Knossos, locul unde s-a nascut Europa

Knossos-creta

Knossos este unul dintre acele locuri de legenda unde vizitatorii sosesc pentru a descoperi secretele trecutului si a privi viitorul prin prisma lor. Acest oras de poveste este in prezent cel mai mare sit arheologic din Creta si, datorita importantei si maretiei sale, este deseori inclus in itinerariile turistilor care sosesc pe aceasta insula pentru a se bucura de plajele sale.

Knossos creta

Knossos a fost capitala Cretei Minoice si resedinta legendarului Rege Minos, si de asemenea cel mai vechi si sofisticat oras din lumea antica vestica. Cei mai multi au aflat de acest oras prin prisma legendei care povesteste despre labirinticul palat construit de Regele Minos si despre Minotaur, fiul Reginei Pasiphae si al unui taur. Pentru a ascunde creatura jumatate om, jumatate taur, regele a decis sa il inchida in inima unui labirint. Daca prima parte a povestii, si anume grandoarea palatului labirintic, este adevarata, cea de-a doua referitoare la Minotaur asteapta inca sa fie confirmata.

Cateva date istorice despre Knossos

palatul knossos creta

Prima asezare ridicata in Knossos dateaza din 7000 i.e.n., in timpul Erei Neolitice, insa apogeul orasului a fost atins intre anii 2400 – 1400 i.e.n., cand orasul era considerat o asezare moderna si centrul culturii minoice. Orasul a continuat sa se dezvolte si sa infloreasca, in secolele XIX – XVI i.e.n. devenind un centru administrativ si religios, si gazduind o populatie de aproximativ 8.000 de locuitori. In aceasta perioada a fost construit si impresionatul palat ale carui ruine va vor spune povesti despre bogatia orasului si talentul arhitectilor. Locuitorii orasului erau foarte priceputi in domeniile artei si stiintei, civilizatia minoica fiind prima civilizatie care s-a bucurat de apa curenta in palate si sistem de incalzire centrala prin intermediul unor tevi subterane prin care curgeau izvoare termale.Primul palat a fost distrus in jurul anului 1700 i.e.n., insa a fost reconstruit, din pacate doar pentru a fi distrus iar intr-un incendiu in anul 1350 i.e.n. Ruinele palatului au fost ulterior transformate intr-un altar inchinat zeitei Rhea.

palatul knossos creta

Orasul Knossos a ramas un centru important in timpul erei clasice si celei romane, insa incepand cu secolul IX, populatia sa a inceput sa migreze catre orasul nou din apropiere, Handaq, cunoscut in prezent sub denumirea de Heraklion, capitala insulei. Astazi, denumirea de Knossos este folosita doar pentru a desemna situl arheologic situat in suburbia Heraklionului, la o distanta de aproximativ 5 km de centrul orasului.

Acest fascinant oras a fost adus la suprafata de Sir Athur Evans, un arheolog britanic, care a pornit in cautarea legendarului labirint al Regelui Minos. Heinrich Schliemann, parintele arheologiei si cel care a descoperit Troia, stia de existenta orasului, insa Creta se afla inca sub dominatie turceasca, astfel ca nu a primit acordul de a demara sapaturile. Odata cu eliberarea Cretei de sub conducerea turcilor, in anul 1899 Sir Arthur Evans a reusit sa porneasca excavatiile care au durat in jur de 20 de ani.

Cei care ajung astazi sa se piarda prin labirintul de camere, ateliere si depozite, se declara intotdeauna incantati de frumusetea locului si de unicitatea sitului arheologic.

palatul knossos

Puncte de interes in Knossos

Pentru un tur complet al sitului arheologic aveti nevoie de cel putin o zi. Intrarea in palat se realizeaza din vest, vizitatorii fiind intampinati de bustul lui Sir Arthur Evans. De-a lungul drumului spre inima orasului, veti descoperi numeroase spatii de depozitare unde locuitorii obisnuiau sa pastreze grane, ulei, vin si miere.

Veti putea vedea apoi Curtea Centrala ce are o lungime de 25 m si o latime de 50 m, si Sala Tronului ce se bucura de o fresca impresionanta. Tot aici se afla cel mai vechi tron realizat din ghips din Europa.

