Obiective turistice Atena

Explorați Atena, inima civilizației europene, în acest articol detaliat. Vă prezentăm atractiile și obiectivele turistice ale acestei capitale istorice, locuită de peste 7000 de ani, care a influențat profund evoluția omenirii cu monumentele și relicvele sale impresionante.

obiective turistice atena

Scurt istoric, orasul AtenaAtena, un oraș cu o istorie profundă și complexă, a fost locuită încă din cele mai vechi timpuri. Sub influența micenienilor, locuitori ai unei insule din sud-estul Greciei Continentale, orașul s-a fortificat și a înflorit, atingând apogeul dezvoltării sale sub domnia lui Pericle (495-429 î.Hr.). Această perioadă a marcat Atena ca un centru de cultură și filozofie, cu construcții monumentale și avansuri în artă și știință.

În următoarele cinci secole, sub dominația romană, Atena a continuat să se dezvolte, fiind martora unei fuziuni armonioase între civilizațiile greacă și romană. Această perioadă a adus noi structuri arhitecturale și a consolidat poziția Atenei ca un centru cultural important.

Transformarea Atenei într-o parte a Imperiului Bizantin a adus o schimbare semnificativă, multe dintre templele sale antice fiind convertite în biserici. Această perioadă a lăsat o amprentă profundă asupra peisajului arhitectural al orașului.

În 1458, Imperiul Otoman a cucerit Atena, declanșând o perioadă de declin. Orașul și-a pierdut strălucirea și vitalitatea, intrând într-o fază de stagnare și decădere. Totuși, după Războiul de Independență din 1821, grecii au reușit să scape de dominația otomană și au început reconstrucția Atenei, redându-i gloria și frumusețea.

Astăzi, Atena își prezintă istoria bogată prin numeroasele sale situri arheologice și obiective turistice. Fiecare stradă, clădire și ruină din Atena este o mărturie vie a trecutului său glorios, oferind vizitatorilor o călătorie fascinantă prin timp, de la strălucirea antică la influențele bizantine și otomane, până la renașterea sa modernă.

cum ajungem, localizare atena

Atena, amplasată în sudul Greciei și înconjurată de munți pitorești, se întinde pe o suprafață de aproximativ 460 km² și găzduiește o populație de 4 milioane de locuitori. Această metropolă vibrantă, cu obiective recunoscute ca patrimoniu UNESCO, atrage anual o mulțime de turiști, contribuind la atmosfera sa efervescentă și aglomerată.

Există mai multe moduri de a ajunge din România în Atena, Grecia.

Cu avionul: Acesta este cel mai rapid și mai convenabil mod de a călători între cele două țări. Există zboruri directe din București, Cluj-Napoca și Iași către Aeroportul Internațional Eleftherios Venizelos din Atena. Durata zborului este de aproximativ 1 ora și 30 de minute.

Cu autobuzul: Acest mod de călătorie este mai ieftin decât cu avionul, dar este și mai lung. Există autobuze directe din București și Iași către Atena. Durata călătoriei este de aproximativ 20 de ore.

Cu mașina:Traversând Bulgaria, ajungeți la Salonic, de unde urmați autostrada direct spre Atena, un traseu de aproximativ 14h simplu și eficient pentru a ajunge.

Cand vizitam atena ?

 • Daca sunteti in trecere spre insulele din sudul Greciei, opriti-va macar pentru 2-3 zile in Atena si nu veti regreta, iar daca va planificati un concediu prelungit aici, trebuie sa stiti ca cele mai prelnice luni din an in care aveti ocazia sa vizitati Atena sunt lunile de primavara sau cele de toamna. In aceasta perioada agitatia data de masele de turisti se mai domoleste iar temperaturile din zi sunt suportabile.
 • Atena are o clima specific mediteraneana, cu  veri destul de secetoase si temperaturi cuprinse intre 22 si 35 de grade, iar iernile sunt foarte blande cu numeroase ploi.
 • Fie ca ajungeti in Atena cu masina personala sau fara, nu va recomandam vizitarea metropolei conducand pe stradutele aglomerate din oras. Cel mai bine ar fi sa aveti o harta a transportului urban din Atena si sa optati pentru liniile de autobuze, troleibuze, tramvaie sau si mai simplu, metroul. Exista 3 linii mari de metrou, iar un bilet la metrou este valabil 90 de minute. Statiile Syntagma si Acropolis au devenit adevarate muzee pentru ca abunda de vestigii arheologice.
 • Exista tonomate pntru bilete sau puteti achizitiona biletele de la centrele de presa sau chioscuri,bilete ce sunt valabile o singura calatorie. Puteti opta inclusiv pentru abonamente pentru orice transport in comun in Atena.
 • O alta metoda de transport destul de convenabila in Atena este cu taxiul. De culoare galbena, acestea abunda in tot orasul si sunt destul de ieftine comparativ cu alte metropole europene. Un drum din centru pana la aeroport costa aproximativ 35€, iar taxa minima pe distante scurte este de 2,7-3€. Costurile sunt mai mari in timpul noptii sau in timpul sarbatorilor pascale si de Craciun.

