Corfu Town, orasul venetian din Grecia insulara

Daca v-ati indragostit de Grecia asa cum am facut-o eu, e imposibil sa nu ajungeti intr-o vacanta si in Corfu, una dintre insulele din Marea Ionica, cea binecuvantata de zei cu o culoare turcoaz nemaivazuta.

Indiferent pe ce parte a insulei veti poposi, sunt absolut convinsa ca o sa va rezervati una-doua zile de vizitat Corfu Town sau Kerkyra, capitala insulei. Nu de alta, dar va veti indragosti de oras si de tot ce are el de oferit.

insulele-ionice-corfu-town

Noi am ales cazarea in Moraitika si unul dintre motive a fost accesul facil spre Corfu Town, distanta fiind de numai 20 de kilometri.

Puteti ajunge in oras cu masina personala, rezistant unui trafic asiduu si alambicat sau cu autobuzele ce fac legatura intre capitala si toate statiunile din insula.

Inca de la intrarea in oras veti fi surprinsi de traficul imposibil, de modul extrem de agresiv de a conduce al corfiotilor ( nu stiu daca “agresiv” e cuvantul nimerit, dar cu siguranta eu am devenit agresiva stand in masina si observand ce se intampla in jurul meu ).

Va recomand sa parcati la intrarea in oras, in parcarea dinspre Old Fortress sau parcarea din port. Aici veti gasi locuri de parcare negresit si veti avea acces facil catre orasul vechi.

Dupa ce veti scapa de stresul parcatului, incepe adevarata aventura de a descoperi un oras vechi si nou, un oras care surprinde prin istoria pe care o ascunde, incantand ochiul privitorului prin arhitectura ce denota ocupatiile diverselor popoare, venetienii, englezii, francezii.

Te surprind cladirile de inspiratie venetiana si englezeasca in acelasi timp, precum si influentele grecesti ale poporului insusi. Ce mai, este un amalgam extrem de reusit de civilizatii, culturi, iar ocupatia venetiana de 400 de ani si cea britanica de inca 50 de ani isi spun cuvantul.

  • Corfu a revenit in sanul poporului grec abia in 1864.

Old Fortress ( Cetatea Veche ), Corfu Town

Ne intoarcem la istorie si trebuie sa o facem pentru a intelege acest oras. Venetienii si grecii au incercat sa isi protejeze orasul si insula construind 2 fortarete, cea veche si cea noua. Intre ele salasluieste orasul vechi, probabil cea mai frumoasa portiune din oras.

Va recomand sa incepeti peripluu prin Corfu Town cu Old Fortress, un castel de piatra etajat ce include numeroase cladiri. Veti remarca negresit culoarea peretilor, un rosu caramiziu venetian pe care l-am observat si in Italia.

old fortress corfu

Aceasta veche fortareata este ridicata pe o peninsula stancoasa, la o altitudine de 60 de metri deasupra nivelului marii, iar in partea dreapta a peninsulei a fost ridicata o moara din piatra care era pe vremuri punct important strategic de aparare, cunoscuta sub numele de Cotrafossa.

Astazi este un minunat simbol al orasului, iar pe faleza ce inconjoara moara poti surprinde in zilele calduroase localnici asezati la soare direct pe faleza si imbaindu-se.

Intre aceasta faleza si vechea fortareata exista un mic port cu ambarcatiuni pescaresti. Si pentru ca lucrurile sa fie complete , tot langa faleza am descoperit un restaurant minunat cu specific pescaresc care iti ofera in serile lungi de vara un apus superb ( despre acest restaurant voi povesti intr-un articol separat, nu de alta dar merita mentionat).

old fortress corfu

Ne intoarcem la vechea fortareata al carei interior a fost reconditionat. In zilele noastre veche fortareata serveste organizarii numeroaselor evenimente culturale. In interior exista un punct de observare militar, cu o cruce in varf, iar la baza lui se afla biserica St George cu coloane dorice, ridicata de britanici.

