de euro taxele totale de autostrada Egnatia odos deoarece eu le-am facut pe amandoua si stiu cum este asa ca am sa detaliez drumul prin sofia la intoarcere cat si consumul de carburant.
  Drumul catre Makaza din Bucuresti exceptand faptul ca s-a rupt podul de la Veliko Tarnovo si am fost deviati catre pasul Shipka a fost foarte ok din toate punctele de vedere. Masina cu care am plecat un opel astra 2.0 dti doua persoane si un troller in portbagaj nu stiu cat a costat motorina dar am sa detaliez aici de cate ori am alimentat pe traseu avand un consum de 5,7 l/100km asta dupa computerul de bord.
  Prima oara am alimentat din Buc de 100 de lei urmand ca in vama sa fac plinul asa ca in vama laGiurgiu am mai alimentat de 250 de si am facut plinul dupa care am mai alimentat la OMV -ul din Kardzali inainte de a intra pe egnatia odos de 50 de euro nu aveam leva la mine asa ca nu a fost nici o problema sa fac plinul din nou cu euro in loc de leva , apoi am facut cei ( nu mai stiu exact dar in jur de 600 km pe autostrada) am coborat la ioanina si chiar inainte cu 70 de km de Lefkada am mai alimentat de 25 de euro asta ca sa fiu sigur ca am destula motorina in rezervor dupa care am ajuns in Lefkada. Dar problema a fost in Preveza ca al meu Gps cu hartile din 2009 nu vedea Preveza decat foarte putin si a trebuit sa ne invartin o ora si ceva ca nu gaseam tunelul acvatic sa intram pe insula pana la urma neam descurcat. Acum in Lefkada fiind cazati undeva sus pe munte langa o monastire vestita din lefkas ne era foarte greu sa mergem pe jos la plaja deoarece era la vreo 7-8 km de mers pe jos asa ca am folosit masina zi de zi facand astfel 500 de km numai pe insula in 8 zile inconjurand astfel toata insula. Acum la intoarcere am avut proasta inspiratie sa aleg drumul prin Sofia multe tiruri multe localitati unde efectiv se circula pe o banda si nu poti sa depasesti radare din plin notoc ca am avut o statie cb la mine si asa am reusit sa le evit de motorina tot asa am alimentat de 50 de euro in lefkada de 35 undeva intr-un oras aproape de Sofia si de inca 100 de lei la Giurgiu sper ca nu am omis ceva ca nu mai tin minte exact nevasta-mea tine contabilitatea. Deci drumul la intors a fost oribil mai ales ca bulgarii astia nu au semne frate deloc sa stii pe nude sa o iei si apropo la intoarcere pe un drum ingust cu padure pe stanga si dreapta care de altfel este un drum national era sa-mi sara in fata masinii un cerb sau ce draq o fi fost ca avea coarne ca nu am vazut bine ca era noapte de era sa-l fac praf noroc ca nevasta-mea are ochiul format ( de la bani) si a vazut ea pericolul inainte sa traverseze incornoratul strada!! Gps al meu nu functiona in sofia nu cunoste nimic ziceai ca suntem amadoi la prima vizita acolo si a trebuit sa merg dupa instinct si pana la urma am gasit drumul bun dar cred ca am ocolit mult.
  In concluzie cred ca primul drum a fost

 288. Mugur says:

  Salut, noi plecam pe 16.06.2015 la 2 dimineata din Bucuresti catre Halkidiki, am ales traseul prin Makaza desi am citit foarte multe comentarii. Fac plinul in Bucuresti, alimentez din nou la Kardzhali si aia e, la intoarcere alimentez la fel. Sper ca gps-ul meu sa nu faca figuri ca ii scot satelitul din cap 🙂

 289. Razvan says:

  Salut,
  Foarte utile informatile din site .Felicitari.
  Daca mai pleaca cineva pe 24.06 spre Thassos si vrea sa mearga in grup ,va rog sa ma anuntati

