Kefalonia – de la Nord la Sud

Kefalonia-assos-bay-6

Marea Ionică a dăruit Greciei o mulţime de destinaţii turistice de vis, una dintre aceste locaţii de neuitat este insula Kefalonia. Capitala insulei este Argostoli, în apropierea acesteia aflându-se (la numai 8 kilometri) Aeroportul Kefalonia (de care am scris si aici: Aeroporturi Grecia).

Distanţa dintre capitala Kefaloniei şi cea a României este de 1320 kilometri, distanţă care poate fi parcursă fie cu avionul, fie cu maşina (mai multe detalii legate despre drumul spre insula Kefalonia gasiti aici).

myrtos-bay-kefalonia
Kefalonia- Myrtos Bay

Scurt istoric despre insula Kefalonia

Insula Kefalonia are o suprafaţă puţin peste 900 kilometri pătraţi, numărul locuitorilor rezidenţi fiind de 45,000 de persoane. În secolul al XIX-lea insula s-a aflat sub protectorat britanic, reminescenţele istorice fiind vizibile de-a lungul capitalei, Argostoli. Munţii Palki şi Ainos domină insula, în zona muntelui Ainos găsindu-se şi Parcul Naţional în care creşte “Abies cephalonica”, o specie unică de conifer. Plajele care se întind de la nord la sud sunt celebre printre turişti, dintre acestea remarcându-se Myrtos, Ammes, Xi, Agios Thomas sau Antisamos. Castelul St. Georgios, peşterile Drogarati şi Melissani, oraşul antic Sami sau legendarul sat Kourkoumelata, acestea fiind doar câteva dintre atracţiile pe care le vei descoperi în Kefalonia.

Principalele regiuni din Kefalonia

De-a lungul insulei, de la nord la sud, se înşiruie oraşe-staţiuni care îţi oferă prilejul de a descoperi câteva dintre minunile vechii Elade. În nordul îndepărtat se găseşte oraşul Fiscardo, în timp ce în partea cea mai sudică a Kefaloniei se află oraşul Skala. Între aceste două puncte principale (de la la nord spre sud) se găsesc amplasate Assos, Myrtos, Atheras, Agia Efimia, Sami, Lixouri, Kounoptera, Argostoli, Lassi, Platis Gialos, Karavados, Svoronata, Pessada, Kountourata, Lourdata, Katelios şi Poros. Fiecare dintre aceste locaţii îţi oferă o serie de atracţii, dar, cu precădere, următoarele regiuni se remarcă prin frumuseţea lor:

Orasul Argostoli

Este capitala şi principalul oraş al insulei, în apropierea acestuia aflându-se şi Aeroportul Internaţional Kefalonia, punctul de intrare pe insulă. Golful Livadi găzduieşte şi portul oraşului, fiind unul dintre locurile pe care nu trebuie să le ratezi. Distrus de un cutremur puternic în anul 1953, oraşul de astăzi este unul modern, dar cosmopolit, în care s-a păstrat arhitectura specific mediteraneană, cu alei pietonale (cea mai cunoscută este Lithostroto) şi cu pieţe panoramice (nu trebuie ratată piaţa Valianou), îmbinată cu clădiri baroce şi din perioada protectoratului britanic.

Obiective turistice in Argostoli

Aici poţi vizita Muzeul de Arheologie, Casa Guvernatorului, Podul Drapano, Portul din Argostoli, Farul Sfântului Teodor, Biserica Sfântului Spiridon, Grădinile lui Napier Teatrul Muncipal şi Tribunalul.

Taverne recomandate

Te poţi delecta cu mâncăruri cu specific local în tavernele Patsouras şi Anonymus Greek sau pentru meniuri mai sofisticate în Restaurantele Arhontiko şi Aristofanis.

Cazare recomandată

Te poţi bucura de cele mai bune condiţii de cazare la hotelul Kefalonia Grand (preturile incep de la 100 € pentru 2 persoane intr-o camera dubla).