Palatul Regal

Dupa vizitarea acestui simbol cretan, este timpul sa va odihniti pe una din bancile din parcul de langa Old Fortress sau, daca aveti antrenament, puteti porni in plimbare spre palatul vechi. Situat la stanga vechii fortareti, acest palat este imposibil de ratat. Impresioneaza fatada cu zeci de coloane si curtea in care , daca sunteti norocosi, veti asculta concerte de muzica clasica.

Corfiotii sunt mari iubitori de muzica , asa ca este aproape imposibil sa nu nimeriti la un astfel de eveniment in plin sezon estival, daca veniti la o plimbare de seara in Corfu Town.

Palatul Regal din Corfu a fost construit de catre britanici in stil clasic, intre 1819 si 1823, cu piatra provenita din Malta, fiind utilizat dupa iesirea de sub dominatia engleza de catre familia regala greaca. Astazi se viziteaza doar cateva camere ce infatiseaza destul de bine luxul in care conducatorul britanic traia. Tot in cadrul palatului exista arhivele din Corfu si muzeul de arta asiatica pe care nu l-am vizitat. Poate mi s-a parut neinteresant si neinspirat sa descopar arta asiatica in inima unei insule grecesti. Dar daca va pasioneaza arta asiatica, puteti vizita muzeul care include opera de arta donate de un diplomat grec, iar pretul de intrare este de 3 euro.

Daca sunteti iubitori de muzee, in Corfu Town exista muzeul de arheologie ce aduna obiecte apartinand orasului vechi din Kerkyra, muzeul bancnotelor si muzeul bizantin. Eu recunosc ca nu ma prea omor cu vizitatul muzeelor, ci imi place mai mult sa descopar un oras pierzandu-ma pe stradutele lui, ascultand si observand oamenii pe strada, luand masa un la restaurant local.

Esplanada

Dupa o intreaga sesiune de cunoastere, e vremea sa luati o pauza si sa va indreptati spre cea mai circulata zona din Kerkyra, Esplanada.

Este vorba despre o zona pietonala si un parc in acelasi timp unde exista nenumarate taverne , restaurante, terase, locul preferat al grecilor de plimbare. Va recomand sa nu ratati acest loc si intr-o dupa amiaza tarzie cand grecii ies la plimbare.

Este savuros sa ii observi, sa le vezi gesturile, mimica, modul de a se imbraca, cochetaria cu care doamnele isi poarta rochiile , buna dispozitie cu care grecii isi beau tacticos cafeaua sau fumeaza tigarile din foi.

esplanada corfu

In trecut, doar aristocratii aveau acces in aceasta zona pietonala care includea numeroase spatii verzi dedicate crichetului ( sport britanic ) si gradini.

Sub briza calda a serilor de vara, ieseau la plimbare cei avuti, acestia fiind trecuti pe o lista de acces. Pe vremea dominatiei engleze trebuia sa fii “list on “ sau mai exact “pe lista acceptata” ca sa poti patrunde in parcul din centrul orasului, asa ca zona mai cunoaste o denumire in afara de Esplanada, si anume Liston.

Insa, aceast nume nu doar pastreaza o poveste, ci chiar indica si o galerie din cadrul Esplanadei care inca adaposteste magazine de suveniruri, rastaurante si puburi.

Dupa ce ati savurat o inghetata sau ati baut un suc rece de portocale, e vremea sa porniti din nou la cutreierat prin adevaratul oras vechi.

Corfu Old Town

Lasati-va simtul de orientare acasa pentru cateva zeci de minute si indrazniti sa va pierdeti pe stradutele inguste din centrul vechi. Nu va speriati, peste tot o sa dati peste pancarde de prezentare a orasului cu puncte de interes maxim si cu locul in care va aflati…practic e cam imposibil sa va pierdeti.

Stradutele pietruite lucesc in soarele cald de vara si arata fantastic la primele ore din dimineata , inainte sa se aglomereze cu nenumaratii turisti. Permiteti-va o jumatate de ora de ragaz boem la o cafenea locala, un croiassant aburind frantuzesc alaturi de un capuccino venetian in plin oras grecesc.

