Obiective turistice Thassos

Insula Thasos este cea mai nordica insula greceasca si in acelasi timp una dintre cele mai intinse. Obiectivele turistice din Thassos sunt numeroase si variate iar descrierea de mai jos puncteaza doar cateva dintre ele (despre cum se ajunge in Thassos si informatii despre optimizarea traseului am vorbit aici: traseu bucuresti thassos).

Alte link-uri utile: Sfaturi de calatorie in Grecia | Drumul spre Grecia | Cazarea Ta in Grecia

Obiective turistice in orasul Thassos si imprejurimi

Capitala insulei Thassos cunoscuta si sub denumirea de Limenas este situata in partea de nord-est a insulei, fiind portul principal ce face legatura cu orasul Kavala. Zidurile vechiului oras mai sunt inca vizibile si se intind pe o distanta de aproape patru kilometri. In apropeirea orasului Limenas se afla cateva dintre cele mai importante atractii turistice din Thassos: agora, teatrul si muzeul de arheologie.

Agora antica sau Piata Veche

Agora antica sau Piata Veche (cum o numeau locuitorii insulei Thassos) este locul in care toata lumea se intalnea pentru a putea face schimb de marfuri sau a cumpara diversele produse alimentare si nu numai. In cazul in care treceti acest obiectiv turistic pe lista o sa aveti surpriza sa vedeti magazinasele vechi si tarabele pietii.

Piata veche din Thassos se afla in partea de nord-vest a capitalei Limenas (Thassos), langa port si in apropierea muzeului. Agora antica a fost adusa la lumina de catre arheologi in urma cu cateva decenii. Cu o intindere relativ mare, agora avea trei randuri de constructii cu caracter religios, comercial si administrativ. Intregul ansamblu arhitectonic ridicat intre secolele 4 si 2 î. Hr. a constituit vreme de secole la rand centrul comercial si cultural al insulei. In centrul agorei pot fi vizitate ruinele sanctuarelor lui Artemis (Artemision), Theagenes si Zeus. Intrarea monumentala in agora ale carei urme mai pot fi observate, dateaza din perioada romana (sec. 1-2 d. Hr.). In apropierea acestui ansamblu arhitectonic se afla si alte obiective cum ar fi templul lui Dionysos In partea de nord si datand din secolul 4 î. Hr. precum si templul lui Poseidon, la care se poate ajunge urmand o strada strajuita de un zid de piatra. In imediata proximitate a agorei se gasesc teatrul antic si muzeul de arheologie.

Localizare: Thassos, Langa muzeul de Arheologie  (vezi Harta Thassos – Muzeul de Arheologie)
Pret intrare: Intrarea in acest complex este libera pentru toate categoriile de vizitatori.

Portul militar din Thassos

Port ThassosVechiul port al orasului Limenas este de fapt portul militar al cetatii antice. Acesta era protejat de doua turnuri fortificate si de un zid de marmura cu un drum pavat ce pornea de la port, ajungand chiar in agora. Corabiile de dimensiuni mari nu puteau ancora in acest port.

Muzeul de Arheologie

Este situat in capitala insulei, Limenas, chiar langa agora antica. Inaugurat in 1934, muzeul poseda colectii de sculptura, ceramica antica, elemente arhitectonice ce dateaza din neolitic (ca. 7 î. Hr) pana spre sfarsitul ocupatiei romane (7 d. Hr.) a insulei. Colectia este reprezentativa pentru diversele civilizatii dezvoltate in arealul Marii Egee. Principala atractie turistica a muzeului de arheologie din Thassos este o statuie reprezentand un kouros provenind de la un templu dedicat lui Apollo.

Localizare: Limenas (Thassos)
Telefon Contact: (+30) 25930 22180
Orar muzeu arheologie: de Marti pana – Duminica 9:00 – 16:00, Lunea este inchis
Pret intrare: 2 €, 1 € pentru copii si studenti

Harta Thassos – Muzeul de Arheologie

harta obiective turistice thassos muzeul arheologic

*Muzeul de Arheologie si Agora anica sau Piata Veche sunt in acelasi loc.

