Trebuie sa recunosc deschis ca atunci cand m-am hotarat sa merg in insula Thassos, Grecia, am avut un singur gand: fructe de mare din abundenta. Concediile mele din Grecia n-au fost niciodata costisitoare, iar Thassos-ul avea sa completeze perfect lista mea de vacante ieftine in Grecia cu o bila mare alba la sectiunea culinare. (informatii despre insula gasiti aici: Despre Thassos)
In insula Thassos, ai restaurante de toate felurile si pentru toate gusturile, taverne, psistarii, ouzerii si snack-bar-uri unde poti incerca o varietate de preparate traditionale sau din bucataria internationala. Insa, nu se cade sa mergi in concediu in Grecia si sa incerci generalitati, asa ca ne-am tinut de promisiune si am ocolit pe cat am putut pastele si pizza si ne-am delectat cu de-ale Greciei.
Nu am putut face insa chiar totul ca la carte, micul dejun, fiind inclus in oferta, avea sa fie cat se poate de internationalizat: aceeasi sunca pe care ti-o servesc austriecii fii sigur ca o vei primii si in Thassos. Surprinzator mi s-a parut si faptul ca, desi ma credeam in patria maslinelor, nu am gasit masline pe masa in nicio dimineata (probabil tine de fiecare hotel in parte, noi am stat la hotelul Blue Sky Apartments Potamias si ma bucur pentru alegerea facuta).
Specialitati culinare grecesti in Thassos
Insula Thassos este vestita pentru mancarurile sale savuroase: specialitati din miel si vinete, souvlaki, pastitsio, caracatita, vestita branza de capra, musaca, stifado si paidakia si merita sa nu ratezi serile grecesti organizate de restaurantele din insula, pentru ca ai ocazia sa gusti din preparatele locale, gatite autentic (noi am gasit un restaurant ceva mai retras pe langa Potos din pacate acolo se ajunge numai cu masina dar merita!).
Aveam insa o saptamana intreaga in fata sa ma relaxez si sa explorez fiecare coltisor al insulei, sa rescriu harta insulei grecesti in arome de saganaki, tzatziki, stifado si spanakopita. Pentru a ne mentine in bugetul unui concediu ieftin in Grecia, ne-am tinut, cat am putut, departe de terasele cu vedere spre mare, unde preturile sunt putin mai mari.
O masa in stil grecesc incepe cu aperitive traditionale: salata horiatiki (rosii, castraveti, masline si branza feta), tarama (icre de peste), melitzanosalata (salata de vinete), tzatziki (iaurt, castraveti si usturoi), saganaki (branza prajita) si placintele cu diverse umpluturi: spanakopita (cu umplutura de spanac), tiropita (cu branza) si kreatopita (cu carne).
Grecia este vestita pentru branza de capra extrem de delicioasa pe care am putut sa o gustam in numeroase preparate pe parcursul calatoriei noastre culinare in insula Thassos. Desi am incercat mai multe tipuri: mizithra, kasseri, kefalotyri sau graviera, branza feta a ramas preferata mea. Si daca inainte nu prea intelegeam farmecul unei salate grecesti, facuta cu telemea autentic romaneasca, dupa vacanta in insula Thassos pot spune cu mana pe inima ca cea mai buna salata greceasca, tot la greci o mananci.
Pe langa branzeturi, pestele si fructele de mare ocupa de asemenea un loc privilegiat in bucataria greceasca. Caracatita la gratar, crevetii si deliciosul peste Dorada sunt doar cateva care imi vin in minte acum si pentru care m-as intoarce oricand pe insula.
La felul principal, pe langa vestitele gyros si souvlaki, merita sa incercati si alte preparate traditionale mai putin cunoscute: patsa (o ciorba din intestine de porc sau vita), stifado (tocanita din carne de iepure sau vita cu ceapa si sos de rosii), dolmades (sarmale grecesti), musaca, pastitio (un fel de musaca facut cu paste rigatoni), fricassee (o tocanita delicioasa de miel cu spanac, ou si lamaie), dar si dulciurile grecesti: cataif, yaourti me meli (iaurt cu miere), karydopitas (bomboane cu nuci si migdale) si milopita (placinta cu mere), dar si inghetata cu diverse arome.