 290. Bogdan says:

  Salutare prieteni calatori

  Daca (mai) doreste cineva sa mearga in Grecia , destinatia Paralia Katerini (nu e obligatorie) suntem deja un grup de 3 masini care plecam din Bacau pe 22 iunie 2015 la ora 11.
  Astfel ca va invitam sa va alaturati noua. Conditia este – cand unul dintre soferi nu mai poate conduce (tinand cont ca am unul care are varsta de 65 de ani) atunci tragem dreapta pt odihna si relaxare.
  Deci propunere deschisa. Traseu Giurgiu-Ruse-Makaza- Kavala-Salonic-Paralia Katerini.
  Revenire in tara cu plecare din Paralia pe 01 iulie, acelasi traseu.

  Drum bun si vacante placute !

 291. Petre says:

  Buna ziua ! Plec spre Paralia prin Makaza pe 22. 06 .2015 in jurul orei 3 am din Giurgiu . Este pentru a doua oara pe acest traseu si drumul e OK .
  petretvp@yahoo.com
  Toate cele bune !

 292. tataie says:

  50% din comentatori nu cunosc limba romana, ma intreb cum se vor descurca in alte tari…dar la rrromani functioneaza spiritul de turma, parca vad coloane de 10 masini mergand dupa singurul sofer care stie drumul…vai de mama voastra

 293. Delia says:

  Pentru BOGDAN: Multumesc frumos de raspuns, dar nu am cum sa plec pe 22.06…..sunt obligata sa plec pe 21.06 pentru ca pe 22 am feribot din Piraeus catre Heraklio Creta.
  Sper ca vor mai pleca si altii pe acest traseu in 21.06 asa ca va urez tuturor Vacanta placuta si Drumuri bune!!!

 294. Mariana says:

  buna ziua dorim sa plecam spre PARALIA KATERINI pe 19 06 ac din Constanta ma puteti ajuta cu un traseu si informatii?Noi ne-am orientat pe harta Varna,Burgas,Topolvgrad,Svilengrad apoi Grecia multumim

 295. mari says:

  Salut
  Stie careva daca sunt probleme la Giurgiu, din cate am auzit sunt restrictii de circulatie .
  S-a oprit cineva la Hotel Afrodita din Dimitrovgrad?
  Am 2 copii mici si as dori sa stiu daca e ok sa ma cazez in acest hotel.
  Ms .

 296. Iuliana says:

  Buna, noi vrem sa plecam din Bucuresti pe 15 august in Corfu (4 persoane) si personal nu stiu ce drum sa alegem. Unu la mana sa facem mai putin pe drum si in siguranta si doi la mana sa fie drumul bun.
  Ne gandeam sa mergem pe drumul:
  Ruse – Sofia – Kulata – Serres – Salonic – Igoumenitsa
  Recomandati mai bine drumul acesta prin Makaza?
  Ruse – Veliko Tarnovo – Stara Zagora – Makaza – Igoumenitsa?

  Drum bun si Vacanta placuta tuturor!

 297. Alex says:

  Buna, suntem in Thassos de o saptamana,e foarte ok vremea, azi ploua de dupa-amiaza dupa cum scrie si pe acuweather. Am urmat drumul tau cu plecarea la ora 2.30 din Bucuresti si am ajuns la feribot la 12 fix, in conditiile in care ne-am ratacit de vreo 2 ori si ne-am oprit de 3 ori. E foarte ok drumul, mare grija la 5007 in Bulgaria am vazut ca mai multi intreaba, e rupt rau mai bine o luati pe 6 (parca era) inainte.Mare grija in Komotini, e cam haos in oras. Dar avem o nelamurire, nu stim de unde sa luam vignieta inapoi. Plecam maine dimineata la 9 de aici. O sa revenim cu drumul inapoi.