Teatrul Antic

O alta importanta atractie turistica in Thassos este teatrul antic, construit intr-o vale aflata la extremitatea nordica a insulei. Dateaza din secolul 5 i. Hr. cand este mentionat pentru prima data de catre Hipocrate, iar constructia de marmura dateaza din secolul 3 î. Hr. Initial, a fost utilizat pentru reprezentatii dramatice si muzicale, dar ulterior au avut loc si lupte cu gladiatori. Cu o capacitate de aproape 3000 de locuri, teatrul a functionat pana in secolul al zecelea d. Hr. A cunoscut mai multe etape de reconstructie, ultima datand din perioada romana. In forma sa actuala teatrul mai pastreaza cateva coloane de marmura din constructia initiala precum si inscriptiile cu numele posesorilor lojelor. In prezent, in incinta teatrului, se organizeaza ocazional spectacole dramatice in special in cadrul festivalului insulei Thasos ce are loc vara (Cel mai impresionant eveniment al verii este Festivalul de Arta Dramatica si se desfasoara in Teatrul Antic).

Pentru a ajunge la Teatrul Antic se urca pe un traseu “de munte” sa zice, este pavat in forma de trepte (nu se recomanda acest traseu la temperaturi foarte mari). De la teatrul antic incepe un drum nepavat, ce se continua de-a lungul ruinelor unor ziduri, care duc la Acropole, un fel de platou stancos aflat la 137 m deasupra marii.

 harta teatrul antic

Acropole

Ca mai toate orasele antice din Grecia, Thassos a avut acropole  ridicate pe platoul din varful unui deal din apropiere, la o altitudine de aproape 140 de metri deasupra nivelului marii. La acest obiectiv turistic de pe insula se poate ajunge pornind de la teatrul vechi si urmand o poteca strajuita de un zid antic de piatra. Pe acropole se aflau sanctuarul lui Apollo si tezaurul orasului. Ruinele acestor constructii inca se mai pot vedea.

Localizare Acropole

harta obiective turistice thassos acropole

 

*In continuare drumul duce la Sanctuarul Atenei, de unde aveti o priveliste superba spre Acropole

Evreokastro

In ziua de azi in Evreokastro exista o capela si ruinele edificiilor antice.

Evreokastro thassos

Descoperirile arheologice atesta faptul ca aici se desfasurau ritualuri de adorare a zeilor patrimoniali, cum ar fi Zeus, Atena sau Artemis.

Aceasta atractie turistica merita o vizita, cel putin pentru priveliste.

obiective turistice thassos Evreokastro

Mai multe detalii despre capitala insulei, Limenas gasiti in articolul acesta: Limenas Thassos.

Diverse obiective turistice de pe insula Thassos

Orasul Limenaria

Limenaria este cel de-al doilea oras ca marime al insulei Thassos si este situat la polul opus al insulei, ~40km distanta fata de Limenas (un ghid turistic despre acest orasel gasiti aici: Limenaria Thassos) . Cateva dintre principalele atractii turistice in oras: horoscopul din piatra de pe colina de deasupra plajei Metalia, multitudinea de taverne, fabrica de bijuterii “Iris Gold”.

obiective turistice thassos - limenaria

Muzeul sculptorului Polygnotos Vagis si muzeul folclorului

La 12 km de Limenas se afla Potamia, satul natal al unuia dintre cei mai cunscuți sculptori greci din perioada moderna, Polygnotos Vagis. Muzeul adaposteste aproape 100 de lucrari in piatra si lemn ale sculptorului precum si o colectie importanta din picturile acestuia. Vagis este cunoscut pentru portretele sale in piatra si pentru sculpturile reprezentand animale marine.

