Metsovo, Bijuteria dintre Muntii Pindului

metsovo

Nu demult am inceput sa ne planificam concediul in Corfu si sa plecam cu temele bine facute de acasa legate de drum, cazare, obiective turistice. Lasand aceste detalii pentru alte articole (pe care le gasiti aici: Corfu), astazi vreau sa povestesc despre surpiza pe nume Metsovo.

BINE DE STIUT … !

  • Metsovo este recomandat pentru drumul spre Insulele Ionice. De la Giurgiu pana in Metsovo sunt 870 km care se parcurg in 9 ore 40 minute.
  • Pe autostrada Egnatia Odos se plateste aproximativ 10 euro pe sens.
  • Pretul mediu pentru o noapte de cazare este de 30 euro.

As fi ipocrita sa nu recunosc ca stiam cateva lucruri despre acest orasel dintre muntii Pindului inca din calatoria noastra spre Lefkada. Este o bijuterie ascunsa bine printre munti si nu multa lume ajunge aici.



Metsovo este locul ideal de inoptat atunci cand esti in drum spre insulele ionice ( Zakynthos, Lefkada, Corfu sau Kefalonia), la doar cativa kilometri de Egnatia Odos ( autostrada A2 care va conduce direct catre portul Igoumenitsa de unde pleaca ferryboat-ul catre Corfu).

Drumul care se desprinde din Egnatia Odos serpuieste printre munti si in doar cativa kilometri poti admira privelistea satului “etajat” , cu aspect tipic de statiune de ski ( ei da, au si grecii statiunile lor de ski). De pe drumul principal admiri casele dezvoltate mai degraba pe verticala decat pe orizontala, cu 2, 3 sau chiar 4 etaje, cu peretii din piatra si acoperisuri acoperite cu tigla sau ardezie.

metsovo

Chiar daca nu toate casele sunt la fel de vechi si multi locuitori si-au construit pensiuni , au facut-o respectand perfect arhitectura locala, asa ca nimic nu deranjeaza ochiului din tot ansamblul cocotat in munti. Muscate rosii sau in diverse nuante de portocaliu, roz, corai abunda la fiecare fereastra iar culorile vii din ferestre se continua in strada unde la fiecare pas gasesti o taverna, un magazinas de suveniruri o patiserie frumos ornata.

metsovo

Conditiile geografice au impus aceasta dezvoltare pe verticala si totodata o organizare a spatiilor de parcare in panta sau la subsolul cladirilor. Accesul e destul de dificil, mai ales cand stradutele sunt inguste, intortocheate si extrem de aglomerate de masini mici sau mari ( dar mai ales mari, modelul SUV achizitionat de majoritatea locuitorilor) dar si de pietoni pentru ca trotuarele lipsesc cu desavarsire. Este un haos ordonat in care locuitorii se descurca de minune fara sa isi atribuie diverse vorbe de duh unii altora, iar mica intelegere functioneaza de minune.

metsovo

Probabil un roman mai infocat in ale condusului si-ar pierde repede cumpatul daca nu ar fi in concediu ( deci presupun relaxat ) intr-o tara straina unde te lasi condus de legile nescrise pe care le observi.

Noi am preferat sa parcam masina in parcarea amenajata a pensiunii unde ne-am cazat ( Asteri Metsovo despre care am multe a va povesti, intr-un articol separat) si sa luam la pas oraselul, uimindu-ne si facand glume de fiecare data cand vedeam masini cu localnici care se perindau pe cele cateva stradute, dand ture incoace – incolo ( recordul il detine un ford rosu vazut in decurs de 10 minute de 5 ori ). Inca ramane un mister de ce localnicii preferau haosul asta in schimbul mersului pe jos !!

metsovo

Revenind la locuitori, ajunsi la pensiune, am fost intampinati cu apelativul “frati” si intrebarea “ ce faceti?”. Cateva secunde nu mai stiam bine unde ma aflu, si ne dadeam coate-coate unul altuia “mai, oare am inteles bine?” Da,da…inteleseseram bine si inca cum, plus alte multe cuvinte asemanatoare cu limba noastra. Mare mi-a fost mirarea sa aflam de la gazda ca ei se numesc vlahi, ca se considera frati cu aromanii din Constanta, ca tot Metsovo este intesat de aromani si formeaza una din cele mai mari comunitati de aromani din Grecia, numiti pindusi.