Kefalonia-Grand-hotel

  • preturile incep de la 100 € / noapte
  • nota 8,8 pe booking
  • aproapte de plaja
  • Link direct booking: Kefalonia Grand

O alta recomandare este hotelul Aenos (situate chiar în inima oraşului).

kefalonia-hotel

  • preturile incep de la 110 € / noapte
  • hotel de 4 stele
  • nota 9,3 pe booking
  • situat in centrul orasului Argostoli
  • Link direct booking: Hotelul Aenos

Orasul Lassi

Este următorul punct important, fiind situat la numai un 1 kilometru de Argostoli, ceea ce înseamnă că te poţi caza în capital şi parcurge drumul până acolo cu maşina. Îţi recomandăm ca puncte de cazare hotelurile Mouikis şi Aspasia, care se află la numai 1,6 kilometri distanţă de Lassi. În această destinaţie te poţi bucura de acces la două dintre cele mai populare plaje din Kefalonia, Platis Gialos şi Makris Gialos, dar poţi vizita şi Farul Sfântului Theodor şi puţurile din apropiere.

Obiective turistice

Farul Sfântului Theodor, plajele Makris Gialo, Paliostafida, Gradakia şi Platis Gialos. Fiind situată în apropiere de Argostoli, poţi vizita toate obiectivele turistice din zona respectivă.

Taverne recomandate

Bucătăria grecească şi-n special plăcintă cu carne kefaloniana se pot degusta în tavernele Tzogias şi Sirtaki, în timp ce restaurantele Nefeli şi Ionio te vor cuceri cu meniuri sofisticate bazate pe specialităţi marine.

Cazare recomandată

Îţi recomandăm ca puncte de cazare hotelurile Mouikis şi Aspasia, care se află la numai 1,6 kilometri distanţă de Lassi

Poros

Este unul dintre cele mai sudice oraşe ale Kefaloniei (fiind situat la aproximativ 34 de kilometri de capital Argostoli). Este un oraş cu puternice rădăcini în trecut, aici găsindu-se morminte din perioada Miceniană (anul 1400 Î.Hr). În plus, în Poros, marea şi muntele (Patiki) se întâlnesc, rezultatul fiind unul spectaculos pentru iubitorii peisajelor panoramice. Pentru cazare poţi utiliza serviciile oferite de către hotelul Oceanis sau ale numeroaselor vile din împrejurimi.

Obiective turistice

 Aici poţi vizita plajele Poros şi Askeli, Golful Iubirii (Limanaki Agapis), Turnul cu Ceas, Mânăstirea Zoodochos Pigi, Templul lui Poseidon, Capela Agioi Anargyroi, precum şi bisericile Ekklisia Panagitsa şi Ekklisia Agios Ioannis.

Taverne recomandate

Te vei bucura de mâncăruri delicioase şi de o atmosferă relaxantă şi plăcută în tavernele Agrapidos şi Sunset.

Cazare recomandată

Pentru cazare poţi utiliza serviciile oferite de către hotelul Oceanis sau ale numeroaselor vile din împrejurimi.

insula-kefalonia-cazare-poros

Skala

Statiunea reprezintă o altă destinaţie din Kefalonia pe care trebuie să o vizitezi, aceasta aflându-se la numai 30 kilometri de Argostoli. Zona este una excepţională din punct de vedere al peisajelor, iar ruinele Templului lui Appolo care se află la doar un kilometru de oraş sunt o dovadă a istoriei bogate a Greciei. Tot aici vei găsi peştera Sakkos, în care au fost descoperite obiecte care datează din preistorie, dar şi unul dintre cele mai frumoase porturi în Kefalonia. Te poţi caza la oricare dintre vilele şi hotelurile din zonă, hotelul Skala fiind situat chiar în centrul oraşului.

Obiective turistice

Aici poţi vizia ruinele vilelor romane, peştera Sakkos, Templul lui Appolo, plajele Skala şi Kaminia.

Taverne recomandate

Pentru specialităţi locale preparate cu mare grijă poţi testa cu încredere serviciile oferite de tavernele Apostolis şi Socrate.

