Obiective turistice Atena

Cine nu a auzit de Atena, leaganul civilizatiei europene? Orice turist care viziteaza Grecia isi va dori mai devreme sau mai tarziu sa vada una dintre cele mai impresionante capitale europene, locuita inca de acum 7000 de ani si care pastreaza monumente, relicve si dovezi ale unei civilizatii ce a ainfluentat evolutia omenirii.

Acest articol se vrea o prezentare a orasului cu principalele aspecte de care va veti lovi atunci cand va hotarati sa vizitati Atena. (pentru cei care doresc sa petreaca un weekend sau o singura zi in Atena, exista acest ghid: O zi in Atena)

obiective turistice atenaFolositi tab-urile de mai jos pentru o navigare mai rapida

[su_tabs class=”my-custom-tabs” active=”1″] [su_tab title=”Despre Atena” anchor=”despre”]

Scurt istoric, orasul Atena

Fiind locuita inca din cele mai vechi timpuri, Atena se fortifica sub micenineni ( locitori ai unei insule din sud-estul Greciei Continentale ) si cunoaste o dezvoltare impresionanta sub domnia lui Pericle ( 495-429 i. Hr.). Ulterior, timp de 5 secole , Atena continua sa se dezvolte sub dominatia romana, cele doua civilizatii, greaca si romana impletindu-se armonios.

Mai apoi Grecia devine parte a Imperiului Bizantin, astfel explicandu-se multitudinea de temple transformate in biserici. In 1458 Imperiul Otoman cucereste Atena care va cunoaste o mare decadere, pierzandu-si din culoare si lumina, pentru ca, abia in 1821 dupa razboiul de independenta, grecii sa scape de dominatia otomana si sa refaca Atena in cea mai mare parte.

Toate aceste momente din istorie se vor regasi in marturii arheologice si obiectivele turistice din Atena.

Asezare

Atena este situata in sudul Greciei, inconjurata de munti , cu o suprafata de aproximativ 460 km2 si o populatie de 4 milioane de locuitori. Fiind o adevarata metropola cu obiective declarate patrimoniu Uneco, sa nu va mire multimea de turisti care face ca agitatia si aglomeratia sa se accentueze.

Cand se viziteaza Atena ?

Daca sunteti in trecere spre insulele din sudul Greciei, opriti-va macar pentru 2-3 zile in Atena si nu veti regreta, iar daca va planificati un concediu prelungit aici, trebuie sa stiti ca cele mai prelnice luni din an in care aveti ocazia sa vizitati Atena sunt lunile de primavara sau cele de toamna. In aceasta perioada agitatia data de masele de turisti se mai domoleste iar temperaturile din zi sunt suportabile.

Atena are o clima specific mediteraneana, cu  veri destul de secetoase si temperaturi cuprinse intre 22 si 35 de grade, iar iernile sunt foarte blande cu numeroase ploi.

[/su_tab][su_tab title=”Cum ajungem in Atena?” anchor=”cumajungem”]

Cum ajungem in Atena cu masina personala ?

Exista o multitudine de modalitati prin care puteti sa ajungeti in capitala Greciei, insa de departe cea mai convenabila din punct de vedere financiar este cu masina personala. Distanta dintre Bucuresti si Atena este de 1200 km pe care ii puteti parcurge intr-o singura zi ( cea mai mare parte din kilometri parcursi in Grecia se face pe autostrada, un ghid detaliat gasiti aici: Bucuresti Atena, cu masina personala ).

Cum ajungem in Atena cu avionul ?

Extrem de avantajos poate fi si transportul cu avionul, existand linii aeriene ce asigura calatorii Bucuresti- Atena tot timpul anului, iar in timpul verii sunt numeroase curse charter.

Aeroportul principal din Atena,  Eleftherios Venizelos se afla la 35 de km de oras, iar legaturile intre acesta si garile principale, portul Pireu sau centrul orasului sunt asigurate de autobuze express, X 94, 95 sau 96, contra unei sume de aproximativ 3€.Cu metroul veti plati mai mult, 8€ de persoana dus sau 14€ de persoana dus-intors, dar timpul se reduce considerabil.

Exista si taxiuri care in aproximativ 40 de minute ajung in centrul orasului, platind o taxa fixa de 35€ pe timpul zilei si 50€ (Pentru mai multe detalii consultati site-ul: http://www.athensairporttaxi.com/en/busmetro_metro_en.htm).

Zboruri Bucuresti Atena: vola.ro (motor cautare) respectiv http://en.aegeanair.com/ (site oficial).

Alte modalitati

O alta modalitate de a ajunge in Atena este cu feribotul din Italia ( curse Patra- Pireu ) sau cu feribot din insulele grecesti.

Alte variante disponibile sunt cu trenul prin Bulgaria, cu schimbare in Salonic sau cu autocarul.