 298. Prodan Claudiu says:

  Mulțumesc mult pentru răspuns Dogaru Lucian. Pe 22.06.2015, 23:30 plecam din București cu destinația Lefkada, cu un mic “popas” de două zile în Paralia. Sincer, nu m-am hotărât ce drum să aleg. Inclin pe kulata ca totuși am mai mers și cât de cât e altceva un drum știut. Pe Makaza mă voi întoarce mai mult ca sigur, și va fi și altfel pe lumină naturală, pt ca nu prea îmi plac serpentinele noaptea (puțin probleme și la ambreiaj, un zgomot ciudat și totuși e un drum mai sălbatic în caz de probleme tehnice). Va urez tuturor concedii plăcute și drumuri bune.

 299. Andrei says:

  Buna,

  Plec si eu spre Grecia ( Thassos ) in 23.06.2015 si am de gand sa urmez drumul Ruse – Veliko – Stara – Haskovo – Makaza. M-am gandit sa fiu in granita noastra pe la 04:30, 05:00 am. M-as bucura daca ar mai merge cineva, sa formam un grup, sa evitam eventualele confuzii, probleme, rataciri.
  Recomandati alta varianta mai buna de drum?

 300. naty says:

  Buna. Noi plecam pe data de 27.06.2015 din Bucuresti in Grecia – Thasos. Mai pot gasi pe cineva care pleaca o data cu noi? Suntem o singura masina sis-ar putea sa fim 6 persoane in masina. Este vreo problema la vama? sau ce se poate face????.
  Multumesc,
  Naty 0720.380.215

 301. Marian says:

  Buna ziua…azi dimineata am plecat din Bucuresti ,la ora 06.30 eram deja trecuti de vama Ruse iar dupa achizitionarea Vignetei de la Luk…unde costa 10leva..nu de la bisnitarii de la gherete la care 10 leva fac 6 Euro…si la ora 12.00 eram in vama Makaza unde erau 3 sau 4 masini dar sunt deschise acum 2 linii de trecere…pina aici toate bune si frumoase dar cind am intrat pe Egantia Odos…degeaba am dat pina la Platamonas 12euro sau mai mult pe taxe ca am facut peste 4 ore din cauza ca au fost niste ploi mai puternice si s-au deplasat aluviuni si sunt parti mari din autostrada unde se merge cu 70-80Km/h…asa ca nu se merita pentru Salonic sau zonele sudice ,,investitia,,…..se pierde mult timp!!

 302. Dogaru says:

  @Tatae , te f..e grija pe tine daca plecam 10 masini in coloana? Nu poti dormi noaptea ca 50% dintre noi nu cunoastem Limba Romana si nu ne putem descura in alte tari? Comentariu tipic de un frustrat care doreste atentie!!

 303. alina c says:

  si eu plec pe 20 iulie la 1.00 noaptea spre thassos.intrebarea mea este:care este situatia drumului prin makaza???mai pleaca cineva atunci???mi-ar fi de mare ajutor……va multumesc!

 304. VST says:

  Doresc sa-mi fac colegi ( familisti ) de drum pe ruta Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Makaza – Salonic – Polycrono pentru ziua de 26.06.2015 ,
  Astept propuneri .
  Multumesc

 305. IDEEA says:

  !!!!!!!!!!!! MARE ATENTIE !!!!!!!

  Ministerul Afacerilor Externe îi avertizează pe cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Grecia că Federația Navală Panelenă (PNO) a anunțat, pentru 30 iunie, organizarea unei greve de avertisment de 24 de ore, la nivel național.

  “Vor fi afectate toate categoriile de transportatori maritimi. Organizatorii grevei au anunţat că vor protesta faţă de încălcarea de către companiile de transport maritim a contractelor colective de”, precizează MAE într-un comunicat transmis joi.

  Sursa: http://www.mae.ro , http://www.cotidianul.ro

  Gasesc pe cineva care pleaca spre Thassos duminica seara, 28.06 ?

 306. bogdan says:

  Cred ca vor fi afectate toate categoriile de transportatori maritimi de la companii de stat sau cei cere transporta marfuri, firmele private care opereaza liniile de ferry nu cred ca fac greva.