 

Sami

Este un oraş la fel de important precum Argostoli, fiind uşor de ajuns aici din Patra. Un oraş eminamente încărcat de istorie, în Sami vei găsi o mulţime de vestigii din perioada Greciei Antice, precum ruinele castelului Paleokastro şi Acropola Kyatis (aici o să poţi vizita Mănăstirea Sfântului Fanenton). De asemenea, Sami este faimoasă pentru reţeaua unică de 17 peşteri, aici putând vizita Peştera Melissani (cunoscută şi ca Peştera Nimfelor, aflată în zona Karavomylos) şi peştera Drogarati (situată în apropiere, în satul Haliotata). Pentru cazare ai la dispoziţie numeroase vile şi apartamente, dintre acestea cele mai ofertante fiind Theodora Apartments.

Obiective turistice

De vizitat aici peşterile Melissani şi Drogarati, Acropola Kyatis, castelul Paleokastro, satul Haliotata, mânăstirea Sfântului Fanenton, portul din Sami, Acropolele din Sami, mânăstirea Panagia Agrilion, plajele Agia Paraskevi şi Antisamos.

Taverne recomandate

Pentru preparate pe bază de peşte şi alte specialităţi de fructe de mare tavernele Akrogiali şi Faros sunt locul ideal.

Cazare recomandată

Cazarea recomandata este hotelul Sami Beach (cu vedere la mare) sau în apartamentele Theodora, una dintre cele mai bine poziţionate locuri de cazare din Sami (în centrul oraşului).

Agia Efimia

Este o micuţă localitate care se găseşte în imediata apropiere a oraşului Sami (la aproximativ 9 kilometri), unde te poţi bucura de plaje generoase şi de priveliştea oferită de către portul Sfintei Euphemia.

Obiective turistice

Te poţi bucura cu punctele de atracţie locale, precum bărcile galbene (un tur este recomandat, dar şi de apropierea de localitatea Sami, unde poţi vizita obiectivele turistice din zonă.

Taverne recomandate

Pentru feluri de mâncare tradiţionale îţi recomandăm Pergola, To Perasma sau Spiros, taverne care îţi oferă tot ceea ce ţi-ai putea dori.

Cazare recomandată

Cazarea este mai relaxantă şi confortabilă dacă te vei caza la Odyssey Hotel Spa sau la apartamentele şi garsonierele Alexatos Studios & Apartments, într-un imobil situat la numai 250 de metri de centrul oraşului.

Assos

Este unul dintre cele mai pitoreşti locuri din Kefalonia, în aceste locuri păstrându-se clădirile cu arhitectură specific ioniană. Aici poţi să te bucuri de una dintre plajele emblematice ale Kefaloniei, Myrtos, dar şi de castelul Assos (al Sfântului Gheorghe), o cetate care datează din secolul al XVI-lea.

Obiective turistice

Aici poţi face plajă pe nisipurile celebrei plaje Myrtos, dar şi să vizitezi castelul Sfântului Gheorghe.

Taverne recomandate

Pentru mâncare cu specific mediteranean, localurile Nefeli-Anait şi Platanos din Assos sunt perfecte.

 

Lixouri

este considerat unul dintre cele mai atractive oraşe din Kefalonia, fiind situat în zona Paliki. Mănăstirile bizantine Koronatou şi Kipouraion sunt două dintre punctele de atracţie principale ale oraşului, alături de plajele Xi (unică datorită nisipului roşu), Platia Ammos (în apropierea satului Kamiranata), Megas Lakos (în sudul oraşului) Vatsa şi Kounopetra (una dintre cele mai populare din zonă).

Obiective turistice

Bucură-te de soare pe plajele Xi, Platia Ammos, Petani, Megas Lakos, Kounopetra şi Lepeda. Vizitează Golful Vatsa, mânăstirea Kipoureon, Farul Gero Gomboş, statuia lui Andreas Laskaratos şi muzeul Iacovatos.

Taverne recomandate

Pentru mâncăruri delicioase şi relaxare totală, tavernele Spiaggia din golful Vatsa sau Ostria îţi stau la dispoziţie.

Cazare recomandată

Cazarea în zonă se poate face la Aspasia Studios (garsoniere cu dotări excepţionale, într-un complex situat la 700 de metri de centrul oraşului) sau în hotelul La Cite (mic dejun inclus).

insula-kefalonia-cazare-Lixouri

Fiskardo

Este cel mai nordic oraş al Kefaloniei şi este recunoscut pentru clădirile din secolul al XVIII-lea, care s-au păstrat foarte bine, dar şi pentru plajele Dafnoudi, Emblisi şi Foki. În ciuda cutremurului distrugător din 1953 efectele sale nu s-au resimţit în această parte a insulei, astfel că astăzi pot fi admirate aceste clădiri originale.

