Zakynthos, despre drum si cazare

Experienta Turul de Weekend in Zakynthos 2012 (articol actualizat in Februarie 2020)

Kalimera, kalimera…sau cum ar spune grecul, buna ziua! Iata-ne pe taram elen rumenindu-ne la soare, balacindu-ne in apa de un albastru ireal si indopandu-ne cu cele mai delicioase bucate grecesti:)

Conform programului, am sosit in Zakynthos in luna de miere ( aha!!…care va sa zica, da…intre timp ne-am casatorit si ne-am planificat cu amanuntime vacanta, dupa lungi dezbateri de alegere a destinatiei).

Ca suntem fani ai taramului grecesc, nici nu mai incape indoiala, dar ca am devenit adoratori infocati ai Marii Ionice si insulelor din ea, e o noua poveste:)

In cea mai mare parte detaliile tehnice legate de Zakynthos le veti gasi in ghidurile despre Zakynthos de pe grecia.de-weekend.ro. Eu doar voi reveni cu noi detalii, cu acorduri si dezacorduri legate de informatiile anterioare si evident, cu parerile proprii si personale legate de cele cate am vazut pana acum.

zakynthos drum si cazare

Drumul spre Zakynthos

Ne-am pornit cu masina la drum , la un 5 dimineata, propunandu-ne sa ajungem spre finalul zilei in Kyllini, locul de unde urma sa ne imbarcam pe ferryboat spre Zakynthos.

Pentru cei interesati de variata aceasta de acces, trebuie sa va marturisesc ca este obositoare, dar extrem de “reusibila”. Daca google maps ne-a dat 18 ore de drum , ei bine ne-am depasit asteptarile si am facut fix 18 ore cu tot cu pauzele de rigoare (de cele mai multe ori noi adaugam 1-2 ore la timpul aproximat de google din cauza pauzelor facute si a aglomeratiei neapreciate de google).

  • ATENTIE: in 2020 google maps ne da aproximativ 14 ore din Bucuresti (in Bulgaria au mai aparut autostrazi si asta ajuta foarte mult la un astfel de traseu)
  • Pe site avem un ghid cu Drumul spre Grecia, pe care vi-l recomand si incercam sa-l tinem actualizat.

Drumul pana la Sofia nu ne-a oferit nici o surpriza…totul a fost in termenii preconizati. Am avut norocul sa alegem centura Sofiei ( din drumul principal apare un indicator spre dreapta ) si in felul asta am evitat aglomeratia urbana.

  • Acum (2019 – 2020) centura este finalizata si complet functionala (daca in trecut aici se pierdeau minim 40 minute acum se ocoleste Sofia spre Kulata in aproximativ 10-15 minute)

A doua supriza placuta a urmat imediat ce am incheiat peripluu pe centura Sofiei si drumul a continuat cu 40 de km de autostrada ( pai da, bulgarii astia ne-au luat-o inainte inclusiv la autostrazi; am aflat cu stupoare ca ne aflam pe A5 ce leaga Sofia de Kulata, granita cu Grecia, portiune ce a fost data in folosinta doar de cateva luni!).

Dupa trecerea granitei, drumul a devenit extrem de lejer pentru ca cea mai mare parte se afla pe autostrada. Surprizele negative s-au tinut lant la plata autostrazii extrem de des ( autostrazile au insumat aproximativ 30 de euro) . Nu am inteles logica impartirii distantelor la finalul carora ne mai cereau 2 sau 3 euro cu zambetul pe buze. Si tot cu zambetul pe buze am platit si noi autostrada, dornici sa ajungem la destinatie cat mai repede.

Partea cea mai complicata este cea finala, de la Lamia la Antirrio unde se afla un pod de legatura a carei trecere ne-a mai costat inca 13 euro. Morti de oboseala, iesind de pe autostrada, urmeaza portiunea de drum cu limite de viteza, cu o banda pe sens, cu indicatoare nu prea reusite cand cautam bezmetci Kylinni. Cu 10 km fata de destinatia noastra ne-am oprit sa dormim la primul hotel (maghernita) de pe marginea drumului. Nu dau nume pentru ca instant am vrut sa sterg aceasta informatie din creierul meu obosit de drum si de surpriza negativa a locului unde am poposit ( probabil daca nu am fi ajuns la o ora decenta de 11.30 noaptea cand ne astepta o noapte intreaga de odihna, ar fi mers si varianta motait in masina vreo 3 ore pana dimiineta, in port).