Localizare: Potamia
Telefon Contact: (+30) 25930 61400
Orar muzeu: de Marti pana Sambata 9:30 – 12:30 si 18:00 – 21:00, Duminica 10:00 – 12:30,  Lunea muzeul este inchis
Pret intrare: Intrarea in acest muzeu este libera. La muzeul folclorului intrarea este libera si se poate vizita intre orele 19:00 si 23:30, se afla langa muzeul Polygnotos Vagis

Harta Thassos – Muzeul sculptorului Polygnotos Vagis

harta obiective turistice thassos Polygnotos Vagis

Manastirea Sf. Arhanghel Mihail (Manastirea din Thassos)

Situata la aproximativ 25 de kilometri la sud de Limenas, pe drumul catre Alyki, aceasta manastire este cea mai mare si cea mai cunoscuta de pe intreg cuprinsul insulei. Impresioneaza prin locatia sa spectaculoasa fiind construita pe o stanca masiva la marginea marii. A fost fondata in secolul 18 de catre calugarii de pe Muntele Athos din apropiere. Vizitatorii acestui obiectiv turistic pot vizita colecțiile de arta ecleziastica.

Manastirea thassos obiectiv turistic Manastirea thassos obiectiv turistic

Aceasta Manastire merita vizitata cel putin pentru priveliste !

Manastirea thassos priveliste Manastirea thassos priveliste

Sate traditionale in Thassos

Theologos

Vechea resedinta a guvernatorului insulei si centru comercial, Theologos a fost vreme indelungata cea mai importanta localitate de pe insula Thassos. Situat aproape de centrul insulei la o altitudine de 200 de metri deasupra nivelului marii, astazi Theologos este un sat cu case traditionale construite in stil macedonean ce inca mai pastreaza farmecul unor vremuri apuse. Aici se poate ajunge cu ajutorul unui ghid turistic.

theologos thassos

Exista un ghid turistic cu toate detaliile despre Theologos aici: Theologos Ghid Turistic.

Aliki

aliki thassos

Acest important obiectiv turistic din Thassos se gaseste intr-o regiune a insulei care, in antichitate era mult mai populata asa cum indica numeroasele monumente descoperite in aceasta regiune. Principalul punct de atractie turistica il constituie vechile cariere de marmura exploatate pana in epoca romana. Astazi pot fi inca vazute blocuri uriase de piatra aflate pe fundul marii. Cele doua golfuri din aceasta regiune erau utilizate ca porturi de unde plecau vase incarcate cu marmura . in apropierea plajei Alyki, una dintre cele mai pitoresti plaje de pe insula, pot fi vazute ruinele Templului Dioscurilor ce dateaza din secolul 5 î. Hr.

 

Harta Aliki

harta aliki thassos

Pe site gasiti un articol intreg despre acest satuc, aici: Aliki Thassos.

Panagia

panagia thassos

Acest sat tradițional este situat in partea nord-estica a insulei la o altitudine de aproximativ 300 de metri deasupra nivelului marii. Este un sat tipic pentru insulele grecesti. Arhitectura sa este unica in regiune, fiind cunoscut pentru drumurile sale inguste. Principalul obiectiv turistic care poate fi vizitat aici este Biserica Panagia de la care satul a primit si denumirea. Construita in secolele 17-18, biserica este considerata cea mai impunătoare constructie de pe insula. Astazi, aici pot fi văzute icoane bizantine din secolele 14-15, vechi monede care au circulat pe insula (bakires) si mai ales vesmintele cruciatilor care au poposit pe insula in timpul lui Richard Inima de Leu. Hramul bisericii este sarbatorit in fiecare an pe 15 august printr-o procesiune in jurul bisericii.

Sursa Photo: Laura – Panoramio

 

Localizare: pe drumul dinspre Thassos spre Potamia

Harta Panagia

harta panagia thassos

In apropierea localitatii se afla si Drakotrypa, o pestera unica datorita stalactitelor si stalagmitelor sale. Pentru a ajunge aici aveti nevoie de un ghid turistic (de preferat local).

Cel mai vechi sat de pe insula – Kastro

Kastro, este un sat singuratic de munte, izolat de lume si ofera un spectacol rar prin ruinele sale, construit pe o stanca la o altitudine de 450m peste nivelul marii, a fost un ultim bastion in fata atacurilor pirateresti de la inceputul sec. al XIV-lea. Drumul catre Kastro este destul de greu; recomandarea localnicilor este sa va aventurati cu o masina 4×4.

kastro sat vechi sat vechi thassos

In Kastro se ajunge din Limenaria cu masina, in aproximativ 35 de minute (12 km).