Obiective turistice

Cel mai nordic oraş al Kefaloniei te aşteaptă cu plajele Dafnoudi, Kimilia, Horgota, Zavalata, Agia Sofia, Emblisi, Agia Jerusalem şi Foki, portul din Fiskardo, farul Ventian din Fiskardo şi Cimitirul Roman din Fiskardo.

Taverne recomandate

Tavernele Foki, Veggera şi Odysseas te vor răsfaţa cu preparate specifice greceşti, dar mai ales cu mâncăruri tradiţionale din Kefalonia.

Cazare recomandată

Pentru condiţii confortabile de cazare alege hotelul Emelisse (are 4 stele şi mic dejun inclus), situat la numai 150 de metri de centrul oraşului sau serviciile oferite de hotelul Stella (situat la numai 700 de metri de centrul oraşului Fiskardo).

insula-kefalonia-cazare-Fiskardo

Care sunt cele mai populare atracţii din Kefalonia?

Cu siguranţă că această zonă este recunoscută la nivel internaţional pentru unicitatea şi frumuseţea plajelor sale, dintre care se remarcă Xi şi Myrtos. Aflate în apropierea oraşelor Lixouri şi Assos, aceste două plaje au un nisip foarte fin şi oferă o privelişte fără egal. Xi este cunoscută pentru nisipul său de culoare roşie, în timp ce Myrtos este populară pentru panorama sa. În zona Argostoli poţi vizita Castelul Sfântului Georgios, care a fost construit în secolul al XVI-lea şi între zidurile căruia se mai pot observa vestigii ale arhitecturii veneţiene, ionice şi bizantine. În plus, în Argostoli vei putea vizita şi Turnul Veneţian din piaţă Kambana, care are o vechime de peste 150 de ani.

În zona Sami vei putea vizită peşterile Melissani şi Drogarati, ambele impresionând prin frumuseţea sălbatică. Peştera Melissani se află amplasată la 2 kilometri de Sami, fiind o structură în forma literei B, cu adâncimi de 15 metri şi care este vizitabilă cu ajutorul bărcilor. Costul biletului este de 7 Euro, în acesta fiind inclusă şi călătoria cu barca. Această peşteră mai este denumită şi Peştera Nimfelor, Melissani fiind una dintre nimfele zeulu Pan, care îndrăgostită fiind de acesta a decis să-şi pună capăt zilelor în această peşteră. La aproximativ 1,5 kilometri de Sami se găseşte şi cea de-a doua atracţie a zonei, Peştera Drogarati, o peşteră care are o vechime de peste 100 de milioane de ani şi una dintre cele mai bune acustici din lume (cost bilet 8 euro).

Nu trebuie ratate din periplul tău Biserica Evangelistra din Kastro (care datează din anul 1580), Biserica Sfântului Spiridon (din Argostoli, la capătul aleei pietonale Lithostroto), Grădinile lui Napier (tot în capital Argostoli), Peştera Sfântului Gherasim şi Farul Sfântului Theodor (situate în oraşul Lassi).

Pentru a completa într-un mod perfect călătoriile şi sejurul în Kefalonia nu trebuie să ratezi degustarea felurilor de mâncare specifice acestei zone, dintre care se remarcă plăcintă kefaloniană (conţinutul este pe bază de carne, iar reţeta diferă în fiecare regiune) şi Kotopoulo lemonato (pui cu lămâie), acestea trebuind, neapărat asortate cu vinul specific al regiunii, Robola.

Kefalonia constituie una dintre cele mai captivante destinaţii turistice, oferindu-ţi o mulţime de atracţii şi locuri de vizitat. Impresionantă din toate punctele de vedere, această insulă din Marea Ionică o să-ţi ofere prilejul de a te relaxa la maxim şi te va surprinde de fiecare dată cu ceva nou, ori de câte ori vei reveni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test