Plaja Vathy Marble, Thassos

marble-beach (47)

Numele plajei este dat de pietricelele de marmura alba care au luat locul nisipului, insa acest lucru nu deranjeaza, turistii ramanand in continuare fascinati de frumusetea plajei.  

Inapoi la PLAJE THASSOS
  • se mai numeste Saliara
  • accesibila de pe ruta ce duce spre Makryammos (drumul este neasfaltat si plin de praf)
  • plaja organizata prevazuta cu sezlonguri, umbrele, bar, etc
  • sunt mai multe parcari
  • daca vreti sa ajungeti pe Marble beach in plin sezon va recomandam sa ajungeti cat mai dimineata se poate 
  • nu exista cazare la plaja 
  • pentru cei mai sensibili va recomandam incaltaminte adecvata (plaja este formata din pietricele mici de marmura)

Localizare Marble

plaja-marble-localizare

video plaja Marble

poze plaja Marble

marble-beach (10)
marble-beach (47)
marble-beach (41)
marble-beach (72)
marble-beach (27)

Alte recomandari in thassos

Calatoria ta incepe aici

Daca planificati o vacanta in Thassos si nu stiti de unde sa incepeti va recomand urmatoarele 3 ghiduri !

Insula Thassos de la Nord la Sud

Planificare vacanta in Thassos

Cazari Recomandate 

*stim ca sunt stufoase dar cu putina rabdare o sa va faceti o idee care este statiunea potrivita pentru stilul vostru

Recomandarile grecia.de-weekend.ro

Exploreaza insula Thassos folosind functia de cautare. Pe site gasiti toate informatiile necesare pentru a va face o vacanta de vis pe insula Thassos (recomandari de la taverne, hoteluri, plaje, drum, impresiile cititorilor, intrebari si raspunsuri la articole scrise specific tipului de turist)

experienta personala

recomandari trimise de cititori 

site partener cu booking & tripadvisor 

Inapoi la PLAJE THASSOS

Marble Beach – o plajă marmorată de un alb imaculat

Marble Beach este una din cele mai interesante și fascinante plaje din insula Thassos. Amenajată în proximitatea unei cariere de marmură, peisajul creat este deosebit – între muntele care se înalță spectaculos în spatele plajei și marea cu o apă limpede cristal. Datorită culorii alb imaculate a pietrișului de marmură adus de la cariera învecinată pe plajă și în apă, Marble Beach este considerată cea mai frumoasă și mai spectaculoasă plajă din insula Thassos, și în același timp și una dintre cele mai populare din Grecia.

Ce veți experimenta la Marble Beach este o plajă complet albă, acoperită cu pietricele mici albe și o apă albastră-turcoaz, așezată perfect între doi munți înalți unde rezistă numai specificii pini mediteraneeni.

Cum ajungeți la Marble Beach ?

Plaja Marble Beach este situată pe partea estică a insulei Thassos, foarte aproape de orașul principal al insulei – Thassos (Limenas). La plaja Marble Beach se poate ajunge cu mașina din Limenas (unde acostează ferryboat-ul care vine de la Keramoti) în aproximativ 8 km. Totuși, drumul durează cam 20 de minute pentru că după ce se trece de intrarea spre resortul Makryammos, se urmează drumul din dreapta care este total neasfaltat. Acest drum nepavat este plin de praf de marmură și folosit cu precădere de camioanele ce exploatează marmura din zonă – deci este puțin mai anevoios.

Ca punct de reper că sunteți pe drumul cel bun sunt muntele și cariera de marmura pe care le veți avea în permanență în față. De asemenea, înainte de a ajunge la plajă, se află o livadă de măslini pe partea dreaptă a drumului (în stânga veți vedea în permanență apele albastre ale Mării Egee).

Alternativ, se poate ajunge la Marble Beach și din stațiunea Chrisi Ammoudia / Skala Potamia, dar drumul care pleacă din capătul nordic al golfului până la plaja Marble Beach este neasfaltat în totalitate și pe alocuri destul de accidentat. Nu prea există parapeți de protecție pe marginea drumului, sunt destul de multe gropi, dar traseul este spectaculos și practicabil cu viteză mică. Exclus să depășiți mașina din față. Nu este loc pentru așa ceva !

