Despre Samothraki

In timp ce cautam anul trecut informatii despre Zakynthos, am descoperit cateva mentiuni sporadice despre Samothraki – una dintre putinele insule cu adevarat virgine ale Greciei, neatinsa inca de turismul comercial. A parut foarte apetisant, drept pentru care, am rezervat anul acesta 2 saptamani pentru descoperirea frumusetilor ei. Informatii despre insula nu am prea gasit pe net, nu este foarte cunoscuta si, din cei care au fost acolo, putini au scris despre ea. Am gasit cateva bloguri din Romania si mai multe review-uri ale unor turisti englezi si nemti.

Samothraki – Insula Marilor Zei, o insula mistica

Samothraki sau “insula lui Aeolus”, este cea mai mare insula din Marea Egee, in apropiere de Alexandropuli, situata in golful Tracic. La nord-est se afla insula Limnos  iar la sud-est se poate zari in departare insula Thassos si impunatorul munte Athos. Potrivit lui Homer, de pe aceasta insula Poseidon a urmarit razboiul troian.

Primul lucru care atrage ochiul la cca. 1 ora de la plecarea din Alexandropuli este inaltimea impunatoare a muntelui Saos. (despre cum se ajunge in Alexandropuli am detaliat aici: Traseu Bucuresti Samothraki)

Cu ale sale defilee adanci si verzi, acest munte impresionant domina tot peisajul. Insula este inzestrata cu o frumusete naturala unica: paduri de stejar, castan, nuc si platani, care te urmaresc pe tot drumul spre plaje, leandrul de un roz incredibil, livezi si plantatii de maslini. O vegetatie incredibil de bogata pentru o insula si asta datorita fluxurilor de rauri si cascade care impanzesc insula.
Samothraki este o insula cu totul diferita de insulele grecesti mai comerciale cu care eram obisnuiti. Insula detine multe mistere sub umbra padurilor dese si a vegetatie abundente, presarata cu rauri care se varsa direct in mare, sau cascade spectaculoase, toate dominate de muntele Saos. Acesta se inalta brusc din mare, de aici si numele insulei: cuvântul “Samos” care inseamna inseamna “inaltime” si Samothraki se traduce practic prin “Tracia inalta”. Insula se intinde pe o suprafata de 178 km2 (aprox. 25 km de la est la vest), dominata de Muntele Saos sau Feggari, denumit si “Muntele Sfant al Antichitatii” sau “Muntele Lunii”, avand o altitudine de 1611 m.

Avand cam 300 de locuitori pe tot parcusul anului, in timpul sezonului estival numarul acestora creste pana la cca. 2500, in restul anului acestia retragandu-se pe continent.
Este o destinatie pentru oameni activi, indiferent de varsta, am intalnit inclusiv familii cu copii sau cupluri de europeni aflati la a 2-a tinerete, insa in mare forma 🙂 care bateau cararile de munte sau defileele raurilor. Cel mai important este sa iubesti natura, sa iti doresti o vacanta intr-un mic colt de paradis, departe de tot ce inseamna civilizatie, plaje aglomerate si terase zgomotoase. Aici veti gasi doar plaje singuratice, izolate, unde veti fi doar voi si marea (puteti primi si vizita unor capre, insula avand mii de capre), cateva magazine de suveniruri si cateva supermarketuri pentru strictul necesar. Desigur, sunt si cateva taverne in zonele mai populate, unde se poate servi o delicioasa masa cu specific grecesc. Daca se doreste nisip fin si restaurante luxoase este indicat sa alegeti o alta locatie 🙂

Noi am preferat sa mergem la inceputul lunii iunie, cand preturile sunt mai bune, turistii foarte putini, apa marii este acceptabila iar temperaturile nu sunt inca atat de ridicate precum in iulie-august. Pentru descoperirea insulei sunt suficiente 6-7 zile, timp in care se pot atinge toate punctele importante. Noi am dorit mai mult decat atat, iar in 2 saptamani ne-am putut relaxa dar si explora in acelasi timp.

