Insula Evia, de la Nord la Sud

Insula Evia – Atât de frumoasă, și totuși atât de…necunoscută. Deși a doua cea mai mare insulă din Grecia, după Creta, insula Evia pare a se ascunde într-un con de umbră pentru turiști.

Nu este nici pe departe la fel de cunoscută ca celelalte insule grecești, cu toate că este situată cel mai aproape de Atena și se bucură de peisaje absolut fantastice și plaje superbe, ce deseori sunt colțuri de paradis fără urme de pași prin nisipul fin.

 
portul-marmari-evia
Portul Marmari, insula Evia

Insula Evia se întinde de la vârful Peninsulei Pelion până în sudul coastei Attika, extremitatea sa sudică aflându-se la o distanță mică de insulele Andros și Kea, parte din arhipelagului Cicladelor. Evia și-a păstrat farmecul autentic al unei insule grecești de legendă, neîntinat de lanțuri hoteliere, magazine de suveniruri și mase de turiști. Insula este însă o destinație de vară populară printre turiștii greci, greco-americani, canadieni și australieni, și mai ales pentru cei care au avut familii în acest ținut.Bine de stiut ! ! !

 • Evia este cea mai mare insula din Grecia, dupa insula Creta
 • Insula Evia nu are aeroport propriu (se poate ajunge din Atena)
 • Pe insula gasiti foarte multe plaje frumoase si pustii
 • Halkida este capitala insulei, nu recomandam cazare aici
 • Satul Rovies (la nord de Glyfa) este renumit pentru apus
 • Plajele cu nisipul cel mai fin sunt in partea sudica a insulei Evia
 • Va recomandam excursii in Atena: Obiective turistice Atena, Plaje Atena, Ce sa faci o zi in Atena !

 

Cum ajungem pe Insula Evia ?

Evia nu are aeroport propriu, însă vă va fi ușor să veniți aici odată ce ați ajuns în Atena sau pe insulele Skyros, Skopelos, Skiathos și Alonnisos. Cum Evia este o insulă foarte mare și foarte lungă (pentru a parcurge insula de la un capăt la altul aveți nevoie de aproximativ 5 ore, aceasta măsurând 3580 km2), trebuie să vă stabiliți ruta în funcție de destinația finală.

Mai multe porturi din Evia asigură legătură cu Grecia continentală prin intermediul feriboturilor: în Marmari puteți ajunge cu feribotul din Rafina, Attica (1 oră), Agiokampos se află la 25 de minute de Glyfa, Fthiotida, Agia Marina, Marathonas are feribot spre Styra (45 minute), Edipsos este situat la 40 de minute de Arkitsa, Fthiotida, iar în Eretria se poate ajunge din Oropos, Attica, în 25 de minute.

poduri halkida evia

Călătoria cu mașina din Atena vă va purta pe drumuri înguste, șerpuitoare, ce vă vor dezvălui peisaje minunate. Veți fi acompaniați de-a lungul călătoriei de susurul râului Kirea, care curge de-a lungului drumului ce vi se va arăta din nord spre orașul modern Halkida, iar de acolo spre satul pescăresc, Limni, centrele spa din Edipsos și plajele superbe din nordul coastei. Insula este conectată de Grecia continentală și prin două poduri situate în Halkida. Despre cum ajungeti cu masina in Atena exista un ghid separat: Bucuresti Atena cu masina personala !

Relieful insulei Evia

Evia vă va fascina cu un relief magic ce amestecă cu grație munți măreți spintecați de râuri și izvoare, stânci abrupte, vegetație luxuriantă și foarte multe plaje aproape pustii. Insula este împărțită de la nord la sud de un lanț muntos, ce delimitează de asemenea, stâncile încruntate și peșterile regiunii estice de coasta vestică, atât de prietenoasă cu turiștii, înțesată de stațiuni și hoteluri cochete. Coasta vestică găzduiește de asemenea câteva orașe mari, moderne, și orașul Halkida.

Harta Insula Evia

Harta insulei cu cateva statiuni/orase prezentate in acest ghid:

harta insula evia

Halkida, capitala insulei Evia

Pentru a vă face o imagine de ansamblu a insulei, vom porni călătoria noastră pe teritoriul insulei Evia din inima sa, Halkida, capitala insulei. Halkida este un oraș în adevăratul sens al cuvântului, un loc definit de blocuri, supermarketuri, trafic și agitație. Cu alte cuvinte, nu este un oraș în care veți dori să căutați cazare sau să poposiți mai mult decât este necesar pentru a vă satisface curiozitatea.Halkida este, de asemenea, locul în care veți putea ajunge cel mai ușor pe insulă, cu mașina, autobuzul sau chiar trenul din Atena. În afara orașului veți descoperi un pod suspendat modern care vă va ghida spre oraș, însă vă recomandăm să luați în calcul și traversarea podului vechi care separă Evia de zona continentală și oferă panorame mult mai frumoase.

