Primul contact cu impresionanta Grecie, l-am avut acum 13 ani, cand am petrecut 1 luna descoperind Grecia continentala, Peloponezul cu toate minunatiile lui, peninsula Evia, Salonicul si Halkidiki. M-a cucerit instant, iar de atunci, in fiecare an, indiferent ce alte destinatii de vacanta aleg, am grija sa ma bucur si de frumusetile oferite de greci.
Stacheta am ridicat-o destul de sus, prima insula vizitata fiind Santorini in 2010. Stiam ca este cotata ca fiind cea mai scumpa si cea mai spectaculoasa insula a Greciei, de o frumusete unica. Evident, fotografiile vazute vorbeau de la sine, insa rupte din context puteau fi inselatoare. Nu stiam cat este adevar, mit sau marketing, insa, ceea ce am descoperit in cele 10 zile petrecute acolo a fost mult peste asteptari. (Mai multe detalii si atractii turistice din insula Santorini gasiti aici: Obiective turistice Santorini si aici: Insula Santorini).
Santorini este o insula exotica, un rasfat al naturii, iar cuvintele care se auzeau prin aeroport la plecare erau “extraordinar”, “spectaculos!”, “Wow” 🙂
Fiind invitata la o nunta autentic greceasca si avand cazarea asigurata, ramanea problema drumului pana in Santorini. Singura varianta plauzibila, rapida, destul de scumpa dar si fara batai de cap a fost sa cumpar un sejur full de la o agentie din Romania. Singurul sejur pe care l-am gasit disponibil a costat in jur de 600 euro, charter, transferuri incluse, hotel de 4* in statiunea Kamari. Eu aveam nevoie doar de avion, insa nu am gasit nicio agentie dornica sa imi vanda doar biletele pentru charter si nicio alta varianta de a ajunge acolo repede.
Am avut bucuria de a fi cazata in Imerovigli, unul dintre cele mai boeme locuri de pe insula, intr-unul din apartamentele superbe cu vedere spre caldera (Anastasis Apartments), insa am avut curiozitatea sa verific si hotelul unde aveam platit sejurul din Romania si pe care il recomand, desi l-am vizitat doar in trecere: Anassa Deluxe Suites (9.4 pe booking).
Pentru mai multe cazari verificati booking.com, teoretic sunt pentru toate buzunarele 🙂
Din cate am vazut in cautarile mele, 90% din cazarile oferite de agentiile din Romania pentru Santorini sunt localizate in Kamari sau Perissa, doua statiuni cu acces la plaje, in timp ce locatiile cu vedere la caldera, fiind mult mai scumpe, sunt disponibile doar la cerere. (Detalii despre cum ajungeti in Santorini cu masina personala pe cont propriu gasiti aici: Bucuresti Santorini).
Desi este o insula arida (cred ca cea mai arida insula greceasca pe care am vizitat-o), natura i-a dat de toate, exceptand apa desi este inconjurata de ape. Daca doriti un concediu linistit, relaxant, aer curat si imagini pe care nu credeati ca le veti vedea vreodata, insula “alb-albastra” este locul perfect!
Este intr-adevar insula indragostitilor, unde intalnesti peste tot zeci, sute de cupluri ce admirau apusul de soare si valurile care se izbesc de malurile stancoase sau cerul instelat si luna care se oglindea in mare, bucurandu-se de plimbari pe stanci salbatice sau plimbari pe celebra plaja neagra. “Aici te incarci cu amintiri si iubire pentru o viata”, spunea un englez in timp ce schita pe o foaie peisajul peste caldera 🙂 Si asa este, peisajul idilic face ca iubirea sa pluteasca in aer.
Este intr-adevar, cea mai scumpa insula a Greciei, dar daca nu tii neaparat sa mananci caviar si sa bei sampanie in fiecare zi, este chiar accesibila. Posibilitati de cazare sunt dintre cele mai diverse, de la hotelurile ieftine din Kamari si Perrisa, la apartamentele luxoase cu vedere la caldera din Fira, Firostefani, Oia sau Imerovigli. In privinta mancarii, te poti descurca si cu un gyros de 2 euro, insa poti alege si o masa deosebita cu vedere la apus care te duce 70-150 de euro 2 persoane (doar o cafea este 10 euro acolo).