 307. Gabi says:

  Merge cineva miercuri dimineata spre Thasos? Noi suntem 2 masini, facem o grupa mai mare??? Plecare la 04:00 din Bucuresti estimative 05:00 in vama la Giurgiu… 0723348151

 308. George says:

  Un sfat pentru cei care vor sa mearga in grup. Apelati la acest mod de a merge in”caravana” numai daca nu va grabiti. Cu cat sunteti mai multi, cu atat de multe opriri veti face, cu atat de mult va veti incurca pe drum. Din experienta proprie, cand am mers singur, orientandu-ma numai dupa indicatoare, am ajuns si mai repede, dar si mai linistit. Drum bun tuturor si concediu placut!!!

 309. George says:

  Salut
  Plecare 23 iunie 2015, Intoarcere 01 iulie 2015
  Tocmai m-am intors din zona Sithonia. Drumul este destul de lung si recomand ajutorul unui GPS. Ruta am facut-o pe I-Go identica cu ruta data de google maps prin Makaza. Am parcurs Bulgaria pe lumina. Ocolirea pe centura in Stara Zagora si Haskovo este o varianta excelenta. In schimb pentru Gurkova recomand intrarea prin orasel, este drum drept, foarte usor, centura recomandata e varza, izolata si aparent in lucru. La un moment dat politia bulgara redirectiona traficul pe un drum secundar, rupt, prin niste sate ciudate. M-am tinut dupa masinile bulgarilor si dupa GPS si am iesit bine. Drumurile principale in Bulgaria sunt relativ bune. Am vazut cateva echipaje de politie dar nu m-au oprit. Sunt multe limitari de viteza in Bulgaria pe care la dus am incercat sa le respect. La intoarcere le-am mai ignorat, am urmat sfatul unui veteran si am mers in urma masinilor bulgaresti.
  Alimentari cu benzina:
  La Kardzali am alimentat la OMV, foarte aglomerat, plin de romani, plata cu cardul, am vazut ca acceptau si euro la plata. Benzina era mai ieftina putin decat in Romania. In Grecia benzina este 1,6 euro/l. Atentie mare la greci nu se mai accepta plata cu cardul peste tot.
  Vigneta Bulgaria:
  La Ruse am luat vigneta de la chioscurile de langa sensul giratoriu de la intrare-30 lei, mai scump putin decat cei 10 leva cat este oficial. Am preferat sa nu folosesc cardul pentru o suma asa mica. La intoarcere am luat vigneta din vama de la Makaza, 5 euro.

 310. dan says:

  Salut,
  Plecam in 17 iulie 2015 catre Zakynthos, pornim pe la 9 dimineata din Tg Mures – ce traseu ne recomandati? Am vrea sa oprim la un hotel imediat dupa ce ajungem in Grecia, avem cazare doar din 18 si nu ne grabim. Stiti vreun hotel ok? Multumim

 311. nmc_1976 says:

  pentru traversarea bulgariei, as vrea sa incerc urmatorul traseu: silistra-shumen-varbitsa-zimnitsa apoi autostrada a1 pana la pazardjik si apoi pe drumul 84 prin velingrad-bania-gradevo cu iesire in e79 spre sandanski.
  pare mai scurt decat varianta clasica, eviti sofia, mergi ceva si pe autostrada
  daca cineva a parcurs drumul acesta, pe portiuni si sunt ceva comentarii legate de calitatea lui.

 312. AndreiSergiu says:

  Merge cineva spre Grecia prin Mazaka? Data de plecare 23.07.2015 ora de plecare dimineata ora 4:00 sau 5:00, sau ne putem sincroniza la o alta ora…. Contact 0725919159

 313. Cristian Cosmin says:

  Pentru cei interesati sa mearga dupa GPS prin Makaza puteti folosi softul de navigatie Sygic.Stie traseul la fel ca Google Maps.