[/su_tab] [su_tab title=”Cum vizitam Atena ?” anchor=”cumvizitam”]

Cum vizitam Atena ?

Fie ca ajungeti in Atena cu masina personala sau fara, nu va recomandam vizitarea metropolei conducand pe stradutele aglomerate din oras. Cel mai bine ar fi sa aveti o harta a transportului urban din Atena si sa optati pentru liniile de autobuze, troleibuze, tramvaie sau si mai simplu, metroul. Exista 3 linii mari de metrou, iar un bilet la metrou este valabil 90 de minute. Statiile Syntagma si Acropolis au devenit adevarate muzee pentru ca abunda de vestigii arheologice.

Exista tonomate pntru bilete sau puteti achizitiona biletele de la centrele de presa sau chioscuri,bilete ce sunt valabile o singura calatorie. Puteti opta inclusiv pentru abonamente pentru orice transport in comun in Atena.

O alta metoda de transport destul de convenabila in Atena este cu taxiul. De culoare galbena, acestea abunda in tot orasul si sunt destul de ieftine comparativ cu alte metropole europene. Un drum din centru pana la aeroport costa aproximativ 35€, iar taxa minima pe distante scurte este de 2,7-3€. Costurile sunt mai mari in timpul noptii sau in timpul sarbatorilor pascale si de Craciun.

Pentru obiectivele turistice din centrul istoric, cel mai sanatos si mai rapid este mersul pe jos. Distantele sunt mici, punctele turistice aflandu-se la aproximativ 20 de minute de mers pe jos din centrul Atenei considerat Plateia Syntagmatos. In felul acesta va veti bucura de atmosfera pitoreasca din Atena.

obiective turistice atena harta

Va puteti juca cu distantele pe: Google Maps

[/su_tab][/su_tabs]
Selecteaza alt tab: [su_label type=”warning”]Despre Atena [/su_label][su_label type=”warning”]Cum ajungem in Atena ?[/su_label][su_label type=”warning”]Cum vizitam Atena ?[/su_label]

Ce sa vizitam in Atena?

Sa nu va mire daca cele mai multe ghiduri de calatorie cu prezentarea Atenei va vor recomanda cel putin 4-5 zile in Atena pentru a intra pe deplin in atmosfera metropolei si pentru a va bucura de multitudinea de obiective turistice pe care le veti gasi la tot pasul.

Daca sunteti in trecere spre insule, vizitati macar simbolul atenian, Acropolele, iar daca aveti la dispozitie doar cateva zile, vom face o selectie a celor mai importante puncte de atractie turistica pe care nu trebuie sa le ratati.

Exista varianta sa achizitionati un singur bilet pentru 6 obiective turistice, in valoare de 12€ sau 6€ redus pentru studenti si pensionari, valabil 7 zile ( Acropole, Agora, Forumul Roman cu Turnul Vanturilor, Templul lui Zeus Olimpianul, Biblioteca lui Hadrian si Kerameikos).

obiective turistice atena acropole
Acropole, Atena
[su_tabs class=”my-custom-tabs” active=”1″][su_tab title=”Acropole” anchor=”acropole”]

Acropole

In drum spre Acropole veti trece prin Kerameikos, suburbiile orasului antic cu vechile ziduri exterioare ale Atenei. Aici erau frecventate prostituatele, camatarii, comercianti. Veti vedea diverse porti, precum si Dipylon, cea mai mare poarta a Greciei Antice.

Dupa ce traversati aceasta zona, in aproximativ 20 de minute ajungeti la muzeul Acropolelor, bijuteria Greciei si chiar a intregii Europe. Aici sunt templele inchinate zeitei protectoare a orasului, Atena.

Puteti ajunge si cu metroul ( statia Acropolis ) sau cu autobuzele 230 si 231. Programul de vizitare 8-18.30 zilnic din aprilie pana in octombrie si 8-14.30 din noiembrie pana in martie.

In lunile de vara este de preferat vizitarea in orele diminetii si aveti grija sa luati cu dumneavoastra o sticla cu apa ( in incinta exista restaurante cu preturi exorbitante ).

Toti turistii trec pe sub poarta principala , Propylaia, in drumul lor spre Acropole situate pe cea mai inalta stanca din oras.  Aici veti putea vizita templul inchinat zeitei Atena Nike ( Victorioasa), Partenonul inchinat zeitei Atena Fecioara, Erechteionul, Panagia Chrysospiliotissa- o pestera transformata in biserica si doua teatre, cel al lui Dyonisos cu 15000 de locuri, unde se jucau piese de teatru si teatru Heodes Atticus.

