Ouranoupoli, Halkidiki

halkidiki-ouranoupoli

Ouranoupoli este un mic oraș-port situat în partea de nord-vest a Brațului Athos, în Halkidiki, la 130 km distanță de Salonic, celebru pentru plajele nisipoase din împrejurimi și apele cristaline.

Despre statiunea ouranoupoli

Satul pescăresc Ouranoupoli a fost fondat în anul 1922, când aproximativ 50 de familii, refugiați greci din Asia Mică, au ajuns sub auspiciile Ligii Națiunilor, în căutarea unei noi case. Terenul a fost furnizat de Muntele Athos și fiecare familie a primit o casă cu un dormitor, un teren arid și zece oi. Fără un drum care să-l conecteze la restul lumii, satul a rămas izolat și viața a fost grea.

În 1947, localnicii au luat lopeți și au tăiat un drum brut de pământ care a pus capăt izolării și a adus primii turiști aventuroși în sat.

Această localitate de munte, caracterizată astăzi prin conservarea stilului tradițional grecesc, a început de curând să se dezvolte serios ca stațiune turistică.

Ouranoupoli este și ultima oprire pentru toți pelerinii care doresc să viziteze Muntele Athos, deoarece barca spre Sfântul Munte pleacă din acest port.

CUM AJUNGEȚI ÎN OURANOUPOLI ?

Dacă ați ales să mergeți către Ouranoupoli cu mașina personală, trebuie să știți că veți avea de parcurs aproximativ 760 de kilometri pornind din Capitală. Înainte de a pleca la drum, vă sugerăm  să vă informați bine despre acest traseu, București – Halkidiki.

O altă variantă de a ajunge în stațiunea Ouranoupoli este cu avionul, până în Salonic. Distanța dintre aeroport și Ouranoupoli este de aproximativ 130 de kilometri, ce pot fi parcurși cu o mașină închiriată sau cu autobuzul.

Cei ce închiriază o mașină pentru a ajunge la destinație vor trebui să urmeze indicatoarele către capitala stațiunii Halkidiki, Poligiros, care se află la 65 de kilometri de Salonic. Din capitală, mergeți pe drumul Epar.Od. Poligirou-Ierisou pentru 50 de kilometri, până în Ierissos, iar de aici urmăriți  indicatoarele și, după aproximativ 15 kilometri, veți ajunge în Ouranoupoli.

Din aeroport, puteți opta pentru varianta cu autobuzul până la destinație. Cei 130 de kilometri vor fi parcurși în aproximativ 2 ore și jumătate, iar prețul unui bilet este circa 15 euro. Turiștii care aleg această variantă trebuie să știe că sunt câte 3 plecări pe zi din aeroport către Ouranoupoli ( la ora 8:45, 14:40, respectiv 17:45), dar este bine să vă informați dinainte de pe site-urile oficiale KTEL, în eventualitatea în care apar modificări. Astfel, pentru informații actualizate și bilete online intrați pe site-ul oficial al companiei de transport.

PLAJA DIN OURANOUPOLI

Plaja Ouranoupoli este plaja principală a acestui oraș-port și a primit distincția „Blue flag” datorită nisipului fin și a numeroaselor facilități pe care le oferă, cum ar fi practicarea sporturilor nautice.

  • În vecinătatea plajei sunt baruri și taverne tradiționale unde poate fi mâncat pește proaspăt, capturat în golful muntelui Athos.
  • În zona Ouranoupoli există însă multe alte plaje frumoase, astfel că, mergând doar câțiva kilometri, veți avea parte zilnic de alte peisaje de vis.

Câteva plaje din zona Ouranoupoli pe care merita să le vizitați sunt:

  • Kampoudi se află la aproximativ 4 kilometri de Ouranoupoli și este premiată cu „Blue Flag”. Plaja este mare, cu nisip fin și este amenajată cu șezlonguri și umbrele de soare.
  • Arsanas se află la baza Muntelui Athos, la aproximativ 3 kilometri dupa Ouranoupoli, și a fost denumită după Mănăstirea Arsanas care se află acolo.
  • Komitsa este una dintre cele mai lungi plaje din zonă și se află la 10 kilometri în exteriorul Ouranoupoli.
  • Plajele de pe insulele Drenia și Ammouliani.

CE SĂ FACI/VIZITEZI ÎN OURANOUPOLI?

