Santorini 2013: Un an dedicat gastronomiei

In 2013 aveti si un alt motiv sa vizitati Santorini. Poate nu stiati, insa este Anul Gastronomiei in Santorini. Insula este in sarbatoare iar vizita acolo va fi o incantare atat pentru ochi si suflet, dar si pentru papilele gustative 🙂

Anul acesta mai multe restaurante vor avea meniuri speciale, se vor organiza o serie de degustari de vinuri, diverse programe culturale, expozitii de fotografie si pictura.
Mai multe informatii despre calendarul activitatilor gasiti: Santori un an dedicat gastronomiei !.

Daca ajungeti in Santorini in aceasta vara, incercati neaparat din specialitatile locale!

De ce exista atata interes pentru produsele locale din Santorini? De ce se pregateste ca mazarea din Santorini sa fie cotata la bursa (la fel si rosiile cherry)? De ce se organizeaza conferinte despre produsele din frumoasa insula? Probabil pentru ca Santorini are un ecosistem special, creat in urma eruptiilor vulcanice. Lava vulcanica a facut ca solul sa fie cel mai arid si dur din Grecia, iar umiditatea si briza marii au facut ca cele cateva legume cultivate aici sa aiba un gust aparte si foarte intens.

santorini gastronomie

Iata cateva din produsele locale de care merita sa le stiti si sa le savurati in timp ce admirati peisajele impresionante.

santorini gastronomie

Fava – mazarea galbena

Este unul din produsele speciale ale insulei. Fava din Santorini este de culoare galben-inchis si are un gust care aminteste de fructele uscate. Este necesar un timp mare de pregatire a mancarurilor pe baza de mazare, insa localnicii nu vor da gres, fiind piatra de temelie a preparatelor locale inca de acum 3500 de ani 🙂 Poate fi combinata cu alte ingrediente gen ceapa fiarta sau capere, obtinandu-se “fava pandremeni”. Unele din cele mai gustoase mancaruri de pe insula au la baza acest produs: fava cu vinete, cu ceapa caramelizata, fava cu carne de porc, sepie sau caracatita, sau servita sub forma de supa, cu orez sau chiar in omleta.

 

santorini gastronomie

Rosiile cherry

Intr-un climat atat de uscat, rosiile cherry reprezinta singura variatate de rosii care ar putea creste. Pana in anii ’50, cultivarea si conservarea rosiilor a jucat cel mai important rol in economia insulei, fiind si cel mai renumit produs din Santorini.

 

 

 

 

santorini gastronomie

Vinetele albe

Un alt produs unic in Santorini este vanata mica si alba, foarte gustoasa si, mai ales dulce. Veti gasi mai multe feluri de mancare, dar neaparat incercati “melitzanosalata”, o pasta de vinete albe.

 

 

 

 

 

santorini gastronomie

Caperele

Pot fi considerate un fel de mancare nationala a Cicladelor, in principal in Santorini, Sifnos, Tinos, Andros și Syros. Terenul arid si vanturile puternice fac ca aici sa fie locul ideal pentru acest produs. Orice mancare gatita pe insula sau salata este asezonata cu capere.

 

 

 

 

 

santorini gastronomie

Melitinia

Un fel de tarte cu branza dulce, o specialitate intalnita in perioada Pastelui.

 

 

 

 

 

 

santorini gastronomie

Kardamides

Niste ierburi aromatice care fac minuni in lupta cu colesterolul, folosite mai ales in pregatirea pestelui.

 

 

 

 

 

santorini gastronomie

Alune

Desi alunii au platit pretul dezvoltarii turistice a insulei, exista totusi o plantatie de aluni in Vothonas care din 2006 a readus alunele pe lista de produse locale din Santorini.

 

 

 

 

 

Hloro Tyri

Un tip de branza de capra traditionala, destul de greu de gasit deoarece este produsa doar pentru consumul casnic al localnicilor, insa sunt si unele restaurante in care o puteti gasi.

Prin urmare (pe langa atractiile turistice din Santorini, despre care am vorbit aici: Obiective Turistice Santorini si aici: Insula Santorini de la Nord la Sud) aveti ce degusta si nu putem sa va uram decat drum cu soare si….pofta buna:)

One thought on “Santorini 2013: Un an dedicat gastronomiei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test