Harta Traseu Limenaria – Kastro

harta obiective turistice thassos kastro

 

Din Kastro pleaca un traseu de munte spre cascadele Apostolus, dureaza in jur de o ora.

cascadele apostolus kastro cascadele apostolus thassos

Maries si lacul Maries

Este unul dintre cele mai vechi sate de pe insula Thassos. Numele i se trage de la doua femei, ambele cu numele Maria. Conform legendei, aceste femei au fost singurele supravietuitoare ale unui atac pirateresc. Deasupra satului, urcand spre muntele Ypsarion, vei ajunge la o padure deasa si un mic lac artificial.

Harta Thassos – Maries

harta obiective turistice thassos maries

[/su_tab]

Mikro Kazaviti (Micul Kazaviti)

Kazaviti este probabil cel mai picturesc sat de pe intreaga insula, astfel devine un importat obiectiv turistic. Acest sat a fost complet abandonat si a ramas neatins de capriciile arhitecturii moderne. Apoi a fost descoperit de turistii europeni care au cumparat vechile case, salvandu-le de la disturgere.

Localizare: Din Prinos o luam, asadar, la stanga, pe un drum asfaltat.

Mikro Kazaviti

*Hartile sunt facute cu ajutorul google maps

In acest ghid am incercat sa punctez cele mai importante obiective turistice de pe Insula Thassos, cu siguranta nu este o lista completa, in cazul in care am omiso atractie turistica destul de importanta si care este un “must” va rog sa ma anuntati.

Alte articole despre Thassos

IMPRESII THASSOSGHIDURI THASSOSALTE STATIUNI
Golden Beach

Probabil una din cele mai cautate plaje cand vine vorba de vacanta…

Ghid Turistic Thassos 
Toate detaliile necesare intr-un singur loc …
Limenas Thassos
Limenas (gr. “port”) cunoscut si ca Thassos Town, este capitala Insulei de Smarald si portul principal de legatura dintre…
Vezi toate impresiile din Thassos …
Impresiile lui Ionut pe Insula Thassos in Limenaria 2013 Excursia asta a reprezentat o vacanta binemeritata pentru mine…
Insula Thassos, de la Nord la Sud
Ducand pe umerii ei stancosi o istorie de mii de ani si un peisaj parca desprins din povestile…
Statiunea Potos, Insula Thassos
Una dintre cele mai populare statiuni grecesti, Potos atrage in fiecare an numerosi turisti, fiind o destinatie apreciata…

 

12 thoughts on “Obiective turistice Thassos

 1. Pingback: Insula Thassos - Turul de Weekend

 2. Ivy says:

  Anul trecut am avut si noi un concediu de vis in Thasos, nu pot sa zic ca am vizitat prea multe obiective turistice 🙂 in schimb am savurat toate plajele de pe aceasta insula. Tin sa precizez ca am fost in septembrie si totul a fost foarte ieftin, am fost cazati la hotelul Danae , singura nemultumire a fost micul dejun (am dat in jur de 30 de euro pe camera, nu mai stiu exact pentru ca am avut si ceva reduceri)

 3. Nicoleta says:

  Multumesc mult pentru info si detalii ! N-am fost niciodata prin aceste locuri. Descrierile tale sunt foarte atragatoare!

 4. Augustin says:

  As vrea sa stiu tot ce se poate vizitape aceasta unsula ca si atractii cit mai importante. Multumesc

 5. Pop Ana-Maria says:

  Buna ziua!
  Pleaca cineva pe data de 14.09.2016 pe la orele 22:00 spre Grecia ( Thassos) pe drumul nou….Makaza???
  Precizez ca e prima data cand fac acest drum si imi e putin teama fiind 2 persoane in masina.
  Multumesc!
  Astept un raspuns pe e-mail : aness_20@yahoo.com

 6. Petrica laur says:

  Mergeți liniștiți drumul este ok noi am circulat chiar noaptea și nu a fost nici o problema.Vă scriu chiar din Thassos. Concediu plăcut tuturor .

 7. andreipop says:

  *Calculele au fost facute asa: 1.6 € / l carburant (medie) | taxe: (pod, vigneta, autostrada) | drumul dus-intors pana in Keramoti | NU este inclus ferryboat-ul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *