Limenaria, o vacanta binemeritata

Impresiile lui Ionut pe Insula Thassos in Limenaria 2013

Excursia asta a reprezentat o vacanta binemeritata pentru mine si pentru sotia mea. Fata de anul trecut cand am taiat-o spre est, in Turcia, acum am mers o idee mai vestic, spre Grecia.Thassos, Limenaria, dar mai ales Aliki reprezinta cel mai pitoresc satuc pe care l-am vazut.

Am plecat cu masina personala, iar ruta aleasa a fost : Ruse – Veliko – Gurkovo – Maglizh – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Hamanli – Svilengrad – Orestida (vama Grecia) – Soufli – Alexandroupolis – Komotini – Xanthi – Keramoti. Din Keramoti am luat feribotul pana in Limenaria, unde aveam cazarea. Sa fii atent dupa orasul Gurkovo pentru ca pe noi GPS-ul ne-a dus printr-o scurtatura care evita orasul Maglizh. Eh, am evitat Maglizh-ul fix printr-un sat de tigani (nu-s rasist, dar asta era natura lor), sat care avea drumurile pline cu cratere. Cel mai bun sfat pe care vi-l pot da este sa nu alegeti varianta directa catre Yagoda. (Toate detaliile despre drum sunt prezentate in acest articol: Bucuresti Thassos, 3 variante de traseu)

Ajunsi acolo, totul a decurs ca intr-un vis. Personalul hotelului ne-a primit foarte bine, ajutandu-ne sa ne ducem bagajele sus. Camera era superba, cu priveliste direct catre Marea Egee. Am fost cazati la hotelul Asterias (link booking: Asterias) despre care am numai lucruri bune sa va spun dar o sa fac un review separat.

cazari recomandate thassos

Limenaria este o statiune frumoasa, cu strazi micute, tipic grecesti, in trepte si multe magazine de suveniruri sau taverne la care poti manca la preturi rezonabile (un ghid complet al acestei statiuni gasiti aici: Limenaria Thassos).

Limenaria

Gurmand fiind, primul lucru pe care il fac dupa ce ma cazez este sa caut un loc in care sa iau masa si asa am ajuns la restaurantul Dyonisos. Eu si sotia, desi ea a strambat din nas cand a vazut cate calorii avem pe masa, am comandat Gyros si Souvlaki pe langa cotletul de porc sau cel de miel. Am incercat si un fel de platou cu toate soiurile de peste si o salata. Ireprosabil. Ospitalitatea grecilor este de neegalat; Emy si Yannis, patronii, vorbesc foarte bine engleza si sunt extrem de prietenosi. Yannis nu se zgarceste la portii si clar de aici nu ai cum sa pleci fara sa te saturi. Finalul primei zilei ne-a prins citind si apoi plimbandu-ne prin statiunea Limenaria.

limenaria

In cea de-a doua zi am facut safari cu Jeep-ul, pretul acestuia fiind de 49 euro/persoana, pret in care am avut inclus traseul, drumetia montana si un barbecue. Am plecat de dimineata si ne-am intors pe la amiaza, dar a meritat din plin. Atentie, pentru cei interesati de aceasta aventura exista 2 pachete. Acesta de 49 euro pe care l-am ales noi si unul de 40 euro. Diferenta de 9 euro este una de la cer si pamant. La oferta de 40 euro ai parte doar de o experienta banala si mult praf, pe cand la cea de 49 vei avea parte de o experienta in care poti asculta povesti locale. Stavros si Sonia s-au ocupat de noi in timpul aventurii si a fost incredibil. Prima oprire a fost la manastirea Panagia, construita in 1845. Apoi ne-am oprit sa vedem lacul de acumulare Maries, un lac artificial, iar la marginea unui parau de munte am facut o mica baie si am urcat spre niste cascade. Al treilea popas a fost in Kastro,

Kastro Thassos

cel mai vechi sat din Thassos, ce dateaza din evul mediu. Kastro sau Koufo Horio (Orasul Surd) este construit pe o stanca, iar denumirea vine de la faptul ca nu s-au auzit niciodata tipetele de durere ale celor omorati sau luati sclavi de catre piratii acelor vremuri. Dupa ce am vazut superba cascada din Kastro am urcat spre varful Ypsarion. Din varf se poate vedea toata insula, Golden Beach, Panagia si Potamia, in fata, iar mai departe insula Thassopoula si porturile Keramoti si Kavala.

port keramoti

Despre atractiile turistice de pe insula Thassos gasiti un ghid complet aici: Obiective turistice Thassos.

