O zi in Atena

Cei mai multi turisti care ajung in Atena sunt in trecere prin acest oras de poveste, spre insulele din apropierea Atenei, asa ca timpul alocat vizitarii este destul de redus (despre drumul cu masina vezi aici: Bucuresti Atena).

Pe de alta parte exista foarte multe agentii de turism care ofera posibilitatea turistilor sa viziteze Atena in doar o zi. Pentru acestia este dedicat articolul in care am incercat sa facem un plan cat mai eficient pentru a vizita obiectivele si punctele de maxima atractie ale Atenei si la sfarsitul zilei inca sa aveti energie pentru un tzatziki si un mythos la o taverna greceasca.

Asadar, sa incepem!

In primul rand, nu trebuie ratat simbolul Atenei si locul cel mai cunoscut si mai vizitat, Acropolele. Daca ajungeti dimineata in Atena, mergeti direct cu metroul la statia de metrou Acropolis. Primele ore ale zilei sunt cele mai prielnice pentru vizitarea stancilor arse de soare, neaparat cu o sticla de apa la dumneavoastra si o palarie!

atena acropole

Programul de vizitare 8-18.30 zilnic din aprilie pana in octombrie si 8-14.30 din noiembrie pana in martie. Puteti achizitiona un singur bilet pentru 6 obiective turistice, in valoare de 12 euro sau 6 euro redus pentru studenti si pensionari, valabil 7 zile ( Acropole, Agora, Forumul Roman cu Turnul Vanturilor, Templul lui Zeus Olimpianul, Biblioteca lui Hadrian si Kerameikos).

Pe Acropole veti trece pe sub poarta principala, Propylaia dupa care veti vizita templele de pe stanca Acropolelei : Partenonul, Erechteionul, templul inchinat zeitei Atena Nike si doua teatre. Dupa aproximativ 1-2 ore petrecute pe Acropole, la coborare veti observa intratrea in muzeul Acropolei. Daca sunteti presati de timp, trebuie sa stiti ca intrarea in muzeu si vizitarea acestuia va va lua cel putin o ora, insa merita. Muzeul nou a fost inaugurat in 2007 si este o cladire ridicata pe un vechi asezamant crestin, astfel ca turistii pot vedea ruinele prin podeaua de sticla. Aici sunt cele mai valoroase exponate din Acropole , inclusiv cariatidele care sustineau odinioara Erechteionul.

Dupa ce ati vizitat Acropolele, coborati spre Monastiraki. In partea de est se vad ruinele Templului lui Zeus Olimpianul si Arcul Imparatului Adrian. Pretul este inclus in biletul pe care l-ati folosit pentru vizitarea Acropolelor.

o zi in atena

Dupa cateva ore de istorie, coborati pe stradutele cartierului Plaka, cel mai frumos si mai vechi din Atena. Chiar daca stradutele sunt intesate de turisti, este imposibil sa nu gasiti din multitudinea de taverne si restaurante cu muzica greceasca, un loc racoros unde sa luati masa.

Dupa o binemeritata pauza de pranz, indreptati-va spre cartierul Monastiraki, in zona Forumului Roman cu Turnul Vanturilor. Taxa de intrare este inclusa in pretul pentru Acropole. Aici, in  vechiul centru comercial organizat de romani iese in evidenta Turnul Vanturilor, o cladire octogonala cu reprezentari pe fiecare latura a celor 8 vanturi.

Mergeti spre vest si in cateva minute ajungeti in zona Agorei, piata antica a orasului. De asemenea, pretul de vizitare este inclus in pretul pentru Acropole. Nu ratati templul lui Hefaistos, extrem de bine conservat sau Porticul lui Attalos refacut in 1965 de Scoala Americana de Arheologie si devenit muzeul Agorei.

agora obiective turistice atena

Dupa o astfel de zi plina, nu ramane decat sa incheiati cu o plimbare pe bulevardul Emou ce va va scoate exact in piata Syntagma, dominata de cladirea moderna a Parlamentului, unde , la ore fixe, se schimba garda. Intrati la metroul din piata, statia Syntagma si pentru cateva minute veti vedea un mic muzeu arheologic ( in timpul modernizarii retelei de metrou s-au descoperit ruinele unei asezari antice, protejate cu pereti de sticla).

Savurati o cina la una din terasele din zona si bucurati-va ca intr-o singura zi ati avut ocazia sa vizitati leaganul civilizatiei europene, Atena!

Mai multe detalii legate de obiectivele turistice din Atena gasiti in articolul: Obiective turistice Atena.

4 thoughts on “O zi in Atena

  1. Roxana says:

    Buna.
    Pretul de intrare la obiectivele turistice s-a modificat simtitor: doar pentru Acropole este 20€, iar pentru Acropole si inca 6 obiective este 30€. Reducerile de 50% sunt pentru studentii non membrii UE si pentru persoanele peste 65 ani pe baza actului de identitate.
    Programul de vizitare pentru Acropole este 8-20.

  2. corina says:

    Biletul de intare pe Acropole este valabil o singura zi sau se pot vizita obiectivele in mai multe zile cu acelasi bilet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test