Pentru ca sunt o persoana activa, dornica de a vedea, gusta si experimenta cat mai multe, escapada in Santorini a fost mai mult un prilej de vizitat tot ce merita vazut, delectandu-ma dimineata si seara cu senzationala perspectiva pe care o aveam asupra calderei din Imerovigli, un “satuc” cochet si boem, plasat intre Fira si Oia, linsitit si preferat de artisti, unde la fiecare pas intalneai lenadrii de toate culorile, palmieri si albul imaculat al “casutelor”.
Numeroasele cladiri colorate in alb si albastru, peisajele desprinde dintr-un basm, stradutele inguste si sutele de indragostiti sunt doar o mica parte din minunile pe care Santorini le ofera.
Punctul de atractie maxima este locul de unde cei mai multi doresc sa vada apusul – Oia, care in jurul orei 19.30 devine neincapator pentru multimea de turisti care se inghesuie sa admire celebrul apus de soare.
Desi Santorini nu este cunoscuta neaparat pentru calitatea plajelor, insula are si plaje spectaculoase cu nisipuri negre si rosii. Black Beach si Red Beach sunt cele 2 plaje pe care turistii se pot bucura de soare si apele albastre, nisip cu pietricele de toate culorile, din care trebuie neaparat sa iei 2-3 sa le pastrezi ca amintire. Daca pe plaja neagra nisipul (mai bine zis pietriecele) chiar sunt negre, pe Red Beach nisipul rosu nu exista. Denumirea si-a dobandit-o din cauza stancilor mari si rosii care dau culoare locului. Peisajul este intr-adevar deosebit, desi plaja este micuta si neamenajata, macar in vizita si merita sa o vizitati. Aproape este si plaja Alba, insa acolo nu am ajuns. Urmand acest link: Plaje Santorini gasiti toate detaliile necesare legate de plajele din Santorini.
Orasele din Santorini
Akrotiri Town, este un oras preistoric, la aproximativ 10 km de Red Beach, daca sunteti in zona si sunteti pasionati de arheologie, merita o vizita scurta.
Portul Athinios – se afla cam la 10 km de Fira, drumul spre port este spectaculos, ingust si cu multe serpentine si iti da impresia ca te prabusesti. Noi am avut un ATV si ne-am strecurat relativ usor, insa autocarele sau masinile mai mari se cam chinuiau pe acolo. Portul este destul de populat avand in vedere ca ferryboat-urile si vasele de croaziera ancoreaza aici.
Megalochori, este unul din putinele sate de pe insula care nu au fost supuse schimbarilor, pastrandu-si aspectul traditional.
Fira (Thira) – capitala insulei, un oras frumos si foarte animat, in special la orele serii. Aici gasesti taverne, cluburi, magazine cu bijuterii, magazine de souveniruri (pe care va recomand sa le cumparati mai degraba din Kamari sau Perissa daca ajungeti acolo; sunt aceleasi produse iar diferenta de pret este semnificativa), terase cu vedere spre caldera, expozitii de tot felul. Se poate vizita biserica catolica, manastirea dominicana sau puteti cobori in portul vechi din Fira (exista varianta telecabina, magarusi sau pe jos) sau pur si simplu sa va plimbati si sa admirati peisajul impresionant. Terasele sunt cochet aranjate cu leandrii care se potrivesc senzational in combinatia alb-albastra de culori care domina insula.
Firostefani, lipit practic de Fira (la cca 800 m), este un orasel foarte linistit, cu multe vile cochete, restaurante si hoteluri (pentru cazari vedeti aici: booking Firostefani).
Urmeaza Imerovigli, locul care mi-a ramas aproape de suflet, cel mai inalt punct de unde se poate admira caldera. Vederea este incredibila iar rocile negre si rosii ale peretilor vulcanului se intrepatrund cu albastrul marii.
