Insulele greceşti Paxos şi Antipaxos – călătorie într-o lume paradisiacă!

Golful Lakka, Paxos

Frumuseţea insulele greceşti îşi găseşte desăvârşirea în apropierea mult mai celebrelor destinaţii Corfu şi Parga, pe locul în care legendele se împletesc cu realitatea: pe insuliţele Paxos şi Antipaxos. Atribuindu-li-se o origine divină (Zeul Mărilor şi Oceanelor, Poseidon a creat aceste insule de vis pentru soţia sa Amfitrite), cele două destinaţii turistice aparte sunt localizate la nici 20 de kilometri de Parga şi 11 kilometri de Corfu.

De altfel, acestea sunt punctele de îmbarcare către Paxos şi Antipaxos, dat fiind faptul că pentru a ajunge aici, singura rută accesibilă este cea maritimă. Chiar dacă nu sunt întinse în ceea ce priveşte dimenisunea (Paxos are aproximativ 12-13 kilometri lungime, iar Antipaxos 4 kilometri, ambele având o lăţime de 2 kilometri), peisajele mirifice, plajele cu nisip fin şi tavernele pitoreşti reuşesc să atragă în sezon sute de mii de turişti.

Insula Paxos – legendele prind viaţă în sclipirile de azur ale mării!


Marea Ionică impresionează prin claritatea apelor sale şi prin minunăţiile create de natură de-a lungul timpului (gasiti aici: Insulele Ionice, un ghid mai detaliat despre aceasta regiune). Poseidon, cel despre care se spune că se află la originea apariţiei insulei, ar trebui să fie mândru de ceea ce le oferă această locaţie turiştilor.

Pe lângă plajele cu nisip extra-fin (nu mai puţin de 30 de plaje sunt disponibile pentru cei dornici să se răsfeţe), uleiul presat la rece din măsline (denumit ulei de Paxos) este unul dintre simbolurile locului (plantaţiile de măsline au o vârstă de jumătate de mileniu).

Golful Lakka, Paxos

CUm ajungem pe insula paxos ?

Pentru a ajunge pe insula Paxos, cei 20 de kilometri din Parga sau cei 11 kilometri din Corfu se parcurg cu diverse ambarcaţiuni maritime. Preţul unei astfel de excursii este cuprins între 15 şi 20 de euro/persoană, plecările efectuându-se zilnic din rada porturilor Corfu şi Parga. Biletele sunt disponibile la orice agenţie de voiaj din cele două locaţii, iar prezenţa pentru îmbarcare este obligatorie cu o jumătate de oră înainte (drumul durează până într-o oră).

obiective turistice in paxos

Principalul punct de atracţie din zonă este oferit de Peşterile (Grotele) Albastre, în fapt un sistem format din 3 peşteri cu dimensiuni variate (Panaghia, Papanikolis şi Ipapanti), prin care turiştii sunt plimbaţi, urmând ca mai apoi aceştia să se relaxaze în apele de un albastru ireal (care au dat şi denumirea locului). Acestea sunt localizate la nord de principalul port din Paxos –Lakka, întinzându-se până în zona Gaios (capitală insulei) şi Magazia.

Porturile Lakka şi Loggos sunt puncte de atracţie care merită vizitate pentru pitorescul lor; Lakka este un port natural, situat în nordul insulei, de aici turiştii putând ajunge foarte uşor la două dintre cele mai importante plaje ale insulei (Kanoni şi Harami), iar Loggos este situat în partea sudică a insulei, de aici ajungându-se foarte uşor la plajele Marmari şi Kipos. Ambele porturi sunt populate cu diverse ambarcaţiuni, iar tavernele situate în apropiere sunt excelente pentru călătorii dornici să încerce câteva dintre reţetele tradiţionale greceşti.

Muzeul Săpunului Anemoyiannis (situat în zona portului Lakka) şi Muzeul Presei de ulei de măsline (la intrarea în satul Magazia) sunt două alte puncte de interes de pe insula Paxos, aici putând fi urmărite procesul de pregătire a săpunului şi a uleiului de măsline.

Plajele de pe insula Paxos sunt în număr de 30, cele mai cunoscute fiind cele Kanoni, Harami, Glyfada şi Monodendri (în zona portului Lakka), Langada (în nordul capitalei Gaios), Marmari, Kipos, Levrecchio, Pounda, Kipiadi şi Mongonissi (în apropierea portului Loggos). Calitatea plajelor variază de la cele cu nisip fin şi extra-fin şi până la cele cu pietriş, dar toate beneficiază de apele limpezi şi transparent ale Mării Inonice.

Insula Paxos – împărţirea zonei

Paxos este împărţită în trei mari zone (Gaios, Lakka şi Loggos), având o populaţie care se cifrează în jurul a 2300 de rezidenţi. Partea estică a insulei este mult mai blândă în ceea ce priveşte formele de relief, în timp în ce partea vestică predomină stâncile abrupte şi peşterile. Gaios este capitala insulei, fiind principalul punct de interes al zonei, în timp ce Lakka şi Loggos sunt cunoscute pentru porturile lor. Intrarea în capitală este străjuită de două mici insulate, Panagia şi Agios Nikolas (este faimoasă pentru fortificaţiile sale), zona fiind cunoscută şi pentru numărul ridicat de biserici. Sătucul Magazia este un punct de interes pentru orice turist, în special în prag de înserare, apusurile fiind unele dintre cele mai spectaculoase scene care merită văzute.

Plaja Voutoumi, Paxos

Clădirile de pe insulă sunt realizate în stil veneţian, acestea străjuind străduţele înguste care alcătuiesc un labirint fermecător. Această zonă este recomandată celor care caută relaxarea maximă, dat fiind faptul că pe insulă există doar un singur club de noapte (localizat în Gaios). Tavernele din porturi sunt cu adevărat încântătoare, mai ales din punct de vedere estetic, aici turiştii putându-se delecta cu tot ceea ce are mai bun bucătăria grecească.

Insula Antipaxos – patria vinurilor care se hrănesc direct din Soare!

Mai mică ca dimensiuni decât Paxos, insula Antipaxos (Mongonissi) este o adevărată delectare pentru cei care iubesc peisajele idilice. Podgoriile de pe această insulă sunt celebre pentru calitatea deosebită a vinului produs, viţa de vie cultivată pe această insulă părând a se hrăni direct din razele solare. Antipaxos are doar un singur port (Agrapidia) şi trei plaje Voutoumi şi Mesovrika (ambele cu pietriş) şi Vrika (cu nisip extra-fin, albicios).

Populaţia cu caracter rezident este sub 100 de locuitori, majoritatea ocupându-se cu cultivarea viţei de vie şi producerea de vin. De altfel, insula se animă numai în timpul perioadei estivale, atunci când turiştii o vizitează, în restul anului fiind destul de taciturnă. Pentru a ajunge pe insula Antipaxos, punctul de plecare este localizat în Gaios, de aici cu un taxi pe apă, ajungându-se în aproximativ un sfert de oră.

Vizitarea acestor două insule din Marea Ionică este obligatorie pentru orice turist cazat în Parga sau Corfu. Învăluite în legendă şi-n apele de o claritate incredibilă, Paxos şi Antipaxos sunt două locaţii de vis ale Greciei!


ghiduri recomandate

One thought on “Insulele greceşti Paxos şi Antipaxos – călătorie într-o lume paradisiacă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test