Concediu in Thassos

Impresiile Iuliei pe Insula Thassos, Iunie 2013

Jurnal de bord sentimental: concediu in Grecia, insula Thassos

Trebuie sa recunosc deschis de la inceput ca dupa primul meu concediu in Grecia, m-am indragostit iremediabil de aceasta tara. Insula Thassos avea sa imi confirme inca o data ca aceasta tara minunata, Grecia merita vizitata in fiecare an :).

Calatoria in insula Thassos a fost o pentru mine o lectie de istorie si civilizatie si am punctat pe hartaacestei insule grecesti numeroase locuri extraordinare pe care oricand mi-as dori sa le revad.

concediu thassos

La 15 kilometri de Skala Potamia (am ales hotelul: Ostria, unde am fost foarte incantati de serviciile oferite – o sa scriu un review separat), unde m-am cazat, se afla Thassos (Limenas), capitala acestei minunate insule grecesti, si aici mi-am inceput  lectia live de istorie.

cazari recomandate thassos

Agora Antica a fost prima pe care am marcat-o pe harta insulei Tassos,  inima orasului antic Limenas, centrul sau cultural si comercial. Din spatiul vast care cuprindea magazine, depozite, cladiri administrative si de cult, astazi mai sunt cateva coloane, arcade si porti, iar pe alocuri mai poti vedea urme ale vechiului sistem de canalizare. Accesul in site este liber  si se poate ajunge aici  cu usurinta, pe langa Muzeul de Arheologie, pe care bineinteles ca nu il puteam rata, in calatoria mea pe insula. Muzeul gazduieste  artefacte din perioada secolului VII I.C.- VII D.C.: monede de argint si arama, amfore, obiecte din teracota si vase, basoreliefuri si elemente  de arhitectura care ne oferta cateva indicii despre viata si preocuparile artistice ale locuitorilor acestei insule din Grecia. Impresionante sunt statuile Afroditei, zeita frumusetii si a lui Dionis, zeul vegetatiei si al vinului, dar si numeroasele statui vechi cu animale, din gradina muzeului. Intrarea in muzeu  costa 2 euro pentru adulti, iar pentru copii este libera.

Orasul antic, Limenas, a existat pe dealurile din apropierea orasului modern, iar porturile vechi sunt utilizate si astazi de locuitorii acestei insule grecesti. Portul mic sau vechi este un fost port al orasului antic, strajuit de doua turnuri fortificate si un zid de marmura, folosit si astazi de thassieni. Din port, un drum pavat face lagatura cu  Agora Antica, despre care am povestit putin mai devreme, dar si cu Amfiteatrul  Antic, ambele situate in partea de nord a orasului. Inchinat zeului Dionisos, Amfiteatrul Antic a fost foarte bine conservat si gazduieste si astazi festivaluri de muzica, concerte in aer liber si reprezentatii de teatru. Privelistea asupra intregii insule Thassos este absolut superba de aici, iar drumul este extrem de placut si usor. Isi merita fiecare pas.

Urmand poteca de la Teatrul Antic, ajungem imediat la Acropole, sau Orasul de Sus, unde se gasesc fragmente din templul lui Apollo, templul zeitei Atena, care este si ocrotitoarea orasuluiThassos, dar si altarul zeului Pan, protectorul turmelor si al pastorilor, care este reprezentat cu copite de tap si cu naiul sau, pe peretii pesterii.

Vizita mea in Limenas nu ar fi completa daca nu as vorbi putin si despre manastirea Vatapediou, un simbol al capitalei celei mai cunoscute insule din Grecia. Manastirea care dateaza din secolul al XIX-lea este de fapt o bisericuta pictata in alb si albastru si se gaseste suspendata pe o stanca in apropierea apei. La constructia acestei biserici au fost folosite materiale dintr-un sanctuar antic construit in secolul IV I.C., ale carui ruine se mai pot vedea si astazi in apropierea basilicii.

Concediul meu petrecut pe insula Thassos, este de acum in jurnalul meu de bord, la locuri  preferate, de recomandat si de revazut, in categoria foarte speciala pentru mine a vacantelor ieftine in Grecia, iar cele de mai sus, un exercitiu pentru un itinerar de dupa-amiaza cu buget redus 🙂

Alte articole despre Thassos

IMPRESII THASSOS GHIDURI THASSOS STATIUNI THASSOS
Thassos, Paradisul regasit
Pana sa ajung in insula Thassos, in fiecare an trebuia sa trec prin furcile caudine in timpul concediului…
Plaje Thassos
Peste 35 de plaje, majoritatea dintre ele acoperite cu nisip, altele cu pietris sau cu pietricele din marmura,…
Limenas Thassos
Limenas (gr. “port”) cunoscut si ca Thassos Town, este capitala Insulei de Smarald si portul principal de legatura dintre…
Vezi toate impresiile din Thassos
Impresiile lui Ionut pe Insula Thassos in Limenaria 2013 Excursia asta a reprezentat o vacanta binemeritata pentru mine…
Despre Thassos
Despre Thassos, insula de smarald a Greciei, am scris mult si multe, am incercat sa dam informatii utile pentru…
Statiunea Potos, Insula Thassos
Una dintre cele mai populare statiuni grecesti, Potos atrage in fiecare an numerosi turisti, fiind o destinatie apreciata…

One thought on “Concediu in Thassos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test