Demn de mentionat este si mirosul incredibil de patrunzator de oregano, care te insotese peste tot. La fel si miile de capre care iti pot aparea in fata masinii sau chiar pe malul marii, direct pe plaja. Un sfat primit de la un localnic: este bine sa nu va lasati masina sub copaci, deoarece aceste experimentate saritoare – “katziki” cum le-a numit el, se adapostesc in locurile cu umbra si este posibil sa sara pe masina.

Peste tot se gasesc hortensii in diferite culori, care dau o nuanta aparte peisajului alaturi de clasicul leandru intalnit pe toate insulele grecesti. Ferigile imense si copacii de origine orientala, alaturi de stejari, nuci, platani si castani, dar si multe alte specii rare ne-au insotit in toate drumetiile.

De cate ori am avut ocazia am luat autostopisti care vroiau sa ajunga in diferite puncte ale insulei. Nu toata lumea vine cu masina sau inchiriaza scutere, asa incat, de cate ori am putut, le-am dat o mana de ajutor. Astfel am intalnit chiar si un mexican, venit pe Samothraki pentru a 2-a oara, pentru a-si petrece o perioada de timp dincolo de lume, “to clear his mind” :). Am constatat ca unii dintre localnici nu sunt greci, ci oameni care odata ajunsi pe insula au dorit sa ramana aici.

Despre cum se ajunge pe Insula Samothraki gasiti un articol si un traseu aici: Traseu Bucuresti Samothraki

15 thoughts on “Despre Samothraki

  1. alina says:

    ne-am planificat si noi o mini vacanta de rusalii pe Samothraki 🙂 revenim cu impresii

  2. cip says:

    invazia se petrece putin cate putin, anul acesta suntem pentru a patra oara (recte an) consecutiv si este cu mult mai aglomerat decat prima data; partea buna este ca “sferele de interes” raman inca delimitate (cine vrea natura si plaja salbatica simte si stie unde sa le gaseasca, cine vrea sezlonguri si piscina are ceva optiuni “la vedere”)…

  3. Sergiu says:

    Am fost in 2013 in Samothraki si sper sa ajung din nou la un moment dat.
    Insula mi s-a parut perfecta dpdv a aglomeratiei. Nu e nici goala dar nici nu te lovesti de alti oameni (decat in port si in Therma).
    Nu exista plaje cu nisip. Nici pacar Pachia Amos nu e cu nisip fin deci daca asta va doriti, evitati Samohtraki. In schimb fundul marii din piatra duce la o apa limpede ca raurile de munte…

  4. Loredana says:

    Am fost in Samothraki 8 nopti…m-am intors acum 3 zile …este ff frumoasa insula dar nu prea ai ce sa faci acolo sau ce sa vizitezi. Fara masina nu ai ce sa cauti acolo eu am facut cam 400km doar pe insula in 9 zile…La capitolul mancare ma asteptam sa gasesc mancare traditionala ff multa sau fructe de mare, dar nu, stau ff bine la capitolul cartofi prajiti, orice fel de carne comanzi primesti si cartofi prajiti este singura garnitura. In fine …insula este ff frumoasa, peisaje mirifice dar mai trebuie lucrat la capitolul tavern.

  5. eu says:

    Nu merita efortul de ajunge pe aceasta insula.Este pustie si saracacioasa .Transportul cu ferry este scump iar calatoria dureaza peste 2 ore.Nu am intalnit mult laudatele peisaje.Pentru cineva care a mai calatorit prin lume aceasta insula va fi o ffff mare dezamagire.La hotelul in care am stat ,din 11 masini,8 erau de RO si 3 de BG.

  6. Burlacu Geanina says:

    Am fost si eu acum 2 ani, si a fost una din cele mai frumoase locatii pe care le-am vazut vreodata. Am mers cu masina si am putut astfel sa strabatem toata insula. Mi-a placut ca era nu era asa plina de turisti, as putea spune chiar pustie, peisajele incredibile, diferite zone de relief si plajele la fel de diferite (cu nisip negru, cu pietre colorate, cu nisip galben. Am facut si traseu, am vizitat ruinele templu;ui, am mers la cascade, sunt si locuri cu bai termale. Incredibil de ieftin totul. Pacat ca nu pot atasa poze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

theory test