Nu ratati noul muzeu al Acropolei, realizat in 2007 la baza sudica a Acropolei, o structura din sticla ce adaposteste cele mai pretioase comori din templele de pe Acropola.Impresionante sunt cariatidele in original care sustineau Erechteionul- sculpturi ce infatiseaza femei care carau boluri de apa sau statuile din marmura ce decorau Partenonul. Fiind construit deasupra unui asezamant crestin, muzeul ofera turistilor o vedere peste zonele excavate prin intermediul podelei de sticla.

http://www.theacropolismuseum.gr/en/content/hours-ticketing[/su_tab][su_tab title=”Agora” anchor=”agora”]

Agora

Piata veche a Atenei, denumita Agora dateaza din secolul 6 i. Hr. si ajungeti aici oprindu-va la statia de metrou Monastiraki. Pretul de vizitare este inclus fie in pretul pentru Acropole, fie separat 4€.

obiective turistice atena agora

Zona inconjurata de verdeata, cu o atmosfera mult mai racoroasa si prielnica decat insoritele Acropole era predestinata pentru cele mai importante activitati ale orasului. Nu ratati templul lui Hefaistos, extrem de bine conservat sau Porticul lui Attalos refacut in 1965 de Scoala Americana de Arheologie si devenit muzeul Agorei.

Forul Roman si Turnul Vanturilor

In timpul dominatiei romane, in locul Agorei romanii au organizat un nou centru comercial dominat de Turnul Vanturilor, o cladire unicat cu 8 laturi, pe fiecare latura fiind reprezentata o figura pentru cele 8 vanturi. Turnul adaposteste un ceas cu apa.

Taxa de intrare este inclusa in biletul pentru Acropole sau separat 3€, cu reduere pentru studenti.

[/su_tab] [su_tab title=”Templul lui Zeus” anchor=”templulzeus”]

Templul lui Zeus Olimpianul

Atenienii il proslaveau pe Zeus si in cinstea acestuia s-au ridicat mai multe temple, dar acesta a fost cel mai impresionant, cu 104 de coloane din care se mai pastreaza doar 16. In interior existau 2 statui impunatoare, una din aur a lui Zeus si una din fildes a imparatului Hadrian, ce a contribuit la ridicarea templului. Tot aici veti admira cele mai bine conservate bai publice romane din Atena si alte cateva temple inchinate zeilor.[/su_tab][su_tab title=”Muzeu National de Arheologie” anchor=”arheologie”]

Muzeul National de Arheologie

Pentru pasionatii de istorie si nu numai, din numeroasele muzee din Atena, acesta este cel mai important muzeu din toata Grecia si probabil unul dintre cele mai impresionante din intreaga lume.

Situau langa statie de metrou Victoria, muzeul are o taxa de intrare de 7€ sau redus de 3€. Programul de vizitare este zilnic de la 8.00- 20.00, cu inchidere in zilele de sarbatoare.

Pentru mai multe detalii vizitati siteul: http://www.namuseum.gr

Aici sunt atat de multe de vazut, incat s-ar putea sa va ocupe o mare parte din zi sau chiar sa va intoarceti si in alta zi.Puteti admira colectiile civilizatiei cicladice, miceniene, sculpturi elenistice, colectii din bronz, sculpturi clasice din marmura.[/su_tab][su_tab title=”Portul Pireu” anchor=”pireu”]

Portul Pireu

Daca vreti sa va trageti sufletul dupa atatea muzee si istorie, faceti o plimbare pana in Pireu, al 3-lea mare port la Marea Mediterana. Aici puteti ajunge lejer cu metroul.

obiective turistice atena - portul pireu

Puteti admira yahturi luxoase, barci de agrement sau de croaziera si faceti pauza la una din multele cafenele din port sau la restaurantele pescaresti.

[/su_tab][su_tab title=”Alte obiective in Atena” anchor=”alte”] Daca in schimb dispuneti de mai mult timp, mai avem cateva recomandari pentru descoperirea Atenei.

Mai aveti energie pentru vizitarea muzeelor? Ei bine, in Atena exista Muzeul de Arta Cicladica si Muzeul Benaki, incluse si acestea in top 10 atractii turistice. In perioada 3 200 i. Hr. si 2 200 i. Hr a aparut in insulele Cicladice o intreaga cultura. Majoritatea statuetelor sunt realizate din marmura si afiseaza o zeitate feminina intr-o maniera extrem de simplista si avangardista pentru acea perioada.

Pentru o lectie de istorie completa, de la Epoca de Piatra si pana in zilele noastre, mergeti la Muzeul Benaki.

Dupa atata istorie, cred ca e binevenita o plimbare pe colina Filopappos, o zona imprejmuita de pini, cunoscuta mai ales fotografilor. Din varful colinei se poate observa Atena , partea ei sudica sau Acropolele. In antichitate aceasta zona era considerata “colina muzelor”.

Odata ajunsi aici, veti putea vizita vechiul Observator din Atena, monumentul lui Filopappos ( un roman indragostit de cultura greceasca ), precum si doua biserici.