La 7 dimineata am gasit in parcarea din port alti temerari ca noi, incolaciti pe scaunele din fata a masinilor sau motaind pe langa masini in asteptarea ferryboat-ului.

Biletele le puteti cumpara direct din port unde sunt 2 dughene, una pe dreapta cu bilete catre Kefalonia si cealalta in stanga cu bilete catre Zakynthos ( biletul a costat 52 de euro, 2 persoane si o masina). Dugheana ce ne interesa in mod deosebit s-a deschis pe la 7.30 iar ferryboat-ul a plecat la 8.15.

La 9.30 acostam in Zakynthos si ne imbatam plamanii cu miros de mare albastra si ochii cu simbolul Orasului Zante, turnul venetian din piata centrala a orasului.

Zakynthos simbolul Orasului Zante

Confirm aici din rasputeri ca stau prost la capitolul indicatoare (aparent nu ai spune pt ca le vezi la tot pasul, insa nu sunt alea care te intereseaza neaparat) si la capitolul condus.

Sa lamuresc situatia – se conduce prost si extrem de lent in conditiile in care majoritatea este formata din turisti cu masini inchiriate si ametiti de multitudinea de indicatoare inutile, pe niste stradute inguste cu o banda pe sens sau uneori jumatate de banda pe sens, intortocheate si curbate de nu se poate (mare grija la autobuze si autocare…sunt cu nemiluita si ocupa aproape toata strada deloc incapatoare, precum si la ATV-uri , motociclete si scutere )!

Pe insula nu am folosit GPS, dar am avut o harta a insulei destul de detaliata. Hartile le puteti lua gratis din orice taverna de pe insula. Plecand cu masina din dotare nu a fost cazul sa inchiriem, insa afacerea cu inchiriatul masinilor este in floare ( costa in jur de 35-40 de euro pe zi, exceptie face Suzuki Jimny care se invarte pe la 65 EUR) la fel ca si benzinariile pe insula care au rasarit ca ciupercile dupa ploaie.

Daca va faceti plan sa va descurcati fara masina , puteti sa luati autobuzul ,insa as recomanda din rasputeri sa aveti masina pentru ca sunt atatea locuri de vizitat si de vazut incat veti fi dependeti de autovehicul. Noi am reusit sa strabatem insula in lung si in lat si in 11 zile de haladuit am facut aproximativ 1100 de km ( recunoastem, nu avem stare:D).

keri zakynthos

Costul benzinei pe insula este mai mica decat pe continent. Benzinariile sunt multe, dar nu va asteptati sa fie deschise non stop cum sunt pe la noi (am observat ca dupa ora 21:00 nu mai gasesti benzinarie deschisa, mai mult decat atat sa stiti ca nu se poate plati cu cardul !). Cea mai ieftina benzinarie pe care am vazut-o in Zakynthos se afla pe drumul ce leaga Zante de Laganas pe partea stanga (1.71 EUR era benzina in Iulie 2012 iar in august a urcat la 1.75)

Cazare Zakynthos

Voi reveni acum la capitolul cazare. Am ales statiunea Tsilivi din prisma informatiilor gasite pe internet (pentru aceasta statiune am dedicat un articol intreg aici: Tsilivi Zakynthos).

Am avut surpriza sa descoperim o statiune extrem de scumpa, un fel de Mamaia Zakynthosului plina de turisti britanici, intesata de taverne si magazinase extrem de scumpe (pana si la supermarket mi s-a parut scump!) .

O singura mentiune am: apa este ieftina si de oriunde ai cumpara apa, pretul este acelasi, 50 centi apa de 0,5 l si 1 euro 1,5 l!!! Bine, asta cu scump sau ieftin poate fi foarte relativ in functie de buget ( ca sa dau exemple, o salata grecesca costa 6-6,5 euro, tzatziki 3,5-4 euro, bere mythos 500 ml 3-4 euro, fructe de mare sau peste 12-14 euro portia, souvlaki cu cartofi prajiti si salata 8,5-9 euro etc). In mare, o iesire la restaurant decenta, in doi o sa va duca undeva pana la 30-40 de euro.