Halkida capitala insulei evia

Nordul insulei Evia

Odată ce ați părăsit Halkida, drumul ce vă va conduce spre nordul insulei vă va încânta cu unele dintre cele mai frumoase peisaje de pe insulă. Mare parte din nordul insulei este îmbrăcată în munți și păduri bogate, urmate de o vale lungă ce urmează cu supunere râul Kirea. Ajunși la Strofylia, drumul se va despărți în două direcții și vă veți putea continua călătoria spre nord – spre plaje și sate pescărești, aflate în apropierea Sporadelor, unde pădurile de pini sfidează legile geografiei și se aventurează în apele mării Egee.

Împătimiții istoriei se pot opri să viziteze Artimissio, locul unde flota persană i-a înfrânt pe greci în anul 480 îen. și, mai ales, unde Leonidas și ai săi 300 de spartani s-au luptat cu armata persană la Termopile. Înaintați spre nord și veți descoperi plaja lungă, acoperită de pietriș, a stațiunii Agia Anna, precum și numeroase taverne, cafenele și câteva hoteluri cu prețuri rezonabile.

Recomandare cazare in Agia Anna, insula Evia: Thalatta Seaside Hotel, 4 stele, nota 8.3 pe booking, 33 de comentarii, 70 euro / noapte pentru o camera dubla. 50m pana la plaja, mic dejun, spa, camere cu vedere la Marea Egee, wifi, parcare, etc.

recomandare-hotel-evia

Dacă timpul vă permite, puteți vizita satul Prokopi, ascuns în interiorul muntos al nordului insulei, un loc unde și-au găsit adăpost turcii refugiați din regiunea Cappadociei în anul 1923. Aceștia au fondat biserica de pelerinaj Sf. Ioan Rusul, sfântul cu care se identifică satul și în zilele noastre.

Cel mai nordic oraș al insulei, Pefki, este o destinație de vacanță populară printre greci, și de aceea vă recomandăm să o vizitați în afara sezonului, când este mai puțin aglomerată (mai exact, oricând în afara lunii august).

Întorși la Strofylia, drumul spre sud-vest vă va călăuzi în direcția pitorescului orășel Limni, unde străduțe pietruite încadrate de cafenele și restaurante, vă invită să poposiți pentru a gusta preparate tradiționale și admira panorame ale mării.Plaja orașului Limni se continuă până în apropierea Mănăstirii Agios Nikolau Galataki, ce încântă vizitatorii cu fresce din secolul XVI, iar mai jos se întind plajele stațiunii Glyfa, cele mai frumoase plaje din această zonă. La nord de Glyfa, puteți vizita satul Rovies, faimos pentru apusurile sale minunate, dar și pentru calitatea uleiului de măsline și produsele sale locale.

Recomandare cazare in statiunea Glyfa, insula Evia:  Palmyra Beach Hotel, 4 stele, nota pe booking 8.2, 1080 de comentarii, 70 euro / noapte pentru o camera dubla. 100m pana la plaja Glyfa (cea mai frumoasa plaja din zona), wifi, parcare, etc.

Într-un final, veți ajunge și în orașul Edipsos, ce găzduiește cel mai faimos centru spa din Grecia, un loc binecuvântat de zei, de unde apa fierbinte țâșnește pătimașă la suprafață din stânci și crevase, și se aruncă fericită în mare și în piscine.

ape-termale-insula-evia

Din Edipsos puteți lua feribotul pentru a vă întoarce în partea continentală a Greciei sau vă puteți continua călătoria cu o vizită a Peninsulei Pelion, aflată la doar câțiva km nord de Agiokambos, un orășel ce are o plajă foarte frumoasă, câteva taverne și hoteluri mici.

Evia centrală

Centrul insulei este dominat de vegetație bogată și plaje de vis ce se întind de-a lungul ambelor coaste. Nu mulți știu însă că plajele ce se bucură de nisipul cel mai fin și apele cele mai clare se ascund în extremitatea sudică a regiunii.

Veți ajunge foarte ușor din Atena în această regiune, dacă urmați drumul național situat la nord de oraș și vă orientați spre ieșirea Oropos. Acesta este un orășel cochet, unde veți găsi plaje, restaurante, magazine și câteva hoteluri, dar și un port micuț de unde feriboturile vă vor purta spre Eretria, pe insula Evia.