Pentru obiectivele turistice din centrul istoric, cel mai sanatos si mai rapid este mersul pe jos. Distantele sunt mici, punctele turistice aflandu-se la aproximativ 20 de minute de mers pe jos din centrul Atenei considerat Plateia Syntagmatos. In felul acesta va veti bucura de atmosfera pitoreasca din Atena.

obiective turistice atena harta

Va puteti juca cu distantele pe: Google Maps

Ce sa vizitam in Atena?

Sa nu va mire daca cele mai multe ghiduri de calatorie cu prezentarea Atenei va vor recomanda cel putin 4-5 zile in Atena pentru a intra pe deplin in atmosfera metropolei si pentru a va bucura de multitudinea de obiective turistice pe care le veti gasi la tot pasul.

Daca sunteti in trecere spre insule, vizitati macar simbolul atenian, Acropolele, iar daca aveti la dispozitie doar cateva zile, vom face o selectie a celor mai importante puncte de atractie turistica pe care nu trebuie sa le ratati.

Exista varianta sa achizitionati un singur bilet pentru 6 obiective turistice, in valoare de 12€ sau 6€ redus pentru studenti si pensionari, valabil 7 zile ( Acropole, Agora, Forumul Roman cu Turnul Vanturilor, Templul lui Zeus Olimpianul, Biblioteca lui Hadrian si Kerameikos).

obiective turistice atena acropole

In drum spre Acropole veti trece prin Kerameikos, suburbiile orasului antic cu vechile ziduri exterioare ale Atenei. Aici erau frecventate prostituatele, camatarii, comercianti. Veti vedea diverse porti, precum si Dipylon, cea mai mare poarta a Greciei Antice.

Dupa ce traversati aceasta zona, in aproximativ 20 de minute ajungeti la muzeul Acropolelor, bijuteria Greciei si chiar a intregii Europe. Aici sunt templele inchinate zeitei protectoare a orasului, Atena.

Puteti ajunge si cu metroul ( statia Acropolis ) sau cu autobuzele 230 si 231. Programul de vizitare 8-18.30 zilnic din aprilie pana in octombrie si 8-14.30 din noiembrie pana in martie.

In lunile de vara este de preferat vizitarea in orele diminetii si aveti grija sa luati cu dumneavoastra o sticla cu apa ( in incinta exista restaurante cu preturi exorbitante ).

Toti turistii trec pe sub poarta principala , Propylaia, in drumul lor spre Acropole situate pe cea mai inalta stanca din oras.  Aici veti putea vizita templul inchinat zeitei Atena Nike ( Victorioasa), Partenonul inchinat zeitei Atena Fecioara, Erechteionul, Panagia Chrysospiliotissa- o pestera transformata in biserica si doua teatre, cel al lui Dyonisos cu 15000 de locuri, unde se jucau piese de teatru si teatru Heodes Atticus.

Nu ratati noul muzeu al Acropolei, realizat in 2007 la baza sudica a Acropolei, o structura din sticla ce adaposteste cele mai pretioase comori din templele de pe Acropola.Impresionante sunt cariatidele in original care sustineau Erechteionul- sculpturi ce infatiseaza femei care carau boluri de apa sau statuile din marmura ce decorau Partenonul. Fiind construit deasupra unui asezamant crestin, muzeul ofera turistilor o vedere peste zonele excavate prin intermediul podelei de sticla.

http://www.theacropolismuseum.gr/en/content/hours-ticketing

Agora

Piata veche a Atenei, denumita Agora dateaza din secolul 6 i. Hr. si ajungeti aici oprindu-va la statia de metrou Monastiraki. Pretul de vizitare este inclus fie in pretul pentru Acropole, fie separat 4€.

obiective turistice atena agora

Zona inconjurata de verdeata, cu o atmosfera mult mai racoroasa si prielnica decat insoritele Acropole era predestinata pentru cele mai importante activitati ale orasului. Nu ratati templul lui Hefaistos, extrem de bine conservat sau Porticul lui Attalos refacut in 1965 de Scoala Americana de Arheologie si devenit muzeul Agorei.

Forul Roman si Turnul Vanturilor

In timpul dominatiei romane, in locul Agorei romanii au organizat un nou centru comercial dominat de Turnul Vanturilor, o cladire unicat cu 8 laturi, pe fiecare latura fiind reprezentata o figura pentru cele 8 vanturi. Turnul adaposteste un ceas cu apa.

Taxa de intrare este inclusa in biletul pentru Acropole sau separat 3€, cu reduere pentru studenti.