 314. alina c says:

  am plecat din bucuresti duminica 19.07.2015 la ora 8.30.traseu ruse-makaza-keramoti.am ajuns luni dimineata in keramoti la ora 7.30.vreau sa atentionez insistent pe toata lumea care pleaka de seara si traverseaza bulgaria pe timp de noapte.in dimitrovgrad am fost urmariti de doua masini cu nr de bulgaria care ne-au fugarit cativa km buni si nu stiu dc
  flashuri,claxoane ,totul pt a te intimida si a opri
  sa nu opriti pt nik in lume
  amscapat intr-un final.am crezut k suntem singurul caz,dar cand am urcat pe feribot ne-am intalnit cu un grup de 6 tineri romani care ne-au povestit cum au fost somati de o ambulanta sa opreasca,au fost urmariti si le se tot faceau semne ca sa urmeze acea ambulanta.fiti prudenti si nu intrati in vb cu nimeni si nici macar nu bagati cv in seama de ce se intampla pe sosea.nu am crezut k se poate intampla asa cv desi cu vreo 2 luni in urma citeam pe un forum ca cnv a patit de i-au fost aruncate cuie pe sosea pt a face pana
  .aveti grija de voi.va urez concediu placut si ochii in patru!numai bn

 315. George says:

  Mai sunt “probleme” pe drumurile din Bulgaria? eu pe 20.08 am cazare in Nei Pori,dar o sa plec in jurul orei 4 din Bucuresti. Presupun ca nu te ataca cretinii ziua…Daca mai are cineva concediu atunci poate facem un mic grup organizat 🙂

 316. Merlin says:

  Vrem si noi sa ajungem pe la 4 la Giurgiu si avem mari emotii sa nu stam foarte mult, afara de Andreipop a mai fost careva recent pe la orele astea? care este situatia?

  Nu stiu ce sa zic vav de commentul de mai sus privitor la drumul de noapte prin Bulgaria, pare usoara exagerare, desi un sambure de adevar trebuie sa fie undeva….atentie la neatentie si nu opriti. Eu nu as pleca sa conduc de nebun noaptea prin Bulgaria, chiar mi se pare dubioasa rau Bulgaria ziua, dar noaptea? 🙂

  Anyway, drumuri fara probleme va doresc tuturor!

 317. Alex says:

  Salutare,

  Pleaca cineva spre Lefkada pe 22 August? Noi vrem sa plecam cat mai dimineata, astfel incat sa trecem vama la maxim 4 dimineata, pentru a evita aglomeratia. Daca exista amatori, va rog sa dati un mesaj la balexisal@gmail.com
  Mersi!

 318. Stefan says:

  Cred ca depinde mult de zi, de ora si un pic de noroc.
  Eu am plecat spre Grecia duminica pe 2 august si am ajuns pe la 12:00 la Makaza si am stat vreo 2,5h – era coada mare 2-3km desi se trecea foarte repede prin control (erau vamesi afara, se uita 10 secunde la acte si iti dadea drumul, nu stiu cand a apucat sa vada ca cei din buletine sunt cei din masina, macar bunavointa aveau).
  La intoarcere alta poveste, 9 august, am prins veselia cu cautat romani, 1h+ la intrarea in Bulgaria din Grecia, coada mult mai scurta – cateva sute de metri dar stateau mult la prelucrat acte. Dupa asta opririle prin Bulgaria (pe mine m-au oprit de 2 ori: odata doar sa ceara ID si odata pentru o poveste cam inventata de trafic, dar nu ii interesa sa dea vreo amenda, doar sa isi completeze fisele cu actele pasagerilor si ale masinii, dupa m-a lasat sa plec fara discutii). La Giurgiu din nou coada, 1h+ la intrarea in tara (pod + vama) si din nou toate actele la verificat (asta nu am mai patit si am facut drumul asta de multe ori, de obicei treci foarte repede la intrarea in tara).
  In Bulgaria nu am vazut atata politie in toate drumurile mele pe acolo adunate cata era pe 9 august.

 319. andreipop says:

  Noi am plecat intr-o vineri la 4 AM, am trecut podul / vama in 5 minute.

