Samothraki Obiective Turistice

Chora

Capitala insulei Samothraki, ascunsa departe de mare din cauza piratilor, cu strazi pietruite si foarte inguste, de tip labrint, este strajuita de runinele unui vechi castel bizantin. Este o asezare traditionala foarte bine prezervata, in forma de amfiteatru construit la 300 m altitudine in munte, locul unde se gasesc cele mai multe magazine cu suveniruri, taverne si cafenele de unde se poate admira intreg orasul. Chora se afla la 5 km e portul Kamariotissa.

 

Grecia Samothraki - Chora

Grecia Samothraki - Chora

Grecia Samothraki - Chora

Kamariotissa Port

Este portul principal al insulei, aici ajung feriboturile din Alexandroupoli si Kavala. Si aici sunt suficiente locuri unde se poate lua masa, terase si cafenele cu vedere catre port. Tot aici sunt si locurile de unde se pot inchiria scutere, se poate achizitiona biletul de intoarcere pt feribot sau se pot programa excursii cu barca in jurul insulei.

Kamariotissa Port

Therma

In partea de nord a insulei se afla Therma, avand in apropiere si zona de camping, cateva magazine de suveniruri, 2 supermarketuri si cateva taverne. Aci am gasit singura zona a Greciei care combina muntele cu marea, cu o flora salbatica de castani, stejari, diversi arbusti, caderi de apa spectaculoase sau izvoare cu ape termale cunoscute din cele mai vechi timpuri. Tot de aici incepe si ascensiunea catre muntele Feggari si al sau varf Marmara de 1611 m si spre Gria Vathra, o superba cascada.

Pentru doritorii de plaja cu umbrelute si terasa, in Therma exista o plaja amenajata, chiar in vechiul port, unde se pot admira si cele mai frumoasa apusuri de soare de pe insula.

Samothraki, Therma

 

Tot in partea de nord, strajuind Capul Kariotes de afla 2 orasele mici Anno Kariotes si Kato Kasriotes, cu diverse locuri de cazare si taverne.

In sud am trecut prin oraselele Daphnes si Lakkoma, inconjurate de numeroase livezi de maslini iar in centrul insulei se afla Alonia si Xiropotamis. Aici te poti bucura de o alta cascada, la care noi nu am ajuns (este destul de greu de nimerit drumul, se pare ca este doar pentru cunoscatori, chiar daca obtineti directii de la localnici, este destul de dificil de nimerit J).
In drumul spre plaja Pachia Amos, ne-am oprit la Profitis Ilias – un alt orasel catarat in munte, cu o vedere superba asupra marii, iar taverna “Paradeisos” la care am mancat o delicioasa capra la protap admirand in departeare muntele Athos si insula Thassos, merita o vizita 🙂

Monumente arheologice

Samothraki este renumita pentru comorile sale arheologice, din moment ce istoria insulei incepe undeva din epoca neolitica si continua inteaga antichitate. Ceea ce distinge Samothraki si a facut-o bine-cunoscuta in lumea antica a fost religia sa mistica, cu origini chiar din timpul popoarele pre-elene, care au populat insula, religia mari zei incluzand numeroase”mistere” in ritualurile ei.

Sanctuarul marilor zei

In partea de nord a insulei, la 6.5 km de portul Kamariotissa , ajungem la Paleopoli. Aici se afla unul din cele mai importante site-uri spirituale antice din Europa, cu o vechime de peste 1000 de ani. Am incercat si noi sa il vizitam, insa l-am gasit inchis. Fiind putini turisti pe insula in perioada respectiva, probabil muzeul se deschide doar cand vin grupuri organizate. Aici a fost gasita in jurul anului 190 i.Hr. statuia zeitei Niki, denumita si “Nike of Samothraki” sau “Winged Victory of Samothraki”. Din cate am citit, originalul se afla la Luvru, iar muzeul gazduieste doar o replica. Statuia este realizata din marmura si are 2,75 m inaltime.

samothraki

Turnul lui Gattilousi

Samothraki Gattilousi

Turnul Fonias

Samothraki Fonias

 

Daca ati fost pe Samothraki si aveti recomandari va rog sa ne lasati un comment !

One thought on “Samothraki Obiective Turistice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test