Templul lui Zeus Olimpianul

Atenienii il proslaveau pe Zeus si in cinstea acestuia s-au ridicat mai multe temple, dar acesta a fost cel mai impresionant, cu 104 de coloane din care se mai pastreaza doar 16. In interior existau 2 statui impunatoare, una din aur a lui Zeus si una din fildes a imparatului Hadrian, ce a contribuit la ridicarea templului. Tot aici veti admira cele mai bine conservate bai publice romane din Atena si alte cateva temple inchinate zeilor.

Muzeul National de Arheologie

Pentru pasionatii de istorie si nu numai, din numeroasele muzee din Atena, acesta este cel mai important muzeu din toata Grecia si probabil unul dintre cele mai impresionante din intreaga lume.

Situau langa statie de metrou Victoria, muzeul are o taxa de intrare de 7€ sau redus de 3€. Programul de vizitare este zilnic de la 8.00- 20.00, cu inchidere in zilele de sarbatoare.

Pentru mai multe detalii vizitati siteul: http://www.namuseum.gr

Aici sunt atat de multe de vazut, incat s-ar putea sa va ocupe o mare parte din zi sau chiar sa va intoarceti si in alta zi.Puteti admira colectiile civilizatiei cicladice, miceniene, sculpturi elenistice, colectii din bronz, sculpturi clasice din marmura.

Portul Pireu

Daca vreti sa va trageti sufletul dupa atatea muzee si istorie, faceti o plimbare pana in Pireu, al 3-lea mare port la Marea Mediterana. Aici puteti ajunge lejer cu metroul.

obiective turistice atena - portul pireu

Puteti admira yahturi luxoase, barci de agrement sau de croaziera si faceti pauza la una din multele cafenele din port sau la restaurantele pescaresti.

Daca in schimb dispuneti de mai mult timp, mai avem cateva recomandari pentru descoperirea Atenei.

Mai aveti energie pentru vizitarea muzeelor? Ei bine, in Atena exista Muzeul de Arta Cicladica si Muzeul Benaki, incluse si acestea in top 10 atractii turistice. In perioada 3 200 i. Hr. si 2 200 i. Hr a aparut in insulele Cicladice o intreaga cultura. Majoritatea statuetelor sunt realizate din marmura si afiseaza o zeitate feminina intr-o maniera extrem de simplista si avangardista pentru acea perioada.

Pentru o lectie de istorie completa, de la Epoca de Piatra si pana in zilele noastre, mergeti la Muzeul Benaki.

Dupa atata istorie, cred ca e binevenita o plimbare pe colina Filopappos, o zona imprejmuita de pini, cunoscuta mai ales fotografilor. Din varful colinei se poate observa Atena , partea ei sudica sau Acropolele. In antichitate aceasta zona era considerata “colina muzelor”.

Odata ajunsi aici, veti putea vizita vechiul Observator din Atena, monumentul lui Filopappos ( un roman indragostit de cultura greceasca ), precum si doua biserici.

Cumparaturi in Atena

Nu in ultimul rand, rezervati-va timp pentru un peripluu in bazarul Atenei din Monastiraki, o zona intesata de magazine de marochinarie, suveniruri, antichitati, gastronomie. Luati la picior strada Ermou, intesata de magazine si care va scoate fix in piata Syntagma, centrul Atenei. Pe aceasta strada, duminica se organizaeaz talciocul unde puteti gasi orice si unde va puteti chiar targui.

In piata Syntagma se afla cladirea Parlamentului unde garzile Evzones cu ale lor costume binecunoscute se schimba la fiecare ora. Exista un ritual urmarit cu incantare de turisti.

Unde ne cazam in Atena ?

De fiecare data cand sunteti in cautarea unei cazari decente intr-un oras mare asa cum este Atena, orientati-va dupa principalele obiective turistice din zona si accesul facil prin statii de metrou sau autobuz.

Exista cazari in Atena pentru toate buzunarele si gusturile. Probabil un cartier deloc pretentios, foarte convenabil financiar si pozitionat ideal este Omonia, dar aici este locul preferat de oamenii strazii, traficanti de droguri, prostituate. Chiar daca Atena este un oras foarte sigur, nu va recomandam sa va alegeti cazare aici, oricat ar fi de avantajos.

 

Alte articole despre atena

6 thoughts on “Obiective turistice Atena

 1. Flori says:

  Atena merita vizitata 2-3 zile in drum spre o insula 🙂 Noi am stat 3 zile si am reusit sa bifam toate obiectivele importante.

 2. adrian says:

  Sunt deacord cu lucrurile prezentate de Dv. locuiesc in Atena de 15 ani…va invit cu caldura sa vizitati locurile pe unde a calcat sfantul Apostol Pavel si sa va bucurati de renumita ospitalitate Elena (filoxenia) tradus mot-a-mot ” prietenul strainilor”. Felicitari pt.articol…

 3. Alina says:

  Buna. Avem de petrecut un weekend in Atena, ne puteti spune cum putem face sa vizitam cat mai multe dintre obiectivele prezentate ? Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test