Atena, impresii din calatorie

Eu si prietenul meu suntem impatimiti ai istoriei, in special istoria antica, astfel ca Atena trebuia sa se regaseasca la un moment dat in itinerariile noastre. In principiu, pe noi nu prea ne intereseaza aspectele politice, si vedem intotdeauna orasele dincolo de prezentul lor. Suntem mereu in cautarea cladirilor istorice, muzeelor, si, bineinteles, unei vieti de noapte vibrante si de bun gust.

Atena are cu siguranta toate acestea si mai mult, inclusiv mancarea delicioasa, asa ca in luna septembrie a anului trecut am rezervat 5 zile doar pentru Atena. Daca aveti mai putine zile la dispozitie va invit sa cititi acest ghid: O zi in Atena.

excursii din atena

Trebuie sa recunoastem ca se simt un pic tensiunile politice si par a fi cersetori si mici escroci la fel de multi ca in Paris, inclusiv cei care vor sa iti lege bratari la mana si hoti de buzunare, dar si cei care iti ofera informatii despre adrese contra unor sume de bani. De aceea, recomandam maxima atentie in plimbarile voastre prin Atena, insa in afara de aceste mici inconveniente, Atena este un oras safe de vizitat. E cert ca in prezent capitala Greciei se bazeaza foarte mult pe turism, asa ca noi am incercat sa cumparam cat mai multe produse locale, sa lasam bacsisuri generoase si sa vizitam cat am putut vizita in timpul alocat.

Ce am vazut noi? Tot ce era sau semana a templu, marea noastra pasiune – Acropole, unde ne-am dus dis de dimineata pentru a evita multimea de turisti, Agora Antica, Agora Romana, Arcul lui Hadrian, Teatrul lui Dionysus, Templul lui Zeus Olimpianul, Turnul Vanturilor, Herodion si tot ce inseamna file de istorie antica. Am platit un bilet de €12 care a inclus accesul la multe dintre aceste atractii.

Am trecut apoi la cladiri si situri tot istorice, dar mai noi, precum Panepistimion – Universitatea din Atena, Acadimia – Academia din Atena, Resedinta presedintiala, biblioteca si Stadionul Kallimarmaron.

Fundalul nostru crestin si-a spus cuvantul si ne-a indreptat pasii spre biserici bizantine, precum Agioi Apostoloi, Sotira Likodimou, care este biserica ruseasca, si Kapnikarea, dar si spre Muzeul Bizantin si Crestin.

Dupa cum va puteti imagina, nu ne-a ramas prea mult timp pentru muzee, insa am reusit sa inghesuim in program si o vizita a Muzeului National Arheologic (normal!).

Cam asta a fost la capitolul atractii si vizite turistice. In ceea ce priveste mancarea, gyros-ul a condus detasat la preferinte, ca si tzatziki-ul adevarat, de la mama lui, pestele, tot ce avea masline si branza feta. Street food-ul (adica gyros si Co.) era undeva pe la €4, salata greceasca ajungea la €6-€8, placinta cu branza costa €2, iar o cafea la terasa era cam €3. Pe paine dadeam in jur de €1, iar o pizza costa aproximativ €8-€10. Renumita bere Mythos costa €2.40, un pack de 4 beri.

Daca vreti sa mancati mancare greceasca gatita dupa retete antice grecesti, va recomandam sa mergeti la Archaion Gefseis. Este o experienta unica!

Pentru cei care se intreaba cam cat costa cazarea, raspunsul este – costa fix cat vrei sa platesti pentru ea, pentru ca Atena ofera o varietate de optiuni de cazare pentru toate buzunarele. Noi am fost cazati la White Lotus Hotel, un hotel modern, foarte curat si dotat cu televizor cu ecran plat, cabina de dus moderna cu hidromasaj, mobila noua. Ne-a placut foarte mult, mai ales si pentru ca era situat la doar 50 de metri de statia de metrou Metaxourgeio si la doar 1 km de baruri si cluburi de noapte sic. Ne-am bucurat de acces rapid la Acropole, iar piata Syntagma se afla la doar 2 km. Camera ne-a costat 320 lei/noapte.

Daca aveti ocazia sa vizitati Atena, nu o ratati! Indiferent ca veti merge acolo pentru temple si situri arheologice, muzee si biserici, sau pur si simplu mancarea greceasca, nu veti regreta investitia.

One thought on “Atena, impresii din calatorie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test