  La ora 10 eram in Makaza am stat in jur de 10 minute.

  Ne-am intors marti (11 August), la ora 10 AM eram in Makaza, am stat 10 minute.

  La ora 4 eram la Ruse, am trecut podul in jur de 10 minute.

 320. lulu says:

  plecat 6 august prin Calarasi , Silistra, Shumen, Stara Zagora, Haskovo, Makaza, Komotini, Keramoti, Skala Potamia – 13 ore din Galati cu 1,30 ore pierdute la bac la Calarasi (atentie nu merge noaptea si mi am luat o), 45 minute in vama la Makaza, 25 minute pana s a pus in miscare ferryboat ul de Thassos inclusiv 45 minute cursa cu ferryboat ul.
  intoarcerea pe la Ruse am facut exact 13 ore (ferryboat inclus, 20 minute Makaza si 30 minute pod Giurgiu)

 321. Alina says:

  Buna. Intentionam sa plecam din Bucuresti spre Thassos. Pentru ca avem un copil de 1 an si jumatate va trebui sa facem opriri de 30 de min cam la 2 ore. Unde ne recomandati sa ne oprim?

  Multumesc!

 322. Alex says:

  Salut, Plec din Buc duminica pe 23 aug in jurul orei 12-13 in Lefkada prin Makaza. Daca mai pleaca cineva in aceasi zi , sper sa ne intalnim pe traseu. Drum bun si sper sa nu stam foarte mult la Giurgiu,la pod 🙂

 323. hhh says:

  Salut,

  Pt cei care vor sa traverseze orasul Haskovo – film cu traversarea:

  https://youtu.be/kLnPfPiSROQ

  Nu este greu deloc si sunt multe semne (Makaza/Greece). Intersectii importante :
  min 6:04 semn Makaza/Greece
  min 7:17 semn Makaza/Greece
  min 7:34 semn Makaza/Greece

  Concediu placut

 324. Bogdan Chicarosie says:

  Salut, am plecat sambata, 22.08.2015, la 03:50 din Otopeni iar la 04:50 eram in Giurgiu unde am avut “norocul” sa trecem podul in 2 ore jumatate.Dupa ce planificasem in detaliu traseul prin Makaza,in urma unei discutii cu un prieten care era plecat mai devreme si care imi spusese ca se sta la Makaza
  tot in jur de 2 ore (depinde de trafic), am hotarat ad-hoc sa o luam pe Sofia. Fiind sambata, drumul a fost foarte liber, asa ca in jur de ora 16:00 eram deja in Halkidiki, Sithonia. Deci cu tot cu asteptarea la pod, Bucuresti-Halkidiki, 12 ore. Sambata, 29 august plecam inapoi dar in mod sigur vom merge pe Makaza.

 325. Costin says:

  Va salut am trecut prin vama Ruse pe 28 August la orele 01,50,am stat 10 min ,iar la Makaza 20 de min.,drumul foarte ok .Recomand am facut 10,30 ore pana in Katerini cu pauze 40..50 min.,referitor la pretul la motorina normala in Grecia 1,089 litrul.

 326. Lucian says:

  Salut pleacă cineva în Thassos pe 1 sept 2015? Eu am mai făcut acest drum de 2 ori prin Makaza și cât de cât cunosc drumul dacă pleacă cineva Luni 1 08 2015 la ora 2 dimineața din București și dorește informații sa mă contacteze la tel 0763431866 Lucian!!

 327. Ioana says:

  Noi plecam pe 12 Septembrie la 02:00 -03:00 spre Corfu si acum incercam sa ne hotaram asupra traseului. Se mai sta tot asa de mult la Makaza? Sa alegem mai bine varianta prin Sofia/Kulata?