Oia (se pronunta Ia) – este punctul de atractie cel mai populat de pe insula, mai ales la apus.. Este cel mai nordic punct din Santorini, aflat la 11 km de Fira si al doilea mare oras dupa capitala, asezat pe marginea stancilor. Cca. 60 de case vechi traditionale din Oia sunt restaurate si intrate in circuitul turistic, deci doritorii pot gasi si aici cazare.
Kamari, statiunea turistica care beneficiaza si de o plaja destul de mare ofera cazare majoritatii agentiilor romanesti. De aici se poate urca cca 3 km catre Mesa Vuno unde se afla ruinele Therrei antice. La intrarea in sit-ul arheologic avem o vedere panoramica superba asupra insulei. De aici, peste munte, exista o carare care duce in Perrisa, cealalta destinatie preferata de romani datorita preturilor si accesului direct la plaja (drumul se face pe jos, deci este nevoie de incaltari potrivite si sa aveti apa suficienta).
Pyrgos, cel mai mare sat al insulei, la cca. 7 km de Fira, este unic in Santorini datorita detaliilor arhitecturale medievale. Tot aici gasim si 70 de biserici din cele 360 de pe insula. Un localnic spunea ca in Santorini s-a inaltat cate o biserica pentru fiecare zi din an, ce-i drept, peste tot pe insula gaseai cate o biserica. Nu sunt toate de dimensiuni mari, nu se tin in toate slujbe si nici nu sunt deschise pentru vizitare, insa le gasesti la tot pasul si au un farmec aparte.
Pentru cei care se gandesc la o locatie de “wow” pentru nunta, sau pentru cei care vor pur si simplu sa deguste din vinurile insulei si sa se bucure de o vedere incredibila, recomand cu caldura Santowines, cel mai intalt punct din Pyrgos. Acolo a avut loc si nunta la care am fost invitata, iar cuvinte pentru a povesti senzatiile traite acolo nu prea exista 🙂
Iubitorii de vinuri trebuie sa viziteze neaparat si Messaria, acolo unde se produc majoritatea vinurilor de pe insula. Santorini a fost intotdeauna cunoscut pentru calitatea vinurilor sale (nichteri, brusco, malavazias si visanto), pe insula crescand cca.30 sortimente de struguri.
Cu impresii legate de vizita la Vulcan, de baia in apele termale de la Hot Springs, sau despre plimbarile la apus pe mare raman datoare in alt articol 🙂
Dana
Suuuper blogul ! si eu sunt indragostita de Grecia si in mod particular de Santorini, unde am fost deja de 3 ori si inca nu am terminat de explorat toate “cotloanele”. Am o ruda care locuieste acolo si spre norocul meu am avut cazarea asigurata. Vroiam sa fac o observatie referitor la ceea ce ai spus tu ca ai fost nevoita sa cumperi cel mai ieftin sejur, pentru ca nicio agentie nu a dorit sa vanda bilet de avion separat. Iti spun ca in doua din cele 3 excursii in Santorini am cumparat bilet de avion (cursa charter), prima data in iunie 2009 si a doua oara in august 2010…si chiar le-am luat de la o agentie de turism renumita:) si de fiecare data am cumparat doua bilete (aprox. 350 Eur/biletul) ma gandesc ca poate am avut noroc ca agentia sa nu fi vandut toate sejururile si sa fi ramas locuri disponibile in avion…idee e ca se poate:) In rest, scrie in continuare, ca scrii bine:) si iti doresc sa ajungi din nou in Santorini:)
buna seara.eu as dori sa il trimet pe baiatul meu acolo in santorini si de acolo sa plecepe insula nea kameni sau palea kameni,am inteles ca acolo pe mijlocul acelei ape exista o apa foarte sarata care elimina orice lipom de grasime sau vindeca anumite boli asa e?cine a mai fost sa ne spuna si noua .Va multumim
Buna ziua!As dori va rog cateva informatii de la cei care cunosc,referitor la trecerea cu ferry in Santorini :
1.Copiii pana in 7 ani,trebuie sa plateasca bilet? Daca da,au cumva reducere fata de un adult ?
2. Pe timpul traversarii cu ferry, avem voie sa stam in masina sau trebuie sa mergem obligatoriu intr-o sala de asteptare?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri !
Wow, superb!!