  • Ce poate fi mai frumos si mai incantator! Noi am trait aceasta experienta, am hranit porumbeii din piateta in care am savurat cafeaua de dimineata, am simtit cum orasul isi accentueaza pulsul si forfota incepe pe stradute.

corfu town grecia

Am luat la pas fiecare strada care te imbie cu magazine care mai de care mai cochete. Ochii mi se lipeau involuntar de toate vitrinele magazinelor cu bijuterii ( pentru ca trebuie sa recunosc, in Kerkyra sunt multe magazine luxoase cu bijuterii din aur, platina sau argint ). Chit ca doar ma uitam si le admiram si tot eram incantata ( ma rog, treburi femeiesti….Andrei nu stiu daca intelege pe deplin aceasta “incantare” ).

In magazine se vand de toate, de la blanuri, bijuterii, genti de lux, pantofi si sandale, articole de imbracaminte pana la suveniruri foarte colorate si originale, cum nu mi-a fost dat sa vad nicaieri pana acum….sunt zeci, sute de modele de suveniruri pictate, emailate, din lemn, plastic, sticla colorata, argila, hartie, metal….si cate si mai cate. Si sa nu uit, aici se vand si suveniruri comestibile cu care vanzatorii te imbie la tot pasul. Este vestit lichiorul de cumquat, un fruct dulce si aromat ca o mandarina mai mica care creste doar aici, dar se comercializeaza si gemuri, dulceturi, dulciuri avand la baza acest fruct. Poate doar in Marele Bazar din Istanbul am mai vazut asa varietate si forfota ca pe stradutele din orasul vechi. Dupa ce am cumparat si noi diverse amintiri pentru prieteni si pentru vitrina de acasa cu suveniruri din Grecia, am continuat plimbarea unde vedeam cu ochii. Si am ajuns si in biserici, toate frumos impodobite cu influente ale catolicismului venetian.

Biserica Sf Spiridon

Poate una din cele mai cunoscute este Biserica Sfantului Spiridon pe care e imposibil sa nu o observati , caci clopotnita de 45 de metri se inalta peste toate cladirile din centrul vechi. Sfantul Spiridon este patronul orasului, un martir corfiot care a infaptuit numeroase miracole de-a lungul vietii. In biserica sunt moastele acestuia si veti observa numerosi crestini veniti sa se roage la sarcofagul din argint care le adaposteste. Interiorul bisericii a fost complet redecorat in secolele XVIII si XIX in stil aparte, cu influente romano-catolice.

spiridon corfu

Fortareata Noua

Dupa plimbarea pe nenumaratele stradute din centrul vechi, spre nord-est se inalta noua fortareata a orasului, o cetate din piatra construita de venetienii in secolul XVI, imprejmuita de canale.

Fortareata este asezata pe o colina intre noul si vechiul port. Dupa ce treceti prin pasajele intunecate ale cetatii, ajunsi in varf puteti admira orasul de sus. Panorama este incredibil de frumoasa, mai ales pe inserat, cand luminitele din Kerkyra incep sa se aprinda.

In cetate exista un bar restaurant cu terasa special amenajata pentru panorama care se deschide spre portul din Kerkyra. In incinta cetatii se intra contra cost, iar in pretul biletului de 3 euro vi se ofera la barul de care va povesesc o bautura la alegere.

orasul corfu grecia

Portul din Kerkyra

Exista doua porturi in Kerkyra, cel nou care se remarca prin vasele de croaziera luxoase ce trag la chei, adevarate hoteluri plutitoare pe 5-6 etaje si portul vechi, mai mic dar mai pitoresc, cu barci pescaresti si cateva barcute de agrement.
Din portul nou pleaca si vin in fiecare ora ferryboat-uri care fac legatura intre continent si insula, spre Albania sau Italia, intre diverse insule apropiate, Paxos si Antipaxos, Kefalonia sau Lefkada si spre Sivona, laguna albastra.