 328. sorin says:

  Eu am fost pentru prima data in Thassos plecand din Tg.Mures. Am folosit gps-ul cu harti Here 2015 Q1 si setat pe drum rapid. Am introdus coordonatele pensiunii si gps-ul m-a dus la fix prin Bulgaria si grecia fara nici un fel de problema.M-a dus prin centura Bucuresti, trecere pe la Giurgiu-Russe, m-a bagat pe cei 30 km de autostrada in Bulgaria, a stiut de trecerea de la makaza. Un sfat util: eu am alimentat la haskovo si nu la karzdali.In Haskovo este o benzinarie Shell si una OMV unde se poate plati cu cardul si, important, nu este aglomeratie (la Karzdali este o aglomeratie mare, stai la rand pana si pentru toaleta).

 329. Tibi says:

  M-am intors sambata 19 septembrie 2015, ora 13.00 prin Makaza. Pe sensul de intrare in Grecia, coada ft mare, as aprecia undeva la 3-4 km. Pe sensul meu, am asteptat vreo 15 minute.
  In rest, drumul e bun si rapid.

 330. Lex says:

  Salutare ! Aveti informatii noi despre drum ? pregatim planificarea si ne-ar ajuta cateva informatii noi, daca se poate. Multumim

 331. Alin says:

  Salut

  A mai fost cineva in Thassos prin Makaza anul asta? In august vrem sa mergem si noi cu fetita de 1 an.

 332. Florin B. says:

  Salut !

  Ne-am intors din Thassos si am urmat acest traseu prin Makaza. Drumul a fost impecabil, am mers snur, nu am avut probleme nici la pod (giurgiu – ruse), nici pe drum in Bulgaria, nici la vama (erau 10 masini cand am ajuns si a mers foarte foarte repede).

  Am mai vazut ca sunt comentarii despre imigranti ! oameni buni nu aveti nicio treaba cu acestia, noi nici nu i-am vazut, pe insula e la fel ca in fiecare an, nu s-a schimbat nimic.

  Mai planificam o vacanta in insulele ionice in vara, o sa urmaresc si eu ce mai scrieti pe aici.

  Drum bun si vacanta placuta !
  Florin B.

 333. Geo says:

  Salut.
  Parteneri de drum spre Thassos. Noi plecam pe 25 Iunie, cred ca pe la 1-2 dimineata din GALATI.
  Traseu: Ruse-Byala-V.Tarnovo-Gurkovo-NOVA ZAGORA-Stara Zagora (iesire zona de Sud)- Dimitrovgrad-Haskovo-Kardjali-Makaza- Komotini-Keramoti.
  Tel.0748482479
  Va asteptam cu drag

 334. olaru ruxandra says:

  buna ziua , noi plecam pe 29.06.2016 spre Thassos , vrem sa plecam noaptea ce spuneti este bn ?

 335. Adi says:

  Salutare,

  Are cineva informatii referitor la o deviere a traficului pe partea greaca dupa Makaza si pana in Komotini?

  Multumesc.

 336. Ano says:

  Salutare,

  In 17.06.16 plecam din Bucuresti pe la ora 18:00 spre Hotel Port Marina din sudul bratului Kassandra. Sper ca este o alegere buna prin Makaza vs Kulata. Voi ce parere aveti?
  Intrebare principala este:
  Pentru autostrada Greciei, Egnatia Odos am cum sa ratez plata autostrazii?
  Sunt puncte de taxare sau trebuie sa iau de la vreo benzinaria un card ( ca la turci )? (precizez ca voi intra pe autostrada noaptea).
  Alta intrebare ar fi: Sunt grele serpentinele prin munti de la RUSE la MAKAZA? (Avem cu noi oameni carora li se face rau la serpentin)e

  Va multumesc mult!.
  Drum bun tuturor!

 337. Geo says:

  Salut ANO,

  Poate, cand te intorci ne impartasesti cateva impresii de drum Ruse-Kulata, pret benzina in BG, stare drum, taxe drum, siguranta tranzit pe timp de noapte, daca exita deviatii de traseu asa cum a specificat ADI, cu siguranta vor fi de ajutor.

  Multumim si C.O. placut.
  Geo-Galati

 338. StuUngar says:

  Eu plec pentru prima data spre Thassos pe 03.07 (nu m-am hotarat la ora) si am tot citit despre cel mai bun traseu, parerile sunt putin impartite.