Nu va impacientati, exista si variante mult mai decente. Gyros ( un fel de saorma) costa 2 euro si te cam saturi pentru jumatate de zi ( Andrei neaga vehement…el se satura o ora, maxim doua:P).

zakynthos laganas

 

Nu stiu preturile in celelate statiuni, dar banuiesc ca sunt asemanatoare. Mare atentie la perioada in care va hotarati sa vizitati insula. Preturile variaza simtitor de la o luna la alta, atingand un maxim in august.

Sejurul nostru incepand la sfarsitul lui iulie si continuand pana in august ne-a prins cu o crestere de preturi peste tot, de la apa din supermarket pana la acelasi fel de mancare in restaurant. Noi am stat la o pensiune cu oameni extrem de amabili, Zante Calinica.

Cazarea a fost decenta cu un mic dejun indestulator , de care te cam saturi dupa 11 dimineti in care primesti acelasi lucru. Este o afacere de familie in care fiecare membru al familiei are ceva de facut. Vizitand toata insula, pot doar sa apreciez personal ca Vassilikos este o regiune cu plaje minunate si cu acces la majoritatea obiectivelor turistice extrem de facil. Laganasul nu m-a impresionat cu absolut nimic, ba din contra m-a dezgustat prin mizeria de pe plaja si din apa, aglomeratia de cluburi si baruri pentru care statiunea este vestita ( Laganas este un fel de Ibiza greceasca , statiune intesata de turisti englezi pe care ii recunosti cu usurinta si in mare parte ii vezi ametiti.

plaja laganas

Probabil nu am fi ajuns in Laganas daca nu am fi luat de aici o excursie pentru a vedea testoasele Carreta-Carreta care abunda in golful Laganas.

plaja laganas

Singurul loc din Laganas care merita vizitat este mica insula numita Cameo legata de Laganas printr-un pod. Pe Cameo exista o singura plaja intr-un mic golfulet , cu pietris si stanci de o parte si de cealalta. Barul de pe insula percepe o taxa de intrare de 4 euro in care se poate consuma o bautura la alegere.

Noi ne-am asezat la o masa, ne-am savurat frappe-ul comandat ,am facut cateva poze si ne- am plictisit repede de muzica de clubbing care intretine turistii veniti la plaja in numar destul de mare ceea ce duce la o mare aglomeratie pe cativa metri patrati de plaja.

insula cameo zakynthos

Revenind la Tsilivi si la capitolul gastronomie, am de facut cateva recomandari a unor taverne la care noi am mancat extrem de bine. Pe primul loc as situa taverna Obelix, cu un aspect extrem de pitoresc ( scaune blue marine si mese albe, muzica greceasca si mancare traditionala). Oamenii care servesc sunt foarte amabili si atenti la orice.

Tsilivi zakynthos

Ghidati de recomandarile tripadviser, am ajuns si la Olive Tree, o taverna cu un amplasament foarte central in statiune si un aspect foarte placut, avand un maslin chiar in mijlocul tavernei . Fiind situata mai central si destul de bine cotata, taverna practica preturi usor mai ridicate si felurile de mancare nu sunt la fel de mari ca in alte parti. Pe locul trei se afla Calipso, chiar vis-a-vis de Olive Tree. Este o afacere de familie unde am mancat cel mai bun tzatziki si cea mai buna salata greceasca de pe insula.

Exista si cateva puburi in Tsivili, dar noi am fost doar la Irish pub impinsi de atmosfera contagioasa pe care o creeaza personalul ce are grija sa socheze prin diverse activitati ( jocuri cu foc, dansuri irlandeze, dansuri de grupa cu turisti agatati fix de pe strada) tocmai pana in mijlocul strazii. Cocktailurile sunt destul de piperate ( 5 euro un mojito) dar merita pentru atmosfera creata.

Alte ghiduri turistice pentru insula Zakynthos

Astept si din partea voastra informatii utile despre drum si cazare in Zakynthos 🙂


2 thoughts on “Zakynthos, despre drum si cazare

  1. Pingback: Zakynthos, Drum si Cazare

  2. Pingback: Traseu Bucuresti Zakynthos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test