Plaja Platanitsi, Halkidiki

Plaja Platanitsi, Halkidiki – o plajă din estul Sithoniei ideală pentru familiile cu copii

Plaja Platanitsi este declarată ca fiind una dintre cele mai frumoase plaje de pe coasta estică a Brațului Sithonia – Peninsula Halkidiki.

Premiată cu Steagul Albastru, plaja atrage prin nisipul fin și alb, cât și prin apele albastru – verzui care conduc privirile spre imaginea atrăgătoare a Muntelui Athos de la orizont.

Cu o zonă bine organizată și spațiu chiar și pentru petreceri pe plajă, Platanitsi are și zone mai sălbatice și mai izolate, astfel încât această plajă este potrivită pentru toate gusturile. 

vacanta copii halkidiki

Pinii de pe marginea plajei în combinație cu apele cristaline și albastre alcătuiesc un peisaj idilic care încântă privirile oricărui iubitore de mare și soare. Nisipul fin invită la relaxare, iar zonele de stânci pitorești sunt un cadru potrivit pentru doritorii de imagini fotografice dramatice.

Dacă nu aveți răbdare să stați la plajă, vă puteți bronza și căutând zone fotogenice în lungul plajei și astfel veți câțtiga două lucruri deodată.

Cum ajungeți la Plaja Platanitsi ?

Plaja Platanitsi se găsește cam la jumătatea estică a Brațului Sithonia, în imediata vecinătate a stațiunii Sarti (6 km – 10 minute de mers cu mașina). Șoseaua principală trece la aproape 1 km de plajă și accesul se face prin zona rezervată campingului cu același nume din vecinătatea plajei și a unui mic super-market foarte util pentru cei care aleg să campeze aici pe durata vacanței.

Plaja este bine semnalizată din drumul principal, unde există un indicator care arată unde trebuie să virați spre plajă.

Pentru mai multe informații despre stațiunea învecinată Sarti, ce se poate face acolo și unde se poate înnopta, există un articol separat aici.

Ajunși la zona de nisip, se poate parca chiar la limita plajei și unele locuri de parcare sunt chiar favorizate de umbra unor copaci care vin până aproape de fâșia de nisip.

Există o parcare atât în interiorul, cât și în exteriorul campingului. Dacă decideți să parcați în afara campingului, va trebui să traversați pe jos o pădurice de aproximativ 200 metri – la bifurcația de poteci din această pădurice, aleea din dreapta duce spre barul de pe plajă, iar cea din stânga vă conduce spre centrul plajei (o zonă mai liniștită, fără muzică tare).

plaja sarti halkidiki

Distanțe și durata din stațiuni din Brațul Sithonia până la Plaja Platanitsi

  • Plaja Platanitsi – Salonic: cel mai rapid se ajunge în 140 km prin Kallikrathea și Nea Moudania în capătul brațului Kassandra, apoi în lungul țărmului estic al brațului Sithonia (durata 1 h 55 minute)
  • Plaja Platanitsi – Neos Marmaras: 55 km (durata 53 minute) dacă urmați țărmul vestic al Brațului Sithonia spre nord, apoi prin Ormos Panagia și Vourvourou pe partea estică a brațului; sau 57 km (durata 1 h) dacă doriți să parcurgeți țărmul vestic al Brațului Sithonia spre sud, apoi prin Porto Koufo și Kalamitsi pe partea estică a brațului – se poate face și circuit dacă doriți să vedeți ambele drumuri
  • Plaja Platanitsi – Toroni: 12.6 km (durata 15 minute)
  • Plaja Platanitsi – Port Koufo: 32 km (durata 37 minute) dacă urmați șoseaua în lungul țărmului care trece prin Kalamitsi; sau 30 km (durata 53 minute) dacă urmați drumul mai anevoios prin munte care trece pe lângă bisericuța Sf. Magdalena
  • Plaja Platanitsi – Kalamitsi: 21.3 km (durata 24 de minute)Plaja Platanitsi – Sarti: 7 km (durata 12 minute) până în centrul stațiunii
  • Plaja Platanitsi – Nikiti: 38.5 km (durata 38 minute)
  • Plaja Platanitsi – Vourvourou: 23 km (durata 28 de minute)

Când ajungeți ?

Plaja Platanitsi este una dintre cele mai populare plaje din estul Brațului Sithonia, atât datorită combinației de culori între nisipul albicios și apa azurie, cât și datorită clarității apei de mică adâncime – un paradis veritabil pentru cei mici.

Plaja este administrată de campingul cu același nume din imediata vecinătate și din acest motiv se percepe o taxă de intrare de 1.5 euro / persoană dacă intenționați să stați la plajă mai mult de două ore în timpul sezonului de vârf. De asemenea, se cere să lăsați și o carte de identitate la recepția campingului pe durata șederii la plajă (asta dacă nu ați campat deja la camping).