Iesind pe stradute, am auzit cum se saluta aromanii cu “ce faci?”, iar raspunsul venea repede “ghini” etrem de asemanator cu “bine”-le nostru si multe alte cuvinte. Dintr-o data parca ma simteam acasa, mai ales ca eram inconjurati de multa caldura si amicitie din partea gazdelor.

metsovo

Revenind la Metsovo, pe cat de mic este, pe atat de multe comori ascunde. Aflat in Muntii Pindului la o inaltime de 1200 metri, Metsovo este o veritabila statiune de munte si de ski, avand un teleferic ce serveste pe timpul iernii pentru practicarea skiului ( am vazut centru de inchiriat articole sportive , asa ca, oricat ar parea de ciudat, in Metsovo chiar se schiaza). Tot aici exista parcul national Valia Kalda din muntii Pindului, singurul loc din Grecia unde traiesc ursii bruni ( o raritate pe la ei, dar probabil extrem de vii si de reali la cate semne de atentionare am vazut). Exista inclusiv un bar in centrul oraselului cu insemnul uruslui brun :). Se organizeaza excursii cu masini de teren in parcul natural sau spre lacul artificial Aoos sau exista trasee special amenajate pentru doritorii de drumetii.

In centru veti remarca parculetul care este atractia principala a batranilor ce se aduna de dimineata pe bancute si incep a discuta despre toate si nimic. Orice strain este recunoscut pentru ca este greu sa nu iesi in evidenta, atat timp cat toti locuitorii se cam cunosc intre ei. Parculetul este organizat in jurul unor artari destul de vechi, cu coroane ce umbresc aproape toata piata centrala, iar pe un terasament se continua locul de joaca unde abunda copii ( copii care chiar alearga si se joaca, si bat mingea ca in vremea copilariei mele ).

metsovo

Vis- a vis de parc, pe partea stanga se afla biserica satului, Agias Paraschevi cu o curte incapatoare oranduita in jurul unui artar umbros, iar pe partea dreapta se afla Muzeul de Arta Moderna Averoff , un mare filantrop din Metsovo a carei statuie o veti gasi in parcul de care tocmai v-am vorbit.

metsovo

Pe stradutele inguste pietruite am vazut insemne catre manastirile Panagia si Agios Nikolaos ( pe care noi insa, din lipsa de timp nu le-am vizitat).



Revenind la capitolul gastronomie, in Metsovo un sfert sau si mai bine din case sunt taverne, restaurante, pensiuni, hoteluri. Meniul este variat iar pe primele locuri se gaseste branza traditionala de Metsovo, kontosouvli si un vin specific, Katogi Averof.
Oamenii sunt extreme de draguti si serviabili, dar au un mare minus: nu prea stiu engleza. Asta m-a facut sa cred ca probabil oraselul este extrem de vizitat, dar nu de straini ci de greci ( ce-i drept, nu am vazut decat 2 sau 3 masini cu numar strain).
Referitor la gazdele noastre, ne-am inteles in romano- engleza. Doamna ne-a rugat sa vorbim in romana pentru ca ne intelege, ne-a servit cu dulceata de smochine si un lichior asemanator tuicii de la noi, in semn de “ bun venit’’.

metsovo

Sper ca v-am convins ca Metsovo merita vizitat, chiar si pentru o dupa-amiaza , in drumul vostru spre insulele grecesti. Veti descoperi un orasel superb unde mai mult ca oriunde va veti simti “ca acasa” :).

insula corfuvassilikos zakynthos

15 thoughts on “Metsovo, Bijuteria dintre Muntii Pindului

  1. oana says:

    Felicitari pentru articol si pentru poze. Chiar ati transmis cititorului ce trebuie si deja l-am pus pe lista mea de calatorii !

  2. mihu says:

    Salutare, noi mergem in fiecare an in Corfu (de aproximativ 4 ani) dar de fiecare data ne oprim in Iogumenitsa. Multumim frumos pentru aceasta destinatie de care nu stiam si pe care vreau sa o vizitez in Septembrie. Revin si eu cu detalii si impresii.

  3. Pingback: tarnovo

  4. Traveling Hawk says:

    Desi vreau sa vad si eu Metsovo, despre care am auzit numai de bine de peste tot, anul acesta am trecut foarte aproape, coborand de pe Egnatia Odos (in drum spre Peloponez), pentru a ne caza la Perama, o periferie a Ioanninei. Data viitoare insa, sigur vom poposi si noi la Metsovo. Fotografiile tale m-au convins definitiv:)

  5. Decebal says:

    OAMENII SUNT FRATII NOSTRI, SUNT AROMANI! ASTA E BAZA, NU NEAPARAT FRUMUSETEA ORASULUI (CARE NU POATE FI PUSA LA INDOIALA)

  6. Gilda Navarra says:

    Metsovo, ptr mine este o locatie de vis, cand spun asta nu ma refer numai la locatie ci si imprejurimi care sunt superbe! merita vizitat.

