De cate ori spunem safari, ne gandim la Africa. Corect! Asa credeam si noi, o familie cu doi copii, pana cand am ajuns in Thassos. Dupa cum ne este obiceiul, primul lucru pe care l-am facut dupa ce ne-am cazat (am ales hotelul Stella din Skala Rachoni, o statiune turistica foarte populara, mai ales datorita peisajelor si plajelor absolut spectaculoase), a fost sa mergem la oficiul de turism.
Acolo am descoperit aceasta oferta pentru safari in Thassos si, incantati de aventura si de noutatea ideii (mai ales ca nu vom ajunge in Africa prea curand), am decis sa ne rezervam locuri.
Safariul se face in masini Jeep, pregatite sa urce pana in varf de munte si sa poarte turistii pe carari mai putin umblate. Experienta a costat €59/ persoana si a inclus excursia, ghidul, o drumetie pe munte si un popas culinar, mai exact barbecue.
Turul a inceput in satul Kazaviti, un loc pitoresc, incarcat cu istorie, de unde am pornit spre varful cel mai inalt din Thassos, muntele Ypsario. Pana sa ajungem acolo insa ne-am delectat cu panorame ale Portului Ammoglossa, deltei raului Nestos ce se formeaza in muntii Rodopi, insulei Samothrace si muntilor Lemnos.
Drumul spre varful muntelui a fost in prima faza pietruit, iar apoi destul de accidentat. In unele locuri, se ingusta si se putea circula intr-un singur sens.
Ajunsi pe varful Ypsario, la o altitudine de 1204 m, am putut descoperi panorame de 360 de grade ale Macedoniei de Est si Traciei, de la Muntele Athos pana la Muntele Pangaeum, in timp ce la poale se intindea nonsalanta Golden Beach.
Excursia ne-a dus apoi spre vest, unde am fost invaluiti in parfum de pini, iar pe masura ce coboram, puteam admira castani, stejari si paltini, pentru ca intr-un final sa poposim la o cascada impresionanta langa satul Kastro. Satul Kastro, la randul sau, impresioneaza prin farmec traditional si gazduieste biserica Sf. Atanasie, ce merita vizitata, si un osuar interesant.
Aici am avut ocazia de a ne bucura de o scurta drumetie de-a lungul raului. Cascada nu este foarte mare, insa creeaza un peisaj feeric, demn de decorul unor povesti. A sosit si momentul pranzului, servit in natura, si incantandu-ne papilele gustative cu salata greceasca, cartofi si souvlaki.
Calatoria ne-a purtat intr-un final la lacul artificial de langa satul Maries, unde salciile si plopii ne-au dus cu gandul la frumoasele peisaje ale Elvetiei, si unde caprele se simt in elementul lor.
Desi cei mai multi turisti isi concentreaza atentia pe plajele din Thassos, va garantam ca latura sa muntoasa este la fel de frumoasa si are la fel de multe obiective interesante de oferit, daca nu chiar mai multe.