Orange Beach, Halkidiki

halkidiki (34)

Orange Beach – un paradis ascuns de pe coasta estică a Brațului Sithonia

Plaja Orange (în grecește Portokali) este una dintre cele mai fascinante plaje de pe Brațul Sithonia și se spune fără rușine că ar putea fi cea mai încântătoare din întreaga peninsulă Halkidiki.

Natura a creat aici un relief de o frumusețe neegalată, unde artiștii au sculptat forme uimitoare în stâncile dramatice care se înalță din mare și care, coroborate cu apele turcoaz și vederea spre impunătorul Munte Athos, alcătuiesc un peisaj de vis.

În zona stâncilor, câteva sculpturi demne de admirat (o sirenă, un soare și o pasăre) stau ca dovadă a inspirației creatoare pe care acest loc îl are nu numai asupra oamenilor, ci și asupra artiștilor.  

plaje halkidiki portokali

Orange Beach este cunoscută la greci ca și Plaja Portokali (‘plaja portocalie’) sau Kavourotripes (‘ascunzatoarea crabilor’). Numele acesteia vine de la faptul că nisipul de pe plajă are sclipiri aproape portocalii, iar combinația cromatică creată cu apa turcoaz a mării este de-a dreptul fascinantă. La Orange Beach se ajunge cel mai ușor din stațiunea Sarti, situată la numai câțiva kilometri de plajă.

Pentru mai multe informații despre stațiunea învecinată Sarti, ce se poate face acolo și unde se poate înnopta, există un articol separat aici

Cum ajungeți la Plaja Orange Beach ?

Accesul la Orange Beach este un pic dificil și greu de reperat, dar asta nu a descurajat pe nimeni să vină până aici. Ca dovadă, plaja este destul de aglomerată chiar și în extra-sezon.

La nord de stațiunea Sarti (cam la aproximativ 10 minute de mers cu mașina de aceasta), veți vedea un indicator mic și albastru către Plaja Portokali. Mare grijă să nu îl ratați însă, nu este foarte vizibil, iar cineva a măzgălit ceva cu negru pe deasupra. Ar fi chiar indicat să folosiți și gps-ul ca să știți cam în ce zonă trebuie să vă uitați după panoul indicator și, evident, să mergeți cu viteză redusă ca să îl vedeți.

despre halkidiki paradise beach
Paradise Beach

Pentru plaja Orange Beach se poate parca chiar lângă drumul principal sau puteți ajunge chiar în apropiere de plajă cu mașina (350 de metri de off-road destul de anevoios prin pădure până la plajă).

  • Dacă vreți însă să găsiți loc de parcare cât mai aproape de plajă, va trebui să ajungeți foarte de dimineață acolo.

Terenul este anevoios, nu este o parcare propriu-zisă amenajată, locurile de parcare sunt printre copaci și se aglomerează destul de repede. Spre prânz este posibil să puteți parca doar în șoseaua principală unde se formează șiruri lungi de mașini în lungul drumului (asta va mai adăuga un plus de distanță la cât aveți oricum de mers până la plajă).

Distanțe și durata din stațiuni din Brațul Sithonia până la Orange Beach

  • Orange Beach – Salonic: cel mai rapid se ajunge în 141 km prin Kallikrathea și Nea Moudania în capătul brațului Kassandra, apoi în lungul țărmului estic al brațului Sithonia (durata 2 h)
  • Neos Marmaras – Orange Beach: 53 km (durata 51 minute) dacă urmați țărmul vestic al Brațului Sithonia spre nord, apoi prin Ormos Panagia și Vourvourou pe partea estică a brațului; sau 58 km (durata aproximativ 1 h) dacă doriți să parcurgeți țărmul vestic al Brațului Sithonia spre sud, apoi prin Porto Koufo și Kalamitsi pe partea estică a brațului – se poate face și circuit dacă doriți să vedeți ambele drumuri
  • Orange Beach – Toroni: 13.4 km (durata 15 minute)
  • Orange Beach – Port Koufo: 33 km (durata 37 minute) dacă urmați șoseaua în lungul țărmului care trece prin Kalamitsi; sau 31 km (durata 53 minute) dacă urmați drumul mai anevoios prin munte care trece pe lângă bisericuța Sf. Magdalena
  • Orange Beach – Kalamitsi: 22 km (durata 24 de minute) Orange Beach – Sarti: 8 km (durata 13 minute) până în centrul stațiunii
  • Orange Beach – Nikiti: 37 km (durata 36 minute)
  • Orange Beach – Vourvourou: 22 km (durata 27 de minute)