Ne-am semnat in Cartea de Onoare, am luat pranzul (specialitati grecesti, cartofi copti, cu cafea/cola/fanta) si apoi am coborat in Limenaria unde am continuat si incheiat ziua cu o lunga plimbare pe plaja. Da, ne plac plimbarile lungi. Trebuie sa mentionez ca pietrele de pe plaja sunt destul de mari, iar aricii de mare pot fi foarte deranjanti, astfel ca o pereche de papuci cu talpa groasa este necesara.

In cea de-a treia zi am facut turul insulei, care a costat 25 euro, unde am vizitat Manastirea Sfantului Arhanghel Mihail, situl arheologic Aliki, satul Panagia, plaja Golden Sand, iar mini excursia s-a incheiat in Limenas. Am aflat si cateva povestiri interesante de la localnici printre care si aceasta: manastirea a fost ridicata pe o stanca si aceasta amplasare a salvat oamenii de la pogromul din timpul ocuparii otomanilor. Localnicii au parasit manastirea prin niste tuneluri stiute doar de catre ei, astfel supravietuind.

manastire thassos

Inainte sa pornim in aceasta mini excursie am hoinarit intr-o padure de pini extrem de racoroasa care oferea o priveliste uimitoare asupra statiunii, insa nu as putea sa dau detalii referitoare la acces ( cum spuneam, am hoinarit la propriu). Pe langa Aliki, aceasta padure de pini a reprezentat locul meu favorit. Nu datorita faptului ca celelalte ar fi fost mai prejos ci pentru ca acesta mi-a oferit o liniste speciala prin care am putut sa apreciez momentele traite alaturi de sotia mea intr-unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa.

A patra zi ne-a prins in Aliki. (gasiti un ghid complet al acestui satuc aici: Aliki Thassos)

aliki thassos

Spre deosebire de Limenaria, nisipul era fin, iar apa verde si limpede. Aliki este situat in partea de SE a insulei Thassos, fiind unul dintre cele mai frumoase locuri de pe intreaga insula. De la soseaua principala am coborat multe, chiar prea multe scari groase din piatra. Ambele plaje (cea din golful din Sud si cea din golful din Nord) sunt superbe. In cea din Sud am stat si am baut un cocktail pe malul marii. In golful din Nord este situata o plaja exact in imediata apropiere a unui sit arheologic, iar pe partile laterale ale peninsulei sunt si cateva ruine. Acest loc este perfect pentru cei care vor drumetii scurte, dar si putina istorie.

aliki
Noi ne-am simtit exceptional si ne-au impresionat atat peisajele cat si oamenii. A fost de vis.

Impresiile cititorilor nostri de pe insula Thassos le gasiti aici: Impresii Thassos !

Asteptam si impresia voastra din vacantele petrecute in Thassos ! 🙂

4 thoughts on “Limenaria, o vacanta binemeritata

  1. NICOLETA VATAFU says:

    AM STAT LA HOTEL MARIA.EXCELENT DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE.ESTE INADMISIBIL SA TE COSTE O VACANTA DE 6 NOPTI IN THASSOS -POTTOS MAI IEFTIN CA LA MAMAIA. AM AVUT CURATENIE EXEMPLARA IAR GAZDELE MINUNATE. STIU SA FACA TURISM ASTA ESTE CHIAR DACA NU NE PLACE SA AUZIM ASA CEVA.

  2. Ilie says:

    Pentru o vacanta in Thassos as recomanda statiunea Pefkari. Limenaria doar de vizitat, sunt foarte multe atractii turistice aici. Despre cazare, noi am stat 4 persoane (2 familii) la hotel esperia si am platit undeva pe la 29 euro pe noapte cu mic dejun inclus si sezlonguri pe plaja. Numai bine!

  3. DanaX says:

    Recomand si eu hotelul Asterias. Amplasarea este excelenta , personal foarte amabil, mâncare foarte buna. Hotelul si piscina sunt foarte curate. Are condiții speciale. Dana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test