Printre cele mai importante obiective turistice din această stațiune se numeră:

  • Turnul lui Andronic, Muntele Athos și insulele aflate la mică distanță de port.
  • Astfel, turiștii pot vizita pe plajă celebrul turn bizantin Andronic, protector al orașului de secole, care datează din 1344 și este încă în picioare.
  • De pe plajă pot fi închiriate bărci de pescuit pentru vizitarea insulelor Drenia și Ammouliani.
  • De asemenea, zilnic, între orele 10.00 la 18.00, au loc plecări din fața turnului spre aceste insule.

ouranoupoils-halkidiki-3

Sunt organizate croaziere în jurul peninsulei, la o distanță de 500 metri de mal, pentru a admira de departe stilul arhitectural al mănăstirilor de pe muntele Athos.

Satul Ouranoupoli este înconjurat de o pădure minunată, ideală pentru plimbări și explorare, oferind vederi unice asupra satului și Muntelui Athos.

Pe parcursul zilei, turiștii pot să înoate sau să pescuiască.

Alte variante de activități sunt: scufundările sau practicarea diverselor sporturi nautice, vizitarea împrejurimilor cu mașini sau motociclete închiriate.

În Ouranoupoli, vizitatorii se bucura de ospitalitatea și spiritul prietenos al rezidenților, au șansa unică de a savura pește proaspăt în tavernele tradiționale din stațiune, de a se relaxa în cafenele sau baruri plăcute, de a bea cocktailuri exotice pe plajă urmărind uimitorul apus de soare.

UNDE MÂNCAȚI ÎN OURANOUPOLI?

Kritikos Gallery & Restaurants este unul din restaurantele de top pe care le găsiți în Ouranoupoli. Nu este genul de restaurant situat la malul mării, cu ospătari ce ademenesc turiștii, ci este un restaurant clasic, ce funcționează în fiecare zi a anului, amenajat cu bun gust și care are angajat personal de calitate.

În această locație clienții pot servi preparate extraordinare din pește, fructe de mare sau  mâncăruri tradiționale grecești, la prețuri accesibile. Printre preparatele recomandate de către turiști se numără caracațita în sos de vin, musacaua, calamarul la grătar sau creveții.  Orice alegere veți face sigur nu veți da greș.

Pirgos Restaurant este un restaurant condus de o familie încă din 1967,  situat în apropierea plajei, vis-a-vis de Turnul Bizantin.

Aici turiștii pot servi, pe lângă mâncăruri internaționale precum pizza, și preparate tradiționale grecești și din fructe de mare. Pintre preferatele turiștilor se numără calamarul prăjit, salata varvaros, caracatița la grătar sau clasicul gyros.

Meniul este tradus în mai multe limbi, iar în funcție de naționalitate vă va servi un ospătar care cunoaște limba „aleasă”.

Prețurile preparatelor sunt acceptabile, iar porțiile servite sunt generoase.

Unde ne cazam in ouranoupoli ?

Athos Guest House Pansion 

cazare-recomandata-ouranoupoils-halkidiki-4

  • „Superb” pe Booking cu nota 9,2
  • este situată în centrul stațiunii Ouranoupoli și primește clienții în unități de cazare dotate cu aer condiționat, frigider, fierbător, TV cu ecran plat,  baie privată cu duș, uscător de păr și articole de toaletă gratuite.
  • De pe balcoanele camerelor puteți admira marea sau celebrul Turn Bizantin.
  • Menajera face curat zilnic în camerele acestei unități de cazare.
  • WiFi-ul este pus la dispoziție gratuit de către gazde.
  • Parcarea este posibilă în apropiere, dar va trebui să plătiți suplimentar.
  • Un sejur de 5 nopți, la sfârșitul lunii iulie, într-o cameră twin, costă  aproximativ1385 lei.
Vezi detalii

Pension Antonakis

cazare-recomandata-ouranoupoils-halkidiki-1

cazare-recomandata-ouranoupoils-halkidiki-2

  • „Superb” pe Booking, cu nota 9,0
  • este un aparthotel ce se află lângă malul mării, în centrul orașului.
  • Gazdele pun la dispoziție turiștilor unități de cazare cu aer condiționat, WiFi gratuit, frigider, TV, baie proprie cu duș și uscător de păr.
  • Unele camere au o bucătărie complet utilată și grădină privată.
  • Parcarea nu este disponibilă la această unitate de cazare.
  • 5 nopți de cazare într-o camera dublă cu balcon și vedere la mare, în luna iulie, costă 1949 lei.
Vezi detalii

Alte statiuni din halkidiki

One thought on “Ouranoupoli, Halkidiki

  1. SORIN BURCEAG says:

    Va recomand si plaja de pe insula Drenia. Exista vaporas la fiecare 30 min din portul Ouranopoli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test