Intrarea la plaja Platanitsi este gratuită însă după jumătatea lunii septembrie și plaja este ideală pentru o vizită în luna iunie sau septembrie când nu vine prea multă lume aici.

  • Dacă vreți să vedeți ce alte plaje se mai află în apropiere în Brațul Sithonia, există un articol general despre acestea scris aici: Plaje Sithonia.

Cum arată plaja ?

Un filmuleț de la Plaja Platanitsi vă va convinge cu siguranță să mergeți să încercați această plajă, mai ales după ce veți vedea culoarea halucinantă a apei mării și contrastul apetisant cu nisipul albicios și stâncile învecinate.  

Deținătoare a Steagului Albastru, Plaja Platanitsi este une dintre cele mai frumoase plaje din apropiere de stațiunea Sarti, pe coasta de est a Brațului Sithonia.

Plaja are o lungime de aproximativ 550 de metri și este nisipoasă atât pe mal, cât și imediat ce intrați în apă. Nisipul este fin și de culoare aproape albă, iar marea este foarte clară, cu vizibilitate bună și de un turcoaz autentic – tipic apelor din zona brațului Sithonia.

Adâncimea apei crește gradual și din acest motiv este o plajă foarte indicată pentru familiile cu copii sau pentru cei ce doresc să învețe să înoate.

Din păcate, când bate vântul, apa mării devine mai agitată în zona plajei Platanitsi, dar salvamarul care este de gardă va semnala imediat acest lucru sau dacă există pericole când intrați în apă.

Pe plajă există mult spațiu liber pentru toată lumea, astfel că puteți veni și cu echipamentul propriu (umbrele, prosoape, scaune). În zare se poate admira silueta muntelui sfânt care adăpostește mănăstirile de la Athos.

În mijlocul plajei există un canal cu apă în vecinătatea campingului, dar acesta seacă de obicei în timpul verii.

Canalul creează însă o separare destul de clară a plajei în două zone. Partea stângă a plajei este destul de îngustă și aici sunt parcate în general rulote (deci există mai puțin spațiu pentru alți vizitatori). Tot în partea stângă a plajei, în spatele stâncilor, există mai multe golfuri micuțe unde puteți găsi locuri mai izolate de stat la plajă (această zonă este cunoscută și cu denumirea de Platanitsi Wild Beach – zona sălbatică a plajei, nu sunt amenajări de nici un fel aici, dar este liniște).

Partea dreaptă a plajei este mai frumoasă, mai largă și cea mai indicată pentru vizitatori, având destul loc și chiar și zonă amenajată de șezlonguri la bar. Cu privire la facilitățile de pe plajă, la camping există toalete și dușuri în stare destul de bună.

În ceea ce privește activitățile pe care le puteți practica în zonă, plaja Platanitsi este o plajă cunoscută pentru scufundări și snorkeling, iar la centrul nautic de pe plajă se pot închiria hidrobiciclete, caiace, precum și ski jet-uri. De asemenea, există o zonă delimitată unde se poate juca volei pe plajă.

Taverne și baruri pe plajă

În lungul Plajei Platanitsi există amplasate două baruri. Plaja este cunoscută în zonă ca fiind o plajă unde se dau petreceri și ca urmare nu tuturor le place să stea la plajă pe bubuiturile muzicii. Există totuși opțiunea de a vă duce cât mai departe de barurile de pe plajă și să stați în zona de nord a plajei care este mai liniștită și mai izolată, cu stânci care vă pot feri de nivelurile ridicate de zgomot.

Africafe este un bar situat în colțul cel mai sudic al plajei, aproape de terminația acesteia. Șezlongurile sunt gratuite pentru cei ce aleg să comande o băutură aici. Barul este amplasat în conul de umbră al unor pini avansați până în zona plajei, iar zona de stat este amenajată cu canapele comfortabile, decorate cu bun gust, în nuante luminoase și pastelate. Din păcate, chiar dacă muzica de la bar este de bună calitate, este foarte tare și ca urmare barul nu este recomandat pentru iubitorii de o vacanță liniștită și familiile cu copii mici. În afară de băuturi, la acest bar se mai pot servi salate și sandwich-uri. 

Fast Food Platanitsi este situat în apropiere de Africafe. Aici se pot servi tradiționalul gyros și souvlaki, cartofi păjiți, hamburger, ardei umpluți, musaka grecească, spaghete și chiar și pizza la prețuri destul de decente. Setul de șezlonguri cu o umbrelă de soare la terasa snack-barului costă 5 euro și nu există nici muzică dată tare aici. Din păcate este singurul loc de unde se poate comanda mâncare gătită pe plaja Platanitsi, altfel nu există restaurante sau taverne propriu-zise la plajă.

Nu uitați însă de micul supermarket din apropiere de camping care vă poate satisface temporar foamea – prețurile sunt cam mari însă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test