Unul dintre cele mai cautate si mai vizitate puncte de pe insula Corfu il reprezinta Achilleion.
Nu departe de statiunea unde am fost cazati, Moraitika, la aproximativ 10 km pe drumul spre Corfu Town, un indicator spre stanga ne arata locul cautat. Incepe un drum ingust ( ca de altfel toate drumurile de pe insula ) cu serpentine abrupte, cu cateva vile pe dreapta si pe stanga si dintr-o data ne gasim in fata portilor ce strajuiesc palatul.
Ne bucuram ca l-am gasit deschis, platim repede biletele de intrare ( 7 euro fiecare ) si patrundem in curte , poate , poate copacii de aici ne ofera un pic de umbra si scapam de soarele dogoritor de dupa-amiaza.
Pana la urma urcam treptele albe din marmura si ajungem in racoarea binefacatoare din interior. Micul palat cu o intrare grandioasa sustinuta de 4 coloane albe ne-o infatiseaza in stanga pe printesa Sissi, intr-o minunata statuie din marmura ( de fiecare data cand o vad, ma minunez de frumusetea si delicatetea trasaturior ei ). Ea este adevarata patroana a castelului, construid aceasta resedinta de vara intre anii 1889-1892 si dedicand-o intru totul eroului grec, Ahile. Arhitectul a fost italianul Raffaele Carito , iar asta se vede in detaliile cladirii si aspectul general.
Mare admiratoare a Greciei Antice si o buna cunoscatoare a limbii grecesti, Sissi a adus si a a comandat numeroase statui din marmura cu care a impodobit fiecare incapere a castelului. Venea repetat si iubea nespus aceasta resedinta, pana in 1898 cand a fost asasinata la Geneva.
Probabil cel mai impresionant element din castel este holul maret de la intrare cu scara pictata care se reflecta intr-un mod spectaculos in oglinzile asezate special pe pereti. Tavanul aduce si el aminte de stilul inconfundabil italian, fiind decorat cu picturi.
La parter gasim o mica capela precum si camere muzeu care ne infatiseaza atmosfera epocii. Camerele divers colorate, de la galben pai, portocaliu piersica, verde marin sau bleu ciel sunt decorate cu mobilier din lemn masiv, alb sau mahon. Salile muzeu incearca sa ne infatiseze scene ale vremii prin cateva fotografii in care doamne si domnisoare extrem de elegante sau domni la costum sunt surprinsi in curtea castelului ( rigorile si eticheta impuneam o tinuta extrem de ingreunata de corsete, fuste mutiple, incat ma minunez si acum de ambitia si voita doamnelor de a purta asa ceva in plin sezon estival, cand eu abia respiram in rochitica de matase).
Pe langa mobilier , fotografii, statui ce il infatiseaza pe Ahile, gasim si obiecte personale care au apartinut Reginei Austriei dar si Imparatului Germaniei si Rege al Prusiei, Kaiserul Wilhem al II-lea, acesta fiind urmatorul stapan al castelului, cumparandu-l in anul 1907. Kaiserul revine in fiecare an la Achilleion, mai ales in vacantele de Paste si adauga o nota personala castelului, aducand in gradina acestuia o statuie din bronz ce il infatiseaza pe Ahile ca un gardian, orientata spre nord, cu privirea catre orasul Corfu.
Urcand scara impresionanta,ajungem la etaj unde trecem din camera in camera cu diverse picturi pe pereti si ulterior, la un etaj superior admiram sala de bal cu paviment din marmura si candelabre stralucitoare.
Sala are iesire direct in gradina palatului, unde de jur imprejur statui din marmura ce infatiseaza muzele Greciei Antice decoreaza gradina. Chiparosi, leandrii, palmieri, trandafiri, maslini, toti laolalta ii intalnim in gradina racoroasa si umbroasa, cu acest Ahile maiestuos , gardian al castelului si cu o priveliste covarsitoare spre orasul Corfu.
O dupa amiaza extrem de senina ne-a permis sa admiram orasul de pe terasa Achilleionului pana departe unde spre orizont se poate observa , mai clar ca niciodata toata coasta continentala a Greciei.
Sper ca v-am facut macar curiosi si daca ajungeti in Corfu, nu ratati Achilleion ( pentru o mica lectie de istorie, arhitectura si bun gust ).
Accesul cu aparatul de fotografiat este permis in cadrul acestei taxe.