Cea mai spectaculoasa structura a palatului este Scara Principala, situata pe partea estica a curtii, aceasta ducand spre Apartamentele regale. Camerele sunt impartite prin usi duble, iar apartamentul reginei (megaron) este decorat o fresca ce ilustreaza un delfin colorat, aceasta fiind una dintre cele mai admirate fresce din palat. Tot aici veti descoperi si o baie cu cada, iar in vecinatate o toaleta.

In zona apartamentelor se afla Sala Axelor Duble, o camera dubla spatioasa ce era apartamentul regelui. Apartamentul reginei este legat de cel al regelui prin intermediul unui coridor.

Zona estica a palatului este dedicata atelierelor, iar in spatele scarii principale se afla un canal de apa, ce juca rol de canal de scurgere.

Intrarea nordica este dominata de o fresca ce ilustreaza un taur. Aici veti gasi Zona Teatrala care este posibil sa fi gazduit un teatru sau sa fi fost intrarea ceremoniala in care locuitorii se adunau pentru a intampina oaspeti de seama ce soseau de pe Drumul Regal, ce poate fi admirat spre vest. Acesta a fost primul drum al Europei. Drumul era flancat de ateliere si locuintele oamenilor de rand.

Intregul oras se bucura de decoratii spectaculoase, fiind impodobit cu fresce si picturi ce reprezentau grifoni, delfini, tauri, procesiunii religioase si femei frumoase imbracate in haine elegante.

civilizatia minoica

Pentru ca experienta sa fie completa, va recomandam sa vizitati si Muzeul Arheologic din Heraklion, ce gazduieste numeroase obiecte adunate din Knossos. Acesta este al doilea muzeu ca importanta din Grecia, dupa Muzeul Arheologic National din Atena.

Intrarea la situl arheologic din Knossos costa €6/tarif intreg si €3/tarif redus. Daca doriti sa vizitati si muzeul din Heraklion puteti cumpara un bilet combinat care include intrarile la ambele obiective. Un bilet combinat costa €10/tarif intreg si €5/tarif redus.

Cum ajungem in Knossos ?

Knossos este situat la doar 5 km de Heraklion, astfel ca nu va va fi greu sa gasiti drumul pana la labirinticul palat. Cel mai usor este sa porniti intr-o excursie din Heraklion, insa cu siguranta veti reusi sa localizati traseul si din alte localitati ale insulei.

Daca veti calatori cu masina personala, din centrul orasului Heraklion va trebui sa parcurgeti aproximativ 4 km pe drumul ce duce spre Archanes. Knossos este situat pe partea estica a drumului. Veti gasi numeroase indicatoare care va vor ajuta sa va orientati. Puteti de asemenea sa luati in calcul ca punct de reper autocarele turistice ce se indreapta spre palat sau, pur si simplu, ambuteiajele ce se formeaza in apropierea palatului.

Daca nu aveti la dispozitie o masina, puteti apela la autobuzele locale. Statia de autobuze A, de unde trebuie sa luati autobuzul nr. 2 este situata in apropierea portului. Autobuzele circula la intervale dese, iar o calatorie pana la Knossos dureaza aproximativ 20 sau 30 de minute. Statia din Knossos este situata la o distanta de aproximativ 100 metri de palat. Cumparati biletele inainte de a urca in autobuz. Un bilet costa aproximativ €3/persoana.Puteti opta sa apelati la serviciile taxiurilor, o calatorie dus-intors pentru 4 persoane costand in jur de €50. Cei care vor sa se bucure si de serviciile unui ghid pot alege sa rezerve un loc la unul dintre tururile organizate de agentii turistice locale. Tarifele pentru un tur pornesc de la €60/persoana.

Exista de asemenea si posibilitatea de a ajunge la Knossos cu autobuzele turistice gen hop on-off. Acestea pun la dispozitie autobuze care fac turul orasului, insa ajung si in Knossos, unde turistii pot poposi timp de 60 de minute. Un bilet costa €12/adulti si €8/copii cu varste intre 5 si 14 ani.

Ghidul turistic este disponibil si in format PDF: Knossos Creta.

Alte ghiduri turistice pentru insula Creta

Statiunea Hersonissos

Statiunea Ierapetra

Statiunea Malia, nopti albe in Creta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test