Legatura intre Corfu si Italia ne-a pus pe ganduri, pentru ca ni se pare o modalitate mai convenabila de a ajunge in Italia fara a plati costul mare al autostrazilor italiene. Pana in Bari se fac aproximativ 8 ore, pana in Trieste sau Venetia 22 de ore. Ramane sa ne gandim pe viitor si la posibilitatea asta.

Din portul vechi puteti sa porniti intr-o odisee subacvatica ce dureaza aproximativ o ora, alaturi de echipajul de pe Kalypso Star, o barca-submarin din care puteti observa vietatile din Marea Ionica. Plecarile sunt zilnice, cu un pret de 14 euro pentru adulti si 8 euro pentru copii.

Langa faleza pe care se inalta Contrafossa exista un restaurant pescaresc pe care il recomand cu caldura. Daca doriti masa buna, pitoreasca asezonata cu un vin spumos si o priveliste  de nedescris, asta e locul cel mai potrivit in care sa veniti sa luati masa. Pentru 8 euro veti primi o salata cu creveti si portocale absolut delicioasa, pentru 4 euro m-am delectat cu un pahar de vin alb sec, iar sardinele la gratar se topeau in gura.

Mon Repos

Dupa ce ne-am potolit foamea, am luat-o agale pe jos pe straduta ce coboara paralel cu faleza, intreband in dreapta si in stanga de Mon Repos, celebra vila de vacanta regala in care s-a nascut printul Phillip, sotul Reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a.

Eram extrem de entuziasmata sa ajung sa vad micul castel si mai ales gradinile tropicate ce il inconjoara despre care tot citisem.In schimb am fost extrem de dezamagita sa constat ca vila este inchisa accesului, este intr-o stare deplorabila, neglijata iar gradinile cu vechi copaci tropicali nu mi s-au parut deloc fabuloase. Aleile din parc va conduc catre templul lui Artemis descoperit in 1812 si care dateaza din 590 ICh, din care nu s-a mai pastrat decat altarul.

Insula Soricelului

insula soricelului corfu

Dezamagiti ne-am urcat in masina si am pornit pe drumul de intoarcere spre Moraitika, insa, trecand de aeroport, la nici 5 km de Corfu Town exista Kanoni, un punct de belvedere si nu numai.

Pe multe pliante care infatiseaza Corfu vedeam o insula cu o bisericuta alba pe ea. De fiecare data ne intrebam unde este aceasta insula, cand de fapt am trecut de nenumarate ori pe langa ea, fara sa ne dam seama.

Am parcat masina pe marginea drumului, la o ora tarzie din dupa-amiaza, alaturi de alte numeroase masini. Aglomeratia ne indica ca suntem pe drumul cel buna, adica cel de acces catre Kanoni. O poteca coboara din parcare catre digul ce face legatura intre cele doua fasii de paman din golful Hakiopoulo.

Digul a devenit un adevarat loc de promenada si taifas pentru localnici si turisti deopotriva care asteapta nerabdatori sa mai treaca cate un avion deasupra golfului, in timp ce aterizeaza pe pista aflata la nici 500 de metri. E impresionant sa vezi avioanele atat de aproape, luandu-si zborul catre asfintit.

corfu oras

Dupa ce treceti de dig exista o zona inaltata pe care s-au construit cateva terase elegante. Accesul se face pe niste scari intortocheate, printre plante tropicale si pini, dar privelistea merita tot efortul. Se poate admira Insula Soricelului ( Pontikonissi ) cu bisericuta alba, probabil cel mai fotografiat loc de pe insula. De departe scarile albe seamana cu coada unui soricel, de unde I se trage si numele.

Am savurat granitta la una din terasele din Kanoni, admirand apusul, cu un cer in flacari si bisericta alba proiectandu-se pe el. Din cand in cand cate un avion ateriza sau decola de pe pista aflata imediat langa noi.

Ar fi pacat sa ratati acest loc de belvedere si ca un mic pont, incercati sa ajungeti spre orele tarzii din dupa amiaza. Veti prinde un apus superb si nu veti regreta!


One thought on “Corfu Town, orasul venetian din Grecia insulara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test