Distanțe și durata din stațiuni din Thassos până la Marble Beach

Limenas – Marble Beach: aproximativ 8 km (durata 20 minute), drum aproape în totalitate neasfaltat
Chrisi Ammoudia, Skala Potamia, Skala Panagia (Golden Beach) – Marble Beach: 7 km (durata 35 minute), drum în totalitate neasfaltat
Paradise Beach – Marble Beach: mergeți până aproape de orașul Limenas (53 km) și de acolo luați drumul neasfaltat spre Marble Beach (în total durata aproximativ 1 h 14 minute)

Limenaria – Marble Beach: mergeți până aproape de orașul Limenas (37 km) și de acolo 8 km pe drumul neasfaltat spre Marble Beach (în total durata 55 minute)
Pefkari – Marble Beach: mergeți până aproape de orașul Limenas (40 km) și de acolo 8 km pe drumul neasfaltat spre Marble Beach (în total durata aproximativ 1 h)
Potos – Marble Beach: mergeți până aproape de orașul Limenas (42 km) și de acolo 8 km pe drumul neasfaltat spre Marble Beach (în total durata aproximativ 1 h)
Skala Rachoniou – Marble Beach: mergeți până aproape de orașul Limenas (11 km) și de acolo 8 km pe drumul neasfaltat spre Marble Beach (în total durata aproximativ 30 minute)

Când ajungeți?

În zona Marble Beach sunt de fapt două plaje amenajate cu pietriș fin marmorat – Plaja Saliara (cea mai cunoscută) și Plaja Porto Vathy (chiar lângă cariera de marmură). Sunt 500 de metri între cele două plaje și de regulă o să găsiți loc de parcare la a doua plajă, prima este posibil să fie plină dacă ajungeți foarte târziu. 

Plaja Saliria este foarte mică, atât ca lungime cât și ca lățime. Este destul de liberă dimineața, însă se aglomerează destul de tare la orele amiezii, când toți turiștii din Thassos par să ia cu asalt hipnotizanta Marble Beach.

De asemenea, datorită orientării estice, soarele apune după munte destul de devreme după-masa. Temperatura apei va fi însă plăcută chiar dacă nu mai puteți face plajă. Ca alternativă, plaja Porto Vathy prinde puțin mai mult soare după-masa dacă mergeți să faceți plajă pe ramura dinspre carieră. Sunt pietre, dar este liniște și foarte rar trece câte o mașină. 

Cum arată plaja ?

După cum am spus, Marble Beach se află în vecinătatea unei cariere de marmură care este încă funcţională. Plaja este artificial amenajată și pietricelele de marmură au fost presărate din belșug atât pe plajă, cât și la intrarea în apă. Acest lucru dă un aspect deosebit plajei, care este de un alb sclipitor (nu-ți poți da jos ochelarii de soare de la ochi), iar apa mării reflectă și mai mult culoarea albastră a cerului.

Chiar dacă pietrișul marmorat este aparent inofensiv, mai există și pietricelele de marmură care pot răni la picioare, așa că sunt recomandați papucii. Intrarea în apă nu este tocmai foarte lină, apa se adâncește destul de repede, așa că nu lăsați copii nesupravegheați. Mai sunt și ceva pietre mai mari prin apă, deci grijă mare pe unde mergeți. Este frumos, dar evitați să fie și cu peripeții.

Marble Beach – Saliara este plaja cea mai aglomerată, dar la plaja Porto Vathy la prânz acostează în larg vasele de croazieră și lasă turiștii să facă plajă și să se bălăcească aici o oră sau două. La Marble Beach Saliara se pot închiria două șezlonguri cu umbrelă pentru 12 euro. Chiar dacă faceți consumație la bar, nu puteți folosi șezlongurile care sunt îngrămădite pe toată plaja – pentru prosop se va găsi destul de greu un loc. La barul de pe plajă o bere mică la draft de 33 cl costă 5 euro, un sandwich simplu tot 5 euro, o pungă de chips-uri 3,5 euro.

Dacă mergeți la plaja Porto Vathy în schimb, aveți mai mult loc unde să vă așezați prosopul și beneficiați de același nisip marmorat și aceeași culoare demențială a apei. Plaja nu este așa aglomerată pentru că toată lumea se oprește de obicei la prima. La Porto Vathy sunt și câteva locuri interesante pentru snorkeling.   

Alte plaje din thassos

2 thoughts on “Plaja Vathy Marble, Thassos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test