Eretria se bucură de un port încântător, taverne pescărești și cafenele boeme, câteva hoteluri cu tarife rezonabile, un complex faimos de 5 stele – Negroponte Resort Eretria, și unul de 4 stele – Eretria Village Resort and Conference Center, ambele fiind situate pe drumul spre Halkida. Orașul se laudă și cu un muzeu arheologic interesant.

Drumul vă va duce apoi prin mai multe sate pescărești și cătune, până când veți ajunge la intersecția cu Lepoura, unde veți avea de ales să vă îndreptați spre nord, către Kymi, sau spre sud, către Karystos.

Insula Evia, partea de sud

sudul-insulei-evia

Sudul insulei vă va surprinde cu un relief un pic mai sărac decât cel din nord, asemănător celui din insulele Ciclade. Veți putea ajunge aici cu feribotul din Rafina, care vă va aduce în orașul Marmari, aflat la o distanță mică de Karystos, centrul comercial al sudului insulei, situat într-un golf impresionant, la poalele Muntelui Ohi. Orașul se remarcă prin ritmul lent de viață al localnicilor, ce contrastează puternic cu agitația Atenei, și plajele sale frumoase. De asemenea, turiștii vor fi atrași de sumedenia tavernelor pescărești, muzeul dedicat tradițiilor locale și fortăreața venețiană ce străjuiește orașul.

Dacă veți poposi aici mai multe zile, puteți planifica excursii de o zi în satele din apropiere și siturile arheologice încărcate de istorie, la care însă veți ajunge în urma unor drumeții mai mult sau mai puțin solicitante, în funcție de condiția fizică.

Cele mai fermecătoare plaje ale orașului se ascund în golfulețe, la poalele Muntelui Ohi, la care nu se ajunge foarte ușor din cauza drumurilor anevoioase. Veți găsi însă plaje amenajate chiar lângă oraș, de unde nu lipsesc cafenele, vestiarele, șezlongurile și umbreluțele. Aici apa nu este foarte adâncă, astfel că aceste plaje sunt ideale pentru familiile cu copii, dar și pentru cei care vor să facă snorkeling.

Orașul Nea Styra, destul de popular printre turiștii greci, ce găzduiește casele de vacanță ale multor locuitori ai Atenei, poate fi descoperit în urma unei plimbări scurte cu feribotul din portul Agia Marina, situat în zona continentală. Orașul se bucură de o arhitectură eclectică, unde casele tradiționale împart același tablou cu case de vacanță și clădiri de apartamente, iar tavernele pescărești par a nu fi deranjate foarte tare de prezența restaurantelor fast-food.Povestea noastra despre insula Evia poate continua pe multe pagini, însă pentru moment ne bucurăm că ați aflat de existența ei și că v-am făcut curioși în privința acestei insule impresionante, omisă deseori pe hărțile voastre de călătorie.

destinatii in apropiere

6 thoughts on “Insula Evia, de la Nord la Sud

 1. Sorina says:

  nu va suparati, dar ati verificat bine link-urile? vorbiti de insula Evia, dar recomandarea de hotel se duce cater un hotel de langa Atena – Recomandare cazare in statiunea Glyfa, insula Evia: Palmyra Beach Hotel, 4 stele, nota pe booking 8.2, 1080 de comentarii, 70 euro / noapte pentru o camera dubla. 100m pana la plaja Glyfa (cea mai frumoasa plaja din zona), wifi, parcare, etc.

 2. Corcinschi Constantin says:

  Anul trecut,2018 am fost in insula Evia……..am stat doua saptamani…..anul acesta,2019,voi merge in insula Evia…..voi sta doua saptamani. De ce? Pentru ca este magnifica…..pentru ca este ….formidabila……peisaje dumnezeiesti de frumoase……In anul 2018,am “facut” 3000 de km…….De ce? Ca sa mai mergem o data…..

 3. alexe says:

  foarte frumoasa aceasta insula ! recomand sa o vizitati impreuna cu atena (se leaga bine o vacanta intre cele 2)

 4. Cristina Manolache says:

  Recomandare în insula Evia, Altamar Hotel, super cazare, mâncare și oameni extraordinari , am fost in iulie 2019, f bine ne am simtit. Te fac sa Te simti minunat, nu iti va lipsi nimic!!!!

 5. Lucian says:

  Am fost de doaua ori pe insula Evia,in Pefki si in Edipsos.Ma gandeam unde este Rovies la nord de Glyfa.Glyfa este port pe continent iar Glyfada statiune.Sunt doua chestii diferite.Da,Rovies este la nord de Glyfada si nu cred ca acolo sunt cele mai frumose apusuri.Cele mai frumoase apusuri sunt in Pefki fara doar si poate pentru ca soarele apune in Evia pe coasta de nord si nu pe cea de vest .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test