Transportul in Atena

Din momentul in care veti ajunge in Atena, va va interesa cum sa calatoriti cel mai economic, simplu, rapid si sigur in aceasta metropola extrem de aglomerata. Cei care nu inchiriaza o masina pe durata vacantei lor in Atena, un scuter sau nici macar o bicicleta, pot alege sa viziteze capitala Greciei cu ajutorul autobuzelor locale.

transport local atena

Transport aeroport AtenaDaca sositi cu avionul trebuie sa stiti si cel mai bun mod de a ajunge in centrul orasului. Aeroportul principal din Atena,  Eleftherios Venizelos se afla la 35 de km de oras (gasiti  un ghid despre aeroporturi din Grecia, aici: Aeroporturi Grecia), iar legaturile intre acesta si garile principale, portul Pireu sau centrul orasului sunt asigurate de autobuze express. Autobuzul X 94 merge catre statia de metrou Ethniki Amyna, X 95 catre Plateia Syntagma si cursele pleaca la fiecare 15 minute intre orele 05:00- 24:00 si la 30 minute pe perioada noptii si autobuzul X 96 pana in portul Pireu, cu plecari la fiecare 20 min in intervalul 05:00-23:59 si la 40 minute intre 00:00-04:59  contra unei sume de aproximativ 3€.

Cu metroul veti plati mai mult, 8€ de persoana dus sau 14€ de persoana dus-intors, dar timpul se reduce considerabil. Exista si varianta de cumparare bilet de grup 14-20€.

Exista si taxiuri care in aproximativ 40 de minute ajung in centrul orasului, platind o taxa fixa de 35€ pe timpul zilei si 50€ noaptea.

Pentru mai multe detalii consultati site-ul athensairporttaxi.Transport in Atena

Obiectievele turistice sunt destul de organizate pe o suprafata redusa, astfel incat mersul pe jos ramane un mijloc de transport foarte efcicient si sanatos. Nu merita inchiriatul masinii pentru transportul in Atena care este sufocata de trafic, iar parcarile sunt supraaglomerate.

Punctul central al transportului in comun in Atena este reprezentat de Plateia Syntagma si Plateia Omonia. De aici autobuzele si troleibuzele pot fi luate catre aeroport, portul Pireu, catre gari si autogari.

Exista 3 linii mari de metrou ce circula in intervalul orar 5:00-24:30 pentru linia 1 si 5:30-24:00 pentru liniile 2 si 3,  iar un bilet la metrou este valabil 70 de minute ( vezi preturi in tabel ). Linia 1 face legatura dintre suburbiile Kifissia din nord si portul Pireu, linia 2 de la Sepolia la Dafni, iar linia 3 este cea care face legatura dintre aeroport si Plateia Syntagma.

Exista tonomate pentru bilete sau puteti achizitiona biletele de la centrele de presa sau chioscuri, bilete ce sunt valabile o singura calatorie. Puteti opta inclusiv pentru abonamente de 1 zi sau 5 zile  care acopera orice transport in comun in Atena sau chiar pentru 1 luna.

Exista de asemenea 3 linii de transport cu tramvaiul : T1 de la Syntagma catre No Faliro, T2 de la Neo Faliro- Glyfada si T3 de la Glyfada – Syntagma. Va folositi de acelasi tip de bilet ca si la metrou, valabil 70 de minute.

Autobuzele sunt extrem de numeroase si ieftine dar tocmai din acest motiv, in orele de varf sunt si foarte aglomerate. Ele circula de la 5:30-00:30 si au si un serviciu limitat pe timpul noptii. In momentul in care urcati trebuie sa va validati biletul la tonomatele portocalii din interior. Exista 3 retele ce deservesc Atena, zona Atica si suburbiile Atenei, fiecare linie fiind diferit colorata. Autobuzele pentru Atena ( 300 rute ) si suburbii sunt albastre cu alb si galben. Pentru zona Atica autobuzele sunt alb cu portocaliu si plata se face direct in autobuz la conductor fiind mai scumpe pentru ca distantele sunt mai mari.

Veti observa si autobuze verzi care sunt cu gaz natural , ecologice si acestea circula in zona centrala a Atenei pana in Pireu.

Aceleasi bilete pot si folosite si pentru troleibuze (de culoare galbena). Sunt aproximativ 20 de rute de troleibuze. Cele mai importante rute de troleibuz sunt:

 • Troleibuzul 9 care circula Acropole- Plaka-Plateia Syntagma- Muzeul National de Istorie-Plateia Omonia-Muzeul National de Arheologie;
 • Troleibuzul 8 pe ruta Muzeul Benaki-Muzeul National de Arheologie-Galeria Nationala de Arta-Muzeul de arta cicladica;
 • Troleibuzul 7 Plateia Syntagma- Muzeul National de Arheologie- Muzeul de Arta cicladica-Muzeul Benaki- din nou Plateia Syntagma;
 • Troleibuzul 3 Plateia Syntagma- Muzeul Benaki-Muzeul de Ata Cicladica-Galeria Ntionala de Arta;
 • Troleibuzul 1 Acropole-Plaka-Plateia Syntagma-Plateia Omonias;

O alta metoda de transport destul de convenabila in Atena este cu taxiul. De culoare galbena, acestea abunda in tot orasul si sunt destul de ieftine comparativ cu alte metropole europene. Un drum din centru pana la aeroport costa aproximativ 35€, iar taxa minima pe distante scurte este de 2,7-3€. Costurile sunt mai mari in timpul noptii sau in timpul sarbatorilor pascale si de Craciun. Chiar daca vedeti ca un taxi este ocupat, acesta mai poate lua si alti pasageri daca merg in aceeasi directie. Pentru o taxa de 1,5€ in plus puteti sa chemati taxiul in locul dorit.