Când ajungeți ?

Plaja Orange Beach este una dintre cele mai sălbatice și în același timp aglomerată plajă de pe coasta estică a Brațului Sithonia. Peisajul fascinant creat de combinația inedită de culori creată de nisip și apa mării, cât și pitorescul golfulețelor mărginite de stânci impresionante au făcut ca toată lumea să vrea să vină cel puțin o dată la Orange Beach.

Plaja este însă de dimensiuni foarte mici și astfel este aglomerată chiar și în extra-sezon, iar la barul de pe plaja principală trebuiesc făcute rezervări în avans pentru umbreluțe și șezlonguri. Cu toate acestea, se spune că trebuie neapărat ajuns acolo, chiar dacă veți găsi loc de plajă numai pe stâncile înconjurătoare. Orange Beach este un loc paradisiac care merită efortul să îl explorați, și chiar să faceți plajă pe stâncile tari dacă numai acolo găsiți loc.

Ca soluție alternativă la aglomerația de la Orange Beach, puteți veni dis-de-dmineață la plaja de aici, petreceți timp în apă și vă bucurați de peisajul înconjurător până se aglomerează și apoi vizitați o plajă mai organizată și mai spațioasă din zonă.

Dacă vreți să vedeți ce alte plaje se mai află în apropiere în Brațul Sithonia, există un articol general despre acestea scris aici: Plaje Sithonia.  

Cum arată plaja ?

Numele însuși de Orange Beach (sau Portokali în grecește) desemnează foarte bine imaginea acestei plaje – o plajă cu nisip aproape portocaliu care alcătuiește un peisaj idilic în combinație cu culoarea azurie a apei.

Combinația de culori îți taie cu adevărat respirația, este un golf de o frumusețe răpitoare, iar dacă reușiți să prindeți aici mai puțină lume (imposibil să ajungeți la acestă performanță la orele amiezii), veți rămâne cu multe amintiri frumoase atât pentru sufletul vostru, cât și pe cardurile aparatelor de fotografiat.

Plaja (sau zona de plaje) este de fapt compusă din mai multe plaje mici sau mici golfuri cu nisip care se întind pe câțiva kilometri de coastă (aproximativ 5 km).

Numele Kavourotripes (Ascunzătoarea Crabilor) desemnează de fapt toată coasta din zonă unde există o mulțime de golfuri cu nisip fin și apă turcoaz. Apa este de un albastru – verde foarte transparent, o culoare care te vrăjește și are o claritate deosebită, nefiind foarte adâncă la mal – perfectă pentru o baie relaxantă.

Nisipul este foarte fin și plăcut la atingere. În zonele stâncoase de pe marginile golfurilor se poate practica snorkeling, iar printre pinii din zonă mai se campează cu rulotele. În zare se poate admira silueta impunătoare a muntelui Athos.

Plaja principală este organizată cu un bar în jurul căruia se întâmplă totul – mulțimi de doritori de plajă, mare, soare și o băutură servită la umbră. Pe plajă nu există dușuri și cabine de schimb, dar există toalete mobile de tip Toi Toi.