[/su_tab] [/su_tabs]
Selecteaza alt obiectiv: [su_label type=”warning”]Acropole [/su_label][su_label type=”warning”]Agora[/su_label][su_label type=”warning”]Templul lui Zeus[/su_label][su_label type=”warning”]Muzeul National de Arheologie[/su_label][su_label type=”warning”]Portul Pireu[/su_label][su_label type=”warning”]Alte obiective in Atena[/su_label]

Cumparaturi in Atena

obiective turistice atena garda
Schimbare garda Evzones

Nu in ultimul rand, rezervati-va timp pentru un peripluu in bazarul Atenei din Monastiraki, o zona intesata de magazine de marochinarie, suveniruri, antichitati, gastronomie. Luati la picior strada Ermou, intesata de magazine si care va scoate fix in piata Syntagma, centrul Atenei. Pe aceasta strada, duminica se organizaeaz talciocul unde puteti gasi orice si unde va puteti chiar targui.

In piata Syntagma se afla cladirea Parlamentului unde garzile Evzones cu ale lor costume binecunoscute se schimba la fiecare ora. Exista un ritual urmarit cu incantare de turisti.

Unde va cazati in Atena ?

De fiecare data cand sunteti in cautarea unei cazari decente intr-un oras mare asa cum este Atena, orientati-va dupa principalele obiective turistice din zona si accesul facil prin statii de metrou sau autobuz.

Exista cazari in Atena pentru toate buzunarele si gusturile. Probabil un cartier deloc pretentios, foarte convenabil financiar si pozitionat ideal este Omonia, dar aici este locul preferat de oamenii strazii, traficanti de droguri, prostituate. Chiar daca Atena este un oras foarte sigur, nu va recomandam sa va alegeti cazare aici, oricat ar fi de avantajos.

In schimb, va facem doua recomandari pentru un buget mediu si cu calificative extrem de bune:

[su_tabs class=”my-custom-tabs” active=”1″] [su_tab title=”Cazare recomandata in Atena”][su_row] [su_column size=”1/2″]

8,8 Centrotel Hotel de la 55€

Unitatea de cazare Centrotel Hotel este situata exact in centrul Atenei, la 500 m de gara Larissis. Camerele oferite sunt in dotate cu tot ce trebuie si wi-fi gratis.

George: The hotel is located near the Victoria station (4 minutes walk). It offers also free underground parking. The staff is great. The rooms are spacious and clean.[su_button url=”http://www.booking.com/hotel/gr/centrotel-athena.ro.html?aid=365862″ style=”soft” size=”4″ center=”yes” radius=”5″ icon=”icon: angle-double-right” text_shadow=”0px 0px 0px #84acdf” target=”blank”]Rezerva Online[/su_button] [/su_column] [su_column size=”1/2″]

8,5 Central Hotel de la 100€

Central Hotel se afla in inima Atenei, in zona Palka. Hotelul ofera vedere la Acropole, wi-fi gratuit (pe hol), camere moderne, terasa si multe alte facilitati.

Mihaela: Hotelul e situat in inima Atenei – Plaka. Acropole e mirific si ziua si noaptea, vazut de la fereastra camerei si, mai ales, de sus, de pe terasa-bar. Mi-a placut orasul. E cald si familiar.[su_button url=”http://www.booking.com/hotel/gr/central-athens.ro.html?aid=365862″ style=”soft” size=”4″ center=”yes” radius=”5″ icon=”icon: angle-double-right” text_shadow=”0px 0px 0px #84acdf” target=”blank”]Rezerva Online[/su_button][/su_column][/su_row][/su_tab][su_tab title=”Prezentare VIDEO” anchor=”video”]

Centrotel Hotel, Atena

https://www.youtube.com/watch?v=T5jTntKUFrk

Mai multe detalii pe booking.com

Central Hotel, Atena

https://www.youtube.com/watch?v=7GnmTVdjQqk

Central Hotel, Atena – vedere de pe terasa

Mai multe detalii pe booking.com

[/su_tab] [/su_tabs]

Alte articole despre atena

6 thoughts on “Obiective turistice Atena

  1. Flori says:

    Atena merita vizitata 2-3 zile in drum spre o insula 🙂 Noi am stat 3 zile si am reusit sa bifam toate obiectivele importante.

  2. adrian says:

    Sunt deacord cu lucrurile prezentate de Dv. locuiesc in Atena de 15 ani…va invit cu caldura sa vizitati locurile pe unde a calcat sfantul Apostol Pavel si sa va bucurati de renumita ospitalitate Elena (filoxenia) tradus mot-a-mot ” prietenul strainilor”. Felicitari pt.articol…

  3. Alina says:

    Buna. Avem de petrecut un weekend in Atena, ne puteti spune cum putem face sa vizitam cat mai multe dintre obiectivele prezentate ? Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test