De asemenea se percep taxe suplimentare pentru bagaje mai mari de 10 kg in cazul drumurilor spre gari, autogari, aeroport.

Tipul de biletPret biletPret bilet redus
Bilet pe toate mijloacele de transport in comun ( valabil 70 min ) exceptie aeroport si suburbii€ 1.20€ 0.60
Abonament de 1 zi valabil pe toate mijloacele de transport€ 4Fara reduceri
Abonament de 5 zile valabil pe toate mijloacele de transport/td>€ 10Fara reduceri
Bilet turist, 3 zile€ 20Fara reduceri
Bilet pentru aeroport, 7 zile€ 50Fara reduceri
Bilet Express Bus de la aeroport€ 5€ 2.50
Bilet la metrou pentru aeroport€8 / persoana, bilet pt 2 persoane € 14, bilet pentru 3  persoane € 20€ 4
Bilet valabil pentru liniile din suburbii valabil 70 minute1,20€Fara reduceri
Bilet dus-intors pt aeroport valabil 7 zile€ 14Fara reduceri

 

Bilet turist, 3 zile reprezinta o varianta creata special pentru turisti si cuprinde drumul dus-intors la aeroport cu metroul sau autobuzele express plus transport nelimitat pentru toate mijloacele de transport in comun, inclusiv X80, valabil 3 zile; se poate achizitiona din autobuzul special care face legatura cu aeroportul sau din statiile de metrou;

Bilet pentru aeroport, 7 zile reprezinta un bilet valabil pe autobuze ( inclusiv liniile de aeroport, dar NU si X80 ), tramvaie, troleibuze, metrou ( inclusiv liniile pentru aeroport ) si liniile de suburbii, valabil 7 zile;Bilete reduse pentru:

 • Copii 7-12 ani;
 • Adolescenti 13-18 ani ( cu pasaport sau un cad de identitate );
 • Varstnici peste 65 de ani ( cu pasaport sau un cad de identitate);
 • Studenti cu varsta cuprinsa pana in 25 de ani cu un card de student doveditor, indiferente de nationalitate;

De asemenea, copiii sub 6 ani si persoanele cu dizabilitati au gratuitate.

16 thoughts on “Transportul in Atena

 1. Laslau Monela says:

  Foarte folositor,eu va multumesc,acum imi organizez concediul de o saptamana pe care il vom petrece la Atena.

 2. George says:

  Luati in considerare ca preturile sunt aproximative, spre exemplu express-ul de la aeroport este 6 euro, sau cel putin era 6 euro de persoana in luna mai cand am fost eu. Asadar, preturile prezentate aici sunt un pic mai mici decat cele reale din Atena.

 3. Dragos Petrescu says:

  Un articol util despre transport. O singura intrebare am: Abonament de 5 zile valabil pe toate mijloacele de transport/td> € 10 poate fi achizionat si de turisti ? In acest abonament intra si drumurile aeroport – centru si aeroport – centru?

 4. elena says:

  Buna, am avut un astfel de abonament si am mers fara probleme, dar nu l-am folosit pentru aeroport, nici nu scrie ceva explicit pentru asa ceva. Nu cred ca este inclus si transportul.

 5. Ilie says:

  Transferul aeroport-centru (piata Syntagma),se poate face cu autobuzul X95, chiar de la iesirea din aeroport .Biletul costa 5 euro pe X95 ,8 euro pe Metrou. Dar cel mai convenabil este abonamentul de 3 zile, cost 22 euro per persoana si este valabil pe toate mijloacele de transport indiferent de numarul calatoriilor, se valideaza numai la prima calatorie.. Este valabil pe metrou, autobuz,troleu inclusiv transfer aeroport..Biletul se procura la iesirea din aeroport ,chiar din statia autobozului X95. Noi ne-am descurcat minnat astfel, am ajuns si in Portul Pireu cu acest tichet..

 6. ANA says:

  Buna ziua, ma poate ajuta cineva: cum se ajunge in localitatea Prokopie -EVIA- si cat costa biletul de autobuz? Multumesc!

 7. cristian says:

  buna seara, ma poate ajuta cineva cum pot ajunge din aeroport in portul piraeus?? de acolo va trebui sa plec cu feribotul..stie cineva..exista un punct de informare?

 8. Siminea Daniela says:

  Bună ziua, poate cineva sa mi spuna care ar fi posibilitatea de a face o excursie din Neos Pirgos la Eghina?

 9. Andreea says:

  Care este diferenta intre Abonament de 5 zile valabil pe toate mijloacele de transport/td> si Biletul turist 3 zile?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test