Dacă plaja principală desemnată oficial ca Orange Beach nu vă încântă datorită gradului foarte ridicat de ocupare cu șezlonguri, umbreluțe și oameni pe un spațiu mic destul de limitat de relieful stâncos, există nenumărate opțiuni în zonă spre care vă puteți orienta dacă explorați un pic și nu vă lăsați intimidați de căratul bagajului până acolo.

Restul golfurilor din apropiere nu sunt organizate, astfel încât există suficient spațiu pentru a vă instala propria umbrelă și prosoape, fie pe nisipul de lângă apă, fie pe rocile mai mult sau mai puțin confortabile de la umbra pinilor învecinați.

Grupurile de plaje mai mici (destul de izolate și pustii) continuă de la Orange Beach spre sud până la Plaja Platanitsi (este vorba de Plaja Almyrompares) și spre nord până la Armenistis (este vorba de plaja Kampouris, denumită Dukina de către sârbi). Aceste plaje sunt însă destul de dificil de ajuns și va trebui să descâlciți poteca care merge abrupt prin tufișuri până la aceste mici paradisuri ascunse – răsplata însă va fi pe măsură, iar ca orientare puteți să vă ghidați după camperii care au instalat ilegal corturi printre copaci și pe stânci.

În ultimii ani, au început să apară mici amenajări și în golfulețele învecinate pentru a satisface nevoile mulțimilor, însă acestea sunt foarte sumare și doar în zonele mai populate.

Datorită izolării sale și accesibilității dificile, Orange Beach era odată plaja nudiștilor, dar de când a devenit un loc atât de popular, nudiștii s-au mutat în golfulețele din apropiere în căutare de locuri mai izolate pentru ei. Nu vă mirați așadar dacă în căutarea unui loc mai liniștit pentru plajă, veți nimeri peste nudiști care caută și ei de fapt același lucru.

În capătul nordic al golfului principal de la Orange Beach se află capela Sf. Nicolae, o bisericuță tipic grecească, de culoare alb sclipitor care are o priveliște neasemuită asupra golfului și a mării învecinate. Dacă vă aventurați prin zonă, acesta este un loc ideal pentru fotografii romantice, mai ales pe fundalul stâncilor combinat cu albastrul apei cristaline. 

Baruri pe plajă

  • Deși este o plajă de mici dimensiuni și destul de limitată de zonele stâncoase (foarte pitorești de altfel), farmecul nemăsurat al acestei plaje a făcut ca o serie de întreprinzători inspirați să amenajeze aici o zonă de șezlonguri cu umbrele și o terasă care privește spre panorama greu de concurat a mării Egee.
  • Restul golfulețelor din zonă nu sunt absolut deloc amenajate, astfel că acolo puteți găsi mai multă liniște și evident mult mai puțină lume.

Orange Beach Bar

  • Este amplasat în zona nordică a plajei (sau cum se mai spune în golful principal de la Orange Beach), unde se ajunge cel mai ușor de la locul unde se parchează mașinile.
  • Cafeaua costă 4 euro / paharul, un hamburger 6 euro, iar muzica și aglomerația poate fi cam obositoare de la anumite niveluri de decibeli în sus.
  • Barul are în dotare o sumedenie de șezlonguri și umbrele pe care se poate sta gratuit dacă consumați în mod constant de la bar.
  • Țineți cont însă că celebritatea plajei face ca chiar și în septembrie să fie destul de multă lume aici.
  • Chiar dacă veniți dimineața devreme, este posibil să nu prindeți locuri la umbră pentru că umbrelele și șezlongurile sunt deja rezervate de către cunoscători în avans.

One thought on “Orange Beach, Halkidiki

  1. Stefania says:

    Buna! Pe 2, 3 septembrie am vrea sa mergem in Grecia, eu si prietenul meu, dar nu stim ce sa alegem. Vrem plaje superbe, activitati, sa putem face scufundari si croaziere si de preferat ca locul sa fie pe continent pentru ca vrem sa mergem cu masina personala. Un sfat, va rog:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test