  7. Marius W. says:

    Superb!
    Noi am nimerit accidental in Metsovo, cautand o benzinarie. Pretul mai mult decat piperat al benzinei a fost pe deplin balansat de frumusetea orasului. Ah, spre benzinarie am ajuns urmand indicatiile in armana a unor localnici 🙂

  8. Andrei M. says:

    In sinteza..
    Daca am cunoaste un pic istoria lor destul de zbuciumata, n-ar trebui sa fim mirati daca suntem intampinati cu “tze fatzi?” (ce faci?) sau ti se raspunde cu “ghini ” (bini =bine) daca la randul tau intrebi “ce faci?”. Si in Moldova prin zona Comanestiului, tot cu “ghini” se mai raspunde inca. Ei sunt de fapt tot romani dar formati in sudul Dunarii sau plecati ca proto-romani din nordul Dunarii (cu peste 1000 de ani in urma) iar cuvintele din vocabularul lor latin/roman r dovedeste aceasta (ca au fost candva in contact cu protoromanii din nordul Dunarii). Cum au ajuns in nordul Greciei ? Sunt multe ipoteze. Este foarte posibil sa fi ajuns acolo ca urmare a activitatii lor de baza (oieritul) si/sau a vicisitudinilor istoriei (de exemplu, fugind din calea turco-bulgarilor, nu a bulgarilor de azi).
    Desigur, puteti auzii si alte ipoteze care mai de care .. ca sunt greci romanizati in armata romana (barbatii ..si apoi femeile cica) , ca sunt urmasii lui Alexandru Macedon,.. alta gogomanie intretinuta (o mandrie intretinuta) Chestiunea este foarte delicata iar intersul politic a fost ca ei sa nu fie uniti si sa formeze de exemplu o mica Romanie (cum au existat deja in zona cateva mici Vlahii). De aceea ei sunt divizati in filo-greci, filo-macedoni, filo-bulgari, filo-romani si nu se pot aduna sub o idee de apartenenta comuna . Au existat si exista interese peste ei si nu e loc aici de discutii.
    Nota: VLAHI au fost numiti de ceilalti (de greci, bulgari, albanezi, sarbi, sarbo-macedoneni) asa cum si romanii din nord au fost denumiti VLAHI iar unii dintre ei au preluat numele. Intre ei, cei din Albania (farsherotii, numiti asa de la orasul Farsala) isi spun “rman”, “raman” – adica “roman” iar ceilalti pronunta “arman” pentru ca folosesc in vorbire vocalele in fata consoanelor si de aici, un mare lingvist german (Weigang) care i-a studiat, i-a numit in lucrarea lui “AROMANII” ( Die Aromenien)

  9. bugsy says:

    Am fost in Muntii Pindului si…… a fost excelent. Metsovo m-a impresionat, am întâlnit armâni, am încercat brânzeturile de la fabrica Averoff și bineînțeles vinurile de la crama Averoff. Trei zile cât am stat în acea regiune am locuit la Aristi. Nu am cuvinte să descriu calitatea serviciilor, de la Aristi Resort, peisajul, oamenii,…EXTRAORDINAR! Am vizitat mai multe pensiuni din zonă (a fost o vizită de business, nu concediu) și am văzut ce înseamnă să faci turism adevărat. Cei care vor să descopere Grecia, alta decât cea a insulelor și plajelor, din toată inima le recomand Epir – Muntii Pindului – Metsovo.
    (de mers și la Megalo Papigo – un cătun la poalele unor munți superbi ).
    FELICITĂRI PENTRU ACEST SITE ȘI PENTRU MUNCA VOASTRĂ! LOVE GREECE!

  10. Daniela T. says:

    Intr-o zi de iunie la intoarcere din Lefkada am iesit dupa autostrada cu dorinta de a vedea Metsovo.
    Drumul intr-o stare excelenta te urca si te tot urca rapid deschizand vederii panorame montane.
    Case atarnate intre pamant si cer…Cautarea locului de parcare ne-a captat integral atentia…
    Un domn ne-a facut semn foarte binevoitor indicandu-ne unde putem parca.
    dintr-o data m-am vazut inconjurata de stradute pavate, casute delicate, terase minunate, platani, brazi, turn cu ceas…
    Nimic nu pregateste sufletul pentru atat de multa mangaiere/alint…
    Metsovo iti alinta fiinta cu prezenta sa …
    M-am simtit din prima clipa ciudat cu un sentiment coplesitor de deja vu…
    Am petrecut cu cei dragi ore minunate…
    Panorama oferita din parcul cu brazi argintii, piata centrala strajuita de platani , cu bancute si batrani stand de vorba, restaurantul imbracat in iedera unde am mancat bucate exceptionale si de unde panorama este desavarsita…
    Mai tarziu , acasa citind despre Metsovo-ul aromanilor emotiile m-au napadit din nou.
    Abia astept sa revin in locurile in care traiesc acesti oameni , care la sute de kilometri de tara te intreaba, in Grecia fiind, intr-o tonalitate mangaietoare/prietenoasa ,,ce faci ?”…

  11. eugen says:

    Superb articolul si foarte bine editat ! Cred ca a fost multa munca ! La Metzovo este un mic sat Anilo cu o priveliste de vis , cu un hotel La munte , ce face toti banii , cu un restaurant minunat , iefttin si bun , toata lumea vorgheste vlaha , seful mustacios este de pus la rana ! Pana la Parga incercati Sivota , pe drum este o brutarie cu produse grozave !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test