  Ma gandesc sa urmez traseul:
  Ruse-Byala-V.Tarnovo-Gurkovo-NOVA ZAGORA-Stara Zagora- Dimitrovgrad-Haskovo-Kardjali-Makaza- Komotini-Keramoti.

  Am inteles ca ar fi o diferenta de timp de 20 de minute, dar drumul mai ok.
  Voi pe unde v-ati oprit pentru pauze?

  Orice alt sfat este binevenit.

  Multumesc

 339. Gabriel says:

  Noi o sa plecam pe data de 07.06.2016 catre Halkidiki, Porto Koufo probabil incepand cu ora 7,00 pentru a evita aglomeratia matinala din Bucuresti. As alege varanta pe Makaza avand in vedere ca toti spun ca traseul este bun.
  Ne-ar ajuta cateva informatii despre cat de aglomerata este in perioada asta vama Makaza, in anii trecuti nu era asa cunoscuta dar de anul asta cam toti vor sa treaca pe acolo.
  O alta nelamurire o am pe traseul dintre Gurkovo si Dimitrovgrad. Navigatiile cu care am lucrat dau trasee diferite, O varianta: Gurkovo – Nova Zagora, dupa faci dreapta pe A1 apoi dupa aprox 30 km iesi de pe A1 spre Kaskovo.
  Varianta 2: din Gurkovo – Magliz- Stara Zagora(centura)
  Varianta mai buna ar fi cea cu cei 30km de autostrada, dar intrebarea este cum arata drumul intre Gurkovo si Nova Zagora fata de cel dintre Gorkovo – Maglizh- Stara Zagora?

  Multumesc.

 340. CRISA says:

  Buna, Noi vom pleca pe 1 sept 2016 pt prima data in Thassos, pe traseul Makaza(cu masina pers). Stie cineva daca benzinariile au GPL ,eventual care , unde sunt amplasate, si ce preturi sunt? In Thassos exista benzinarii cu gpl??? Preturi?

 341. Nicoleta says:

  Buna, noi vom pleca din Bucuresti spre Thassos prin Makaza pe 19 seara. Am cateva nelamuriri, benzina se poate plati si cu cardul de credit in Bulgaria sau Grecia? Si daca plec cu masina tatalui meu am nevoie de procura? Promit sa va anunt cum ajung acolo cum a fost drumul si cum e vremea. Noi am mai fost in Thassos de mai multe ori, ultima oara in 2013, pe alt traseu. Acum ne vom caza in Potos

 342. Adi says:

  Salutare,

  Noi am ajuns ieri in Thassos, drumul a fost foarte bun.

  La 01.30 eram a treia masina la Giurgiu, dar fiindca le picase sistemul am asteptat pana la 2.10 sa trecem.

  Drumul pe Bulgaria a fost lin si foarte liber, pustiu as putea apune. La Haskovo luati-o prin oras, centura e in valuri si foarte zgomotoasa.

  La ora 8.30 eram in vama la Makaza, unde am trecut in cateva minute.

  Din ce-am inteles de la gazda noastra, incepand cu weekendul urmator incepe sezonul si va fi foarte aglomerat, mai ales multi romani. Deci asteptati-va la un drum plin.

  Adi

 343. Adi says:

  Si inca ceva, dupa Makaza grecii au terminat de asfaltat si nu se mai ocoleste.

  Drumuri bune,

  Adi

 344. Geo says:

  Salut Adi,

  Multumim de informatii.
  Spui ca pe centura Haskovo este prost drumul? Dar prin oras cum se iese, relativ usor, este semnalizat?

  Pe ce ruta ati mers?
  V1.Gurkovo-Stara ZAGORA
  V2. Gurkovo-NOVA ZAGORA.

  Ce pret are benzina la BG dar la GR? Stiu ca la GR este ~6.5lei.

  Concediu placut si bucurati-va de moment
  Geo-Galati