Am incercat delicii culinare in intreaga insula, insa locul meu preferat va ramane Green Sea in Skala Potamia, unde am putut sa incerc numeroase preparate cu peste si fructe de mare, si pe care il recomand cu caldura.
Voi ce si unde ati mancat bun in Thassos ?
Alte articole despre Thassos
IMPRESII THASSOS | GHIDURI THASSOS | ALTE STATIUNI |
---|---|---|
Kinira, Thassos – un paradis la doar 12 ore de Bucuresti
Impresiile lui Ionut in Kinira, Septembrie 2013 Impreuna cu sotia mea ne-am decis sa plecam intr-o vacanta in…
|
Ducand pe umerii ei stancosi o istorie de mii de ani si un peisaj parca desprins din povestile…
|
Limenas Thassos
Limenas (gr. “port”) cunoscut si ca Thassos Town, este capitala Insulei de Smarald si portul principal de legatura dintre…
|
Limenaria, o vacanta binemeritata
Impresiile lui Ionut pe Insula Thassos in Limenaria 2013 Excursia asta a reprezentat o vacanta binemeritata pentru mine…
|
Kinira Thassos
Datand inca din vremurile stravechi ale fenicienilor, Kinira Thassos se afla la 24 de kilometri de Limenas, capitala insulei…
|
Skala Potamia, Ghid turisticLa cca 15 km de Limenas, capitala insulei, se afla Skala Potamia, o statiune foarte cautata in insula… |
Trebuie sa recunoscu ca am avut parte de cele mai gustoase mancaruri, iar pestele si frunctele de mare sunt delicioase.
Am fost de 4 ori in Thassos, cate 2 saptamani de fiecare data, iar anul asta ma duc iar.
Ca locatii pentru mese gustoase recomand Irene in Potos, pentru motivele pe care le-am scris aici.
Nu ratati Stelios in Theologos, unde se mananca cel mai ieftin si mai bun miel/ied la protap.
In capitala Thassos (Limenas) recomand cu caldura Simi, unde gasiti inclusiv supe, mai greu de gasit la greci.
Despre preparatele lor numai cuvinte de lauda. N-am mancat pui sau porc in cele 2 saptamani ci m-am delectat cu caracatita, peste, calamar, scoici si miel. Sa nu ratati cumva Lamb Chops (coaste de miel la gratar). Sunt delicioase. La bere nu stau prea bine, dar Mythos e OK.
O remarca speciala pentru maslinele din Thassos. Nu sunt pastrate in zeama, cum suntem noi obisnuiti, ci sunt “stafidite” cu sare. Este o caracteristica a maslinelor de Thassos. Si inghetata este ceva diferit fata de ce gasim pe la noi, in sensul ca este mult mai buna.
Pastitio este felul meu preferat, am comandat de multe ori ca nu ma puteam satura. Si bineinteles – tzatziki :).
As recomanda exhotico, o mancare specifica insulei Thassos (eu am mancat-o la taverna Molos din Limenaria)si fasolea alba, cu bob mare, la cuptor, mancata la taverna Kleoniki din Theologos dar si in Kazaviti. Acestea din urma sunt, ambele, sate de munte. Despre mancarea din Thassos am scris pe blogul meu.
Pingback: Thassos, Paradisul regasit
Buna ziua! As vrea sa stiu si eu ce hotel recomandati pentru o familie cu copii mici ?
buna,incearca hotelul MAKEDON din statiunea LIMENAScare e si capitala insulei,noi am stat acolo anul trecut,2012,si a fost foarte bine. propietara hotelului este o doamna foarte amabila pe nume LENA fiul ei este casatorit cu o romanca iar bucatareasa este deasemeni romanca.hotelul este foarte frumos ,camere mari,se face curat zilnic singurul lucru care nu mia placut a fost baia,care este cam mica si nu are cabina de dus ,apa pur si simplu curge pe jos si astfel umpli toata baia de apa,in rest totul e ok.
Buna ziua, am publicat un articol cu Intrebari si Raspunsuri despre Thassos in care am inclus si raspunsul la intrebarea dvs. Aici aveti link-ul direct: https://grecia.de-weekend.ro/thassos-intrebari-raspunsuri/
Buna Doina, daca ai timp te invit sa completezi un formular in legatura cu cazarea ta in thassos: https://grecia.de-weekend.ro/cazare-grecia/ (dureaza 5 minute si poate ajuta pe cineva).
Mersi
Pingback: Potos